Actualitate

Vinul, nelipsit de pe masa de sărbătoare. La ce să fim atenți când îl alegem, cum să îl consumăm

(FOTO) În această perioadă, vinul nu ar trebui să lipsească de pe mesele de sărbătoare, iar dacă tot locuim într-o zonă în care se află și Podgoria Lechința – care a produs ”vinul împăraților” preferat de Casa Regală austriacă- merită să ne bucurăm de el.

În prezent, printre vinurile produse în Podgoria Lechinţa, se remarcă Feteasca Albă, soi rezistent la temperaturile mai scăzute din timpul iernii, cu o bună capacitate de acumulare a zahărului în struguri. Sunt vinuri de înaltă calitate, ce pot fi seci sau demiseci.

Acestora li se adaugă vinurile din soiurile Sauvignon Blanc, Neuburger – vinul de suflet al sașilor, Pinot Gris, Riesling Italian şi Muscat Ottonel, întotdeauna de calitate superioară, precum şi cele de Fetească Regală sau cupajul Blazon de Lechința, care sunt vinuri DOC, dar şi vinuri de masă.

În ultimii ani investitorii privați au plantat în podgoriile lor și soiuri de struguri roșii ca Pinot Noir sau Fetească Neagră.

Somelierul Radu Ilea a povestit, pentru Asociația Mocănița Transilvania care a spus online anul acesta ”Povestea vinului”, la ce ar trebui să fim atenți atunci când alegem vinurile.

”Până acum 15 ani, toată lumea consuma vinuri demiseci spre demidulci. În ultima vreme, toată lumea preferă vinuri seci. Deși nu e rău să consumăm un poahar cu vin demidulce la finalul mesei, cel mai sănătos rămâne vinul sec pentru că are cel mai puțin rest de zahăr. Cum nu bem un singur pahar, atunci pentru sănătate și organism cel mai bun este vinul sec. Cel mai important este să nu ne uităm după tăria alcoolică ce apare pe etichetă și să spunem că vinul respectiv are 14,5 sau 15% și nu îl bem ca să nu ne doară capul. Nu are nicio importanță. Depinde foarte mult cum a fost anul de recoltă. Dacă anul a fost călduros, atunci și tăria alcoolică este mai mare ca celelalte. Dacă vinul este foarte bine făcut și e bine integrat alcoolul și taninul, atunci nu vom simți niciodată tăria alcoolică”, a spus Radu Ilea.

Potrivit somelierului, cel mai important, la vinurile albe, este dacă sunt seci, să fie cât mai proaspete: ”Suntem în 2020. Deci vinul alb sec să fie din 2019 sau cel mult din 2018. Cele care au stat în butoiul de stejar, pot să mai dureze între 2,3,4 ani, depinde cum au fost concepute pentru maturare”.

Vinurile roșii ar trebui să fie mai vechi, dar nu mai vechi de 8-10 ani, iar la vinurile roze seci e foarte important un lucru: ”La roze îi stă bine să apară pe piață primăvara, iar undeva în octombrie, noiembrie, decembrie să dispară de pe piață. E un vin lejer, înțeles de toată lumea și a început să se consume foarte mult, iar acest lucru ne bucură”.

”Se spune că o zi fără vin e ca o zi fără soare. Deși medicii ne spun că un pahar cu vin pe zi e sănătate curată, ce nu ar trebui să facem este, dacă nu am consumat de luni până vineri, să nu recuperăm sâmbăta toate celelalte zile. Ideea e că un pahar de vin pe zi e sănătate curată. Dacă e și roșu, e puțin mai sănătos decât vinul alb. Toată lumea când se uită pe etichetă va vedea că vinul conține sulfiți. Orice vin din lume conține sulfiți chiar și vinul bio care are foarte puțini. Sunt puși în sticlă pentru a conserva vinul nu pentru a ne da dureri de cap a doua zi. Deci durerea de cap nu vine de la sulfiți, ci de la deshidratare. Tot timpul lângă un pahar de vin ar trebui să avem și un pahar de apă”, a spus Radu Ilea pentru Asociația Mocănița Transilvaniei.

Podgoria Lechinţa este strâns legată şi de momente importante din istoria poporului român. Printre altele, se spune că retragerea trupelor sovietice de pe teritoriul românesc ar fi fost negociată aici.

În octombrie 1957, Gheorghe Gheorghiu-Dej, liderul comunist al României, l-a invitat la o vânătoare de urşi pe conducătorul sovietic, Nikita Hrusciov. În sprijinul acestei afirmaţii stau notele ambasadorului Olandei la Bucureşti, C. M. Hanswlick De Jonge, care a fost invitat de onoare la vânătoarea de urşi. Au poposit la cabana Aluneasa, unde s-a dat un ospăţ copios, încununat cu un vin alb sec, celebrul vin de Lechinţa. Încântat de această primire, Hrusciov l-a întrebat pe Dej ce ar putea face pentru România, pentru a se revanşa. Dej l-a asigurat atunci de loialitatea românilor, dar a insistat asupra faptului că staţionarea trupelor sovietice pe teritoriul nostru nu este necesară, mai mult decât atât, ar putea chiar să ştirbească încrederea românilor în Uniunea Sovietică. Hrusciov i-a promis că va înştiinţa Sovietul Suprem asupra acestei probleme şi a dat asigurări că, în proporţie de 90%, trupele sovietice vor fi retrase într-un an, ceea ce s-a şi întâmplat.

”Iar când a venit Hrușciov la putere cunoscându-i foarte bine viciile – mulțumim și acum vinului de Lechința și fetelor ardelence de la Cluj – atunci a semnat Hrușciov angajamentul de plecare al trupelor sovietice din România. Începând cu 1958, lucru care s-a terminat în 1962” (Mircea Chelaru – fost Șef al Marelui Stat Major al Armatei Române.

Sursa foto: Facebook Asociația Mocănița Transilvaniei, Vie Vin Lechința

Etichete

4 comentarii

  • ospățul de care se amintește a avut loc la cabana „Aluneasa” de la Budacu de Sus. Hrușciov și Gheorghiu Dej au sosit cu trenul la Bistrița de unde am mers cu mașinile de teren ale acelei perioade, GAZ și IMS.
    Vinul pe care l-au servit a fost de la Lechința și Steininger de Viișoara.

  • Cel mai bun vin este vinul alb , sau vinul rosu sau cel roze , daca-i rece , daca-i mult si daca-i gratis…Am glumit , desigur!In legatura cu vinul baut de Nichita Sergheevici Hrusciov informatiile mele spun ca era un vin produs din mai multe soiuri de struguri obtinuti de pe dealul Steininger din Viisoara.Dupa retragerea rusilor se spune ca multi ani la rand tot vinul obtinut din strugurii obtinuti de pe solul calcaros cu expunere sudica , al dealului Steininger era trimis la Moscova pentu N S Hrusciov.Legenda spune ca venea in fiecare an ( de doua trei ori) la vanatoare in Muntii Calimani. La un moment dat cerea garzilor de corp sa-l lase singur , undeva pe o vale intre Ardan si Rustior si mergea sa bea apa dintr-o fantanita.Se apleca , punea genunchii pe doua pietre puse in fata ochiului de apa si bea apa cu causul palmelor intocmai ca un localnic.Povestea a fost spusa de oamenii locului , angajati ca haitasi , care nu-si explicau de unde stia acel rus sau ucrainean de fantanita pe care numai ei o puteau localiza…Mai departe , se zice ca in timpul primului razboi mondial ar fi disparut din Ardan un baietas pe nume Nicita (cum il stiau localnicii , dupa nume) pierdut in valtoarea razboiului.Cu timpul a fost uitat de memoria colectiva , ramanand numai misterul disparitiei acestuia.Apoi , la un moment dat , in jurul lui Stalin Iosif Visarionovici , s-a ivit de niciunde un baietas care il inveselea pe acesta jucand pe masa , cazacioc , dansul ucrainean adoptat si de rusi dar care semana foarte mult cu barbuncul jucat de feciori , in zona Vaii Sieului… Ei bine , baietasul a devenit barbat , a intrat in gratiile lui Stalin s.a.m.d. iar la moartea acestuia a „mostenit” functia de secretar general al Uniunii Sovietice.Retragerea trupelor sovitice poate ca s-a datorat atat vinului Steininger cat si nostalgiei care-l cuprindea cand ajungea langa fantanita copilariei.Daca ne gandim , vin bun aveau si ungurii si bulgarii .CUM DE I-O FI PLACUT NUMAI ACEL VIN ? Asta e legenda , asa cum o stiu eu .Iar daca bei un pahar de vin in ziua de Craciun , te apuca logorea! Sarbatori fericite si oricat de bun ar fi vinul , sa-l beti cu masura…

    • Vorba lui Anton Pan: Fuge dela aoleu și dă peste oleoleo! Tot așa, unul de pe Someș vroia să-i convingă pe niște credincioși că Putin este român și că numele îi vine de la cuvântul putină. Serviciile îi numesc pe aceștia – de fapt oamenii lor – agenți de influență.

  • Se zice că vinul bun ,trebuie să aibă trei calități….,sec,mult și gratis.După cum se știe,cel mai prost vin ,este….vin la alegeri și aleg hoții..
    PĂREREA MEA !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS