A XIV-a ediţie a Festivalului Etniilor – Pfingstfest, organizată de Primăria Bistriţa prin Centrul Cultural Municipal ”George Coşbuc”, a început cu o paradă a formaţiilor invitate, pe pietonal, până la scena pe care au urcat primarul Ovidiu Creţu, viceprimarul George Avram, preşedintele Forumului Democrat German Bistriţa, Eckehardt Zaig, directorul CCM, Dorel Cosma, primarul din Sarichioi (Tulcea), Vitali Finoghen, şi invitaţi din străinătate: primarul oraşului Kétegyháza (Ungaria), Kalcso Istvanne Maria, preşedintele Consiliului Comunal din San Giovanni Rotondo (Italia), Mauro Capucci, preşedintele Federaţiei de Folclor din Italia, Benito Ripoli.
”Este ziua în care asupra fiecăruia dintre noi se revarsă Duhul Sfânt. Am preluat acest Festival al Etniilor de la comuna învecinată Livezile, în urmă cu 14 ani, festival care să puncteze faptul că trăim într-o lume complicată, complexă, cu foarte multe popoare, etnii şi că în această lume există loc pentru fiecare, pentru toţi oamenii care s-au născut pe Terra. La Bistriţa arătăm de sute de ani că există loc şi pentru maghiari, şi pentru romi, saşi, români, polonezi, armeni, greci, pentru toţi. Bistriţa a fost de-a lungul timpului o casă pentru fiecare. Au venit la Bistriţa ansambluri care să ne prezinte frumuseţea cântecului şi dansului, a culturii create de etnii sau de popoare. Poate că ar trebui să-i spunem Festivalul Popoarelor, Apostolii, datorită Pogorârii Duhului Sfânt, au început să vorbească în limbile tuturor popoarelor. Este ziua în care Biserica creştină devenit internaţională, Biserica lumii. Delegaţia italiană ne-a felicitat pentru frumuseţea oraşului, monumentelor, spaţiilor verzi, parcului şi toate celelalte”, a spus primarul Ovidiu Creţu.
”Am adus la Bistriţa formaţii reprezentative ale minorităţilor din România pentru un spectacol de culoare şi muzică pe placul tuturor”, a menţionat directorul Centrului Cultural Municipal, Dorel Cosma.
După intonarea Imnului Naţional al României şi Uniunii Europene, binecuvântarea pr. Nicolae Feier şi Vasile Beni şi salutul oficialităţilor a urmat un spectacol susţinut de ansamblurile de dansuri ucrainiene (”Kozachok” din Suceava), greceşti (”Efthimos” din Braşov), italiene (D-Fantasy” din Bistriţa), armene (”Hayakaghak” din Gherla), maghiare (”Kalaris” din Ungaria), săseşti (”Regenbogen” din Bistriţa), ţigăneşti (”Kelsukar” din Josenii Bârgăului), lipovene (”Malaie Nekrasovti” din Tulcea), turco-tătăreşti (”Karasu” din Medgidia).
CLICK PENTRU MAI MULTE IMAGINI!
Asa sa fie ?
”Este ziua în care asupra fiecăruia dintre noi se revarsă Duhul Sfânt….. ” ar fi spus NECURATUL cand s-a imbracat in straie de sarbatoare….