Sport

Orașul a respirat în Ziua fără Autoturism, copiii s-au bucurat și au pedalat

Aerul a fost mai ușor respirabil în Ziua Europeană fără Autoturism în care traficul auto a fost închiss în centrul orașului, unde s-au organizat concursuri pentru copii, ateliere de confecționat medalii pentru bicicliști, expoziții în stradă și tururi pe două roți.

”Sărbătorim Ziua fără Autoturism pe jos, cu bicicleta, cu centrul orașului închis traficului auto. Au venit mulți copii, tineri, seniori, cu toții pe biciclete. Am văzut chiar o familie formată din 5 persoane, toți pe bicicletă, tatăl având o bicicletă tip cargo în care încap doi copii. Am organizat și un tur pentru doamne pentru că pe bărbați i-am văzut că au tot felul de grupuri de bicicliști, ies împreună în afara orașului și de-asta am zis că anul acesta punem accent pe doamne. Mă bucur să văd că tot mai multe familii tinere sunt deschise pentru utilizarea pistelor pentru cicliști, ceea ce de fapt ne-am și dorit. Cred că este al 24-lea an în care organizăm Săptămâna Mobilității și Ziua fără Autoturism. Rezultatele se văd. Sunt tot mai mulți oameni care își dau seama că se deplasează mai ușor în oraș cu bicicleta decât cu mașina”, a spus Liliana Coceșiu, director în Primăria Bistrița.

Artistul plastic Georgiana Vrânceanu-Cotuțiu a organizat o expoziție cu 50 de lucrări chiar în mijlocul străzii din Piața Centrală, între Complexul Sugălete și Biserica Evanghelică: ”Expoziția conține lucrările copiilor de la Școala Gimnazială nr. 1 care au avut ca temă Bistrița noastră dragă. Sunt 50 de copii și 50 de lucrări cu Bistrița văzută de ei în anumite momente ale zilei și ale anului. Mi se pare extraordinar că am putut organiza expoziția direct aici, iar în cadrul Săptămânii Mobilității să avem șansa de a aduce lucrările exact în stradă de unde sunt ele. Orașul fără mașini e aerisit, e frumos”.

În mijlocul străzii, și Loredana Istrate a organizat pentru copii un atelier în care cei mici au confecționat medalii pentru bicicliști. Au folosit lut pe care l-au modelat pe un suport din lemn pe care era gravată o bicicletă. Astfel, imaginea cu bicicletă a fost transferată pe bucățica de lut. Și tot Loredana a construit o bicicletă din bețe de înghețată.

”Tema este bicicleta și mișcarea. Eu, pe fete le duc la școală pe jos fiindcă ajungem în 8 minute. Cu mașina, am ajunge în 15 minute. Așa că mi se pare mult mai bun mersul pe jos sau cu bicicleta”, ne-a spus ea.

”Orașul fără mașini e liber, sănătos în primul rând. Pentru noi, care locuim în Viișoara, pistele sunt benefice, în special pentru copii pentru că oferă siguranță mai ales pentru cei mici. Și șoferii au început să fie atenți la bicicliști. E foarte bine tot ce s-a făcut pentru oraș, pentru copii. Mulțumim celor care s-au implicat în proiectul acesta și au făcut lucruri bune pentru generațiile viitoare”, a spus Corina Câmpeanu, mama a trei fete.

Sociologul Mirela Parker de la Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud a organizat un concurs pentru copii a cărui temă a fost alimentația sănătoasă și mișcarea, iar Ciprain Samoilă și Doru Ruști de la Asociația Harta Verde România o expoziție de fotografii cu viețuitoare din zona noastră, cu cărți despre natură, dar au adus și două microscoape în care copiii au putut vedea în detaliu o pană și capul unui țânțar.

4 comentarii

  • O știre atât de frumoasă, de optimistă, despre copii, despre tineret, despre artă, despre creativitate, despre mișcare, despre sănătate, despre natură (mulțumim Cristiana), și retardatul ăsta și-a băgat și aici nasul cu inepțiile lui 🙁 Ăsta nu are niciun Dumnezeu, ar trebui oprit cumva, poluează toate articolele, mereu cu aceleași teme!

    5
    13
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.