Actualitate

Ovidiu Crețu despre pârtia de schi din Wonderland. Când se deschide, când au loc Serbările Zăpezii

Momentul deschiderii oficiale a pârtiei de schi din Wonderland, realizată cu peste 4 milioane de euro și dotată cu echipamente marca Doppelmayr, se apropie, spune primarul Ovidiu Crețu.

Trebuie să sosească reprezentanții firmei Doppelmayr care a furnizat echipamentul, respectiv telescaunul și ratracul, să facă reglarea la cald, adică în funcționare. Are la dispoziție circa zece zile pentru a asigura reglajul, fiecare rolă de pe stâlp trebuie să fie reglată. Până atunci vom finaliza și desemnarea firmei care operează, avem o singură ofertă, de la o firmă locală. Dacă ar fi un rezultat negativ la ofertă atunci am avea o problemă foarte gravă. Primăria nu poate opera, nu avem cu cine, operarea presupune angajarea unor oameni de specialitate, care nu se găsesc la noi. Nu pun răul în față, eu sper să fie în regulă, comisia lucrează la analizarea ofertei respective, și vom putea să dăm drumul la pârtie. Zece zile, ceva de genul acesta, zic eu. Dacă termină reglajele în șase zile, cu atât mai bine, dacă termină în 12 zile, asta e. Va fi luna ianuarie. Regret de opt ani de zile, pentru că dacă aveam majoritatea de acum în Consiliul Local în 2008-2012, schiam de patru ani pe această pârtie, dar asta este. Vom face Serbările Zăpezii în luna februarie (n.r. – posibil 4-5 februarie). Pe noua pârtie, bineînțeles, am așteptat pârtia pentru Serbările Zăpezii de cel puțin patru ani, dacă nu de opt. Categoric lumea nu se va putea da cu sania pe pârtie, vom încerca să rezolvăm alături de pârtie. Cei care merg cu săniuța nu vor putea urca până sus, nu vor putea să urce cu săniuța cu telescaunul. În partea de jos organizăm o pârtie pentru săniuță, dar, repet, fără să se urce cu telescaunul”, a declarat Ovidiu Crețu.

Serviciile de operare/exploatare a instalațiilor (de transport pe cablu, de producere a zăpezii artificiale și de iluminat nocturn) aferente pârtiei de schi din Wonderland au fost scoase la licitație înainte de Crăciun. Ofertele pentru prestarea acestor servicii pe Pârtia Cocoș din Unirea, așa cum a anunțat primarul Ovidiu Crețu că se va numi, se s-au putut depune până în 4 ianuarie 2017.

Valoarea estimată a contractului este de 297.945 lei. Durata contractului va fi din momentul semnării până în data de 31 martie 2017. Firma care va opera va trebui să aibă obligatoriu personal de operare: 10 persoane pentru telescaun (șef instalație, responsabil cu verificarea instalațiilor, mecanic trolist, agenți de peron, agenți de supraveghere), 8 persoane pentru întreținerea/pregătirea pârtiei de schi, operarea instalației de producere a zăpezii artificiale și a instalației de nocturnă – 44 de stâlpi de iluminat (4 muncitori pentru tunurile de zăpadă artificială și pompe, unul pentru ratrac – pregătire pârtie, 3 pentru verificarea balizajului și a celorlalte elemente de siguranță). Operatorul care întreține și exploatează pârtia va solicita Autorității Naționale de Turism omologarea pârtiei de schi înainte de darea ei în funcțiune.

Primarul Ovidiu Crețu anunța că termenul optimist pentru deschiderea pârtiei este 15 ianuarie 2017. Din 9 ianuarie vor fi făcute probe la instalații și echipamente, alături de reprezentanții firmei austriece Doppelmayr. ”2016 este anul în care am crezut că vom finaliza pârtia de schi. Din păcate, procedurile sunt extrem de greoaie, a contat și lipsa de experiență din zona noastră, dacă am fi fost la Predeal, Borșa sau Vatra Dornei unde există pârtii și oameni care se pricep, ne-am fi descurcat mult mai bine. Am ajuns în situația în care să ne blocăm în proceduri, în avize”, a spus edilul Bistriței.

Municipalitatea va asigura întreținerea drumului de acces și parcarea, dar și reviziile tehnice ale instalațiilor. Banii din taxele de acces pe pârtie și din închirierea diferitelor suprafețe pentru agenții economici care prestează servicii de alimentație publică vor merge la bugetul local. Programul de funcționare a instalațiilor va fi fi întocmit de Primăria Bistrița în funcție de perioadă, solicitări, condiții atmosferice pentru a se asigura accesul la instalația de transport pe cablu.

Pârtia de schi va fi administrată de Biroul Turism, serviciu de specialitate al Direcției Comunicare din cadrul Primăriei Bistrița, nou înființat.

Anul trecut, Primăria Bistrița a alocat 7.021.000 lei de la bugetul local și 14.327.000 lei din creditul bancar pentru pârtia de schi din Wonderland (Unirea – Dealul Cocoșului), care costă în total 23,5 milioane lei, din care s-au făcut în 2015 lucrări de 3.632.000 lei. 961.000 lei costă branșamentul electric. Lucrările de 19,5 milioane de lei (peste 4 milioane euro) sunt realizate de SC Kranz Eurocenter SRL în asociere cu SC Elcompet SRL, echipamentele fiind asigurate de Doppelmayr (Austria). În proiectul pârtiei de schi au fost prevăzute defrişări, nivelări, amenajări, instalaţie de transport pe cablu, construcţie clădiri, instalaţii de producere a zăpezii artificiale, construirea unui post de transformare, lucrări de drumuri şi platforme betonate. Elementele de bază sunt: telescaun fix cu 4 locuri, pârtia propriu-zisă iluminată nocturn, stație de plecare, drum de acces și parcare, bileterie.

La sfârșitul lunii august 2016, Primăria Bistrița anunța că vrea să încheie un contract de colaborare cu un operator pentru deservirea instalației de telescaun a pârtiei de schi, întreținerea pârtiei, instalație de produs zăpada și servicii conexe. ”Eu cred că operator va fi o firmă din Bistrița care și-a specializat oameni în meseriile cerute. Există și varianta de rezervă ca executantul, firma care a construit pârtia, să facă el operarea timp de două-trei luni”, a spus de curând Ovidiu Crețu.

Telefericul monocablu tip telescaun fix are 4 locuri și este alimentat de o bandă transportoare cu capacitatea de 4 persoane, viteza de deplasare fiind de 2,8 m/sec. Vor fi 57 de scaune. Traseul va fi susţinut de 9 piloni metalici. Accesul pe platforma staţiei se va face pe o scară amplasată la capătul staţiei. Lungimea traseului telescaunului va fi de 1182,71 m, cu o capacitate de 1.200 persoane/h.

Taxa de acces la telescaun este diferenţiată în funcţie de vârstă: între orele 9.00 – 16.00: 1. Persoane adulte: 30 de lei pe zi/ 150 de lei pentru 6 zile, 2. Tineri între 15-18 ani inclusiv şi seniori (peste 65 ani): 20 de lei pe zi / 110 lei pentru 6 zile, 3. Copii pînă la 14 ani inclusiv: 10 lei pe zi / 50 lei pentru 6 zile, 4. Nocturnă (orele 18.00 – 21.00): 20 lei pe zi.

Încasarea acestei taxe de acces telescaun se va efectua de către Direcția Economică – Venituri prin caseria deschisă în cadrul Complexului Sportiv Polivalent Wonderland.

Persoanele fără schiuri sau plăci vor avea accesul restricționat pe pârtie, pentru a evita producerea de accidente.

Foto: arhivă

7 comentarii

  • Am contestat pana acum…dar e bine ca incepi (pentru ca eu te platesc-daca ma plateai tu erai…dumneavoastra!!!!!!) sa spui lucrurilor pe nume… daca terminam….putem sa dam drumul la partie…..nu cum ai facut pana acum…..AVEM PARTIE PE 15 IANUARIE!!!!
    sunt foarte multe probleme in ceea ce priveste omologarea,,,
    ITI INCHIPUI PRIMARE CA TOT ASA CUM AI TU LA OMOLOGARE AVEM SI NOI CAND VREM SA REZOLVAM O PROBLEMUTA CU PRIMARIA????????????????????
    sper sa ti cont ca si tu esti mic in fata altora!!!!

    • Mama frustrat esti omule.. Ce asa mare problema e ca se întârzie cu deschiderea partiei? Ai vrutsate faci primar si nu ai reusit în locul lui crețu?

  • Daca noi nu platim la timp taxele, primarul prin aparatul propriu ne impune executarea sumelor. Daca ceva nu le convine la USA apare politia comunitara. Ce ar trebui sa facem noi acum cand acest amator in administratie ISI bate joc de noi? Acum ne spine ca licitatia de atribuire e una obligatorie carte firma locala, scuze de partid. E clar ca intarzierea atribuirii s-a facut intentionat ASA târziu ca firma de casa sa poata sa ISI pregateasca personalul. Offf offf primare. Din fecior de preot in ce te-ai transformat.

    • tu centrezi, tu dai cu capul!
      parca ai fi busu si ne pui intrebari logice!
      daca facem combinatia cuvintelor scrise de tine cu litere mari avem raspunsul!!!!
      USA ISI ASA ISI
      adica tradus pe romaneste… il dam la USA sau il lasam pe mana ISIS!!!!

  • În cazul în care ar fi fost gata de 4 ani, oricum anul acesta ar fi fost primul în care se poate schia, anii anteriori nefiind condiții corespunzătoare schiului.

  • VARIANTA OCOLITOARE este cea mai importanta investitie pentru Bistrita.

    Acum PsD-ul nu mai are nici-o o scuza pentru nerealizarea celei mai importate investitii pentru Bistrita, respentiv Varianta Ocolitoare.

    Acum PSD are Prinministru, Ministerul Trasporturilor, Primar in Bistrita, Prejedintele Consiliului Judetean BN, si o majoritate mai mult decat confortabila in parlament, consiliu judetean si consiliu local. Deasemenea are vointa populatiei pentru construirea Variantei Ocolitoare exprimata in referendum .

    Daca vor realiza varianta Ocolitoare vor demostra ca sunt niste OAMENI ADEVARATI si nu doar niste ”purtatori de vorbe”.

    Pana cand vom acepta CLUJUL sa ia toate investitile si noi sa ramanem un targ prapadit de periferie. Acum putem sa demostram ca existam si noi in Ardeal!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.