Actualitate Cultură

Paradă colorată, standuri UE, muzică şi dans în centrul Bistriţei de Ziua Europei (FOTO)

Sute de copii au înconjurat Biserica Evanghelică fluturând steguleţe şi baloane şi au dansat pe pietonalul Liviu Rebreanu, sărbătorind Ziua Europei. Liceenii au purtat costumele tradiţionale ale ţărilor membre UE. ”Dorim ca pluriculturalitatea, multietnicitatea, multiconfesionalitatea Bistriţei să se manifeste şi în acest fel”, a spus primarul Ovidiu Creţu.

Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud prin Centrul Europe Direct Bistriţa, în parteneriat cu Primăria Bistriţa, Instituţia Prefectului, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bistriţa-Năsăud, Asociaţia Pro ADO şi Şcoala Generală nr. 1, a organizat joi, 9 mai, o serie de evenimente pentru a celebra Ziua Europei.

Prichindeii, agitând steguleţe şi baloane colorate şi strigând ”România! Europa! La mulţi ani!” au realizat un lanţ viu în jurul Bisericii Evanghelice, apoi a avut loc parada costumelor populare din statele membre ale Uniunii Europene, iar elevii au transmis mesaje pentru Parlamentul Europei.

Costumele Cehiei au fost purtate de elevii Colegiului Naţional ”Andrei Mureşanu”, Grupul Şcolar Agricol a reprezentat Cipru, Liceul Logos  – Estonia, Colegiul Tehnic ”Grigore Moisil” – Letonia, Liceul Sanitar – Malta, Liceul Tehnologic de Servicii – Slovenia, elevii Liceului Forestier au fost finlandezi pentru o zi, Liceul cu Program Sportiv a ales să reprezinte Franţa, cei de la Liceul ”Radu Petrescu” din Prundu Bârgăului au intrat în pielea lituanienilor, iar Colegiul Tehnic Infoel a ales Luxemburgul.

La manifestare au participat primarul Ovidiu Creţu, subprefectul Ovidiu Frenţ şi preşedintele Camerei de Comerţ, Vasile Bar.

”Europa pentru noi înseamnă foarte multe lucruri, dar în primul rând civilizaţia la care am aderat cu toţii, felul în care ne îmbrăcăm şi ne comportăm, şcolile şi bisericile pe care le avem sunt similare în toată Europa. Aceasta este structura la care am aderat în 2007 şi continuăm să facem eforturi pentru a ajunge la acelaşi nivel de dezvoltare economică şi culturală cu ţările din vest care nu au avut acel nivel de stagnare de 50 de ani în perioada comunistă. Civilizaţia europeană pune omul înaintea tuturor. Sunt alte state în care Allah sau Dumnezeu este primul obiectiv al civilizaţiei. Pe noi, europenii, ne caracterizează o civilizaţie şi un stat laic, în care omul este cel care contează, totul are ca ţintă binele personajului principal, fiinţa umană. Să fim mândri că trăim într-o civilizaţie în care drepturile omului primează. Dreptul la natură, la un trai ecologic, de a fi liber într-un mediu sustenabil. Este o zi importantă, ziua Uniunii Europene. Dorim ca pluriculturalitatea, multietnicitatea, multiconfesionalitatea Bistriţei să se manifeste şi în acest fel. La mulţi ani, europenilor! ”, a spus Ovidiu Creţu.

Pe pietonal au fost amplasate standuri pentru fiecare ţară în parte şi a avut loc concursul de desen pe plăci de rigips ”Este vorba despre Europa, este vorba despre tine”, acesta fiind motto-ul Zilei Europei în acest an.

Tot pe pietonal a fost programat un spectacol susţinut de ansamblul de dansuri populare româneşti ”Colibiţa” – Prundu Bârgăului, ansamblul de dansuri săseşti al Colegiului Naţional ”Liviu Rebreanu”, ansamblul de dansuri maghiare al Colegiului Naţional ”Andrei Mureşanu”, ansamblul ”Meteor Junior” al Palatului Copiilor, trupa ”Lotus” – CNAM, trupa ”Lotus 1” – Şcoala Gimnazială nr. 1, trupele de street dance ”Kids Reborn” şi ”Flavour”, trupa de majorete ”Cheers” – CNAM, fanfara bisericii baptiste ”Golgota”, Lorena & Produsso.

În aceeaşi zi, la Şcoala Gimnazială nr. 1 s-a desfăşurat concursul de postere şi proiecte ”Unitate în dicversitate”, destinat elevilor claselor V-VIII, coordonator prof. Geta Lăpuşte. Pe lângă buna cunoaştere a principalelor aspecte privind Uniunea Europeană, accentul a fost pus pus pe înţelegerea profundă a sloganului ”Unitate în diversitate”. Fiecare echipaj a prezentat, la alegere, o ţară membră a Uniunii Europene cu specificul ei (condiţii naturale fizico-geografice, sociale, politice, economice, culturale).

Pe bătrânul continent, Ziua Europei, 9 Mai, este o sărbătoare anuală a păcii şi unităţii. Pentru români, această dată mai are două semnificaţii: Ziua Independenţei proclamate în 1877 şi Ziua Victoriei – victoria coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al doilea război mondial (1945).

Mai multe imagini – pe pagina noastră de Facebook!

europaz1 europaz2 europaz3 europaz4 europaz5 europaz6 europaz7 europaz8 europaz9 europaz10 europaz11 europaz12

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.