Actualitate

Ovidiu Crețu: Fenomen natural pe pârtia de schi, trebuie să găsim rezolvare. Dealul este stabil

Primarul Ovidiu Crețu a vorbit în ședința Consiliului Local Bistrița despre alunecarea de teren pe amplasamentul Pârtiei de schi Cocoș.

”S-a făcut constatare la fața locului, s-a văzut o alunecare la 30-40 de metri mai sus de lacul de acumulare. Nu s-a făcut nicio defrișare în zona respectivă. Cauză naturală! Vom face un studiu de fezabilitate care să ne spună ce avem de făcut acolo, urmând ca proiectarea și execuția să fie apoi într-o singură tranșă. Nu este o problemă stabilitatea dealului, Dealul Ghinzii este stabil, este pășune acolo de când lumea, s-a împădurit în ultimii 50 de ani. Am făcut studiu geo, ne-a dat stabilitate. A apărut această curgere aici, este un fenomen natural la care trebuie să găsim rezolvare. Pârtia e în garanție, dar nu și la fenomenul acesta. Dacă făceam studiu geo pe metru pătrat pe 270 de hectare ne-ar fi costat 2-3 milioane, jumătate din investiție. N-am făcut, ne-a costat. Poate o să se mai întâmple în viitor”, a spus Crețu.

El nu a vrut să-i răspundă la întrebări nici consilierului local PNL Ioan Peteleu, nervos că acesta a folosit termenul ”lucrări proaste”, și nici deputatului PMP Ionuț Simionca, prezent la ședință, care a luat cuvântul și l-a întrebat pe primar dacă nu crede că este de ajuns câți bani s-au aruncat până acum ”în această groapă” care funcționează câteva zile pe an, dacă nu cumva sunt investiții mai importante pentru care trebuie alocate sume și de ce nu s-a gândit de la început că nu sunt suficiente patru tunuri de zăpadă.

Municipalitatea a alocat, la rectificarea de buget, bani pentru o serie de lucrări în Complexul Wonderland din Unirea pentru Pârtia de schi Cocoș, unele dintre ele fiind urgente.

180.000 de lei au fost repartizați pentru intervenții de urgență în urma alunecării de teren pe amplasamentul pârtiei de schi. Mai precis, în luna aprilie au fost alunecări de teren în amonte de lacul artificial din care sunt alimentate tunurile de zăpadă. Conform precizărilor din proiectul rectificării de buget, lacul de acumulare și lucrările din zona acestuia au suferit grave degradări, a constatat comisia de evaluare a pagubelor, SVSU stabilind că alunecarea este activă. În 7 mai, Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență a instituit situație de urgență în acest caz. S-a făcut un studiu geo în vederea realizării lucrărilor de intervenție pentru stabilizarea terenului în amonte de lac și pentru a nu apărea noi pagube. În plus, 5.000 de lei sunt pentru realizarea unei expertize tehnice înainte de lucrările de consolidare (punerea în siguranță a zonei, stoparea degradărilor).

Suma de 258.000 de lei va fi cheltuită pentru mărirea capacității instalațiilor de înzăpezire artificială. În urma folosirii instalației în sezonul trecut, s-a constatat că actualele tunuri branșate la sistemul respectiv, patru la număr, sunt insuficiente asigurării zăpezii artificiale astfel că se vor face lucrări pentru a pune în funcțiune noi tunuri.

11 comentarii

  • Cum poti afirma, cu seninatate, ca dealul este stabil cand se vede clar ca o ia la vale. Oi fi eu prost si sa nu stiu ce este aia stabilitate, dar vad ca sunt altii care vor cu tot dinadinsul sa mi-o ia inainte si se pare ca nu se chinuie deloc.

 • @Da, situatie de urgenta!!
  Iti imaginezi CE IMAGINE AR AVEA CRETU DACA NINGE IN SEPTEMBRIE SI NU ARE LAC PENTRU TUNURI?????
  Asta e situatia lui de urgenta!!!!!!!!!!
  Iti imaginezi daca se arde un motor si nu va merge cabina la deal?
  Astea sunt URGENTELE PENTRU CRETU!!!!
  SPALAREA PACATELOR …. care sunt foarte multe!!!!
  …e praf in ochi…
  pentru prosti e o nomalitate!!!

 • Se vede de la o posta ca este lucrare de fff proasta calitate. Oare cine a semnatvreceptia lucrarilor pe f multi bani??
  Sa raspunda.

 • Foarte bine un lac mai mare si mai multe tunuri. Sa avem ce face la iarna. Partia e superba , o sa mergem la biserica impreuna cu primaru si ne vom ruga sa avem o iarna buna pentru ski. Sper sa mai candideze Cretu inca cel putin 3 mandate sau facut lucruri marete datorita lui.

 • Fenomen natural. Adevărat. Adică pârtia de schi de pe Dealul Ghinzii se încrețește. Cu alte cuvinte, în Bistrița se spune mai nou, cum e Crețu și pârtia!

 • POATE SOLUTIA TEHNICA ALEASA DE PROIECTANT NU A FOST CEA MAI BUNA.CRED CA O SOLUTIE TEHNICA CU REZERVOARE ERA MAI FIABILA,CEL FUTIN DOUA.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS