Actualitate

”Pădurea Codrişor e salvată de mine”. Cine a făcut anunţul

Pădurea Codrişor, pentru care luptă Asociaţia Bistriţa Civică, a fost „salvată” cu mult înainte să se înfiinţeze asociaţia, susţine fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Liviu Rusu. El pretinde că în pixul lui a stat soarta pădurii care străjuieşte oraşul.

„Când eram preşedintele Consiliului Judeţean, cineva mă îndemna – nu spun cine – să dau certificatul de urbanism Liviu Rusu 30 marpentru centura ocolitoare a Bistriţei şi apoi şi autorizaţia de construire. Inclusiv doamna Anca Boagiu care era ministru al Transporturilor la acea vreme mă întreba insistent de ce nu le dau ca să construim o anomalie, o mizerie ce se spunea ocolitoare prin Pădurea Codrişor şi să urgentez o investiţie de peste 15 milioane de euro pe kilometru. Erau vreo 10 -12 kilometri de construit acolo. Nici autostrăzile nu se fac cu banii aceştia. Eu m-am consultat cu arhitectul judeţului de la vremea respectivă (Victor Michiu -n.r.). Am dat un certificat de urbanism, însă de aşa manieră încât să nu se poată face şoseaua”, a spus Liviu Rusu într-o emisiune la Sîngeorz TV.


Fostul preşedinte al CJ a adăugat că meritul pentru salvarea pădurii îi aparţine: „Toţi vorbesc acum, îşi fac organizaţii ca să salveze Pădurea Codrişor şi îşi găsesc merite. Să se ştie: eu în aşa manieră am dat certificatul ca să nu se poată face fiindcă aceea nu e o şosea ocolitoare. Mie să nu-mi vină cu poveşti postacii care dau răspunsuri pe online-uri neştiind gramatică, o aritmetică grea. Dacă nu o înveţi la vreme rămâi semianalfabet. Deci postacii respectivi scriu acolo tot felul de prostii neştiind limba română şi laudă ceea ce nu era centură, nu era ocolitoare şi erau bani irosiţi. Până la urmă, sunt banii ţării. Chiar dacă vin din UE, sunt bani ai ţării şi trebuie cheltuiţi cu chibzuinţă”.

Surse politice au declarat pentru Timp Online că fostul preşedinte al CJ, Liviu Rusu, ar fi interesat să intre în cursa pentru Primăria Bistriţa.

În 2013, actualul preşedinte al CJ, Emil Radu Moldovan, a vorbit în cadrul CJ despre centura Bistriţei şi documentele semnate de predecesorul său.

”Legat de centura ocolitoare a municipiului Bistriţa să vă aduc aminte, că s-ar putea să aveţi pauze de memorie. Onor domnul prim-ministru Boc, cu domnul deputat Ioan Oltean, cu preşedintele Liviu Rusu, cu prefectul Florian şi secretarul de stat Andreica, dacă nu mă înşel, în vara anului 2010 l-au chemat pe primarul Ovidiu Creţu la o discuţie despre un astfel de proiect care se dorea promovat de Guvernul PDL şi de Consiliul Judeţean PDL. Domnul Creţu a fost la domnul prefect în birou, şi-a exprimat acordul pentru o astfel de investiţie. Onor Guvernul PDL cu toate instituţiile de atunci a început să elaboreze documentaţii, inclusiv un certificat de urbanism dat de către Consiliul Judeţean.  Din păcate pentru locuitorii judeţului, au urmat câteva campanii electorale, modul populist de a face campanie i-a pus într-o încurcătură serioasă şi au zis: Cred că e mai bine totuşi să fim de acord cu un grup de oameni nemulţumiţi, vocali, să nu mai fim de acord cu varianta de centură respectivă, să retragem certificatul de urbanism şi om vedea ce-o fi şi cum o păţi. Primarul Ovidiu Creţu a luat decizia, împreună cu firma de proiectare, să modifice traseul acestei centuri pe traseul cadastral al municipiului Bistriţa pentru a nu mai avea probleme cu blocajul făcut de CJ. S-a modificat acest traseu şi peste tot unde s-a putut, de la Agenţia de Mediu din Bistriţa la cea regională din Cluj, la comportamentul colegilor dvs. din Consiliul Local, nu au făcut altceva de trei ani de zile decât să blocheze acest proiect. Am văzut şi declaraţiile populiste ale dvs.: noi suntem de acord cu referendumul, cu centura, că o fi şi-o păţi. E decizia dvs., sunt interesat şi voi susţine execuţia unei lucrări de o asemenea anvergură, dar din păcate există riscul în momentul de faţă ca acel proiect iniţiat de Guvernul PDL, abandonat deşi a fost susţinut la un moment dat de Organizaţia Judeţeană PDL, să nu mai poate fi implementat datorită tergiversărilor şi timpului scurt rămas pentru implementarea unui astfel de proiect. Nu am în momentul de faţă un răspuns clar, ştiu că domnul primar a purtat discuţii cu CNADR, urma să fie finalizat Planul Urbanistic General, să furnizeze datele care mai erau necesare. În concluzie, vom face demersurile necesare ca o centură ocolitoare să fie făcută şi pentru a decongestiona traficul, şi pentru a sprijini dezvoltarea municipiului Bistriţa”.

8 comentarii

  • :))))
    Penali idioti – spun ceva ca de fapt sa nu zica tot…. „cineva mă îndemna – nu spun cine…” . Spune!!!! de ce sa nu spui. Iti raspund eu!
    Totul e gargara!!!! Nu ai ce sa spui – decat fantezii inventate – cat ai fost presedinte la CJ totul a trecut pe langa tine exact ca in cazul domnului prefect Florian :-p – poate romanii nu se vor mai lasa prostiti de fatarnicie, poate romanii se vor destepta si vor crede doar in fapte.
    Oricum, tu nu poti candida la nici o Primarie – ai dosar penal pe rol! :)))))

  • Postacii sunt vinovati. Bravo, domnu Rusu! Ai gasit cauza tuturor problemelor bistritenilor:postacii! Faptul ca nu erati aproape niciodata pe la birou, nici tu, nici consilierii tai, nu a fost o problema, nu? Cel putin asa scria presa la vremea respectiva. Sau si jurnalistii sunt o problema?

  • După război, mulţi viteji s-arată! Pana la urma a invins ratiunea. In primul rand „Varianta lui Cretu” prin Padurea Codrisor este ilegala fiindca nu este ocolitoare. De aceea, varianta finala din Master Planul Transporturi pentru Bistrita figureaza o centura ocolitoare cu DOUA BENZI PE SENS, in lungime de 14,6 km si in valoare de 70 milioane euro. Asadar, nu-i vorba Centura 2 Sud prin Padurea Codrisor, care era prevazuta cu o banda pe sens si in valoarea astronomica de 170 milioane euro. Pe de alta parte dealul Codrisor se confrunta cu grave fenomene de alunecari de teren. Iar consolidarea dealului Codrisor impotriva aluncarilor de teren nu se face prin defrisarea padurii si inlocuirea ei cu un drum de trafic greu care prin vibratiile create favorizeaza procesul de alunecare. In combaterea fenomenelor de alunecare, pastrarea padurii este o chestiune de logica elementara, iar oprirea procesului de alunecare se poate realiza mult mai simplu prin construirea unui zid de sprijin la poalele padurii, prevazut cu gauri de drenaj. Pana la urma, din cauza tampeniei unui individ orasul Bistrita a ramas si fara centura ocolitoare dar si fara materializarea proiectului: P.U.Z. Bistrita ‘Dealul Codrisor’ (Codrisor Hill), de amenajare a dealului Codrisor si a raului Bistrita pe portiunea dintre Podul Budacului si Podul Jelnii, proiect blocat de acelasi individ care ocupa vremelnic functia de primar.

  • Orice primar intreg la minte se lupta sa scoata traficul de tranzit din localitatea pe care o pastoreste (vezi centura ocolitoare a Clujului, a Sibiului sau chiar a Gherlei). Ce poti sa spui despre un primar care vrea cu orice pret sa introduca traficul greu si de tranzit prin oras? Daca nu e tampit, atunci sigur are un interes personal. Nu o data primarul recunoastea că poseda teren în zona pe unde va trece centura 2-Sud. Iata ce declara acst individ intr-un interviu din anul 2009: “Da, am acolo 45 de ari, cumpărați prin 2000-2001. Dacă va fi să îl vând la un preț bun, normal că îl vând. Soția l-a moștenit de la socrul meu, din câte știu sunt deja făcute actele de împroprietărire”. Cu alte cuvinte, in mintea primarului, prioritatea nu este scoaterea traficului de tranzit din oras prin centura ocolitoare, ci modul in care aceasta investitie poate sa contribuie la cresterea valorii terenului pe care il detine. Restul nu conteaza. Nici faptul ca varianta 2Sud ar prelua doar 60% din traficul greu, iar restul de 40% care provine de pe DN17C ramane in continuare prin oras. Nu conteaza nici faptul ca varianta 2Sud trece prin Padura Codrisor si aduce poluarea in zonele de agrement deja existente (Parcul orasului, Parcul Tineretului, Lacul de agrement MHC). Desi e tot mai clar ca lupta pentru o cauza pierduta, Cretu o tine langa cu centura (ne)ocolitoare prin Padurea Codrisor.
    Iata ce declara Dorina Tiron pe vremea cand era directorul general al CNADNR,:
    -beneficiarul nu poate să îşi asume acum riscul de a renunţa la Varianta II Sud a centurii ocolitoare Bistriţa, cu atât mai mult cu cât proiectantul, SC IPTANA SA, a încasat deja nişte bani. „Dar, atenţie, noi am plătit nişte bani pentru proiectare. (…).
    ( redactor – Vreţi să spuneţi că proiectantul a încasat nişte bani până la ora actuală? )
    -Păi singur că a încasat, nu-i normal? Doar şi-a făcut treaba până acum. A obţinut avize, autorizaţii aproape de la toată lumea”. Numai ca acele avize si autorizatii au fost anulate in instanta, iar acum cineva este bun de plata.

    • cine a gandit prost si a dat si o caruta de bani pt proiecte nerealizabile ar trebui sa plateasca!!!!!!!!!!

  • Hopaaaa …apare inca un AROGANT in persoana lui liviu rusu, care a simtit ca se poate culege voturi de pe acest subiect. Bre, sa iti fie rusine, ai strans vreo semnatura pt. acest deziderat al societatii civile ?

  • Sunteți în mare eroare dle Liviu Rusu. Pentru corecta informare a bistrițenilor și readucerea aminte pentru dvs. în prima fază ați emis un certificat de urbanism care permitea construcția variantei/centurii „ocolitoare” prin pădurea Codrișor. În baza acestui certificat de urbanism IPTANA (proiectantul studiului de fezabilitate) a putut solicita avizele necesare în vederea emiterii proiectului și a autorizației de construcție.
    Așa că dvs. sunteți părtaș la această aberație de „ocolitoare” prin mijlocul orașului.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS