Potrivit lui Ioan Moniţa, pădurea era păzită de Direcţia Silvică Maramureş în baza unui contract de administrare semnat cu Primăria Romuli, care plăteşte pentru acest serviciu.
„Suntem revoltaţi că a fost posibil să se taie atât de mult lemn dintr-o pădure aflată în Parcul Naţional Munţii Rodnei într-o zonă de protecţie. Am primit nişte semnale cum că ar fi cioate acolo, dar mie personal nu mi-a venit să cred, aşa că m-am dus şi am văzut cu ochii mei. S-au tăiat ilegal peste o mie de metri cubi de material lemnos din pădurea proprietatea comunei Romuli, dar păzită de Romsilva. Nu spune toată lumea că nu se taie nimic din Parcul Naţional Munţii Rodnei? Eu parcă aşa am auzit peste tot. Nu e Regia Naţională a Pădurilor Romsilva cea care administrează corect aceste parcuri? Am anunţat ITRSV Cluj să vină şi să facă un control pentru ca să ne putem constitui parte civilă în proces şi să ne recuperăm banii. Este inadmisibil ca statul român să ne interzică nouă să intrăm în pădurea noastră – cumpărată de locuitorii comunei Romuli, iar el să permită un jaf de amploarea aceasta”, a declarat edilul.
Potrivit primarului din Romuli, acesta este motivul pentru care comunele şi oraşele din judeţ care deţin păduri pe raza Parcului Naţional Munţii Rodnei cer ca aria protejată să treacă din administrare centrală la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud. „Dacă statul ar fi corect şi nu ar permite jafuri nu am avea nicio problemă, însă iată dovada că sunt devastate pădurile noastre. Noi plătim paza pentru ca Romsilva să girezejafuri”, a spus edilul.
În 11 aprilie, preşedintele CJ, Emil Radu Moldovan a declarat într-o conferinţă de presă, că după dezbaterea pe Codul Silvic de la Bistriţa, la care a participat şi directorul Romsilva, i-a cerut acestuia să-i dea în administrare la CJ Bistriţa-Năsăud Parcul Naţional Munţii Rodnei.
“Vreau să văd puncte tari, puncte slabe, costuri, condiţii. Luni voi avea un raport pe această temă. În momentul în care voi fi convins că unele conflicte între administraţia parcului şi proprietarii de păduri ar putea fi rezolvate prin preluarea în administrarea la CJ, voi face acest gest de a propune doamnei ministru Pană şi RNP preluarea în administrare a Parcului Naţional Munţii Rodnei. Dacă nu vor fi fcosturi foarte mari, voi face această propunere CJ să preluăm în administrare Parcul Munţii Rodnei pentru a închide cel puţin discuţia aia cu consiliul ştiinţific şi consiliul nu ştiu care care nu vrea să stea de vorbă cu nimeni. Eu nu pot să înţeleg: oricât ar fi de restrictivă o lege, Sit Natura 2000 sau orice altă lege, să lăsăm pădurea să se distrugă: zeci de mii de hectare atacate de ipide şi de alte lucruri şi să nu mergem să blocăm distrugerea ei pentru că nu ştiu cine ne încurcă, nu vrea domnul X. Lucrurile mi se par aberante. Din punctul meu de vedere, cea mai mare problemă care există e cea legată de comunicare a administratorului, cu consiliul ştiinţific şi cu proprietarii de păduri. Toate cererile făcute de proprietarii de păduri, respectiv primarii, sunt cereri de bun simţ, adică lăsaţi-ne să facem ce facem de sute de ani: să mergem cu oile în păşunile alpine. E aberant ce se întâmplă în momentul de faţă fiindcă nimeni nu cere să distrugă pădurea. Dacă vedem că ea se usucă în fiecare an alte mii de hectare şi noi nu avem voie că nu ne lasă domnul profesor X sau nu ştiu cine e acolo şi care nu ştiu în ce măsură e informat cu ce se întâmplă acolo. E o problemă pe care am preluat-o încă de acum două săptămâni. Luni am discuţii cu specialiştii pe modelele unor documente care au început să fie făcute în ţară. În condiţiile în care vom vedea că putem sprijini administraţiile locale şi cetăţenii care au proprietăţi acolo, voi propune CJ să preluăm Parcul Naţional Munţii Rodnei”, a spus Emil Radu Moldovan.
Asta e vrajeala ieftina raducule