Actualitate

Ouă verzi cu sigla UDMR, împărţite catolicilor, de Paşte, la ieşirea din biserică (FOTO)

Sute de ouă vopsite în verde pe care era aplicat un abţibild cu sigla UDMR au fost împărţite, duminică, la prânz, catolicilor de etnie maghiară care au participat la Liturghia din ziua de Paşte. În acest an, credincioşii romano-catolici, evanghelici şi reformaţi sărbătoresc Paştele cu cinci săptămâni înaintea ortodocşilor.

Ouăle au fost împărţite maghiarilor care au participat la Liturghia de Paşte la Biserica Catolică de pe strada Gheorghe Şincai de două femei.  Fiecare credincios, în special copiii şi cei în vârstă, a primit câte un ou într-un şerveţel alb.

La Biserica catolică de pe strada Gheorghe Şincai, unde paroh este protopopul romano-catolic Geréd Péter, s-au oficiat, duminică, două slujbe. Prima a început la ora 9.00 şi a fost în limba română, iar cea de-a doua la opra 11.00, fiind în limba maghiară. La Liturghie, credincioşii au adus coşuri cu mâncare pentru a fi sfinţite de preot. În coşuri erau ouă roşii, vin, cozonaci, pască şi alte bunătăţi pregătite pentru această mare sărbătoare.

În timpul Liturghiei, părintele Geréd Péter i-a îndemnat pe credincioşi să fie optimişti fiindcă sărbătoarea Paştelui este una a luminii şi speranţei.

Tot duminică la ora 12.00, s-au putut auzi clopotele din turnul Bisericii Evanghelice, într-o simfonie de zile mari. În Biserica Evanghelică nu s-a oficiat slujbă, printele Johann Dieter Krauss întorcându-se abia vineri din spital.

În acest an, credincioşii romano-catolici, evanghelici şi reformaţi sărbătoresc Paştele cu cinci săptămâni înaintea ortodocşilor (5 mai), acesta fiind cel mai mare interval între sărbătoarea Învierii Domnului la cele două Biserici, care, altfel, au unele tradiţii şi obiceiuri asemănătoare legate de acest eveniment.

Conform ultimului recensământ, în Bistriţa-Năsăud trăiesc aproape 15.000 de romano-catolici şi reformaţi. Peste 200 de poliţişti  – 138 de la ordine publică, 43 rutieri şi 26 de la alte structuri – sunt la datorie pentru a preveni şi combate actele de tulburare a ordinii şi liniştii publice şi evenimentele rutiere. Poliţiştii sunt prezenţi, inclusiv cu aparate radar, pe traseele spre lăcaşurile de cult, staţiunile turistice, în puncte cu risc ridicat de accidente şi la orele cu trafic intens, în vederea fluidizării circulaţiei şi prevenirii evenimentelor rutiere.

Din anul 1054, când s-a produs Marea Schismă a Bisericii creştine, Paştele se sărbătoreşte, cu unele excepţii, la date diferite de către catolici şi ortodocşi. Destul de rar există diferenţe mari între sărbători. Începând din anul 1582, Biserica Catolică şi cea Ortodoxă folosesc calendare diferite. Biserica Catolică se ghidează dupa calendarul Gregorian, în timp ce ortodocşii au păstrat calendarul Iulian.

Doi ani la rând, în 2010 si 2011, Paştele a fost sărbatorit în aceeasi zi de toţi. Următorul an în care Paştele va fi din nou sărbătorit în aceeaşi zi, respectiv la 20 aprilie, va fi 2014.

Mai multe fotografii – pe pagina noastră de Facebook.

pastecat1 pastecat2 pastecat3 pastecat4 pastecat5 pastecat6 pastecat7 pastecat8

8 comentarii

 • In toata Europa e asa !!!!!Si aici partidele ofera oua rosii ,verzi,albastre ……………..E normal isi fac campanie…Sa nu uite lumea de unde au venit !In Viena e la fel

 • Ba e foarte rău.
  Să amesteci simbolistica pascală cu cea politică e o impietate.
  Așa sunt unii, gata să-i elibereze lui Iisus carnet de partid și să-l scutească de corizație pe motiv de handicap locomotor post-răstignire.
  Pentru focalizare corectă, vă propun următorul exercițiu de imaginație: ouă de Paști UDMR ciocnite cu ouă de Paști Partidul Civic Maghiar. Simțiți absurdul?

 • aceasta formatiune politica[ca de fapt nici nu e partid] este o solutie imorala a minoritatilor si care va trebui sa dispara . ar trebui cind participarea la vot va fi de 70-85 % , atunci va disparea .

  • …….si sa le mai puna si 2 picioare si ………………….valea, acasa din tara asta . si apoi sa cintam : Ozosep,ozosep tu ma faci sa calc pe bec si sa-l scutur pe berbec
   Ozosep,ozosep hai sa facem intr-un fel
   Caci altfel eu am sa fac macel.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.