Actualitate Economie

Operaţiunea ”pânda” la containerele de gunoi. Garda de Mediu îi va amenda pe necivilizaţi

Cu toate că Uniunea Europeană ne-a dat 49 de milioane de euro ca să colectăm selectiv gunoiul, la mai bine de o jumătate de an de când sistemul de management integrat al deşeurilor a devenit funcţional, nici 10% din cantitate nu e strânsă cum trebuie. Garda de Mediu anunţă că va începe să dea amenzi.

Comisarul şef al Gărzii de Mediu, Cristian Niculae, a declarat pentru Timp Online că, după data de 15 mai, instituţia Cristian Niculae Gardape care o conduce va începe verificări în jurul containerelor de gunoi, atât din mediul urban, cât şi rural, iar acele persoane care vor fi surprinse aruncând  deşeurile pe lângă containere sau neselectate vor fi amendate cu câte o mie de lei.

„Acolo unde vom găsi cetăţeni care lasă gunoiul lângă punctele de selectare şi/sau nu îl colectează selectiv îi vom amenda cu câte o mie de lei. Trebuie să ne reunim eforturile şi noi, şi cetăţenii, şi Vitalia, şi primăriile să nu se mai colecteze gunoiul neselectat. E un efort comun. O soluţie numai dintr-o parte nu există. Sunt convins că, dacă stăm undeva la pândă– nu-mi place cuvântul, dar îl folosesc pentru ca să fie mai simplu de explicat – vom găsi cetăţeni care lasă gunoiul în saci menajeri lângă punctele de colectare, nesortat. Sunt convins că, după ce vom da câteva sancţiuni, va fi mai mare atenţie. Dacă omului îi convine să dea 1000 de lei amendă pentru un sac cu gunoi, asta e altă discuţie”, a spus comisarul şef.


Cristian Niculae a făcut un control la depozitul ecologic de la Tărpiu. „O mare parte din deşeurile depozitate în groapă, am estimat eu din ochi, cel puţin 40%, sunt reciclabile. Din păcate, lumea nu colectează selectiv şi pune PET-uri, deşeuri metalice, sticlă şi alte deşeuri reciclabile în gunoiul menajer. Vitalia nu mai are ce face atunci. Trebuie să îl depoziteze în groapă, groapa se umple foarte repede din cauza asta fiindcă PET-urile au aer în ele şi ocupă mult din volumul depozitului. E păcat de acele deşeuri să ajungă la groapa de gunoi”.

„Aşa cum se ştie, tot gunoiul menajer, adică ce e nereciclabil se depune în containerele pentru mixt, dar cetăţenii, neselectând gunoiul, tot acolo depun şi PET-urile, deşeurile metalice, sticla. Maşinile care încarcă gunoiul menajer se duc direct la depozitul de sus, îl descarcă în groapa ecologică. În momentul în care încarcă deşeurile menajere şi le compactează înăuntru nu se mai pot recicla acele deşeuri fiindcă ele se murdăresc, se sparg şi nu se mai pot recicla. Deşeurile colectate din containerele pe care scrie sticlă, hârtie, plastic, ele se mai sortează încă o dată în staţie fiindcă nicio acolo nu sunt depuse corect deşeurile. Acelea se pot sorta, se recuperează şi pot fi reciclate. Nici Vitalia nu face tot bine şi că nu are unele lacune, dar nici cetăţenii nu colectează selectiv, iar lucrul acesta este o mare problemă”, a adăugat comisarul şef Cristian Niculae după ce s-a convins cum stau lucrurile la Tărpiu.

Pentru ca acţiunea pe care vrea să o înceapă la jumătatea lunii mai să fie eficientă, Cristian Niculae spune că are în plan să-şi complete echipa cu „voluntari dedicaţi”.

„După 15 mai vreau să încep o acţiune de cooptare de voluntari de mediu. Noi suntem o instituţie cu doar zece comisari şi vreau ca, în fiecare zonă, să existe măcar trei voluntari de mediu dedicaţi, cu dragoste de mediu care să ne informeze şi cu care să mergem în acţiuni ca să acoperim mai bine zonele”, a adăugat el.

Întrebat de Timp Online cum stau lucrurile în privinţa colectării selective din punctul său de vedere, directorul administratriv al firmei Vitalia Stefan Singeorzan nouServicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL, Ştefan Sîngeorzan, a declarat că e o mare problemă fiindcă nu se colectează deşeurile selectiv decât în proporţie de 10%.

„În caietul de sarcini era prevăzut că judeţul Bistriţa-Năsăud va genera lunar 1064 de tone de deşeuri colectate selectiv, iar în momentul de faţă constatăm că nu reuşim să adunăm lunar nici 10%, adică o sută de tone. Sunt nişte ţinte de atins, stabilite de Uniunea Europeană. Dacă România în general şi Bistriţa-Năsăudîn mod particular nu vor atinge acel procent de reciclabil impus de UE, vom da banii înapoi, deci nu e de joacă cu banii europeni. Bistriţa-Năsăud a primit 49 de milioane de euro tocmai pentru acest motiv pentru a face colectare selectivă”, a spus Ştefan Sîngeorzan.

Potrivit sursei citate, în majoritatea zonelor judeţului nu se face colectare selectivă fiindcă au fost amplasate containerele pentru PET-uri, sticlă şi hârtie la marginea satelor, iar lumea nu se duce până acolo, ci varsă tot gunoiul în pubela primită gratuit de la operator prin programul european.

„Containerele semiîngropate au fost amplasate pe la marginea satelor, iar lumea nu se duce 5 km cu un PET să-l pună în contianerul semiîngropat când are acasă o pubelă de 120 de litri şi în ea pune de toate. Sunt şi oraşe unde, tot la presiunea cetăţenilor, să nu li se pună containerul sub geam sau lângă bloc, le-au dus şi le-au pus pe deal şi atunci lumea pune şi selectivul împreună cu menajerul. Totuşi, din ceea ce colectăm reciclabil, 90% reprezintă gunoi colectat în Bistriţa unde oamenii au înţeles mai repede. Avem mari probleme în mediul rural şi în oraşul Beclean unde, din păcate, containerele pentru reciclabile sunt puse pe deal la Figa, iar în oraş sunt containere vechi”, a adăugat Ştefan Sîngeorzan.

Directorul administrativ al Vitaliei a salutat decizia Gărzii de Mediu de a începe să dea amenzi.

„Nu există decât două metode: ori omul are conştiinţă şi lucrăm la educarea şi conştientizarea lui, ori venim cu amenzi şi îl disciplinăm. Când se va auzi că cineva a fost amendat fiindcă nu a colectat selectiv sau a aruncat gunoiul pe malul Someşului sau în alte părţi unde nu e permis, tot mai mulţi vor fi cei care vor începe să se teamă şi să se gândească să facă un efort şi să colecteze selectiv. Aşa s-a întâmplat şi în alte ţări, Germania, Austria, i-au amendat, i-au pedepsit şi au intrat lucrurile în ordine”, a spus Ştefan Sîngeorzan.

Cristiana Sabău

25 comentarii

  • Florin Gaurean , vechi PNL-ist , director Depozit ecologic Tarpiu- Vitalia depozitare . Am castigat frate pnl-ist concursul ?

  • Stefan Sangiorzan , fost primar PDL , trecut vremelnic la PSD , declarat de curand de dreapta , deci PNL. Si ma mai gandesc la raspunsuri castigatoare !

  • Daca ramanea Urbana gunoiul era selectat 80-90%.Aveau un sistem cu mult mai bun decat firma psd-ista.Cine dracu isi inchipuie ca sta cineva sa-si piarda timpul, langa containerele de rahat, sa bage prin fanta aia ingusta cartoane si peturi(care pot fi canistre,ambalaje detergenti etc).NIMENI!!!Trebuia sa judecati cu creierul nu cu alta parte a corpului cand ati inventat tampeniile alea cu fanta ingusta, unde nu incape aproape nimic.Cand veti schimba asta,veti avea si selectarea deseurilor.Iar aia care vor pandi din tufisuri ar trebui sa fie pusi sa bage ei in containere deseurile pet si cartoane.Ar fi ocupati toata ziua…Sa va fie rusine!!!

  • Interesant este cind au fost documentate neregulile de depozitare la Tirpiu cu filme si poze nici presa nu a sarit. Pentru ce nu se sorteaza la statii de transfer sau de sortare? Cu o banda rulanta sau mai multe se poate manual sorta si exista si instalatii de sortare semi-automate. Puneti acollo toti cei care nu isi platesc amenzi sau impozite la treaba.
    Si probabil alea 49 millioane EUR au fost sifonate undeva in vile, jeepuri si calatori scumpe si asa numite „studii de fezabilitate” plus comissoanele de rigoare la cei care fac „legatura”. In alta parte, tomberoanele care contin ceva reciclabil nesortat, raman neridicate fara discutii.

  • Proiectul cu deseuri selectate apartine lui Liviu Rusu , PDL. Dar cei care nu isi fac datoria de a selecta gunoiul sunt cetatenii , cu sau fara convingeri politice. Nici Urbana si nici alta firma nu ii convinge de bunavoie sa selecteze deseurile , decat amenzile usturatoare. Toti asteapta ca altii sa le faca treaba. Cum de in Austria , Germania, Italia se poate colecta selectiv ? Nu va prefaceti ca nu intelegeti, romanii sunt necivilizati !

    • Ai dreptate dar nici Vitalia si nici consiliul judetean nu a facut nici cel mai mic efort de a constientiza cetateanul. I-am vazut doar la tv in cateva emisiuni si pe ziare online. O campanie de informare se face cu flyere, afise postate pe scari de bloc, instiintari catre asociatii de proprietari prin care se explica cum si de ce se face sortarea selectiva. A vazut cineva ceva de genul asta? Eu nu. Si din cate stiu au avut bani si pentru comunicare, asa ca…..

  • Daca i-ar pune pe pe cei care nu platesc impozite sau amenzi la treaba, ar sari toti ca Vitalia e firma privata si nu trebuie sa lucreze oamenii gratis pt ea. Iar selectare se face in rampa, dar e posibila doar la gunoaiele deja selectate , care si ele vin amestecate! Daca cititi articolul va dati seama ca hartia amestecata cu ulei si coji de cartofi , nu se mai poate recicla , e compromisa. Nu am inventat noi amenzile , peste tot in lume ele conving oamenii sa se comporte civilizat.

    • De acea am propus se fie achitate taxa de ridicare gunoielor la primaria si serviciu facute de primaria complet de la A la Z doar eventual cu subcontractori. Atunci s-ar putea…

    • Nu se poate deoarece primaria nu efectueaza servicii de salubritate. In plus ca proiectul este implementat la nivel judetean unde sunt multe primarii. Asa ca solutia este un operator privat.

  • Acum e tarziu pt modificari, Europa nu le accepta . Pdl-istii care au adus proiectul european la Bistrita ar fi trebuit sa vada containerele pt colectare selectiva , cu gauri mici , inainte de a hotari sa implementeze proiectul. De asemenea, cei care au luat bani pt studiul de fezabilitate a proiectului ar fi trebuit sa stie ca e nevoie de mai multe containere pt menajer. Si sa prevada o cale prin care cetatenii rau platnici sa fie obligati sa plateasca pt colectare. Acesta este lucrul bine facut romanesc-pdl-esc !

  • dl cristian niculae mananci o gramada de ..gunoi! „”O mare parte din deşeurile depozitate în groapă, am estimat eu din ochi, cel puţin 40%, sunt reciclabile. Din păcate, lumea nu colectează selectiv şi pune PET-uri, deşeuri metalice, sticlă şi alte deşeuri reciclabile în gunoiul menajer. Vitalia nu mai are ce face atunci. Trebuie să îl depoziteze în groapă, groapa se umple foarte repede din cauza asta fiindcă PET-urile au aer în ele şi ocupă mult din volumul depozitului. „” adica tu spui ca nu mai poti recicla pet-ul sau metalul din gramada? de ce?ii murdar pet-ul sau metalul? :))))))) esti natang rau !care ar mai fii rolul statiei de sortare?ai vazut vreodata o statie de sortare a deseuriilor live nu in poze? ca domnii au incasat banii si statia de sortare ii nefunctionala…ii alta mancare de peste! http://www.timponline.ro/depozitul-ecologic-de-la-tarpiu-in-sfarsit-functional-foto/ !!! o intrebare : daca containerele sunt pline si nu ai unde arunca sacul cu gunoi menajer…cine ia cei 1000 lei amenda??? daca tot vrei sa fi mai catolica ca papa…incearca la vitalia: de ce nu se colecteaza selectiv? de ce nu se sorteaza? de ce nu se spala sacii si containerele? de ce nu vidanjeaza „zeama” din containere? daca containerul este fisurat si zeama aia se scurge in pamant ii fertilizare sau poluare?

    • Nu pot se va dau atita plusuri de cum doresc. In final si containerele alea ingropate sint o afacere cu saci care se uzeaza etc. Un venit constant pentru intretinere, sau o poti spune si costuri de intretinere. De ce nu sistem, scuze, german. Acollo ai 3-4-5 diferite tomberoane, diferite culori si sortezi a casa in tomberoanle tale. Pana si la blocuri exista spatiu pentru fiecare individual in asa fel ca gunaoiul dintrun bloc se nu ajunge in altul ci ramane foarte clar care gospodaria functioneaza sau care nu. Astfel e si super simplu se tragi pe respectivi la urechi.
      Dar cind se intimple in sistem comunist tot in spatiu public deja numai exista nici un responzabil si niciun vinovat. Multe chestii asa vad facute ca se scape lumea de responzabilitate.
      O alta solutie daca aveti prea multe gunoie si numai incap in tomberoane exista si ea.
      Chiar costa nimic, dimpotriva va salveze de niste costuri. E simplu. Numai cumparati si folositi amabalaje de care nu exista o alternativa. Exista si solutia de a lasa ambalajul in magazin. Nu sinteti obligati nici se cumparati tone de pungi. O trag la ureche si in familia cei care pun si banane in pungi. Pentru ce punga? Ele sint deja perfect ambalate de mama natura…. Pur si simpliu consumati mai cu grija, ginditi i va si la alternative.

  • Nu se pune problema de a nu putea colecta selectiv. Nu cred ca exista gospodarie in judetul asta (casa sau apartament) care sa genereze atat de multe gunoaie incat sa nu poti tine 3 saci sau galeti, in care sa le arunci selectiv. Problema este nepasarea oamenilor, pentru care colectatul selectiv nu are nicio importanta. Ei si acolo unde educatia si spiritul civic nu exista, trebuie sa intervina masurile coercitive! Sa-i amendeze de sa-i usture pe toti cioflingarii, care au impresia ca altii sunt obligati sa curete dupa ei.

    • tic…sluguta, nu te-ai saturat de aparat cj, vitalia, a.d.i. etc? chiar nu te ustura buzele?

  • Gogaie draga, cetatenii trebuie sa colecteze selectiv, sa predea gunoiul diferentiat , menajerul la menajer, plastic la plastic, hartia la hartie , etc. De ce ? Pt ca plateste la Vitalia 3,5 lei /luna /persoana pt menajer . Pt celelalte NU PLATESTE , SE RIDICA GRATUIT ! Dar daca tu umpli cu plastic si hartie menajerul , de unde sa isi scoata banii Vitalia , ca au salarii si cheltuieli, ca si tine Gogaie ! Sau de ce crezi ca in Germania si Austria se colecteaza selectat , de prosti ? Pt ca daca le ungi cu ulei si oua stricate NU LE MAI POTI RECICLA ! Sau te costa prea mult si nu e rentabil ! Ai priceput Gogaie ? Du-te tu si sorteaza fara sa te plateasca cineva , sa vedem cat rezisti !

  • Doar cu amenzi ii puteti convinge pe lenesi si puturosi sa adune selectiv gunoiul ! Putorile , nu vor sa faca contracte, nu vor sa plateasca , nu vor sa puna sacul cu gunoi in container ca e mica gaura ! Mergeti in Germania sa vedeti cum se aduna gunoiul , cum se desface pachetul de tigari in 3 si se pune plastic, hartie,staniol, separat . Si vedeti si cat e amenda , nespalatilor ! Pe ei domnilor , cu bota daca altfel nu se poate !

  • Cred ca in momentul de fata majoritatra populatiei mai ales cea din mediul rural nu este constienta si nu stie sa colecteZe selectiv. Iar ideea sefului de la Garda de Mediu mi se pare una corecta.

  • Multumesc colegilor ECOLOGISTI care au raspuns la chemarea Prefectului pt. ziua de astazi la ecologizarea malurilor SIEULUI din zona ARCALIA- MAGHERUS.

    • Domnule Bălan, în articolul ”Valea Sălăuței, curățată în totalitate” din 7.05.2015, ati scris; ”Felicitari D-le Comisar sef CRISTIAN NICOLAE, cel care isi face bine treaba intr-o institutie f. importanta pt. MEDIU.” Oare puteți să-l felicitați și pentru mizeria de sub nasul nostru de pe malul stâng al râului Bistrița, pe sectorul din zona stației de epurare? Este acolo un depozit de gunoi de toată frumusețea care se vede de la drumul mare.
      Domnule Bălan, călătoriți cu trenul la Cluj? Vă place ce se vede din tren la ieșirea din Beclean, în zona fostei rampe de deșeuri? Și exemplele ar putea continua.
      Populația este de vină la toate !
      Este lăudabilă acțiunea celor de la Garda de Mediu, dar nu cred că rolul gărzii de mediu este acela de paznic la containere. Sunt alte treburi pe care acestia trebuie sa le rezolve, nu să se transforme în slujitorii propagandei psd-iste.
      Paza containerelor și amenzile pot să le facă și cei de la Poliția locală care este în subordinea primăriei.

  • Abordarea prin care cei care înţeleg importanţa fenomenului de colectare selectivă la sursă îi acuză pe ceilalţi sau chiar susţin metodele de „civilizare” coercitive (amenzi) împotriva acestora este doar o faţă a lucrurilor şi una nici măcar capabilă să rezolve incidentul. Nu credeţi că dacă cetăţenii acestui judeţ ar fi „plătiţi” (cointeresaţi) să „presteze” acest serviciu de colectare selectivă la sursă lucrurile ar fi mai civilizate? Doar foarte puţini oameni din acest judeţ sunt certaţi cu ordinea, motiv pentru care problema gunoiului nu se rezolvă cu „parul” (vezi, amenda). Costuri zero pentru cetăţenii care colectează şi depun selectiv gunoiul pentru a fi transportat la staţiile de sortare sau/şi la Tărpiu, aceasta este rezolvarea. Pentru ceilalţi costuri mari care să îi motiveze să fie mai atenţi şi să îşi dorească să renunţe la obiceiurile rele.
    ADI Deşeuri, Consiliul Judeţean Bistriţa Năsăud, Consiliul Local Bistriţa şi celelalte unităţi administrative trebuie să lupte pentru bunăstarea celor mulţi care înţeleg să fie responsabili dacă sunt informaţi corespunzător şi sunt motivaţi să o facă. O gândire pozitivă este mult mai de dorit decât una negativă bazată pe coerciţie şi răzbunare.
    Nu este corect să ne focalizăm pe cei câţiva care nu vor să se integreze în acest tip de activităţi. Trebuie să îi scoatem în evidenţă pe cei responsabili, care îşi doresc un judeţ curat şi demonstrează zilnic că se poate, ba mai mult că au de câştigat de pe urma modului lor de a se comporta în comunitate. „Deşeurile” predate selectiv la container de fapt sunt materie primă pentru o altă industrie şi au o valoare importantă. Noi toţi plătim pentru aceste „deşeuri” sume importante când achiziţionăm produsele finale şi este corect să fim recompensaţi atunci când predăm aceste valori unui procesator. Suntem de acord să predăm aceste valori dacă suntem recompensaţi pentru asta! Trebuie să ne putem recupera banii investiţi în „deşeuri” este o logică mai corectă şi mai sănătoasă pentru o comunitate.

  • Daca trebuie sa sortez gunoiul atunci mai bine predau materialele reciclabile la un centru de colectare de unde sa primesc bani,la fel cum se intampla cu fierul vechi.Pentru fier stiu ca exista asemenea centre dar pentru peturi si hartie nu stiu.Daca sunt colectori de asemenea materiale ar trebui sa fie mai vizibili pentru ca as dori sa le fiu client.

  • O marcare clară, vizibilă din unghiuri diferite, ar fi utilă pentru o recunoaștere a tipului deșeului colectat pe container.

  • Sunt centre de colectare pt.pet-uri , doze aluminiu! Nu stiu pretul pe care primesti..dar stiu sigur ca primesti o suma de banila kg! Unul dintre ele este peste podul budacului la fostele grajduri! Pet-ul indiferent de cat ii de murdar se poate recicla! si hartia la fel!

  • D-le Alex. Va informez ca in CL cei doi consilieri PER au obtinut prin vot si s-au zbatut pt. a se da bani pt. transportul gunoaielor de pe malul Bistritei. Restul tine de pixul primarului, care face sa se miste lucrurile cand vrea el. Intrebati-l pe Cretu cand il vedeti la AS-tv, de ce nu se misca lucrurile.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS