Un oraş mic precum este Bistriţa are puţine şanse să se promoveze la nivel naţional. E departe de capitală, are o gară din care pleci cel mult pe Valea Bârgăului, nu are aeroport, nici port, nu e nici într-o zonă turică de anvergură, nici una industrială, are un mit, dar i l-au furat alţii şi mai are câteva văi care nu au reuşit nici după 20 de ani să se reverse în una singură. Ne-am trezit târziu cu oraşul medieval, ne-a luat-o Sighişoara înainte. Nici Dracula nu ne poate salva prea mult câtă vreme este, în alt loc, un castel mai aproape de Bucureşti. Colac peste pupăză, Bistriţa nu apare nici măcar pe harta meteo. Trebuie să ghicim cum va fi vremea la noi făcând o medie între Cluj şi Mureş. Ca să se audă de Bistriţa la nivel naţional e nevoie de evenimente de anvergurăde tipul „Earth Hour”.
Se vor întreba unii ce mare lucru e să fii capitală „Earth Hour România 2012”? În opinia mea este mare lucru atât timp cât despre Bistriţa se vorbeşte din ce în ce mai rar. E adevărat că am avut-o pe Gabriela Szabo, însă fosta campioană s-a îndepărtat mult de oraşul natal, îl mai avem şi pe Viorel Moldovan, dar şi internaţionalul e deja istorie, că avem un vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, pe Ioan Oltean, şi un fost ministru, Ioan Botiş, retras, ruşinos din funcţie. Cum politicul nu mai aduce decât capital de imagine negativ, iar restul e istorie e nevoie să dăm din coate ca să ne bage în seamă o lume ahtiată după eveniment, după senzaţional şi spectacol.
Ce a făcut primarul Ovidiu Creţu şi echipa sa ca să câştigăm statutul de capitală „Earth Hour România 2012” mi se pare un lucru inteligent şi îndrăzneţ. Dacă nu putem concursa cu Timişoara şi Iaşi în competiţiile studenţeşti sau în performanţe medicale, măcar să le dovedim celor două capitale ale Banatului şi Moldovei că nu suntem mai prejos faţă de ele când e de pus umărul la treabă. Nu ştiu cum a fost făcută mobilizarea generală în materie de adunat PET-uri, dar rezultatul final a demonstrat că suntem mai bine organizaţi şi putem face, de acum, orice, dacă ne putem mintea şi energiile la un loc.
Îi felicit din toată inima pe cei de la Primăria Bistriţa care au dovedit în ultimii ani că nimic nu e imposibil dacă îndrăzneşti (şi mă gândesc la milioanele de euro atrase pentru şcoli şi alte investiţii). Mi-ar plăcea să fie la fel de simplu să reparăm străzile vechi de peste două decenii, să schimbăm la faţă cartierele vechi şi ponosite să-i facem pe oameni să-şi iubească oraşul. Sinceră să fiu, nu ştiu cum, dar eu nu candidez pentru nicio funcţie.
Cristiana Sabău
nimeni nu-si pune problema daca e de bine ca am gasit atatea gunoaie pe la noi . adica Iasiul si Timisoara nu cumva au pierdut fiindca erau mai curate , desi sunt de vreo 5 ori mai mari ca Bistrita ? eu zic ca e bine ca am strans peturile , dar e rau ca am avut de unde le strange in primul rand .
Am găsit atât de multe PET-uri fiindcă trăim într-o societate în care consumăm orice care e carbogazos şi acidulat. Dacă vă veţi uita câte baxuri de sucuri se cumpără din Kaufland de sărbători vă veţi da seama că nu am adunat nici 10% din PET-uri. Familia, şcoala, societatea în general sunt vinovate de tot ce se întâmplă. Degeaba spun unii că suntem ceea ce bem şi mâncăm. Nu-i ascultă nimeni. Poate şi aceasta este motivul pentru care sunt pline spitalele cu bolnavi de tot felul.
DEPINDE CUM PRIVESTI PROBLEMA : ORAS MURDAR=GUNOAIE MULTE
SAU CONSUMATORI DE PRODUSE AMBALATE IN PET-URI = LIPSA PRODUSE BIO ( SAU PRODUCATORI) = BOLNAVI FARA NUMAR SAU ORAS MIC DAR ANCORAT IN CAMPANIE ELECTORALA = HARNICIE + DEPOZITE EXISTENTE DE PET-URI LA DOMICILIU( FOSTII TARANI ADUSI IN BISTRITA SUNT STRANGATORI).
PROBLEMA ESTE POLUAREA : 1.POLUAREA POLITICA : PSD ; PDL….SI MAI NOU PP-DD (SAU KK-DD) , CARE IES IN FATA LA ORICE EVENIMENT ( MAI ALES PRIMARUL ) IAR ALTE PARTIDE DE ALTELE…EX. PARTIDUL ECOLOGIST….. NU SE POMENESTE NIMIC… DECI …NICI UN MERIT….!
POLUAREA MORALA : SPER CA BISTRITENII SA NU AJUNGA IN SITUATIA CA ELODIA SA NUMERE VOTURILE SI SA PREMIEZE CU 20.000 DOLLARI PE FIECARE VOTANT !… IAR PENSIONARII SA SE TREZEASCA URGENT LA REALITATE, CA O PUNGA DE FAINA , ZAHAR, ULEI….PREZERVATIVE…NU AJUNGE PENTRU PATRU ANI !
DAR COPIII ( ELEVIII) CARE AU ADUNAT ACESTE PET-URI CHIAR TREBUIE SA RAMANA CU BUZA UMFLATA ?….NU SINT IMPORTANTI ???
BILANT SI REALITATE :IN PATRU ANI, CATE LOCURI DE MUNCA A ” CREAT” PRIMARUL CRETU ( MARELE „ORGANIZATOR” LA ADUNAREA PET-URILOR) PENTRU BISTRITENI ????
PERFORMANTE : VEZI PERFORMANTELE LICEULUI DE MUZICA ” TUDOR JARDA” LA OLIMPIADA SCOLARA FAZA ZONALA ( 6 JUDETE) SI COMPARA-LE CU CELE DE LA TIMISOARA!.
Câteva răspunsuri: elevii sunt premiaţi, cu 500, 300 şi 200 de lei în funcţie de câte PET-uri au adunat (premiile se acordă şcolilor, nu ştiu ce vor face acestea cu banii, cum îi vor împărţi).
În străinătate, dacă duci PET-ul înapoi la magazin, primeşti bani fiindcă atunci când cumperi, plăteşti mai mult din cauza ambalajului. Aşa ar fi normal şi la noi dacă nu vrem să le mai vedem în albiile râurilor. Magazinele ar trebui să le colecteze fiindcă, oricum, se valorifică. Pot ajunge chiar şi în asfalt. Hainele noastre sigur sunt din PET-uri în caz că nu ştiaţi.
Un primar nu e angajator al locuitorilor oraşului, ci administrator al urbei. Poate crea condiţii pentru ca firme mari să investească la Bistriţa. Nu ştiu să fi fost vreuna pe care să o fi refuzat pe motiv că nu are nevoie oraşul de investitori. Dacă a fost, vă rog să spuneţi care şi investigăm.
Am mai afirmat ca sunt mandru de ceea ce au facut bistritenii,dar nici macar o clipa nu mi-a trecut prin cap sa aduc osanale primarului pentru succesul actiunii, pentru ca am tot dreptul de a crede ca s-a afisat acolo doar pentru a se poza si a se confunda cu daruirea celor ce s-au implicat, ca-i de folos amu, in plina campanie electorala.