Actualitate

PER: Piața Centrală între modernizare, restaurare, conservare și funcționalizare

”Planurile administrației PSD de a transforma Bistrița într-un deșert de piatră și beton continuă cu intenția de a elimina în mare parte arborii și spațiile verzi din Piața Centrală a oraşului! Ca cetățean al Bistriței, am semnat petiția împotriva acestui proiect şi îndemn pe toți cei cărora le pasă de oraşul nostru să susțină acest demers şi să contribuie activ la oprirea acestei noi agresiuni asupra mediului urban”, spune consilierul municipal Teodor Mârza, președintele Partidului Ecologist – Filiala Bistrița-Năsăud:

”În calitate de reprezentant al Partidului Ecologist Român, am depus prima contestație privind etapa de încadrare pentru proiectul propus de municipalitate la Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud. Partidului Ecologist rămâne consecvent în a se opune acestui proiect şi reprezentanții ecologiştilor în Consiliul Local vor vota în continuare împotriva unui proiect care presupune defrişarea centrului oraşului, aşa cum au făcut-o încă din faza concursului de soluții. În ședința din data de 24 iunie 2015 când s-a adoptat Planul de Urbanism de Detaliu pentru Piața Centrală am fost singura formațiune politică din Consiliul Local care nu a girat proiectul. Toate celelalte partide au votat în bloc Hotărârea nr. 78 care decidea acest masacru al spațiului verde din inima Bistriței.

 

Ne bucurăm că societatea civilă se implică şi participă activ în sprijinul ideilor ecologismului. Salutăm decizia consilierilor PNL de a ni se alătura acum cu speranța că nu va fi prea târziu să salvăm Piața Centrală a Bistriței de la soluția finală pe care ne-o propune administrația. Ecologia este pentru toată lumea.

Suntem pentru conservarea patrimoniului arhitectonic cu păstrarea și punerea în valoare a specificului local inclusiv în privința materialelor și a tehnicilor de restaurare propuse. Suntem pentru funcționalizarea Pieței Centrale, mobilarea și dotarea ei astfel încăt să redevină sufletul viu al cetății, păstrând în același timp patrimoniul verde al orașului.

Propunem revizuirea proiectului cu păstrarea doar a elementelor dezirabile, care aduc un plus de valoare și atractivitate Pieței Centrale și renunțarea la propunerea de a așterne macadam în centrul orașului, așa cum este prevăzut în proiectul actual (agregate naturale compactate), în locul spațiilor înierbate din jurul Bisericii Evanghelice.  Sau, în cazul în care nu se dorește acest lucru, adoptarea unei decizii asupra proiectului propus de municipalitate după consultarea reală a populației, care se poate face doar printr-un referendum local”.

4 comentarii

  • Foarte interesant, in anul 2015, cand se supunea la vot aceasta hotarare de CL, consilierii locali ai PNL au fost de acord cu acest proiect, astazi ne mai fiind la putere sunt impotriva. Nu credeti ca ar fi cazul sa ne hotaram, e bunul proiectul sau nu e bun? Cred ca si cei de la PNL si cei de la PER, s-au infierbantat mult prea repede, sau nu constientizeaza ca inca nu a inceput campania electorala. Cei ce se ocupa de administratie trebuie sa-si faca treaba, sa-si duca proiectele la bun sfarsit, ca in rest, sunt destui care sa regizeze tot felul de minciuni si scandaluri.

    • Cei care sunt la putere sa-si bage proiectele de cacat direct inapoi in cur, de acolo de unde le-au conceput.

  • Se vede ca s-a uitat perioada cand primar al Bistritei a fost VASILE MOLDOVAN.Cand dupa un vant si o ploaie torentiala a cazut o creanga de castan pe o masina ,s-a defrisat toata str. GRIGORE BALAN de castani ,unii cu diametrul de aproape un metru ,s-a motivat ca erau putrezi ,desi se vedea tulpina sanatoasa ,noaptea ca si hotii au adus muncitori si utilaje de au scos radacinile sa nu le mai vada prostii de cetateni .S-a uitat.

    • N-am uitat. Cu Vasile Moldovan a început măcelul castanilor. Și aveți dreptate, majoritatea erau perfect sănătoși, mai am și acum fotografiile. Într-un articol aparut in Mesagerul in data de 05.03.2002 municipalitatea informa ca se intenționeaza eliminarea totala a castanilor din municipiul Bistrita. În prima faza ei au spus ca vor taia 69 si ca au taiat deja vreo 25. Atunci, toți falnicii castani de pe Grigore Balan, până în curtea Muzeului au fost facuți lemn de foc doar pentru a satisface bunul plac al primarului. „Încalzirea” fiind facută, în anii urmatori doar s-a continuat pănă când am ajuns să numărăm castanii rămași în oraș pe degete.
      Iata scrisoarea pe care am transmis-o atunci presei împreună cu zeci de semnături:
      Scrisoare deschisa adresata domnilor: primar, prefect, consilieri municipali, consilieri judeteni, lideri politici ai orasului Bistrita si judetului Bistrita-Nasaud
      „Suntem profund mîhniti si deranjati de masura eliminarii castanilor din municipiul Bistrita. Consideram aceasta actiune nejustificata, excesiva si abuziva. Bulevardele strajuite de castani falnici dadeau Bistritei o nota distincta intre orasele tarii. Acum, dintr-un oras verde, Bistrita tinde sa devina doar un alt oras, lipsit de personalitate, din sirul lung al oraselor tarii dominate de blocurile care amintesc de epoca comunista.
      Inlocuirea, normala, a copacilor bolnavi, este cu totul altceva fata de preconizata eliminare, ca specie, a castanilor din oras. Se poate usor observa, dupa taierile efectuate pina in prezent, ca nici macar o treime din arborii taiati nu prezentau un pericol. Justificarea masurii prin prisma costurilor pe care pasamite Primaria ar trebui sa le suporte pentru eventualele despagubiri, nu se sustine sub nici o forma. Un raport a cheltuielilor efectuate pina in prezent ar fi edificator in acest sens.
      Actiunea de replantare a arborilor in municipiu a fost cvasi-inexistenta in ultimii ani. Nu intelegem de ce, in locul acestei activitati pe care o consideram prioritara, primaria a gasit de cuviinta sa prevada, pentru acest an, achizitionarea de gatere. Consideram ca nu este normal ca, din banii obtinuti din taxele si impozitele platite de cetatenii orasului, sa se distruga an de an atit oazele de verdeata din municipiu cit si din afara lui.”
      Consideram deopotriva ca, inlocuirea arborilor taiati trebuie facuta cu specii traditionale in oras ca platan, tei, pinus silvestris, castani sau cu specii ornamentale valoroase si nu, asa cum se doreste, cu salcimi si alte specii ieftine, care nu sunt aspectuoase, nu ofera protectie in zilele de vara si nici nu contribuie semnificativ la purificarea aerului in municipiu.
      In speranta ca veti interveni pentru impiedicarea degradarii in continuare a calitatii mediului in orașul in care traim,
      Cu sinceritate,…
      PS
      Interesant de rememorat ca Primăria lui VM și-a cumpărat atunci GATER. Fără alte comentarii.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS