Actualitate Politică

Pe dreapta se pune la cale un singur partid mare. Oltean: PNL să iasă de la guvernare şi discutăm!

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a declarat, vineri, că PDL este interesat să creeze pe dreapta “un singur partid mare ca alternativă viabilă, serioasă, de durată lungă, la ceea ce este astăzi PSD sau USD”, el spunând că, deocamdată PNL nu se înscrie într-un asemenea proiect, dar că, odată ce liberalii ies de la guvernare, se poate discuta şi cu PNL.

Ioan Oltean a fost întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă, la Bistriţa, dacă este liber locul principal de pe dreapta pentru ca PNL să devină principalul partid de opoziţie.

“Toată lumea care este conştientă şi cu picioarele pe pământ realizează că, în acest moment, singurul partid de dreapta este PDL şi că eşichierul politic românesc de dreapta este ocupat, în ultimii trei ani, fără să fiu lipsit de modestie şi să exagerez, de PDL. Odată intrat într-o asociere politică cu PSD, partid veritabil de stânga, PNL şi-a pierdut toată autentica poziţie de dreapta. Nu suntem în prezenţa niciunei măsuri guvernamentale în ultimii doi ani care să reprezinte dreapta. Toată politica guvernamentală a USL este una veritabilă de stânga. PNL nu poate, în momentul acesta, nici măcar în glumă, să spună că este un partid de dreapta”, a spus Oltean.

El a declarat că pentru a “redeveni partid de dreapta, PNL va trebui să iasă de la guvernare, “să-şi spele păcatele, să intre într-o perioadă de penitenţă, să facă dovada că îi pare rău pentru ce a făcut, să ceară scuze poporului acesta pentru că l-a minţit şi batjocorit în ultimii trei ani şi să încerce să se solidarizeze – dacă poate – cu partidele de dreapta care există pentru a dezvolta o politică de dreapta”.

“În momentul acesta, astăzi, mâine, poimâine – dacă vreţi – PNL nu poate fi considerat un partid de dreapta şi PDL nu are niciun motiv, nu are niciun interes în momentul acesta să gândească o posibilă colaborare cu PNL. Noi suntem interesaţi să dezvoltăm dreapta, să se creeze pe dreapta un singur partid mare ca o alternativă viabilă, serioasă, de durată lungă, la ceea ce este astăzi PSD sau USD, dacă vreţi. Dar, deocamdată, PNL nu se înscrie într-o asemenea optică şi într-un asemenea proiect. Să iasă de la guvernare şi pe urmă discutăm!”, a spus Oltean.

Liderul PDL a adăugat că în mod normal, USD nu ar trebui să accepte desfiinţarea structurii, condiţie pusă de liberali, situaţie în care “USL dispare”.

“Personal, cunoscându-i, cunoscând iţele, jocurile politice din spatele cortinei, nu cred că se va desfiinţa USL, dar mare e puterea Domnului şi e posibil orice fiindcă lucrurile au evoluat extreme de rapid şi de grav. Dacă ar fi să fiu realist şi să cred în onestitatea fiecăruia, luni ar trebui să asistăm la desfiinţarea USl, la constituirea unui nou Guvern din USD şi la trecerea PNL în opoziţie. Asta ar fi varianta normală care ar fi determinată de modul în care au evoluat relaţiile politice între PSD şi PNL, dacă ar fi să luăm în calcul onestitatea celor doi lideri, dar eu am mari reserve în ce priveşte onestitatea şi corectitudinea lor”, a spus Oltean.

Întrebat cum ar mai putea continua cele două partide să colaboreze după tot ce s-a întâmplat, Oltean a spus: “În politică faci şi ceea ce nu poţi să-ţi închipui, credeţi-mă! În politică înghiţi ce nu ai crezut că poţi înghiţi în viaţa ta şi mănânci ce nu ai mâncat când ai fost copil. Să nu vă minunaţi dacă luni îi vedem din nou pe cei doi lideri într-o conferinţă de presă, însă, din câte ştiu, Crin Antonescu e plecat, dar probabil că miercuri îi vom vedea la microfoane, de braţ, într-o comuniune evidentă. E posibil orice”, a spus Oltean.

Întrebat dacă, în noile condiţii de pe scena politică, ar putea fi Crin Antonescu candidatul opoziţiei la prezidenţiale, Ioan Oltean a spus că PDL l-a desemnat pe Cătălin Predoiu. “În momentul acesta este exclusă o asemenea alternativă. Sondajele de opinie pe care le avem noi scot o altă imagine a lui Cătălin Predoiu (decât cea din spaţiul public-n.r.). Cătălin Predoiu va face o figură foarte frumoasă. Vom trăi şi vom vedea”, a spus Ioan Oltean.

5 comentarii

    • Mai , MARCO nu pe penelisti pe penalisti.Vezi cine a ajuns PNL de fapt cine au fost adica „VASALII” PSD ! Da, dar domnul CRIN toata oastea in opazitie si la Bistrita ,fara ciolan ca vine altul mai mare in prezent sa ramina PSD fara majoritate peste tot.

  • Oltean e prea optimist si s-ar putea sa aiba o mare dezamagire. In primul rand nu-i sigur ca PNL va iesi de la guvernare. In al doilea rand, in legatura cu „discutam”, trebuie sa vrea si Grivei. Cu alte cuvinte, chiar daca se rupe USL, nu-i sigur ca PNL vrea sa discute cu PDL.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.