Actualitate Cultură

Ora Pământului: umbrelă uriaşă, candele, baloane luminoase, lampioane, jonglerii cu foc (FOTO)

Bistriţa - prima Capitală Earth Hour România, aflată şi de această dată în cursa pentru titlu, s-a alăturat pentru al 6-lea an consecutiv celei mai mari acţiuni voluntare de mediu din istorie. Iluminatul public a fost întrerupt timp de o oră, iar pe pietonalul Liviu Rebreanu a avut loc un spectacol de sunet şi lumină.

Organizată anual în ultima sâmbătă a lunii martie, Ora Pământului a continuat, sub sloganul ”Fiecare dintre noi are puterea de a schimba lumea în care trăim”, tradiţia stingerii luminilor în mod simbolic. Deviza a fost ”Bistriţa susţine Pământul!”.

1 ora pamantului 2014 2 ora pamantului 2014 3 ora pamantului 2014 4 ora pamantului 2014

Manifestarea a început cu prezentarea simbolului evenimentului, ”umbrela care protejează Pământul” realizată de Liceul de Arte ”Corneliu Baba” şi gruparea ”New School Art Crew” (Radu Hangan, Paul Târziu, Vlad Paraschiv, Robert Andacs, Cristian Matei), sub care cercetaşii bistriţeni coordonaţi de Sidor Costinaşi au pus candele ce au luat forma continentelor. Lângă cetatea din lemn din Piaţa Centrală a fost realizat din gazon simbolul ”60+”, amplasat permanent.

După o repriză de streetdance, pe scenă a urcat primarul Ovidiu Creţu, care a invitat un elev al Colegiului Naţional ”Andrei Mureşanu” să apese pe butonul stingerii luminilor pentru o oră, Ora Pământului. În acest timp, doritorii au putut pedala pe cele două eco-biciclete de lângă scena ale cărei reflectoare au fost alimentate astfel prin generatorul Eco Bike. Pe pietonal au fost prezenţi numeroşi copii de grădiniţă, care au venit cu lampioane confecţionate din materiale reciclabile.

5 ora pamantului 2014 6 ora pamantului 2014 7 ora pamantului 2014 8 ora pamantului 2014

Tinerii artişti bistriţeni Simion Echim, Tudor Ivaşcu şi Tudor Dohotar au susţinut un duel de percuţie, iar trupa de fete Sirius a făcut jonglerii cu foc. Din turnul Bisericii Evanghelice au fost lansate baloane luminoase, iar după aprinderea luminilor primarul Bistriţei a transmis un ”mesaj pentru Pământ” şi i-a invitat pe susţinătorii Pământului sub umbrela sa, pentru fotografia de final.

”Am lansat un semnal important, prin care arătăm aderenţa noastră, a bistriţenilor, la ceea ce înseamnă ecologie, viaţă frumoasă, sustenabilă. Am folosit câteva simboluri, unul dintre ele a fost cel al focului. Focul poate să fie prietenos, poate să fie artă. Am folosit o umbrelă, simbolul ei este că Bistriţa doreşte ca Pământul să fie protejat. Ne-am alăturat celor două miliarde de pământeni care doresc să protejeze planeta. Dacă nu ne place oraşul, deşi Bistriţa e un oraş frumos, putem merge în altă parte. Dacă nu ne place ţara, cu toate că avem o ţară frumoasă, putem merge în altă ţara. Dar dacă nu ne place planeta, n-avem unde merge, trebuie s-o protejăm pe cea pe care o avem, singura”, a spus Ovidiu Creţu.

9 ora pamantului 2014 10 ora pamantului 2014 11 ora pamantului 2014 12 ora pamantului 2014

Bistriţa, desemnată în 2012 Capitala Earth Hour România, la prima ediţie a acestui concurs, a intrat în lupta pentru titlu şi în acest an, alături de Adjud, Baia Mare, Botoşani, Brăila, Bucureşti, Craiova, Panciu, Râmnicu Vâlcea, Salonta, Satu Mare, Sighişoara şi Tulcea. Oraşul care se va remarca prin acţiuni variate şi cu impact în comunitate şi cu cel mai original program pentru evenimentul final Earth Hour din 29 martie va câştiga titlul de Capitală Earth Hour. Oraşul câştigător va fi anunţat în 15 aprilie de WWF România.

Din echipa locală pentru Luna Earth Hour (3-29 martie), coordonată de Primăria Bistriţa prin Liliana Coceşiu (director executiv Direcţia Integrare Europeană), au făcut parte reprezentanţi ai asociaţiilor ”Ascendent” şi ”Cercetaşii bistriţeni”, Liceul de Arte Plastice ”Corneliu Baba”, gruparea ”New School Art Crew”, Centrul de colectare DEEE Bistriţa – Asociaţia Română pentru reciclare RoRec, Centrul de Informare şi Educaţie Ecologică. Printre acţiunile organizate: ecologizări de parcuri, scuaruri şi locuri de joacă, a râului Bistriţa între Podul Budacului şi Podul Jelnei, plantări de puieţi, concurs pe teme ecologice şi silvice, întâlniri interactive, atelier de manufactură surse luminoase şi simbol Earth Hour 2014, promovarea utilizării bicicletelor în sistem Free Cycle, ajutor pentru persoanele vârstnice şi cu probleme de sănătate la curăţenia de primăvară (voluntarii SVSU).

Primăria Bistriţa le-a mulţumit celor care s-au implicat în desfăşurarea cu succes a acţiunilor. ”De la an la an, mişcarea Earth Hour capătă proporţii din ce în ce mai mari, cucerind sute de milioane de oameni şi inducând, totodată, un sentiment de apartenenţă la o comunitate în rândul celor care sărbătoresc Earth Hour de fiecare dată. Earth Hour a devenit pentru bistriţeni un simbol important al unui angajament mult mai complex decât ceea ce presupunea evenimentul la început – stingerea luminilor pentru o oră”.

CLICK pentru mai multe fotografii!

1 comentariu

  • Felicitari Primariei Bistrita ptr spectacolul deosebit oferit bistritenilor! Cate lucruri pozitive si bune se pot face cu vointa si bunadispozitie!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.