Sănătate

Pacienţii Spitalului Judeţean de Urgenţă vor plăti zece lei la externare

Pacienţii care se internează începând de luni la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bistriţa vor achita zece lei la externare la casieria spitalului, aceasta fiind valoarea taxei stabilită de conducerea unităţii medicale. Nu vor plăti, în schimb, bolnavii cronici, copiii sub 18 ani, gravidele, pensionarii cu venituri mici şi persoanele cu dizabilităţi.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud Gabriela Remeş, a declarat, luni, că se aplică această taxă doar pacienţilor care se internează începând de luni şi care nu sunt exceptaţi de la ea.

„Sunt foarte multe persoane care sunt exceptate de la această taxă. Cei care nu sunt vor plăti 10 lei la externare la casieria spitalului. E o sumă mică şi puţini cei care vor trebuie să o plătească”, a declarat Gabriela Remeş.

Ea a spus că, în condiţiile în care nu se ştie cât se va încasa de la pacienţi, e greu de spus ce se va putea face cu banii respectivi.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud funcţionează cu un număr de 997 de paturi pentru spitalizare continuă, 38 de paturi de zi şi 13 la Unitatea de Primire a Urgenţelor.

Coplata va fi plătita de toţi cei internaţi cu câteva excepţii, printre care se află bolnavii cronici din cadrul programelor naţionale de sănătate, copiii sub 18 ani, gravidele şi lăuzele, pensionarii cu venituri sub 740 de lei, persoanele cu dizabilităţi. Coplata nu se va achita nici în cazul internărilor de urgenţă.

Coplata la externare, care a intrat în vigoare la 1 aprilie, este prevăzută în contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale în perioada 2013-2014, valoarea acesteia urmând să fie stabilită de către fiecare spital în parte, dar nu la mai puţin de cinci lei şi nu mai mult de 10. Coplata va fi încasată pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, în secţiile sau compartimentele cu paturi din unităţile sanitare aflate în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate.

Serviciile medicale spitaliceşti, acordate în regim de spitalizare continuă, pentru care se încasează coplata sunt cele prevăzute în pachetul de servicii medicale de bază şi în pachetul de servicii ce se acordă persoanelor care se asigură facultativ. Excepţie fac serviciile medicale spitaliceşti acordate în secţiile sau compartimentele de îngrijiri paliative, internările obligatorii pentru bolnavii psihic şi cele dispuse prin ordonanţa procurorului pe timpul judecării sau urmăririi penale, precum şi serviciile acordate pacienţilor care necesită asistenţă medicală spitalicească de lungă durată (ani) şi pentru serviciile acordate pacientilor pentru care criteriul de internare este urgenţa.

Categoriile de asiguraţi scutite de coplată fac dovada acestei calităţi cu documente eliberate de autorităţile competente că se încadrează în respectiva categorie, precum şi cu documente şi, după caz, declaraţie pe proprie răspundere că îndeplinesc şi condiţiile privind realizarea sau nu a unor venituri.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că ”această coplată modestă” trebuie înţeleasă în scopul descurajării internărilor fictive, care consumă bani fără niciun fel de raţiune medicală, ci mercantilă.

3 comentarii

  • 10 lei la casierie, cate 10 lei de caciula la asistente, cate 50 lei de caciula la medici in buzunar, cine stie cati bani din salar catre asigurarile medicale, 5 lei si pe la femeia de servici care preia de multe ori din functiile asistentelor lenese, tratamentul dupa externare (care costa), cine stie poate ai ghinionul sa trebuiasca si sa mananci la regim o perioada si trebuie sa cumperi mancare ”mai pe alese” care de asemenea costa… Sanatate multa oameni buni!! Sa ne fereasca D-zeu sa ajungem slabiti de puteri si sa trebuiasca si sa ne golim buzunarele pana la ultimul banut si fara siguranta ca ti se acorda ingrijirea de care chiar ai nevoie!

    • Exista o solutie dna sau d-soara Andreea, sa nu ne mai externam. stam acolo, cazare, mancare …….etc…..!! ca la puscarie, ca si acolo este trai pe vatrai.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.