Primarul Ovidiu Creţu a predat amplasamentul pentru începerea lucrărilor de reabilitare termică a blocului nr. 1 de pe Calea Moldovei (valoarea contractului de execuţie 1.330.380 lei fără TVA, constructor SC TCI Contractor General SA Cluj-Napoca) şi a făcut o vizită în teren la blocurile nr. 10 de pe strada Andrei Mureşanu (522.990,70 lei, constructor SC Inst-Nistor SRL Bistriţa) şi la blocul nr. 26 de pe strada Decebal (709.083,38 lei, constructor SC Avril), unde lucrările au început deja, în cadrul proiectului cu finanţare europeană ”Îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe – Bistriţa 1”, în valoare totală de 3,6 milioane lei (235 de apartamente).
”Demarăm un program deosebit de important. În urmă cu şase ani, spuneam că sunt fonduri europene pentru reabilitarea termică. Reglementările interne de atunci nu permiteau acest lucru. În 2009 am discutat la Bistriţa cu premierul de atunci, i-am explicat că nu trebuie să aşteptăm bani de la Guvern. A trebuit să treacă patru ani ca să se schimbe nişte lucruri pentru ca România să folosească fonduri europene în acest sens. Am demarat cu un lot de trei blocuri, primele reabilitate cu contribuţie europeană, pentru celelalte a fost o cofinanţare din partea Guvernului. Cele trei blocuri contractate au valoarea de 828.000 de euro valoare contractată, în urma licitaţiei costurile au scăzut la 78%, 647.000 de euro. Din această sumă, 10% e suportată de proprietari, iar 30% de Primărie. Blocurile noastre au un consum energetic foarte mare deoarece pereţii, geamurile au o conductivitate termică ridicată, cheltuim undeva la 150 kw/h/mp/an, ţinta noastră e scădem sub 80, iar pentru proprietari apare avantajul de a avea o locuinţă frumoasă şi în exterior, plus scăderea facturii la gaz. Bistriţa a renunţat la încălzirea printr-o centrală termică de zonă sau de cartier şi fiecare apartament are o centrală mică pe gaz. Preţul gazului, orice s-ar întâmpla, va creşte şi atunci soluţia pentru bistriţeni este să consumăm cât mai puţin şi asta se poate face prin reabilitare termică”, a declarat Creţu.
El a adăugat că suma pe care o achită proprietarii diferă de la bloc la bloc: ”Pentru blocul de pe Calea Moldovei, costul este 1.383 lei/apartament, o sumă chiar rezonabilă. Pentru toate blocurile, pentru a nu crea probleme familiilor, am eşalonat plata în rate lunare până la şapte ani, astfel încât să nu plătească nimeni mai mult de 50 de lei pe lună şi atunci e chiar suportabil. Cine vrea să plătească tot odată, o poate face, pentru unele familii această sumă nu e aşa de mare”.
Primarul Bistriţei a menţionat că s-a dorit începerea proiectului cu blocul de pe Calea Moldovei, unul dintre blocurile mari din oraş, deoarece aici nu se pot face cârpeli ca la blocurile mai mici. ”La blocul de pe str. Andrei Mureşanu lucrările au început şi reabilitarea se face în mod corespunzător, cu polistiren de 15 cm care trebuie să asigure o izolare bună, cu siguranţă va scădea consumul anual la maxim 80 kw/h/mp/an. Blocul de pe strada Decebal era unul dintre cele mai degradate din oraş, arăta chiar deplorabil. Am dorit să-l avem printre primele blocuri reabilitate tocmai pentru a înlătura o pată urâtă de pe faţa oraşului. Aici costurile pe apartament ajung la 900 de lei, chiar un cost foarte ieftin pentru locatari. La final blocul va fi corespunzător estetic şi energetic. Şi cei mai sceptici proprietari au fost de acord după ce le-am explicat că economia va fi foarte mare prin aceste lucrări, i-am lămurit că e o şansă importantă pe care ar fi păcat să o rateze. La toate blocurile avem o problemă cu acoperişurile, unele ar trebui schimbate, nu putem, multe sunt făcute după 1989, fără autorizaţii, şi nu putem interveni”, a comentat el.
Lucrările propriu-zise care se vor realiza în cadrul proiectului sunt următoarele: izolarea termică a părţii opace a faţadelor, finisaje exterioare, înlocuire tâmplărie exterioară, închidere balcoane/logii cu tâmplărie termoizolantă, inclusiv izolarea termică a parapeţilor, izolarea termică a planşeului peste subsol şi/sau ultimul nivel, reparaţii acoperiş tip şarpantă din elemente de lemn şi înlocuire învelitoare degradată la şarpantele autorizate, izolarea termică a soclului (pentru blocurile care nu au la parter spaţii comerciale), refacere trotuare în jurul blocului.
nooooo dar obrazul tau ramane vesnic patat noooo bine ca tu si gasca ta consumati mult, furati mult noooo amarati pot si putin sau deloc noooooo
Cand am citit: „Înlăturăm o pată urâtă de pe faţa oraşului” credeam ca-i vorba chiar de Cretu. M-am inselat!
Raul asta no sa dispara niciodata. niciodata.