Actualitate

Pădurile, protejate cu sisteme video! Camere pe drumuri forestiere din Bistrița-Năsăud

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență privind adoptarea unor măsuri pentru limitarea tăierilor ilegale, și anume achiziționarea de sisteme video care vor fi amplasate la ieșirea de pe drumurile forestiere din mai multe județe, printre care și Bistrița-Năsăud.

Ministerul are în vedere montarea acestor sisteme de supraveghere video în zonele cu risc ridicat în ceea ce privește tăierile ilegale, pe drumurile forestiere, în apropierea intersecțiilor cu drumurile publice, în zone intens practicate de transportatorii de masă lemnoasă.

Bugetul estimat al acestui proiect se ridică la aproximativ 12 milioane lei din bugetul de stat, circa 40.000 de lei pentru fiecare sistem, 300 în total.

Camerele video vor fi de înaltă rezoluție, cu posibilitatea de identificare automată a numerelor de înmatriculare, detecție a mișcării, sistem de vizualizare pe timp de noapte, ecrane de monitorizare, pupitru de comandă, precum și alte elemente de interconectare a tuturor sistemelor de monitorizare

Proiectul prevede că sistemele integrate de supraveghere video achiziționate se transmit în custodie ocoalelor silvice, care au obligația instalării acestora în minimum trei puncte relevante de pe raza ocolului silvic.

În acest moment, sunt funcționale doua astfel de sisteme de supraveghere independente finalizate, unul în județul Prahova, celălalt în Suceava.

Foto cu caracter ilustrativ

9 comentarii

  • Mai bine mai tarziu decat niciodata. Mai avem niste resturi de paduri cu copaci din ce in ce mai slabi. Cam ce a fost bun s-a dus de catre MAFIA AUSTRIACA dar in special de cea Romaneasca protejata pana acuma chiar de Statul roman si de Parlamentul Romaniei. Incet, incet se va intampla cu siguranta un fenomen pe care eu l-am prezis demult. Paza armata a padurilor cu TABURILE si Vanatorii de Munte si va urma si PROHIBITIA totala la paduri cu asigurarea cantitatii minime necesare lemnului de foc pt. cetatenii care se incalzesc cu lemn. Solutia este introducerea urgenta a retelei nationale de gaze , avand in vedere potentialul Romaniei de la Marea Neagra.

    • Independenta energetic Ica ne-o dau gazele de șist dacă le exploatam, gazul din Marea Neagra ne-ar putea mari consistent veniturile la la buget din exploatare sau redevențe…. Dar nici măcar Mihai Răzvan Ungureanu care a fost și este șeful celor mai smechere servicii secrete românești nu a putut face, prim ministru fiind!!!!
      L-a mazilit mafia lemnului!!!!

  • Cred ca este ultima tehnologie in domeniu.Identifica persoanele suspecte inainte de a se apropia de padure chiar daca purtarea mastii devine obligatorie…Am glumit ,evident. Dupa mine acest sistem integrat (vai,vai ce cuvinte mari!) va fi la fel de folositor ca radarul padurilor , ca activitatea Garzii Forestiere etc.Cum am putea crede ca se va intampla ceva bun cand voluntarii care anunta transporturi ilegale sunt batuti iar cei pusi/platiti sa verifice informatiile acestora de multe ori actioneaza invers decat ar trebui , amendandu-i pe acestia , in loc sa constate infractiunile silvice si sa confiste lemnul taiat. Dar dragilor , dupa ce copacii au fost taiati si s-au transformat in lemn , nu se mai pot readuce la viata. Stiti ce zice folclorul:Care frunza pica jos/Nu se-ntoarce unde-o fost .Acest sistem integrat oricat de sofisticat ar fi nu va putea opri taierile ilegale. Cei care vor monta camerele video ultra performante , cu mare putere de rezolutie vor informa contracost , desigur, pe cei „invizibili” iar acestia vor spune soferilor sa dea cu niscaiva noroi pe numere , ca doar in padure sunt balti destule.Oricat de performante vor fi camerele video nu cred ca sub noroi pot identifica numerele de inmatriculare .Daca totusi acestea se vor identifica atunci cei de la pupitrele de comanda (care monitorizeaza , vorba vine…) vor avea grija sa faca imaginile neclare etc. . Dupa parerea mea niste „jmecheri” au mai dat o lovitura . Vorba aia , alti bani , alta distractie. Cu adevarat trebuie facut ceva , dar trebuie actionat preventiv .Trebuie gasite solutii sa nu se taie. Ceausescu desi avea numai patru clase era vizionar in acest domeniu.Inainte de asa zisa revolutie la marginile padurilor si pe drumurile tarii din loc in loc erau instalate plancarte pe care scria mare, sa poata citi si cei miopi (citez din memorie) „IN VIITOR CINE VA AVEA PADURI VA AVEA AUR”. Asta cred , asa zic.

    • In municipiul Bistrita nu sunt in stare sa monitorizeze zonele de colectare a gunoiului menajer si cele cunoscute ca locuri unde se arunca moloz. Credeti ca are sanse reale de functionare un astfel de sistem, la scara nationala?

  • In urma cu 32 de ani nu erau camere de supraveghere ,nu erau radarele pădurilor ,nu era poliție , nu era Jandarmerie , nu era Garda Forestieră , nu era decat un amărât de sectorist si un pârlit de padurar !
    Si nu mișca un lemn din padure fara stirea lor !
    Toate aceste așa-zise instituții de control ale statului nu au nicio eficienta , dintr-un motiv simplu : ele au fost înființate nu sa protejeze pădurea , au fost înființate sa protejeze mafioții si sa plătească salarii si pensii slugilor preaplecate !

  • ZORRO , cu gazele de sist nu este ce crezi tu. Panza freatica prin pomparea unor substante periculoase ar fi iremediabil afectata. Mai documenteaza-te ca nu zici bine deloc.

  • Consumul propriu pt gospadarii nu afecteaza padurea.
    Asa a fost si pe vremea comunistilor si padurea a dainuit , Hotii de lemne fac comert si export , ei rad efectiv padurile, aia trebuie opriti , daca nu starpiti.
    Dar se pare ca au fost mereu sustinuti politic sa ca ne amagim cu promisiuni desarte,
    Degeaba noi plantam si ei taie.

  • In Rodna si Sant va rugam sa nu montati camere, ca aici nu se taie lemn ilegal si nici nu se braconeaza, nici nu duc mai multe transporturi cu acelasi aviz, au si acte in regula la camioane, au si RCA si rovineta platita, au si atestat soferii, care e valabil si fara tahograf, se plimba cu familia cu gipanele offroad pe munti noaptea intre orele 23-4 dimineata, ca sa se relaxeze, cu bara de leduri si reflectoar care le invart lateral ca sa se uite pe munte sa se asigure ca nu-i ataca ursul….. din lateral ca in fata vad de la faruri…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.