Actualitate Politică

Oltean: PSD va face tot ce este posibil să împiedice actul de fuziune între PDL şi PNL

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a declarat că PSD va face tot ce este posibil să împiedice actul de fuziune între PDL şi PNL şi să împiedice prezentarea unui candidat unic la alegerile prezidenţiale de către cele două formaţiuni, el menţionând că ultimele atitudini ale "slugoiului PSD" Călin Popescu Tăriceanu fac parte din strategie.

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, la Bistriţa, că PSD va face tot ce este posibil să împiedice actul de fuziune între PDL şi PNL şi să împiedice prezentarea unui candidat unic la alegerile prezidenţiale de către cele două formaţiuni.

Ioan Oltean a explicat că, în şedinţa Biroului Permanent de marţi, PDL a ratificat toate discuţiile care au avut loc între PDL şi PNL prin Comisia de negociere a procesului de fuziune.

“PDL a apreciat că lucrurile evoluează în sensul dorit, dar, în acelaşi timp, nu a fost precizat şi nici stabilit un termen de realizare a fuziunii. Se foloseşte expresia în termei rezonabili, cât mai repede, dar fără să se menţioneze că la 1 august, 1 septembrie sau 1 octombrie pentru că procesul de fuziune este unul greoi, complex, care presupune armonizarea de sus şi până jos, compatibilizarea între cele două formaţiuni. El nu poate fi realizat într-un termen foarte scurt cu atât mai mult cu cât PNL se află în pregătirea congresului extraordinar din 28 iunie şi mai avem o problemă. Începând cu 1 iulie, justiţia, instanţele judecătoreşti, intră în vacanţă ceea ce va îngreuna procesul de realizare a fuziunii”, a spus Ioan Oltean.

El a declarat că este important este ca toate demersurile care se fac de sus şi până jos să conducă “în mod cert spre realizarea acestui proiect istoric”.

Întrebat ce nume va avea formaţiunea nouă, Oltean a răspuns: “Nu s-au discutat nicio clipă în nici într-o formă chestiuni legate de nume, de forma de fuziune prin absorbţie sau prin comasare şi de denumirea formaţiunii politice după procesul de fuziune. E clar, în opinia mea, că nu putem vorbi decât de un proces de fuziune prin comasare pentru că e vorba de două formaţiuni politice serioase, de o anumită mărime, iar procesul de fuziune prin absorţie este categoric exclus. Eu sunt jurist de meserie şi văd procesul şi din punct de vedere juridic şi absorţia întotdeauna presupune să iei un partid şi să-l înghiţi, a-l face să dispară ca şi cum nu a fost niciodată. Una e să înghiţi un partid de un procent şi alta e să înghiţi un partid care are acum 12%, dar mai multe în realitate. Eu sunt adeptul ideii ca fuziunea să fie făcută bine, iar ca să fie făcută bine înseamnă a fi pregătită pas cu pas. Fuziunea trebuie să armonizeze două partide şi, cu cât e mai bine făcută, cu atât riscul plecărilor din partid este mai mic. Şi într-o parte, şi în alta, vor fi nemulţumiţi. Întotdeauna un asemenea proces politic creează şi nemulţumiri. De aceea, nu sunt adeptul de a se face mâine, nici poimâine, dar sunt adeptul de a se face cât mai repede”.

Liderul PDL a declarat că, în opinia sa, nu va fi posibilă realizarea fuziunii până la 1 septembrie a.c., iar acest lucru va crea unele probleme.

“La 1 septembrie, dacă vreţi, începe neoficial campania electorală, iar dacă procesul acesta nu s-a încheiat la acea dată nu se mai poate desfăşura pentru că toată lumea e preocupată nu de noi structuri de conducere, de reglementări şi statute, ci e preocupată de promovarea candidatului (la alegerile prezidenţiale –n.r.). Iulie şi august sunt luni de vacanţă judecătorească. Un asemenea proiect va atrage contestaţii la instanţele judecătoreşti. Procesul de judecare poate intarsia procesul de fuziune cel puţin patru-cinci luni. Deci trebuie luate în calcul toate variantele. De aceea, am pus în discuţie identificarea procedurilor juridice care să permită celor două partide să aibă candidat unic în situaţia în care fuziunea sau alianţa nu se realizează. Trebuie să fim pregătiţi pentru orice fel de variantă dat fiind faptul că PSD va face tot ce este posibil să împiedice actul de fuziune şi să împiedice prezentarea unui candidat unic de către cele două formaţiuni”, a spus Oltean.

El s-a referit şi la episodul de joi, din Senat, când preşedintele acestei Camere, Călin Popescu Tăriceanu, s-a opus invitării şefului statului la ceremonia organizată de Senat săptămâna viitoare.

“Episodul de joi, al unui slugoi PSD care se cheamă Călin Popescu Tăriceanu face parte din acea strategie a puterii de a împiedica fuziunea celor două formaţiuni, iar noi trebuie să fim pregătiţi să evităm asemenea situaţii şi declanşarea unor noi situaţii de acest fel”, a spus Oltean.

El a declarat că, prin atitudinea adoptată, Călin Popescu Tăriceanu a demonstrat că “a dat în mintea copiilor”.

“E vorba de instituţiile fundamentale ale statului. Aici nu se rezumă la simpatia sau antipatia faţă de persoana care deţine funcţia respectivă. E vorba de respectul faţă de instituţia Preşedintelui care este fundamentală în România. Este respectul faţă de popor pentru că e instituţia cea mai reprezentativă din punctul de vedere al interesului popular. Eu, de multe ori, am crezut că, pe măsură ce îmbătrânim devenim mai înţelepţi. Se pare că unii, pe măsură ce îmbătrânesc, le ia Dumnezeu minţile şi dau în mintea copiilor. Preşedintele Senatului a dat în mintea copiilor prin acest gest nemaiîntâlnit şi regretabil care încalcă cele mai elementare norme de protocol la nivelul acesta. De aceea nu pot decât să mă delimitez de o asemenea gândire şi de un asemenea mod de a se comporta la nivelul Senatului”, a spus Oltean.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.