Actualitate

Ovidiu Crețu: ”Piața Centrală nu este spațiu verde. Proiectul, benefic și frumos”. Cum va arăta

Primarul Ovidiu Crețu a abordat într-o conferință de presă subiectul modernizării Pieței Centrale din Bistrița, după ce Coaliția pentru Biodiversitate, Partidul Verde, Asociația Bistrița Civică, PMP, USR, PNL și PER au cerut stoparea proiectului care prevede tăieri de arbori și renunțarea la spații verzi.

Așa va arăta Piața Centrală (planșă)

”Se spune că s-ar tăia nu știu câți arbori. În total, în piață sunt între 102 și 104 arbori, în funcție de cine numără. Noi discutăm de 93 dintre ei pentru că ceilalți, și anume arborii de pe latura de est, nu intră în acest proiect. 35 rămân arbori existenți plus cinci, la capătul fântânii este o grupare de arbori de cinci frasini. În total, 40 plus 16 arbori noi care vor fi plantați pe locurile unde pe planșă se văd cercurile cu verde închis. Cercurile cu verde deschis sunt arborii vechi, iar pe latura de est și de nord sunt acei celebri castani de care nimeni n-a intenționat vreodată să se atingă, deși unii lansează faptul că acei castani vor fi eliminați. Noi am încercat să declarăm unul dintre ei monument al naturii, dar legea nu permite pentru că nu este între speciile menționate, castanul comun nu este pe lista respectivă. Castanii vor rămâne, vom planta în zonă și un molid astfel încât pentru sărbătorile de iarnă să avem copac natural ca să îl împodobim.

În partea de sud a pieței, actualul aliniament al copacilor vine cam în zona unde va fi cursul de apă. Acei patru platani rămân. În partea dinspre primărie, unde a fost clădirea Gimnaziului Evanghelic, o clădire importantă pe care vrem să o marcăm, nu vor mai exista copaci dar per total procentul de 59% vegetație forestieră, cât rămâne în piață, ne îndreptățește să spunem că nu vom distruge un parc ci vom valorifica piața, asezonând vegetația cu clădirile istorice.

Vor fi plantați arțar de Cleveland – 2, tei Brabant, platan, stejar, molid, magnolie, scoruș, meri ornamentali, cireși japonezi. Am arătat că știm ce înseamnă să plantăm, arborii vor avea în circumferință 35-45, adică 6-8 cm diametru. Așa am plantat pe Odobescu și în parc. Vor fi două fântâni cu țâșnitoare din pavaj. Nu am folosit vreodată cuvântul beton, va fi piatră naturală, lucru complet diferit de beton. Va rămâne în zonă suficientă umbră, arborii care rămân sunt suficienți, se va crea o zonă mai însorită în partea din față a bisericii și în zona unde a fost Gimnaziul Evanghelic. În rest, rămân arbori, iar castanii acoperă cu umbră toată zona. Am fost de nu știu câte ori, să măsurăm umbre și celelalte. Vegetația prosperă foarte bine. Piața arborilor este una foarte bine dezvoltată și putem aduce absolut orice astfel încât în patru-cinci ani să înlocuiască vegetația actuală.

Îmubunătățim și înfrumusețăm piața, nu cred că rămasul pe loc este soluția. Dacă era așa, nu ar fi fost nici asfaltată, nici pavată, erau tot șanțurile pe unde se scurgeau WC-urile celor care locuiesc în oraș. Pas cu pas, fiecare generație a mai făcut câte ceva. Eu cred că acest proiect este o variantă pozitivă. Dacă va fi cazul, sigur că referendumul este cel care decide.

”Scenariul se repetă. Proiectul, benefic pentru oraș”

”Începe să se repete un scenariu pe care l-am mai parcurs acum opt ani, atunci când am modernizat Parcul Municipal. Au început și atunci niște campanii împotriva aceea ce se intenționa să se realizeze acolo, sau vehiculat foarte multe informații false. La întâlnirile legal organizate au venit cetățeni care erau complet dezinformați sau unii care doreau să dea niște turnuri. Văd că același lucru se întâmplă cu Piața Centrală, încep să se vehiculeze informații false pentru a incita locuitorii Bistriței împotriva unui proiect pe care eu îl apreciez ca foarte frumos și foarte benefic pentru oraș.

Despre administrația condusă de mine, cu referire la spațiile verzi, cine vorbește ar trebui să se gândească cum erau înainte de a veni eu la primărie și cum arată acum. Și mă refer nu numai la Parcul Municipal, ci și la Parcul Tineretului, la Parcul Eroilor, la fostul maidan care astăzi se numește Parcul Casa Albă. Sunt exemple în care am arătat că ne pasă de ceea ce Bistrița are, că vrem să valorificăm la cel mai înalt grad și totodată să și modernizăm. Nu vorbește nimeni despre aliniamentul de tei din Parcul Avram Iancu, n-a fost nimeni să vadă prunii înfloriți în Parcul Casa Albă dar se lansează lucruri neadevărate, pe Facebook în special, referitor la Piața Centrală”

Cum s-a ajuns la această variantă de modernizare

”Pentru a lucra pe o zonă sensibilă, așa cum este o piață centrală, am dorit să avem ca judecători ai unui concurs oameni care sunt specialiști în domeniu, în arhitectură și peisagistică, pentru a avea ce este mai bun și ce poate să oferte proiectarea arhitecturală din România. Începutul a fost în august 2014, când am lansat un concurs de soluții pentru amenajarea Pieței Centrale, cu termen de depunere în octombrie. Am desemnat un juriu împreună cu Ordinul Arhitecților din România, împreună cu care am organizat concursul. Din juriu nu au făcut parte persoane din primărie, ci arhitecți profesori universitari. Comisia a fost dată de a OAR pentru a judeca cele cinci lucrări depuse. Lucrarea câștigătoare a fost cea elaborată de SC Planwerk SRL Cluj-Napoca, cu 402 puncte.

Următoarea etapă a fost realizarea Planului Urbanistic de Detaliu, aprobat în Consiliul Local în iunie 2015, cu câteva propuneri făcute și preluate, hotărâre adoptată cu 18 voturi pentru și trei abțineri. PUD a avut la bază, bineînțeles, avizele necesare ale APM, Ministerului Culturii prin Direcția Județeană pentru Cultură. În decembrie a fost organizată dezbaterea publică pe acest PUD și au fost preluate o parte din propunerile făcute.

Hotărârea respectivă a fost atacată în instanță de doamna avocat Teodora Cotul, care locuiește undeva în Piața Centrală, pe legislația mediului, pe cea privind protecția monumentelor. A fost chemată în judecată și APM și s-a propus retragerea avizului de mediu, dar și Direcția pentru Cultură. Am câștigat și local, și la Curtea de Apel, decizia ultimei fiind din octombrie 2017. Curtea de Apel a reținut că pentru compensarea diferenței de suprafață de spațiu verde este introdus elementul acvatic, cursul de apă integrat în pavaj și fântânile, care contribuie la creșterea confortului termic, iar reorganizarea componentei vegetale are la bază criterii legate de eliberarea câmpurilor vizuale, în primul rând asupra bisericii și frontonului, de starea și vârsta arborilor și de potențialul de a articula diferite zone funcționale, sens în care s-a prevăzut păstrarea unui număr de arbori și plantarea altora, 16”

Ce urmează

”În 14 martie am semnat contractul de proiectare, urmând să se realizeze faza DALI, care va fi supusă spre dezbatere Consiliului Local în data de 24 mai. Am depus documentele pentru obținerea avizelor, chiar dacă au fost obținute și la faza de PUD. Ni s-a transmis că site-ul APM nu funcționează. Trebuie să avem un anumit număr de zile, îl vom păstra pe site-ul respectiv ca număr de zile necesar”

Aspecte de legalitate

”Piața Centrală nu este încadrată în cartea funciară, și nu a fost niciodată, ca spațiu verde. Apare sub regim de drum și curți-construcții, așa a fost întotdeauna. Legea spațiilor verzi se referă la spațiile verzi, Piața Centrală nu a avut niciodată acest regim și nu îl are nici acum. Nefiind încadrată ca atare, nu face parte nici din registrul spațiilor verzi. Ne-am judecat pentru această variantă, inclusiv și la Curtea de Apel, și am câștigat”

”Opoziția face joc de glezne, majoritatea bistrițenilor au încredere că va fi frumos”

”Considerăm că este un proiect bun, frumos, care va înnobila orașul. Suntem în fața unor atacuri similare cu cele pentru Parcul Municipal. După ce s-a terminat parcul, chiar și cei care tunau și fulgerau au spus: vai, ce lucruri frumoase ați făcut. Opoziția își începe jocul de glezne pentru alegerile din 2020, este o chestie firească în politică, doar că se exagerează și se joacă cu un proiect important pentru oraș. Legat de alegeri, știți bine că nu am ținut cont de impactul acesta, Parcul Municipal era în lucru când am candidat din nou, bistrițenii au înțeles că se realizează lucruri frumoase și m-au reales. Este în jocul politic sau politicianist să facă astfel de lucrui, din păcate spun eu jocul este cu un bun al orașului, care poate să fie sau să nu fie. Nu am îndoială că acest proiect se va realiza, ne vom judeca dacă este cazul. Dacă se va bloca, lumea va ști că s-a blocat pentru că. Marea majoritate a bistrițenilor doresc acest lucru, au încredere că va fi frumos. Piața Centrală va fi fără mașini în proiectul pe care îl avem, va fi cu autobuze electrice pe Linia verde. Vom găsi locuri inclusiv pentru încărcat automobilele electrice dacă acestea se vor înmulți”.

73 comentarii

  • chiar asa! cine a considerat ca vor fi taiati castanii?? de unde a plecat zvonoteca si de ce? se pare ca nu este asa! daca are cineva alte informatii da serioase si verificabile sa ni le spuna, ca altfel iar ne iau de prosti unii care n-au citit nimic dar gasesc de cuviinta sa ne dezinformeze!!! Are presa alt proiect? in care acesti copaci apar eliminati? de unde confuzia? sau cine ne minte?

    • No, Iară nu le iese liberalilor planul !
      Cum au vrut ei sa zică că e rău un proiect pe care si ei l-au votat în 2015… oamenii ăștia chiar nu scapă ocazia sa se facă de ras niciodată ?

    • Nu pot sa cred asa ceva! Am semnat petitia aceea pentru ca am crezut-o pe cea care a scris pe facebook. Sa-i fie rusine ca ne-a mintit si a lansat zvonul cu taiatul de castani, facand cine stie ce jocuri politice.
      Se duce pe apa sambetei si meseria asta cu “profesionisti” ca aia.
      Ma bucur ca raman in radacini castanii si va multumim doamna Sabau ca ne transmiteti adevarul!

    • De ce trebuie NEAPARAT schimbat aspectul actual al Pietei Centrale ? Pentru ca-i trece cuiva prin cap? Chiar nu sunt alte lucruri mai importante?Cu ce va deveni mai frumoasa ,mai aerisita? Daca nu vrem sa taiati nici un copac pentru ca este nevoie de oxigen,pentru ca nu vrem sa ne rupem picioarele prin alte pietroaie puse aiurea, de ce insistati?Cunosc multi straini carora le place cum este piata acum.Mi se pare scarboasa invocarea mereu si mreu a intereselor politice ale celorlalti.Sper sa vina o vreme cand insasi notiunea de PARTID sa dispara,ne este sila multora, de toata mizeria creata de politicieni!Nu sunteti in stare sa ajungeti la intelepciune,competenta si cooperare si uite unde suntem ca tara ,ca popor!

    • Cum adica sa va ia de prosti, dar d-stra cine sunteti ca sa nu va luam de prosti? In afara de voi care sunteti destepti, chiar prea destepti, noi, cei care avem o alta parere facem parte din cealalta categorie tipic unor principii preluate de la sisteme cu dictatura, adica cine nu e cu mine, sau de parerea mea, este importriva mea. Nu e asa ca suna ca dracu?, dar asa este.

  • Vine Crețu, seamănă panică,
    Bărbierește lumea botanică,
    Taie panglici, retează burice
    Țaca-țac, parcă joacă popice.
    Sprinten ca cucu la sânziene,
    Spurcă și parcuri și arteziene,
    Poartă secera, saltă ciocanul,
    Alungă din cetate dușmanul,
    Pune pârtii pe dealul de tină,
    Duce ninsoarea peste colină,
    Trage cu tunu, bate-n covată:
    – Unde-s nămeții de altădată?
    Copil teribil cu farse ghidușe
    Plantează prin ringuri țepușe
    Și-n inima urbei, marele cort.
    Astfel, Bălane, veacul e mort,
    Iar dacă vede că tu nu judeci,
    Ovi suflă potcoave de pureci
    Și scoate podul acva-prostirii,
    Precum purcelul răspovestirii
    Crescut cu lapte, coji și tărâțe,
    Montează singur opt veverițe
    Aplaudat de… preaprefăcuții
    Care plimbă la Bistrița struții.

  • Experimente cu pavaj cu piatra naturala avem deja si ne-am saturat sa ne impiedicam si sa ne rupem gatul in ea. Fantani cu tasnitoare din pavaj avem si sunt vara deliciul unora care se spala pe ei si rufele lor. Asa ca multumim, dar ne dorim spatiul verde de acum asa neverde cum este el.

    • Asta ii mentalitatea romanului ca se spala in ea. In europa de ce nu se spala in fantani?

    • In Bistrita se vor spala, atita timp cat, astia, de se spala, te fac primar.
      Ai priceput?
      Cretu le duce sapun.
      Niculaie le tine prosopul.
      Avram maninca si el seminte si le zice:Nu uita sa pui stampila pe trandafiri!
      Trandafiri, ca si mirosul sapunului. Ce frumosi sunteti si ce bine mirositi.

    • @toate conditiile pentru votanti
      Ai grija ca superi votantii PNL. Aia care se spala la fantani sunt penelisti. Ia verifica cu cine e in alianta Partida Rromilor si din partea carui partid e consilier judetean Neia Lacatus. 😉
      Deci grija mare sa nu va alungati votantii!

    • Vezi ma AlanDala ca astia erau neamurile tale. Nu iti renega originea!

      Nu ai auzit ca pe acei votanti i-a adus si-i va aduce Avram George la urne? Care Avram? Shel mai intelijient (cand doarme), shel mai vorbitor (dintre analfabeti), shel mai aratos (cu degetul), shel mai cult (dintre pachidermi), managierul (gunoaielor,prafului si gropilor)….

    • Poate ca duce si Avram la vot, dar nu poti nega ca ceei mai multi dintre cei care se spala la arteziana sunt penelisti. De ce crezi ca l-au luar liberalii pe neia Lacatus sa candideze pe listele lor? Cezi ca pentru inteligenta lui sau ca sa ii castige pe penelistii mai negriciosi? =)))
      Fara penelistii negriciosi ati fi fost de circ la alegeri.

  • DEZINFORMAREA si jocul de cuvinte continua. Intentionat acel perimetru a fost lasat in CF ca spatiu de curti, cotete veceuri etc si construibil. Tocmai ca sa se pota invarti bani si sa fie modificat dupa capriciile edililor. Nu este asa deloc.Se vede din avion ca este spatiu verde gata amenajat, ca doar nu e spatiu MARO ?Mai sunt multe alte spatii verzi neincadastrate ; Piata MIHAI EMINESCU, scuarele de pe Republicii parculetul din dreptul bisericii EVREIESTI etc. Legile sunt incalcate sistematic de aceasta administratie care nu are deloc deschidere fata de cetatean si se ascunde cand i-a hotarari . Este incalcata si legea privind transparenta administrativa si luarea deciziilor.

    • Dar castanii nu se taie … de ce dezinformați lumea ?
      Ajungeti ca si Petrică din povestea cu lupul …

    • domnul Balan, din cate mi se pare mie alaturi de colegi ati cam dezinformat GRAV publicul si ati panicat un oras intreg ca sa nu se faca piata din motive electorale. eu va urmaresc si va apreciez pentru ce faceti, ar trebui sa fie mai multa lume care face la fel dar nu e normal sa veniti cu niste poze vechi si sa spuneti ca sunt actuale doar ca sa va faceti campanie, alaturi de altii precum chereji, liberalii, pmp si altii..nu v-ati ales anturajul bun

    • Mary, la fel a facut si cand a fost vorba de proiectul de amenajare a parcarii subterane din Parcul Eminescu. Cu toate ca s-a specificat ca nu o sa se taie nici un copac ca acestia vor fi mutati domnul Balan si-a permis sa minta si sa dezinformeze pe toata lumea. Ba mai mult a mers la locatarii din zona ca sa adune semnaturi si le-a spus ba ca vor ramane fara locuri de parcare, ba ca vor fi taxati suplimentar. Evident ca oamenii din zona au semnat impotriva proiectului si asta pentru ca nu au fost informati corect! Acum face exact acelasi lucru! Minte si dezinformeaza!

  • Ce imi place cand iese adevarul la suprafata si isi dau verzisorii cu penibilii ceilalti, autogol din foarfeca.. opozitie.. PHAHAHAHA….

    • Ba AlanDala, cum se muta copacii? Are primaria utilaj special de scos copacii cu pamint si radacina?
      Vezi ca esti bou? Unde ii muta? La tine pe balcon?
      Cretu nu a mutat nici un copac, nu a plantat nici un copac in viata lui.
      Doar A taiat!

    • Mary esti in afara realitatii. Singurul care dezinformeaza e primarul Cretu. Daca ai scoate nasul ai vedea. Aromoterapie placuta incontinuare.

  • Dom primar este detinătorul monopolului esteticului.
    Dar vorba aia de la țară (dom primar îi domn) : nu-i frumos ce-i frumos, că-i frumos ce-ți place.
    io, mai de la țară, preferam consevarea unui aspect al orașului mai patriarhal, mai ca pe vremuri – făra exclude facilitățile modernității. Că oricum, nu ne putem întrece cu Alba Iulia, Sibiu ori Cluj. Iar confortul și frumosul nu stau (mai ales) în betoane și pavaje aiurea, ci în relația nemediată cu natura.
    Măcar să fim noi, tradiționali, fără fântâni arteziene din pavaj, sanchi !
    Ca turist occidental aș căuta mai degrabă vechiul bine conservat decât modernitățile pe care le am la mine acasă.

    • ar fi fost o idee buna ,frumoasa si mai de succes, insa pentru asta, s-a intervenit deja prea mult si in cu totul alta directie.

  • Este un proiect din 2015 votat de consilieri locali de toate culorile, un proiect avizat de arhitecți și e clar că nu se vor tăia castanii. Este totul zvonistică. Vrem să fim în rând cu orașe ca Sibiu Timisoara Brasov asa ca e normal sa facem ceva ptr asta.

    • Tu vrei sa fii in rand cu cine? Cat timp ti-ai petrecut in piata de la Sibiu? Cat timp ai stat in soare?
      Tu esti deja in rand, in randul pupincuristilor, care nu vad in jur din cauza bucilor intre care isi au nasul bagat.

  • Nu stiu daca gasca Balan & Che spune minciuni, poate mai degraba se datoreaza faptului ca nu reusesc sa inteleaga ce citesc, din cauza hiponeuronismului sever. Doar l-ati vazut pe Che cum se balbaia cand citea de pe o foaie, la proteste.

  • Parca revad scenariul cu Parcul Municipal, atunci cand , la fel ca acum, toata lumea a sarit in sus aiurea, ca mai apoi sa vezi facebook-ul plin de poze de cu miri, selfiuri, plimbari, hamace etc. Întotdeauna cand ceva se doreste sa se realizeze, toata lumea, dezimformata, sare in sus, ca pe dincolo ca pe dincoace…Mai oameni buni, ganditi putin! Informati-va si apoi semnati petiții si mai stiu eu ce. Proiectul asta de modernizare a Pietei Centrale a fost votat in Consiliul Local in 2015 inclusiv de cei care acum împrăștie zvonuri aiurea.De ce atata ipocrizie? Piata Centrala se doreste a fi una modernizată, asemenea celor din marile orase Sibiu, Brasov s.a. Vom avea un spațiu unde putem si noi organiza ca oamenii diferite evenimente, nu va mai fi nevoie sa le facem tot la Viisoara. In plus de asta, spre linistea tuturor, nu se vor taia castanii, nu distruge nimeni nimic, nu se vor folosi betoane, ci piatra naturală. Va fi frumos si parca va si vad, pe cei care sunteti acum atat de înverșunați, cum o sa va mai placa si ce bine a fi ca ne mandrim cu Bistrita noastra!

    • Piatra naturala colturoasa,in care tu sa-ti rupi papucii ,si daca mergi cu vreo dama sa injure primarul si….Piatra-ti trebuie?Pune la tine in curte si sari pe ea toata ziua!

  • Halo, ba nu mai bagati strambe. Cretu mi-a promis mie 50mc de lemn, clasa intai, de castan, ca sa fac mobila.
    Cretu, nu uita de niste tei, cat mai grosi, da?

  • Adevărul e Dragnea. Adevărul e Pavianul. Adevărul e Pravda. Adevărul e Ponta. Adevărul e Minciuna. Păcăliți-i pe bistrițeni cât mai puteți. E niște proști. Citez din Pavianul.

  • Ce nu inteleg e cum ajunge ca „celor impotriva” sa va placa atat de mult aspectul Pietelor Centrale ale alor orase si orasul vostru nu vreti sa ajunga asa. Nimic nu vi se pare anormal in alre orase , ba din contra totul e la locul lui si nici ” atatea betoane ” nu va sufoca.
    In toate orasele mari si civilizate exista deja implementat un proiect de genu!l
    Vad ca nici aici nu exista un alt parcurs al Proiectelor ! Informatii eronate …. Nuuu sute zeci de NUU din partea cetatenilor si apoi zeci sute de poze din acele locuri

  • Un proiect foarte bun,daca vrem sa atragem turiști,sa organizam evenimente la nivelul orașelor mari trebuie sa ne dezvoltam.Felicitari!

    • Dumitru ,va fi ingrozitor de bun !Poata vei sta in piata la soare sa te prajesti !

  • Să înceapă proiectul și să sperăm că va fi bine executat! După cum arată planul, eu zic că ridică nivelul la care se află orașul cu mult!

  • Toți par scoși din clopul lui Caragiale. Ovidiu Crețu, acest Cațavencu de Bistrița, Alan Dala care pășește cu siguranță pe urmele lui Brânzovenescu… Bineînțeles, la alegerile viitoare va ieși din urne tot cel mai ticălos, dacă nu cumva va răsări din joben, în ultima clipă, cel mai prost. L-am numit aici pe Vasilică Dandanache, pe acest pavian cu mantie, cum i se spune de-o vreme.

  • După modelul marilor orase, Bistrița trebuie să fie un oras modern cu o piață centrală capabilă să găzduiască evenimente care sa aduca cinste orașului.

  • Tot timpul când primăria vrea sa realizeze ceva, sunt o grămadă de comentarii și zvonuri, dar într-un final toată lumea se bucura de rezultat… Toți vrem să trăim intr-un oraș modern, la standarde europene dar la început toți suntem cârcotași. Cele auzite până acum sunt doar zvonuri, nimeni nu se atinge de castani,verdeață va rămâne. Haideți să i lăsăm pe acești oameni să-și realizeze obiectivele…Ei chiar își doresc sa realizeze ceva frumos pentru orașul nostru. Din câte am înțeles acest proiect a fost votat în Consiliul Local in anul 2015. Mi-as dori mult că și orașul nostru sa devina unul modern, cu un flux mare de turiști, sa se organizeze targul de Crăciun, sa simțim spiritul sărbătorilor de iarnă la fel că în Sibiu, Brașov și orașele occidentale (Viena). Eu susțin acest proiect și am încredere că faptele vorbesc până la urmă.

  • Pentru maryan: tot timpul cand primaria vrea sa faca ceva, sunt o gramada de comentarii si de zvonuri, dar intr-un final toata lumea se bucura de rezultat…
    Sa va reamintesc rezultatele sau nu sunt suficient de vizibile?
    Strada Sincai pavata astfel incat daca nu te uiti pe unde calci, poti linistit sa faci o entorsa.
    Celebrele opritoare pentru masini si portiuni din Piata mica care sunt astfel pavate cu pietre incat pe unele portiuni lipsesc pietrele parca in mod strategic, iar pe altele pietrele danseaza atunci cand treci peste ele cu masina.
    Fantana de pe pietonal un monstru de toata frumusetea.
    Pavajul de langa Palatul de cultura care pare a fi pus acolo in ciuda tuturor celor care poarta tocuri.
    Ceasurile de pe pietonal care nu arata ora exacta.
    Panourile cu afisat de pe pietonal cu un pixel rosu tembel.
    Info chioscurile turistice zavorate cu lacat.
    Bancile si panourile publicitare plasate pe celebrele pasaje pe care trece cate un om odata la trei ceasuri.
    Etc.
    In concluzie: da, faptele vorbesc de la sine.

  • Aaaa sa nu uitam:
    -blocurile mov, albastru si negru care impreuna se asorteaza ceva de toata frumusetea in spendoarea lor postcomunista si rasmodernista.
    -ouale de Paste si strutii confectionati din plasticul acela care le garanteaza ca vor dainui vesnic in toata splendoarea uratenia lor.
    -merele care imprima obsesiv pe retina imaginea perfecta a kitshului.

  • „Asezonand vegetaia cu cladirile istorice”
    Alo ba Cretu, nu esti la vreo sindrofie, nu esti la vreun ospat platit pe banii nostrii, unde asezonai gasca cu vinul (nu de Vermes).

  • Cate tampenii debiteaza!
    „Arborii vor avea in circuferinta 35-45”
    35-45 cm? Oau, ce realizare, sa plantezi niste copaci care au circuferinta de 45cm!
    Tovarasu inginer Cretu, cat este diametrul coroanei pomului, daca circuferinta este 45cm?
    Raspuns: 14,3cm.
    Oau , ce copaci mari veti planta, 14 cm coroana de lata (diametrul). Oaw, ce realizare.

  • Proiectul nu este unul urat . Sa ne intelegem , este un proiect de modernizare al unei piete centrale (care ca si aspect a ramas in urma fata de majoritatea celorlalte 7 vechi urbe sasesti din Transilvania) , care are in vedere valorificarea spatiului pietonal din perimetrul fostei Marktplatz . Proiecte de acest fel au mai fost demarate in toate marile si micile orase medievale pentru a da un aspect modern si util spatiului. Daca e sa comparam aspectul pietei noastre centrale cu orasele din cadrul acesta restrans pe care l-am mai pomenit al celor 7 mari orase sasesti , cred ca se observa cu ochiul liber faptul ca Sibiul, Brasovul si chiar si Clujul desi acolo e diferit fata de celelalte doua sunt la ani lumina. Printre singurele atractii se afla Biserica Evanghelica si Sugaletele(din pacate mai putin pentru ca din nou autoritatile locale (si altii) sa nu aruncam cu rahat intr-o singura directie, cum fac cum nu fac, nu le pun in valoare la nivelul la care ar trebui sa fie) , aici ma refer la atractii oficiale dupa care se mai uita lumea si fara sa le spui ca „uite aci e casa Ion Zidarul care are o intreaga poveste si Casa Argintarului etc etc. Toate acestea sunt cladiri si monumente care reprezinta ceva insa ca si in pictura ,ca obiectul pe care ti se concentreaza atentia sa fie valorificat la maxim trebuie sa ai si un cadru sugestiv , un fond care sa ti le puna in valoare sa ti le scoata in evidenta. Ori sa ne uitam bine la ce avem : veceuri publice care arata decent la suprafata dar cand intri zici ca intri in Mordor , zeci de masini parcate care imprejmuiesc ca un zid protector biserica, cateva parcele verzi pe care lalaie vesnic un panou chicios cu band-urile ce vor canta la revelion desi imediat vine Pastele(da stiu exemplul meu nu vine din prezent , acum e altceva pe acel panou dar asa a fost pana nu demult , nu nu fac parte din nici o secta care are Pastele in viitorul apropiat :DD )o statuie a carui soclu se deterioreaza pe zi ce trece si la poalele caruia se ridica un mini deal rezultat de pe urma denivelarii ce s-a format dupa ce initialul Gimnaziu Evanghelic a fost demolat ,pe a carei culmi petrec dupamiaza incantatorii nostri concitadini stranepoti ai dacilor si ei saracii cetatenii de etnia rroma. Superb ce sa zic. Trecand acum la copaci, cum s-a specificat mai sus ,o mare parte din ei nu vor fi taiati si vor ramane pentru a oferi atat de mult dorita umbra. Sa fim bine intelesi , atractia pietei centrale este Biserica Evanghelica nu copacii, trebuie sa respectam prioritatile. Nu ma intelegeti gresit, iubesc natura spatiile verzi sunt impotriva defrisarii de orice fel si ma doare sufletul cand vad ca pe zi ce trece aurul nostru verde scade treptat. E insa o diferenta intre ce se vrea in piata centrala si intre defrisarile si hotia masiva, marsava ce are loc in Romania.Si domnule Balan cu tot respectul pe care vi-l port cred din rasputeri ca nu acesti copaci trebuie sa fie subiectul polemicii si protestelor sustinute de dumneavoastra si altii. Problema e mare si lata altundeva. Am particvipat la majoritatea actiunilor de impadurire Tasuleasa Social , iubesc padurea, arborii, si personal am un regret imens de fiecare data cand se taie un copac. Am la tara la bunici sau ma rog aveam o padure minunata deasupra casei in care am copilarit si in care in fiecare primavara stau si ma las patruns de mirosul florilor proaspete si de cantecul pasarilor, iar recent primarul comunei a dat liber la taiat , din motive intemeiate , de inteles ,pentru ca au avut si multe actiuni de impadurire in zona , dar primavara asta cand am intrat in partea de padure ramasa imi venea sa plang. Ce vreau sa sugerez e ca taierea copacilor trebuie sa fie stopata , cu orice pret si controlata acolo unde copacii creeaza magia si starea de bine, aici in piata centrala nu copacii sunt prioritatea domnule Balan si altii. Ca sa concluzionez , nu sunt sustinator Psd si Cretu ba dimpotriva dar proiectul d emodernizare al pietei centrale trebuie sa depaseasca fondul politic. Desigur daca tot demareaza proiectl ar fi dragut sa se ocupe si de fatadele cladirilor istorice si de valorificarea acestora. Ne plangem ca nu avem turisti, ca nu ne ridicam la nivelul altora, dar facem ceva in aceasta privinta? Singura ingrijorare si retinere pe care o am in legatura cu acest proiect este calitatea lucrarilor executate. Modernizarea pasajelor si a pietei mici lasa mult de dorit , adica serios??? Sa vi tu firma executanta in fiecare an sa repari ce so stricat peste iarna? serios? Si mai ai pretentii sa aiba clientii tai incredere in tine? Trotuarul „modernizat” de pe Gheorghe Sincai arata ca dupa razboi si nu din cauza faptului ca s-ar fi stricat ci din felul cum este executat. Inteleg ca intentia e sa-l faci sa para a avea un aer de medieval da asta nu inseamna ca tre sa arate ca si ce aveau a mei bistriteni acuma 500 de ani pe strazi ca de atunci am evoluat in arta frumosului. Nu inteleg adica sunt maxim 15 m de strada si la Cluj aceeasi chestie e executata pe cativa kilometri de trotuar pe toata strada Horea pe Eroilor , Memorandumului , Motilor etc si e facuta nu bine, foarte bine atat din punct de vedere calitativ cat si estetic. In cazul asta decat sa transformam toata piata intr-un dezastru mai bine o lasam moart adaca nu suntem in stare. Acest proiect trebuie tratat cu maxima atentie si implicare atat de autoritatile locale cat si de societatea civila care trebuie sa ajunga la un acord comun in privinta pietei daca vor modernizare. Daca nu.. ramanem cu veceurile care duc in Mordor si cu panourile cu concertele kitschoase ce de la revelion pana de pasti tot au loc iar noi o sa ne plangem in continoare ca nu avem turisti. O seara buna tuturor.

  • Gura pacatosului adevar graieste!
    „piata arborilor este foarte bine dezvoltata si putem aduce orice astfel incat in 4-5 ani sa inlocuim vegetatia existenta”
    Deci, drujbistul recunoaste ca vrea sa inlocuiasca vegetatia existenta, adica sa inlocuiasca copacii existenti, insemnand evident taiererea acestora.

  • Pentru Adri,
    -autoturismele care circula prin Parcul Municipal ,cu viteza,fara sa fie ”riverani”,nu le-ai vazut?
    -cetateni,care fac sport in parc,alungati de taximetre,pe trecerea de pietoni-ai vazut?
    -copaci uscati-ai vazut?
    -politia rutiera sau locala-(in parc )ai vazut-o?
    -camerele de supraveghere din parc,functioneaza?CINE LE MONITORIZEAZA?CINE SE AUTOSESIZEAZA????
    -bariera prevazuta prin proiect,pt str.Parcului,ai vazut-o?

  • Am asa o presimtire ca. Cretu nu o sa scape nebatut din mandatul asta de primar. Si cred ca i-ar face bine, ca poate s-ar trezi la realitate si ar vedea si el orasul cu aceeasi ochi cu care il vedem si noi: gropi, gunoaie, lipsuri cate si mai cate, meltenism, etc…

  • Nu inteleg de unde a aparut aceasta informatie.Dupa mine singurii arbori care sunt foarte greu de inlocuit sunt castanii monumentali ,acestia am inteles ca nu se taie ,se pot toaleta putin .Restul de arbori se pot muta dupa proiect.Se pot aduce arbori de 10,15 ani ,inalti de 6 sau 7 metri fara nici o problema.
    Propun sa se planteze vreo 5 arbori minune din specia PAULONIA care s-a adaptat la zona BISTRITEI.Este un arbore care in 3 ani ajunge la 8 metri inaltime ,are o coroana minunata ,splendida,un verde intens.

    • Pai tocmai ca nu avem nevoie de arbori care sa ajunga la 7 metri. Reamenajarea tocmai asta are printre principalele obiective, sa creeze vizibilitate pentru biserica. Daca esti turist si vrei sa iti faci poza cu biserica, iti iese poza cu copaci.

    • Desigur că pozele nu ştiu cui ne ajută pe noi, cei din acest oraş, să respirăm, să fim sănătoşi şi să nu ne treacă şapte valuri de transpiraţie când trecem prin centru. La câţi turişti are Bistriţa într-un an, chiar trebuie să ne facem mari griji că nu au ce poza.

    • Ba VASILE, Paulownia (asa se numeste) si tomentosa (pe deasupra) creste in 3 ani la 8m in visele tale, sau in minciunile tale.

      Nu mai pomeni de Paulownia, pentru ca e o tzeapa mare, cam cum ar trebui sa li se infiga la toti hotii si mincinosii astia ce ne conduc.

      Pentru toti cei care doresc sa vada cum arata o Paulownie dupa cel putin 10 ani de viata, va sugerez sa vedeti 2 copaci, care acum sunt infloriti, in curtea casei de pe colt Petru Maior cu Gh.Pop de basesti.

      Ba Vasile, nu pomeni de toaletarea castanilor seculari, pentru ca stim cam ce intelege Cretu prin toaletare, adica taierea tuturor crengilor pina la trunchi.

  • Domnilor; intentionat am lasat la urma comentariul meu. Nu pot si nu am timp sa raspund la fiecare in parte care zice ca dezinnformez . Rog pe toti cei prostiti de afirmatiile primarului sa faca bine sa citeasca sa urmareasca inregistrarile din sedinta CL din 24 iunie 2015. Acolo s-a adoptat PLANUL de URBANISM de DETALIU pt. PIATA CENTRALA, impreuna cu hotararea 78 care a decis acest masacru. Aveti oameni buni acolo inregistrari cu gurita primarului si a celor care au intervenit. Daca nu as fi fost prezent cu propuneri si nu as cunoaste in amanuntime subiectul , fiti siguri ca nu imi cascam gura. Pe mine nu mai duce cu presul acest primar inganfat care este de o aroganta sfidatoare la cote maxime. Cititi va rog si comunicatul PER a lui Doru Marza.

  • Furnizori de copaci sunt o multime in tara inclusiv de PAULONIA.Primaria prin serviciul de achizitii publice care are un numar consistent de persoane foarte competente se poate documenta ,serviciul SEAP mai este activ ,s-a transformat in SICAP .Sunt plantatii din informatiile mele in jud.CLUJ facute pe fonduri europene.

    • Ba VASILE, invata prima data denumirea copacului!
      Ba VASILE, vezi ca subiectul cu acest copac este mult discutat pe net si pe timponline.ro, chiar.

  • Stati linistiti ca se duce domnul Balan cu o galeata cu lut cu apa si vopseste toti copacii, asa ii salveaza pe toti. =)))

  • Cretu spune: „am fost de nu stiu cate ori sa masuram umbre”.
    Rezultatul a fost acelasi de fiecare data: Umbra lui Cretu a fost cea mai mare.
    Umbra lui Cretu s-a marit de la o masuratoare la alta.

  • ASPECTE DE LEGALITATE, Sic:
    Daca in CF sunt inscrise curti si constructii, Primaria va trebui sa obtina AUTORIZATIE de DEMOLARE pentru acestea. Sa vedem proiectul de demolare!
    Relevee, Fatade existente pentru constructii, memoriu, AVIZE….

  • Ce bine explica tovarasul primar, dar unii nu vor sa creada ca el TAIE.
    „reorganizarea componentei vegetale are la baza criterii de eliberare a campurilor vizuale in special catre biserica..care tin cont de varsta copacilor…”

    Adica va taia copacii, ca sa se vada biserica.
    Adica va taia copacii care sunt mai varstnici, mai mari, mai impunatori, caci acestia obtureaza campul vizual.
    Vor ramine 3 tufe, si se vor planta cateva bete cu coroana de 14cm diametru.

    • Am inteles, Cretu e obsedat sa taie copacii, un fel de taietor in serie. =))
      Va apela la orice smecherie, numai sa poata sa isi satisfaca setea de a taia. =))

  • NU CONTEAZA CE PREVEDE PROIECTUL!
    Cretu va TAIA TOT!
    Modificare de proiect, ba ca doar i-a toaletat putin, ba ca e batran, ba ca are o scorbura cu veveritza evadata, ba ca are o pasare cuib si i se caca pe fruntea lui lata… la final NU VA MAI EXISTA NICI UN COPAC INPUNATOR.

  • Găleata are lapte de var și bidinea. Dl. Marius Bălan învârte feleștiocul și fleoșc, fleoșc, pedala o ia peste nas. Acum îți este deajuns, nepurcele?

  • Ne spune domnul primar ca Piata Centrala nu e înscrisa in cartea funciara ca spațiul verde si ca atare dorește sa distrugă parcul amenajat de peste 100 de ani. Nici atunci nu era spațiul verde intabulat dar in peste 100 de ani nici o administrație publica locala, fie austro-ungara (pana in 1918), fie a României Mari (1919 – 1940), a Ungariei (1940 – 1945) a României comuniste (1948 – 1989) nu au avut astfel de gânduri criminale. Conform agumentelor superficiale prezentate de edil putem desființa si scuarul de pe bulevardul Republicii ca nici in acest caz, scuarul ,nu e înregistrat ca spațiul verde. Să nu uităm că acelaşi edil a implementat în perioada 2011 – 2013 Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 1 – „Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor – poli de creștere”, Domeniul major de intervenţie 1.1 – „Planuri integrate de dezvoltare urbană. Sub-domeniul: Centre urbane” în valoare de 7.518.523,46 lei, care a constat în modernizarea străzilor și trotuarelor din zona centrală a municipiului Bistrița (inclusiv Piaţa Centrală) și crearea de parcări, in vederea realizării unui confort mărit pentru participanții la trafic – autovehicule și pietoni, sporirea siguranței circulației, reducerea numărului de accidente, imbunătățirea mediului de viață și a confortului cetățenilor prin reducerea noxelor și a poluării sonore, reducerea timpului de călătorie prin fluidizarea traficului și reducerea consumului de carburanți auto.
    Curios ca dupa 5 ani aceste obiective au disparut iar numărul de parcari şi fluienţa traficului rutier pentru administraţia locală nu reprezintă o prioritate.
    CÂND AŢI AVUT DREPTATE DOMNULE PRIMAR, ATUNCI SAU ACUM ?
    Totul se distruge in Bistrița, chiar vom ajunge în evul mediu (dacă tot vrea piața medievală) dar şi atunci nu se tăiau copacii din oraș şi se intra călare sau cu carul până în Piața Centrală.

    • Intrebarea nu e cand a avut dreptate atunci sau acum,
      problema se pune asa: CAND A FOST PROST ATUNCI, SAU ACUM?
      Cand a MINTIT, atunci sau acum?
      Raspuns: tot timpul.

  • Cazul politic al adoptării proiectului Pieței Centrale e un caz școală pentru modul cum atât Puterea cât și Opoziția fac dovada unui amatorism teribil la nivel de politică locală.
    Puterea, reprezentată de PSD , bâlbâiește continuu când e vorba de lucrări ce trebuie refăcute a n-a oară, fără a obține un consens social anterior, realizează lucrări scumpe în mod netransparent care pe termen mediu și lung oferă posibilitatea contestării legitime ale lor.
    Soluția era destul de simplă, supravegherea riguroasă transparentă și zilnică ,anterioară, – asigurarea respectării prevederilor din proiectele anterioare.
    Dar după ploaie, chepeneag.
    Cât despre opoziție.
    Opoziția există doar prin Critică și îmbarcarea pe valul de emoție publică generat de acțiunile Puterii, ceea ce nu e îndeajuns.
    Văd politicienii că unii sunt în dezacord, hopa pe val cu declarații.
    În democrații consacrate, oamenii vor altceva de la opoziție. Mai mult de cuvinte, proiecte ,pozitive, realizabile , pentru urbe.
    Și toți vor ca și economia locală să funcționeaze să genereze bani.
    Nu există rețete minune hocus-pocus trebuie trecut prin experiența altor orașe în unele cazuri și îmbunătățirea acelor experiențe. Nu poți reinventa roata, dar poți prelua cele mai bune practici ale altora.
    Nu poți deveni aministratorul unui oraș doar, prin atitudinea de Gică Contra, să-ți construiești campania politică pe greșelile celuilalt.
    E o campanie negativă.
    Trebuie să-ți depășești acest statut și să vii concret cu propuneri, termeni de realizare și apoi când ești ales, să implementezi.
    Proiectul unei Piețe Mari are avantaje , în opinia mea. Desigur, admit că pot să mă înșel. Dar și ceilalți pot să mediteze că pot să fie în eroare.
    Am fost contra unora alte proiecte, e și normal fiecare avem în funcție de circumstanțele trăite o anumită experiență de viață și fapte ..din care tragem concluzii.

    Avantajele unei Piețe reamenajate.
    -posibilitatea organizării unor evenimente de anvergură, care să atragă turiști pe o bază regulată și care să permită scenic și coregrafic mai multe posibilități decât amenajarea actuală. Concerte, teatre, festivaluri tematice lista de evenimente e deschisă.
    Exemplu de creativitate
    Uitați-vă aici la o piață care nu are mulți arbori
    https://www.youtube.com/watch?v=kbJcQYVtZMo
    Deci.
    -Sugăletele și Spațiile adiacente Pieții cu timpul ar fi fost cel mai probabil transformate în spații private de restaurație, cu terase pline de viață umplute cu turiști și într-un spațiu liber de turiști, cu vedere spre polul de atracție arhitectural care este Biserica Evanghelică.
    -S-ar fi putut dezvolta mici afaceri conexe de către mici întreprinzători. Exemple de la plimbatul cu zilnic cu caleașca(furnizorii nu sunt departe , la herghelia din Beclean) așa cum se fac în alte orașe la artiștii în devenire de la Liceul de Arte, care să facă caricaturi, sketchuri etc..mici întreprinzători care să facă acrobații.
    Ar putea genera bani pentru fotografii buni locali .
    E drept sunt ocupații cam burgheze pentru un orășel ca și Bistrița.
    Eu cred că bătălia cu amenajarea Pieței nu se dă între cei mai ecologiști și cei mai puțini ecologiști.
    Competiția se dă între cei care au viziunea unui oraș de pensionari care stau pe bănci fără să consume nimic din păcate și cei care vor viață activă culturală, dinamică în oraș , revitalizarea vieții pentru tineri.
    E adevărat că micii și berile și zgomotul la maxim nu trebuie să devină marca Pieței, dar repet cu o campanie inteligentă, nici spațiile verzi nu ar pierde, lucrările ar fi executate ca și în alte piețe celebre din Europa iar economia s-ar revitaliza pe servicii în locul magazinelor.
    E păcat să nu valorifici vizual patrimoniul arhitectural.
    Nu știu cât dintre cei care vor-nu vor proiectul s-au aplecat asupra timpului mediu de oprire a cetățenilor pe bănci, numărul lor.
    Personal cred că la ora actuală, în formatul actual e unSPAȚIU DE TRANZIT-PASAJ și nu SPAȚIU DE DESTINAȚIE propri zis.

    Cei care sunt pro-proiect pot face un mic chestionar de observație să vină cu cifre.

    Deci sunt două viziuni.
    Indiferent de ele, bistrițenii vor decide.
    Un oraș orientat spre viitor, activ atractiv pentru tineri servicii, sau un oraș liniștit de pensionari, în care lumea merge la biserică și apoi în parc pe bancă.
    Argumentele privind ruptul picioarelor- e anulat de argumentul că și de la castanele care cad, se poate aluneca la fel de bine, în forma actuală.
    De status-quo profită o populație de rozătoare prin zonă, care din păcate nu foarte impozabilă și profitabilă.

    • Plimbatul cu caleasca…
      Pe unde sa se plimbe turistul cu caleasca? Pe Decebal?
      Ca sa admire ce? Fantanile arteziene kitschoase?
      Sa se plimbe prin parc iarasi nu se poate pentru ca, pe aleeile concepute de inginerul specialist in mersul pinguin, nu incap nici 3 oameni unul linga altul.

      Exista vreo strada avind carosabilul cat de cat practicabil, fara gropi, fara dimburi, fara petice, care sa-i faca placere turistului din caleasca?

    • Bine ba, tu nu vezi ca in piata aceea pe jos sunt dale de dimensiuni mari?
      Pai nu stii tu maxima lui Cretu: piatra mare nu e ca cea mica?
      Nu stii tu ca, Cretu nu a fost instare sa paveze nici macar 2 mp cu placi la jumatate in dimensiune decat cele din piata spaniola? Nu stii tu ca placiile mari montate de Cretu fac parghie? Da, fac parghie!

      Acum vorbind serios, spatiul in care se desfasoara spectacolul acela nu este foarte mare, ar fi indeajuns spatiul ocupat de partea carosabila de pe oricare laterala a bisericii evanghelice. Nu e nevoie sa se taie 80 de copaci din cei existenti.

  • Ce intelege Cretu prin toaletarea arborilor este evident, pe bulevardul Republicii, primaria fiind amendata de garda de mediu. Daca platea Cretu din jebul lui, cum ar fi fost normal, nu ciuntea in continuare orasul.

    La ora actuala se vede cum au fost nenorociti mestecenii de linga prefectura.
    Toate crengile taiate pina la trunchi!
    Ba drujbistule, ma maniacule, nu ai invatat nimic pina acum despre curatarea copacilor?
    Ba Cretule, tu esti bolnav sa tai tot?

    Ar fi interesant de aflat, la cine ajunge lemnul taiat de Cretu?
    Vorbim totusi de cantitati importante de lemn, castanii de pe bulevard aveau crengi groase.
    UNDE si la CINE ajunge lemnul taiat? Cine profita de acest lemn? Cine profita de banii nostrii si se imbogateste pe seama distrugerii aspectului orasului?

    • ” lucrarile ar fi executate ca si in alte piete celebre din Europa”
      Ce face? Lucrari executate de Cretu la nivelul pietelor din Europa???
      Cretu si calitatea, Vaca si baletul!
      Cretu nu a fost in stare nici o lucrae sa o faca cat de cat bine.
      Pavajul e de groaza pe toate strazile, fantanile sunt de la inceput indoite, prost executate, nu functioneaza, podul e in panta, trotuarele de 40 cm latime mai au si stalpi de iluminat pe mijloc, astfaltul proaspat turnat se frezeaza, copacii se toaleteaza grotesc, sensurile giratorii prost executate ca nu pot intoarce autobuzele…..

  • Minciuna a avut picioare scurte in cazul lui Cretu. A mintit cu CF-ul, am nintit cu spatiul verde, a mintit ca nu vrea sa taie copacii dar a declarat ca pastreaza doar 24 dintre acestia. Restul merge la cabana din Austria.

  • Din turn se vede frumos rondoul cu flori din fata bisericii. Ceva care ar putea fotografia turistii. Dar se pare ca si acest spatiu, doreste tovarasul Cretu sa-l betoneze.
    Ba Cretu, daca iti place piatra si betonul, fa-ti un cavou in Vermes si lasa-ne!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.