“Nu puteam continua la nesfârșit chiar dacă unii dintre ei s-au dus supărați și fără să salute. Nu avem ce face. Viața merge înainte, iar eu ca manager trebuie să văd lucrurile în ansamblu”, a spus managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, într-o conferință de presă în care a declarat că, în unitatea medicală mai lucrează doar patru medici pensionari, ceilalți continuându-și activitatea la Năsăud.
”Mare parte dintre medicii care s-au pensionat și-au încetat activitatea cu Spitalul Județean de Urgență. A fost o provocare pentru mine când am preluat mandatul în 2017 și am făcut o inventariere a resurselor umane. Atunci am constatat că 24% dintre medici erau pensionari, care cumulau pensia cu salariul. Erau atunci vreo 40. În marea lor majoritate ar fi dorit să continue activitatea, dar acest lucru este permis doar pe specialități deficitare. Stăteam ca pe un butoi de pulbere fiindcă în orice moment un medic pensionar se poate retrage din activitatea medicală și dă peste cap liniile de gardă, toată activitatea. Am luat decizia atunci să scot toate posturile la concurs și pe măsură ce s-au ocupat, am încetat contractele de colaborare cu ei. Unii au mai rămas pe linia de gardă unde le-am mai permis să își continue activitatea. Mai avem doar patru medici care lucrează după vârsta de pensionare: la Diabet, la ORL dr. Roșca și la dr. Orza la Medicina sportivă, unde nu am găsit, la UPU dr, Ilieși”, a spus Gabriel Lazany.
Potrivit acestuia, medicii pensionari care au dorit să mai lucreze s-au îndreptat către Spitalul Orăneșesc ”George Trifon” din Năsăud: ”S-a rezolvat astfel, în mare parte, problema Năsăudului. Mare parte dintre medicii pensionari de la SJU își desfășoară activitatea tot în sectorul public la Năsăud, unde cei de acolo nu găseau personal de specialitate. Așadar, s-au rezolvat două probleme. Nu puteam continua la nesfârșit chiar dacă unii dintre ei s-au dus supărați și fără să salute. Nu avem ce face. Viața merge înainte, iar eu ca manager trebuie să văd lucrurile în ansamblu, funcționarea spitalului în orice condiții”.
Gabriel Lazany a mai anunțat că, pentru prima dată după mulți ani, Spitalul județean de Urgență a scos la concurs și posturi pentru medicii rezidenți.
”Nu am făcut-o până acum pentru că ții blocat un post câțiva ani, chiar 7 în cazul neurochirurgiei, și este posibil ca medicul să nu se prezinte la post și atunci nu ai niciun câștig. Anul acesta am luat decizia să scoatem posturi la rezidențiat pentru că Spitalul Județean de Urgență Bistrița a devenit atractiv pentru tinerii specialiști. Se vede prin numărul mare de medici care a venit în ultima perioadă și marea bucurie a fost că, pe unele specialități scoase la Bistrița, locurile s-au ocupat și înaintea Mureșului sau a Clujului”, a declarat managerul SJU într-o conferință de presă.
Norocul Bistriței, ghinionul celor de pa Valea Someșului. Că au venit mulți pensionari de la Bistrița lângă alți ,,tineri” de peste 70 de ani la Năsăud, nu-i o bucurie pentru cei aproape 100 000 de mii de oameni arondați la Spitalul din Năsăud. Orice ambulanță, ori SMURD, chemată prin 112, îi duce obligatoriu la Năsăud pe bolnavi, indiferent cât ar fi de grav bolnavi, iar aici, acești doctori bătrânei îi pun în pericol sănătatea, că nu au nici aparatură, condiții, așa că până fac ei niște investigații, până cheamă salvarea, tratamentul reușește, doar pacientul moare. Rezolvarea, e atunci când pensionarii merg doar în mediul privat, își deschid cabinete proprii, iar dacă dau dovadă de pricepere, competență, îi caută pacienții. Am avut experiență în sensul acesta.
Bistrița -Nasaud la o populatie de 300.000 de locuitori, at trebui sà aibă un singur spital – Spitalul Județean.
Becleanul, Năsăudul, Sângeorz Bai ar trebui să aibă Policlinici, cu medici specialiști in toate domeniile; cardiologie, oncologie, chirurgie etc.
Haideți sa ca spun o întâmplare hazlie.
Oamenii din ziua de azi sunt din ce in ce mai prosti, nu se pot concentra să vadă un film de 2 ore, sau sa citească o carte cu 300 de pagini.
Se uita doar la clipuri de 30 de secunde.
Ministerul Sănătății din Danemarca considera ca denumirile vechi/tradiționale Ortopedie, Oncologie, Oftalmologie, ORL trebuie schimbate, pentru ca oamenii nu știu ce e aia.
Asa ca se vor numi Doctor de inimă, doctor de ochi, doctor de cancer, doctor de piele, doctor de urechi etc.
Internetul a făcut tinerii fin ce in ce mai proști, mai ignoranți si cu lintea scurtă.
Nu mai au răbdare sa asculte o explicație lunga. Le trebuie sa răspunzi repede, cu DA sau NU, nu explicații detaliate, pentru ca n-au răbdare.