Actualitate

Ovidiu Crețu: Noi contracte de finanțare semnate. În ce faze sunt cele 35 de proiecte europene

”Au început să se acelereze etapele de aprobare, de contractare a ceea ce am lucrat timp de trei ani, proiectele cu finanțare europeană prin POR. Foarte recent am semnat contractele de finanțare pentru patru proiecte”, a declarat într-o conferință de presă primarul Bistriței, Ovidiu Crețu, care a vorbit și despre fazele în care se află cele 35 de proiecte depuse pentru accesare de bani europeni, 100 de milioane euro în total.

Modernizarea Liceului Tehnologic ”Grigore Moisil” – ”Valoarea totală este de 31 milioane lei, din care contribuția municipiului – 7 milioane lei. Sunt trei clădiri înspre Împăratul Traian, nu discutăm despre corpul principal și atelier, ci despre celelalte, într-unul funcționează grădiniță la parter și etaj 1 iar deasupra sunt spații de cazare, într-unul funcționează internat, iar în altul laboratoare. Cele trei clădiri vor fi reabilitate total, în fostul internat vom face un cămin-internat la standarde europene, celelalte două corpuri vor fi ateliere, laboratoare respectiv funcțiuni noi, poate se vor gândi la extinderea școlarizării, școală profesională”

Modernizarea Școlii Gimnaziale nr. 1 – ”Valoarea totală a proiectului este de 18 milioane lei, din care contribuția municipiului – 4,9 milioane lei. Sunt lucrări interesante la cea mai mare școală. Clădirea principală a fost reabilitată cu bani din bugetul local în perioada 2010-2013. Vom reabilita corpul B, iar pe locul curții actuale vom realiza la demisol o sală de sport iar deasupra ei vom face un teren sintetic pentru sport. Sala de sport veche și atelierele se vor reabilita și vor primi funcțiuni noi”

Centru de zi pentru persoane vârstnice pe str. Octavian Goga – ”Valoarea proiectului este de 3 milioane lei, din care 753.000 lei este contribuția municipiului. În locul punctului termic vom face un centru de zi pentru vârstnici. Creăm condiții nu numai pentru persoanele cu probleme care pot fi aduse și lăsate peste zi, ci și pentru cei care locuiesc în zonă și care se pot duce să joace șah sau table”

Modernizarea iluminatului public – ”Proiect de 18,2 milioane lei care va face modernizarea iluminatului public pe 86 de străzi și la 2 parcări (cea din spatele blocului Dallas și Mihai Eminescu). 1.139 de corpuri de iluminat vor fi înlocuite cu corpuri cu LED, vor fi montate în plus alte 310 corpuri de iluminat, vor fi extinderi de rețele de 21,28 km cu 745 de corpuri de iluminat, deci în total 2.100 de corpuri de iluminat cu telegestiune, adică fiecare sursă de iluminat va avea un dispozitiv care va transmite la dispecerat situația locală și va putea fi reglată, din dispecerat, intensitatea luminii în fiecare din cele 2.100 de corpuri. Se va face o economie de 43,28% calculată la consumul de energie electrică pentru iluminat. Noi plătim anual aproximativ 2 milioane lei energia electrică pentru iluminatul public, adică 425.000 euro pe an, economia se duce undeva la 183.000 euro”

Ovidiu Crețu a prezentat etapele în care se află cele 35 de proiecte cu fonduri europene, în valoare totală de 100 milioane euro, depuse de Primăria Bistrița în actualul exercițiu financiar.

”Din aceste 35 de proiecte, 20 de proiecte sunt cu contracte de finanțare semnate, totalizând 43,6 milioane euro. În fază de contractare – 7 proiecte (42,5 milioane euro), sunt la Autoritatea de Management din cadrul MDRAP, am discutat discutat deja cu ministrul Dezvoltării să ne susțină iar proiectele să nu fie abandonate. Nu cerem prioritate, doar că sunt proiecte care așteptam să fie deja semnate. Și mă refer la Linia Verde, Centrul intermodal, pistele de biciclete și altele. Eu cred că până în 15 aprilie vor fi semnate toate. În fază de precontractare sunt 4 proiecte cu 2,5 milioane euro, iar în evaluare – alte 4 proiecte cu 11,6 milioane euro”, a spus primarul Bistriței.

El a menționat că ”de departe cel mai bine stăm la capitolul reabilitare termică de blocuri, unde din 11 proiecte care totalizează 74 de blocuri avem încheiate contractele pentru 10 proiecte, a mai rămas unul, Bistrița 15, care va fi semnat luna aceasta și vom primi și insigna de premianți, deoarece suntem de departe cei mai buni”.

Ovidiu Crețu a afirmat că sunt proiecte cu contractul de finanțare semnat și în faza de contractare, precum modernizarea școlilor 4 și 5, ”dar modificările aduse legislației în domeniul stabilirii salariului minim în construcții au complicat lucrurile și așteptăm OUG sau hotărâri de Guvern care să clarifice, să știm dacă creștem doar cu diferența sau se dă un coeficient”.

3 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS