Olimpiada Inocenților, sărbătoarea copiilor și tinerilor cu dizabilități din județ

Holistic

(FOTO) Peste 300 de copii cu nevoi speciale din Bistrița-Năsăud au participat azi la cea de-a 13-a ediție a Olimpiadei Inocenților, eveniment găzduit în premieră de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud sub arcadele căruia au putut fi organizate ateliere de artă, jocuri și concursuri în condiții de timp nefavorabil. Culoarea ediției din acest an a fost verde, iar la fel ca de fiecare dată, olimpiada a început cu o paradă.

”De această dată suntem în curtea Complexului Muzeal din cauza vremii nefavorabile, dar noi suntem aici, copiii au venit, voluntari sunt prezenți, așa încât nu văd de ce nu ar fi o nouă ediție de succes. Olimpiada Inocenților e un eveniment, de fapt o sărbătoare dedicată copiilor și tinerilor cu dizabilități de pe raza județului Bistrița-Năsăud. E o modalitate prin care noi vrem să arătăm că și acești copii au potențial, că știu face ceva foarte bine în ciuda dizabilității, iar unele cazuri poate că sunt mai talentați decât noi, restul. Noi le-am pregătit diverse activități sportive – jocuri de îndemânare, tenis de masă, la fotbal am fost nevoiți să renunțăm anul acesta – , dar le-am pregătit și o mică scenă pe care să urce și să spună o poezie, un cântecel, să danseze și astfel să arătăm că și ei pot. (…) Când cineva are un copil cu dizabilități întreaga societate îl arată cu degetul, deși nici copilul, nici părintele nu au nicio vină. Această atitudine încă persiostă, iar noi organizăm acest eveniment tocmai ca să arătăm că acești copii, acești tineri există, iar cel mai mare favor pe care li-l putem face este să ne comportăm normal și să-i tratăm ca pe niște oameni normali, deși eu mă feresc să folosesc acest cuvânt. Pur și simplu nu suntem educați să ne purtăm cu ei. Prin faptul că noi chemăm voluntari exact asta facem: pregătim adulții de mâine să se știe comporta cu ei. Nu trebuie să facem altceva decât să ne comportăm normal cu ei, firesc, și să acceptăm că ei sunt diferiți ”, a spus Andrada Miron, asistent social la Fundația Inocenți.

Voluntarii cu care am stat de vorbă ne-au spus că, de când colaborează cu Fundația Inocenți, și-au schimbat mult atitudinea și asupra persoanelor cu dizabilități, dar și felul în care privesc ei viața întrucât și-au dat seama că, dată acești copii se pot bucura pentru că au primit un balon sau cineva a acceptat să se joace cu ei, atunci fiecare dintre noi putem să ne apreciem mai mult viața.

La deschiderea Olimpiadei Inocenților au participat fondatorul organizației, Mike Caroll, deputatul PMP Ionuț Simionca, voluntar al Fundației Inocenți, Silvia Galben – candidat al PMP la europarlamentare, de asemenea voluntar al Fundației Inocenți, viceprimarul Cristian Niculae, subprefectul Ciprian Ceclan, vicepreședintele CJ Vasile Puica. Toți au transmis mesaje de felicitare organizatorilor și voluntarilor.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.