Actualitate

Pană: Oamenii vor putea suna la un sistem gen 112, poate chiar 112, cu privire la transporturile de lemn

Deputaţii din Comisia pentru mediu au avizat favorabil proiectul Codului Silvic, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, arătând că acesta “este un Cod silvic foarte benefic” şi “nu ceva electoral”: ”Cât de curând oamenii vor putea suna la un sistem gen 112, poate chiar 112”.

Pană a fost întrebată, după ce a participat la discuţiile din comisie, despre faptul că reprezentanţii Camerei de Comerţ americane cred că noul Cod Silvic ar putea crea condiţiile pentru defrişări ilegale.

“Probabil că au citit nişte declaraţii ale unor personaje din spaţiul public, care nu sunt reale. Deci, realmente nu sunt vorbe goale când spun că noul proiect de Cod silvic este al doilea pilon care sprijină Hotărârea de Guvern care intră în 8 octombrie în vigoare şi conform căreia niciun transport de lemn nu mai poate pleca din pădure fără să fie supravegheat în timp real printr-un sistem informatic. Deci, terminăm cu defrişările. E un cod foarte benefic, nu e ceva pe nepusă masă, nu e ceva electoral, e ceva ce s-a dezbătut doi ani de zile, dar doar pe motiv că a fost o zi fatidică şi fiind lege organică i-au lipsit cinci voturi în primăvară, a fost reluat de 127 de parlamentari”, a explicat Pană, potrivit Mediafax.

Ea a arătat că sistemul informatic ar trebui să fie “infailibil”. “Acest sistem ar trebui să fie infailibil, acum nu am să-l declar totuşi infailibil, pentru că poate că o căruţă de lemn de foc se mai poate strecura, în sensul că nu am vrut să îngreunăm problema populaţiei şi atunci am prevăzut că ceea ce înseamnă până în 3 metri cubi şi e transport cu un atelaj, deci nu auto, să nu intre în sistemul informatic şi să circule pe baza unui aviz obişnuit cum se dădea până acum, urmând ca în termen de 7 zile lucrătorii silvici să le introducă în acest sistem informatic. În rest, absolut tot traseul este monitorizat şi cheia de bază este de fapt, nu numai că are un cod unic, dar există verificarea încrucişată, în sensul că nu poate intra în depozit lemnul respectiv, deci nu are unde îl duce, nu poate intra în depozit până când cei din depozit accesează şi ei sistemul informatic şi verifică că acel transport este legal. Nu pot minţi că au făcut-o şi nu au făcut-o pentru că intrarea în sistem lasă în urmă cine a intrat şi ce a interogat”, a adăugat ministrul delegat.

Doina Pană a precizat că acest sistem informatic va permite şi populaţiei să se implice, iar cât de curând oamenii vor putea suna la un sistem gen 112, poate chiar 112, cu privire la transporturile de lemn. “Cât de curând şi asta vă spun în premieră, cât de curând vom veni cu o altă măsură prin care populaţia sunând la un sistem gen 112, s-ar putea să fie chiar 112, încă suntem în discuţii, să oblige încât să fie verificat în sistem respectivul transport”, a mai spus Doina Pană.

9 comentarii

  • Doamna Ministru… in sistem 112 daca se va putea apela si sa se dea informatii de la cetateni ,va fi un succes acest proiect. Va reamintesc ca acest serviciu are in fisa postului si salvarea MEDIULUI. Sta in puterea dvs si in vointa politicului sa introduceti obligatoriu apelarea acestui numar unic si usor de retinut avand in vedere ca problema defrisarilor prostesti si ilegale trebuie sa devina de interes national si chiar dezbatuta cu mare seriozitate in CSAT .Deasemenea aceste controale sa fie facute de JANDARMERIA ROMANA si posturile de POLITIE aflate pe traseul lemnului. In parcurile naturale si zonele protejate sa fie infintate dupa model AMERICAN dar si EURPEAN , posturi de RANGERI cu un statut special ,care se vor putea autosustine prin sanctiunile date fata de cei care nu respecta legile de mediu. In alte tari civilizate intalnirea cu un RANGER este similara cu aparitia unui GRANICER de la noi sa zicem. … Pana vom vedea rodul acestui nou COD SILVIC cetateanul si proprietarii de paduri au un rol esential in a sprijini demersurile D-vs. …MULT SUCCES!!!

  • doama ministru un agent poate transporta dupa noile reglementari de valabilitate ale avizului linistit de doua ori cu un singur aviz . si asta doar cu stirea padurarilor care sun principalii hoti de paduri. Pe fiecare masina de cherestea se avizeaza citiva meri cubi in plus si sa rezolvat problema sa acopere furtul de lemn rotund la asta vati gindit? Stiti ca de cind au fost obligati sa aiba cod pe avizee cara lemn numai noaptea si sunt numai doua zile

  • Felicitari Doina Pana! Probabil primul ministru al padurilor care a inteles care-i e menirea. Felicitari ca ati tinut piept gigantilor exploatatori si prelucratori!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.