Timp de gândire

Oraşul e în altă parte, stimabililor

De când a dat Dumnezeu zăpadă din cer şi nu din tunuri, centrul universului a devenit, la Bistriţa, Pârtia Cocoş. Cât e ziua de lungă, Primăria Bistriţa ne spune că s-a deschis, că au venit 400, că au schiat 300, că s-a încasat nu ştiu cât, că se închide, că se deschide.

Bun, am înţeles, de lucrat mai lucrăm ceva pentru restul până la 80.000 sau câţi locuitori are Bistriţa acum? Precum Milan Kundera a zis că „Viaţa e în altă parte”, la fel vă spun şi eu: oraşul e în altă parte!

Am fost ieri pe strada Panait Cerna împreună cu domnul Marius Bălan şi mi s-a făcut o silă teribilă. În această parte, oraşul arată groaznic. Fântâna aceea e pur şi simplu oribilă, trântită în mijlocul intersecţiei, o creaţie monstruoasă marca Comelf la indicaţiile edilului şef ale cărui gusturi sunt evident discutabile, blocurile au ţevi scoase de pe acoperiş, trotuarele sunt sparte, urbanismul e zero barat.

E limpede ca lumina zilei că nu avem arhitect în acest oraş, că nu există o viziune urbanistică, nu sunt reguli pe care să le respecte toţi. E pur şi simplu o vraişte, iar această parte de oraş arată ca o curte murdară de la ţară în care omul îşi trânteşte plugul, pe el se urcă găinile, pe sub el latră câinii şi tot aşa. Mai lăsaţi-ne naibii cu pârtia asta şi faceţi ceva ca acest oraş să fie locuibil. Pentru că pur şi simplu eşti agasat vizual ca trecător de tot ce vezi şi eşti terorizat de tot ce îţi poate cădea în cap. Mai ieşiţi din birouri, urbaniştilor, şi uitaţi-vă ce fel de oraş păstoriţi. Măcar atât aţi putea face pentru zecile de mii de lei pe care le încasaţi lunar de la noi toţi ca să semnaţi hârtii pe sprânceană.

Ca să nu mai zic de zona Decebal pe care aş cataloga-o drept centrul mizeriei urbane. Totul e deplorabil aici, începând cu containerele de haine şi chiar cele de gunoi trântite în stradă, continuând cu piaţa aceea insalubră, cu clădirea Complexului Decebal care ar merita să fie transformată în muzeul monstruozităţii comuniste, că tot e azi 6 martie, ziua în care am început să devenim tovarăşi. Au trecut aproape trei decenii de la Revoluţie şi nimeni nu i-a deranjat pe proprietari. Cum au luat-o, aşa au ţinut-o.

Peste tot prin oraş zac mormane de zăpadă murdară, străzile sunt praf, pline de cratere, pe trotuare îţi rupi gâtul pe piatra cubică sau pe denivelările uriaşe. Nu a dat nimeni zăpada, nimeni nu a dat nici amenzi, alunecă lumea şi-şi rupe gâtul pe gheaţă. Toată Poliţia Locală e dislocată la pârtie că doar e muzică la bază, sunt mici la grătar şi toată bugetărimea e pe schiuri ca să dea bine la partid, să nu rateze nicio coborâre fără nu ridice osanale la vreun politruc roşu. Într-o ţară nostalgică după comunism, aşa îţi păzeşti spatele şi funcţia, pupând pe oricare te-ar putea păstra unde eşti.

Pur şi simplu ţi se face silă când vezi cu câtă trudă toată muncipalitatea se chinuie să demonstreze că nu ne-am împrumutat degeaba pe 20 de ani de la bănci. Uite, se schiază! Da, aşa-i, schiază 200, unii mai sărăntoci, că restul, bugetarii bogaţi, sunt cu autocarul la schi în Austria, cu primarul în frunte. Noi, restul,  80.000, plătim ca proştii în următoarele două decenii. În loc să avem străzi, parcări, locuri de muncă în firme care să facă toate aceste lucrări necesare într-un oraş, avem o pârtie pe care o folosim o săptămână pe sezon. Foarte eficientă investiţie aţi putut face! Şi a adus la baaaaaaaaaani, de ne-am plictisit. Nici factura la curent nu o puteţi plăti cu ei. Eficienţă maximă.

Bine că vine primăvara. Dacă mai ţinea frântura asta de iarnă, exista riscul ca toată pesedimea, cu sau fără funcţii, să facă febră musculară din cauza atâtor like-uri date la orice nimic despre pârtie.

46 comentarii

  • Partia Cocos este un fapt implinit! Este o mobila din locuinta de care nu ai avut mare nevoie. Creditul luat trebuie totusi platit!.. de contribuabili. Un om de afaceri stie ca orice investitie trebuie recuperata si imbogatita. Nu asa se va intampla cu aceasta invetitie si multe altele initiate de Stat. Cand s-a hotarat Partia Cocos, de incalzirea globala, de topirea gheturilor In Antarctica si de ursul polar care nu mai are conditii de vietuire acolo nu s-a stiut. Nu i-a fost ceruta parerea nici sefului Meteo Bistrita. Imi pare rau de studentii schiori de la UBB ca nu pot folosi partia prea multe zile din an… Iar arhitectii oraului nu au vazut inca monumentele decedate ale comunismului din Piata Morii…

    • Felicitări,doamna Cristiana. Începusem să mă satur de acest subiect dus la limita răbdării de către autoritățile locale. Parcă tot universul se învârte în jurul pârtiei și țin morțiș să ne arate că este rentabilă.
      Nu vede nimeni că toate strazile din oraș sunt distruse, că malurile râului ce străbate localitatea arată jalnic și multe alte lucruri care ar trebui făcute.
      Să sperăm că în 2020 scăpăm pentru totdeauna de aceste sinistre personaje care au căpuşat bugetul local.

    • va plângeti ca pe Panait Cerna si la sensul ala arata ca dracu.
      pai e foarte logic, Cretu nu are drum pe acolo, asa ca nu-l deranjeaza peisajul.
      plebea nu are decât sa se târasca prin mocirla, patricienii oricum au geamuri fumurii la gipane.

  • Pârtia asta este ce-a mai bună dovadă că banii s-au cheltuit nechibzuit.Tocmai când îi vezi potențialul stai și te întrebi de ce s-a investit atât de mult in ceva ce funcționează doar câteva zile pe an.
    O administrație isteață și cu gândire în perspectivă ar fi făcut altfel lucrurile!
    Acei bani ar fi trebui cheltuiți și investiți într-o zonă în care, chiar și fără acele milioane luate imprumut aiurea, se organizează concursuri de schi, de sănii trase de câini, adevărate spectacole de iarnă.
    Asta face o administrație inteligentă, intră în parteneriate cu oameni chiar chiar știu ce fac.
    Actualmente această partie are mari șanse să aibă soarta stadionului.Nici nu vreau sa mai amintesc de sumele alocate echipei de fotbal.
    Cârcotașilor care se împiedică in zâmbetele celor care au fost la partie le spun că acele zâmbete ar fi fost mai multe și mai dese, dacă locația ar fi fost alta și dacă interesul chiar ar fi fost binele comunității!
    Peste vară o sa zâmbească doar băncile ce ne-au creditat !
    Nu uitați dragi Bistrițeni, nu PSD-ul a făcut pârtia.Este făcută de noi toți și de urmașii noștri.

    • In cazul partiei e vorba de o singura banca comerciala, finantatoare a proiectului.

  • Am mai spus-o. Alegerea lui Ovidiu Crețu ca primar a fost și este o catastrofa pentru oraș. A întors Bistrița cu 30 de ani in urma.

    • Măcar de o întorcea în perioada Weingartner ( 1971-1985 pentru cei care nu au ,,prins” acele vremuri ) , când Bistrița a fost cel mai curat , cochet și european oraș al țării. Nu am deloc nostalgii ori simpatii comuniste, socialiste nici pe atât , din contră , însă acel primar a fost și va rămâne o legendă pentru acest oraș. Pozitivă , clar , așa cum ,,actualul” este fără doar și poate o legendă a mediocrității și absurdului absolut.

    • Da sigur,, ca o fost mai bine pe vremea lui Moldovan…pe atunci arata mirific Bistrita

  • Felicitări Cristiana Sabău ! Ca de fiecare dată, concis și la obiect. Un om al condeiului și al microfonului cu o verticalitate impecabilă ! (așa ar trebui să fie toți,dar cei mai mulți au probleme cu coloana vertebrală …,iar tratamentele sunt costisitoare ! )

  • Zapada nu mai este de 10 ani cel putin sa se mentina tot sezonul di noiembrie pana in martie cum era pe vremuri…dar in schimb primaria beclean produce banii de cativa ani cu statiunea Figa !!! Si pe langa investitia facuta cu profit pt beclean se distreaza si o multime de lume pe timpul verii si nu numai….dar la bistrita o sa urmeze dupa atata schiat (vreo 10 zile in total ) alte zile de balci medieval,zamfira…si 2 saptamani de targul mare bistritean (mai mult decat a tinut zapada ) . Pt ca asa au votat prostimea ..asta doresc balci si mizerie ,nu realizari marete sa fie nou bine ,ci lor

    • Stai liniștit , se face si Aquapark ! Sa vezi atunci cum nici ăla nu-i bun și rentabil !
      Oricum , pârtia e minunata si veți vedea ca va fi si rentabila …
      Pentru ca nu duce lipsa de clienți , asa cum ați putut vedea .
      Va place sau nu, e treaba voastră !

    • Catastrofa s a produs din cauza fraierilor care stau si comenteaza si nu au mers la vot…de ce nu ati mers la vot frumosilor…poate era mai bine….se fura fara sa se mai construiasca ceva…de ce nu ati votat cu cei care v au taiat veniturile.In frunte cu doamna Sabau puneti mana pe lopata si matura daca vreti sa avem un oras frumos. Totul incepe de la cetateni…daca le este lene sa mearga la vot …ce sa mai vorbim de lopata si matura…civilizatia incepe de la curatenie si ordine

  • Vorbiti de urbanism,infatisarea orasului si arhitecti care nu v-au facut orasul cum doriti. Am o singura intrebare doamna Sabau. Cati designeri de interior ati consultat in vederea aranjarii sediului dumneavoastra. Sunt curios cum arata cea ce administrati dumneavoastra.

    Daca nu arata la un nivel de 2017-2018. Imi pare rau, sunteti la fel ca ei. Daca gresesc, mii de scuze. O zi frumoasa!

    • Nu vreţi dumneavoastră să adresaţi aceste întrebări primarului, viceprimarilor, arhitectului şef Monica Pop, administratorului public George Avram? În total, în conturile lor vărsaţi lunar un miliard de lei vechi, doar în conturile acestor persoane enumerate. Pe restul din birouri nu-i mai pun că vă speriaţi. Pe de altă parte, dacă vreţi să ştiţi, eu am totuşi bunul simţ să nu pretind că sunt medic dacă nu am absolvit o facultate de profil, chiar dacă ştiu că durerea de cap îmi trece cu un anumit medicament. Unii se cred arhitecţi chiar dacă au făcut doar un curs, iar asta se vede la orice colţ de stradă din acest oraş. Dacă până anul acesta nu voiau arhitecţii adevăraţi să lucreze în administraţie din cauza salariilor mici, acum cred că nu mai e cazul. Ar fi buluc pe postul retribuit cu peste 10.000 de lei lunar dacă ar vrea cineva să-l scoată la concurs. Dar, evident, nu vrea. Unui specialist nu-i poţi băga pe gât un bloc mov şi altul albastru şi nici o fântână arteziană odioasă.

  • Culmea ca alegerile s-au castigat cu partia si restaurarea blocurilor : ). Si nu o singura data. Ironic, nu? Cand am vazut cu cine e facuta plimbarea, am zis ca nu mai are rost sa citesc mai departe, dar eram curios ce se mai putea scrie. Eu care credeam ca G.D e apartinator de vreo parte politica.

    • Leto, cu d-na Sabau m-am contrat de cateva ori cu domnul Balan ce sa mai spun…..ne-am spus vrute si nevrute! Dar asa cum am spus si atunci cand am vazut articolul spun din nou: nu este normal sa-ti curgă apa in cap ca niste locatari se zgarcesc la 20-30 de lei ca sa-si faca o ciuterna! Asa cum nu este normal ca sa te trezesti ca-ti scutura presul sau fata de masa in cap! Si da o spun cat se poate de deschis: pentru ce face domnul Balan merita toata admiratia! Asta ar trebui sa faca nu domnul Balan nici d-na Sabau ci armata aia de consilieri locali fie din PSD fie din PNL consilieri care isi aduc aminte de functiile lor doar cand au posibilitatea sa se ia unii de altii si ne arata cat de incompetenti sunt ceilalti si cat sunt ei de buni!!!!! Isi aduc aminte că sunt consilieri locali in sedintele de consiliu in care se cearta in loc sa spuna uite domnule ce am constatat ca pe str. Cutare sunt gropi ca trotuarele sunt cu denivelari hai sa rezolvăm problemele! O spun cu toata sinceritatea BRAVO DOMNULE BĂLAN! Ati dat dovada inca o data ca va pasa de orasul in care traiti!

  • Există o pagină de internet a Pârtiei Cocoş Bistrița?
    Intri acolo şi afli care este programul de funcționare, grosimea stratului de zăpadă, prețul de acces la telescaun etc.
    Comunicarea ar trebui să o facă ADMINISTRATORUL pârtiei. Administratorul este la fața locului şi ştie mai multe decât ştie dl. viceprimar.
    Dacă cheltuielile de functionare a pârtiei sunt de 500.000 lei/ sezon, înseamnă că la un sezon de 20 zile (5.000 schiori), prețul unui abonament de acces la telescaun ar trebui să fie de 100 lei.
    Nu ai cum să ceri 100 lei, dar măcar nu mai permiteti oamenilor să plătească 10 lei şi 20 lei.
    *40 lei adulții
    *30 lei pensionarii şi copiii
    Preț mediu 35 lei × 5000 schiori = 175.000 lei incasări pe sezon.
    Peste doi ani: 45 lei adulții şi 35 lei copiii si pensionarii.

    • Care pagina de internet? Sa se poata vedea ce? Noroiul de pe partie sau lipsa de zapada?
      De ex. partia de la Toplita are un site modest cu camere live dar acolo se schiaza! Partia noastra daca ar avea un site, nici macar un program nu ai putea publica din moment ce nu ai zapada… Poate totusi este o idee buna sa se faca si un site, sa montezi niste camere sa ne uitam cum arata iarba pe deal, astfel incat sa fie cheltuiala „rotunjita” :))
      No offence, vroiam sa zic doar ca nu s-ar justifica o pagina ca nu ai avea ce sa „pui pe ea”, parerea mea.

  • Da intretinerea parcului municipal …cat este de rentabila pentru bugetul local? Ar fi bine sa puna o taxa si la intrarea in parc ca sa fim la egalitate cu cei de pe partie. Carpirea strazilor care se strica in fiecare primavara cat este de rentabila pentru buget? Inlocuirea florilor din rondouri cat este de profitabila ? Toate sunt foarte rentabile. La fel si partia este facuta sa ne simtim bine si nu inspre a fi profitabila.

    • @Zorro, Parcul municipal este destinat tuturor celor 92.000 de bistriteni (dupa Directia de Satistica) sau 80-85.000 cati traiesc efectiv in Bistrita in acest moment. Partia este pentru 2-3000 de oameni.

    • Zorro, voi ăștia care vă euforizați cu pârtia, sunteți ca cei care beau șampanie de revelion și în restul anului n-au bani nici de apă minerală.
      Ai 2000 de schiori pe de-o parte și jdemii de cetățeni (inclusiv schiorii) care își rup picioarele și mașinile în gropi. Ce alegi? Bine pentru toți pe tot cursul anului sau bine pentru puțini pentru zece/douăzeci de zile pe an?
      Și faci o pârtie pe credit. Bine zicea cineva mai sus, ”pârtia e a urmașilor urmașilor noștri” (care o să plătească creditul).
      La mintea cocoșului. Scuzați.

  • Pârtia lui peşte prăjit a funcționat grație gerului din luna Martie . Nu e rentabilă evident , dar nu trebuie neapărat să vedem eficiența economică pentru că vorbim totuşi de sport şi agrement . Trebuie vorbit însă despre oportunitate . E categoric inoportună atâta timp cât avem gropi , şosele neasfaltate , cartiere ca la sate , blocuri neizolate , piețe ca pe vremea lui Ceauşescu , parcări lipsă , mizerie peste tot , etc . Administrațiile PSD sunt paralele cu termenul ” GOSPODAR ” .

    • Voi liberalii ați fost distruși când ați vazut cum se bucură oamenii de pârtie . Atâta puteți , atâta va duce capul.
      Stați sa vedeți la anul cum ca fi pe pârtie , pregătiți-va de acum cu calmante puternice !

    • Da cat de rentabil este sa schimbi in luna februarie florile din rondouri….domnule bistritan ?

  • Cu 7 milioane de EURO se puteau face alte lucruri mai folositoare pt Bistrita, mai ales ca sunt bani imprumutati dupa care platim dobanzi. Nu se justifica imprumutul pt constructia partiei.
    D-na Cristiana va rog sa nu mai publicati nici un articol despre partia de ski, batem apa in piua de prea mult timp. Vreo 80% din comentarii sunt negative in ceea ce priveste partia, restul de 20% care sunt trup si suflet alaturi de PSD nu vor recunoaste niciodata ca proiectul nu trebuia facut. Haideti sa ne concentram pe alte subiecte!

  • Un editorial obiectiv,o radiografie dureroasa privind prioritatile si obiectivele Bistritei.Sa ii vedeti cum joaca peste cateva zile in draci si le canta ceterasii.Au si de ce.Si-au tras salarii de sute de milioane fata de nenorocitii ce isi trag sufletul la privati.

  • Incet incet, va parea ura de clasa, dar sub alta forma, adica intre cei ce lucreaza la privat si cei ce ”lucreaza” la stat.
    Nu trebuie sa fii expert sa citesti printre randuri , cum se sutine conducerea de cei care depind de cei in functii de conducere la buget.Asa se sustinea si in trecut partidul.
    Din pacate tot cu metehne de comunisti au ramas, ca acum le spune psd-isti , alta Marie dar cu aceeasi palarie.
    Daca conducerea de partid zice ca iarba e rosie pai atunci e rosie , cum i-si permit uni sa zica ca e verde.In curand acestia de zic ca e verde vor fi declarati dusmani ai poporului, ce va urma – inca – puteti citi in cartile de istorie contemporana.

  • Fara supărare doamna Cristiana Sabău și în ziarul dumneavoastră citeam zilnic știri despre aceasta măreață partie . Cum se lauda acest viitor (sper că nu) primar Niculae cat este de buna pârtia ,cat este zăpadă de uda și altele și altele.
    La un moment dat am crezut că sunt articole plătite pentru viitoarea campanie electorală.
    Acest articol este drept la țintă . Acest oraș are nevoie de parcări (nu numai în centrul orașului ci și în cartiere) de grădinițe de multe alte lucruri .
    Felicitări pentru articol !!!

  • Ura de clasă de care vorbea cialavecul de mai sus , n-ar exista dacă cel slab nu l-ar duce pe cel gras în spate.
    Tovul o fi poate vreun grăsan, și atunci are motive să se teamă de mânia proletară.
    În altă ordine de idei, Bistrița confirmă, făcând chiar dovada , existența Statului paralel.
    Paralel cu interesul public.
    Neocomunismul face mai mult rău decât comunismul asumat.

  • am auzit de perioada WEIGNIGER sau cum se scrie
    cica aia a fost cea mai buna…asa zice unii mai vechi
    mno cretu nu e neamt el mai mult spre „chineji” trage

    • S-au facut o gramada de prostii si pe vremea sasului (doar ca atunci hotarau altii,nu primarul) !S-au construit blocuri in centrul istoric (P.Morii ,Turnul Dogarilor,V.Alecsandri ect.),s-a populat targul cu minoritati „civilizate” si mari „iubitoare” de munca ( Titulescu,Lupeni,D Gherea,Vlahuta) !Noroc ca i-a luat dracul pe comunistii aia batrani ,asa cum o sa-i ia si pe astia de-acum!

  • Felicitari doamna Cristiana, desi ar trebui sa ma simt oarecum jignit, nu ma simnt deoarece sper si cred ca parearea dumneavoasta nu se refera la toti functionarii. Oricum ati spus adevarul si va felicit. O seara buna.

  • Domnule Dan care plecare in Austria cea de acuma cand i au dus s au adus masinile institutiei de la aeroport sau chiar in Austria sau cea din ianuarie?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.