Actualitate

Coridă modernă la Figa de Rusalii. Miza? Măritatul!

În satul Figa, în ziua de Rusalii are loc un obicei numit "Înstruţatul boului", în timpul căruia mai multe fete îmbrăcate în costume populare încearcă să oprească din goană un bou ce poartă între coarne o cunună de flori, animalul fiind alungat de alţi câţiva băieţi călare. Luni, acelaşi obicei va fi pus în scenă şi la Căianu Mic în cadrul Zilelor comunei.

După slujba de la biserică, un alai format din fete îmbrăcate în costume populare şi băieţi, de asemenea în straie populare, dar călare, însoţesc un bou între coarnele căruia pun o cunună mare de flori. În urma boului vin mai mulţi băieţi cărora li se spune „cenuşorci”, personaje costumate cu crengi verzi de copaci, care pocnesc din bice să alunge boul, şi pe care toţi localnicii încearcă să îi ude cu găleţi de apă, atunci când trec pe uliţele lor.

Duminică, în satul Figa, se adună sute de localnici în jurul bisericii unde, începând cu ora 14.00, începe spectacolul. Boului i se pune pe cap o cunună de flori adunate de pe camp după care este plimbat pe uliţele satului de alaiul format din fete şi băieţi care cântă, printre altele: „Frunză verde măghiran/, Iar a mai trecut un an/, Oameni buni, bine aţi venit/, Boul l-am împodobit”.

De îndată ce alaiul ajunge în dreptul bisericii, călăreţii şi „cenuşorcii” duc boul pe o colină, de unde îl alungă în vale unde îl aşteaptă fetele. Acestea se înghesuie să-l prindă de coarne fiindcă se spune că fata care reuşeşte acest lucru se va căsători în anul respectiv.

De fiecare dată când o fată reuşeşte să prindă boul, mulţimea aplaudă, iar atunci când animalul fuge speriat în altă direcţie decât cea în care se aflau fetele, toată lumea ţipă.

Boul este dus în vârful colinei şi alungat la vale de trei ori, în spatele lui fiind băieţii costumaţi cu crengi verzi care pocnesc din bice ca să îl sperie. Apoi, tot alaiul se îndreaptă spre Căminul cultural din sat unde a urmat un spectacol folcloric.

„Înstruţatul boului” simbolizează „încrederea omului în triumful soarelui a cărui energie dă siguranţă belşugului şi speranţă de bunăstare”, el fiind practicat de Rusalii, zi în care şi preoţii sfinţesc şi binecuvântează ogoarele.

Denumirea de „Rusalii” vine de la vechea sărbătoare romană Rosalia. Rusaliile sunt considerate zâne rele care iau minţile oamenilor sau îi pocesc pe cei care le ies în cale. Se spune că oamenii trebuie să poarte asupra lor frunze de pelin pentru a se apăra de acestea, costumarea tinerilor care formează alaiul „boului înstruţat” cu frunze fiind considerată de sorginte păgână.

„Înstruţatul boului” se mai pratică în satele Tăure, Chintelnic şi Şieu Cristur.

5 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS