Actualitate

Pădurea Erasmus de la Bistrița, deschizătoare de drumuri. Unde va fi plantată următoarea

Prima pădure Erasmus din România, plantată la Bistrița, va fi multiplicată în județ și de alte școli care se alătură programului UE pentru educație, formare, tineret și sport în Europa, a declarat inspectorul școlar Doina Macarie.

”În strategia Agenției a fost și acest obiectiv de a planta șapte păduri Erasmus. Noi am fost primii și ne-am bucurat că am deschis drumul. Pădurea e pe Valea Căstăilor unde au fost plantați 3.500 de puieți de frasin și gorun pe un teren de aproape un hectar pus la dispoziție de Primăria Bistrița. Copăceii sunt îngrijiți de către Liceul Silvic Transilvania Năsăud. În această vară, conducerea Agenției Erasmus va veni să viziteze pădurea și o marcăm cu o plăcuță și intenționăm să facem activități în pădure. Mai mult, ne-am propus ca fiecare școală care intră în program să aibă și ea pădurea ei Erasmus, iar la Coșbuc școala de acolo vrea deja să planteze”, a spus prof. Doina Macarie, inspectorul responsabil de proiecte și programe în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud.

În prezent, în județul Bistrița-Năsăud se derulează 58 de proiecte Erasmus.

”Sunt școli în care se derulează mai multe proiecte. Ca urmare a participării la proiecte de mobilitate sau parteneriat, școlile au posibilitatea în fiecare toamnă să depună un proiect de acreditare care le oferă ulterior posibilitatea să depună o cerere de finanțare simplificată. Bineînțeles că vor face fie misiuni de predare, fie mobilități, fie misiuni de predare ale unor experți din țări UE. Noi, Inspectoratul Școlar Județean, am reușit să depunem în 2022 – și ni s-a aprobat în 2023 – să fim lider de consorțiu, adică să avem posibilitatea să depunem anual cerere simplificată pentru mai multe școli mici care singure nu pot depune proiecte. În primul an de acreditare, am avut cinci școli: Școala Gimnazială Paul Tanco din Monor, Școala Gimnazială Dumitra, Școala Gimnazială Tureac, Școala Gimnazială George Coșbuc din Coșbuc, Școala Gimnazială Leșu și Grădinița cu Program Prelungit nr. 6 Bistrița. Pe lângă consorțiul ISJ, mai avem un consorțiu, al CJRAE Bistrița care a cuprins în acreditare școlile speciale”, a mai spus Doina Macarie.

Ea a menționat că în afară de concursul ”Made for Europe”, școlile care implementează proiecte Erasmus mai pot participa și la competiția numită ”Școală Europeană”, care le oferă posibilitatea să primească acest titlu pentru trei ani.

În județ, avem 4 școli europene și anume Liceul Silvic ”Transilvania” Năsăud, Școala Profesională ”Tiberiu Morariu” Salva, Colegiul Național ”Petru Rareș” Beclean și Liceul Tehnologic Agricol Bistrița.

De știut însă că Programul Erasmus+ oferă oportunități de învățare atât elevilor, cât și adulților care prin ONG-uri și asociațiile de părinți pot depune proiecte.

Pentru a ști ce apeluri sunt deschise accesați site-ul Erasmus + unde apar informații, noutăți, dar și documente de candidatură

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS