Actualitate

Paradă Zombi pe străzile Bistriţei, de Halloween

Artistul Michel Vinay de la Asociaţia de Resurse Francofone Active Bistriţa organizează, luni 31 octombrie, de Halloween, Parada Zombi. La ea sunt invitaţi să participe bistriţenii de orice vârstă cărora le dă întâlnire în Piaţa Mică la ora 17.00.

„Întâlnire în Piață Mică din Bistrița. Ofer machiaj și costumație pentru doritori. Puteți veni gata costumați. Traseul se va stabili de comun acord. Va invităm să vă alăturați, indiferent de vârstă. De la 3 la 90+ de ani, imaginația nu are limite. Dorim doar confirmarea participării d-voastră. Bon courage!”, a scris Michael Vinay pe Facebook. 

Cuvântul „Halloween” îşi are de fapt originea în Biserica Catolică. Vine de la prescutarea zilei de „Ajunul zilei tuturor spiritelor” (All Hallows Eve),  „Ziua tuturor spiritelor” sau „Ziua tuturor sfinţilor”, o zi din calendarul catolic dedicată sfinţilor. Din secolul al V-lea I.H., în Irlanda celtică, vara se încheie oficial pe 31 octombrie.

Potrivit unei legende, într-o zi, toate spiritele celor care au murit în cursul anului precedent se vor întoarce în căutarea unor trupuri pe care să le posede de-a lungul anului următor. Celţii credeau că, în aceasta perioadă toate legile timpului şi spaţiului îşi pierdeau importanţa permiţând lumii spiritelor să se intersecteze cu lumea celor vii.

De Haloween începe Anul nou vrăjitoresc, iar ziua de 31 octombrie este mai sacră zi a anului din punctul de vedere al magiei. În noaptea de 30 spre 31 se deschide uşa invizibilă către lumea de dincolo şi puterile strămoşilor ating apogeul. Se poate comunica foarte bine cu spiritele morţilor, deoarece porţile vieţii şi ale morţii sunt deschise. Se ard diverse plante magice şi se fac şedinţe de spiritism.

23 comentarii

 • și ăsta e tot din Franța?!?… Soroșiștii vor fi în extaz că pot participa la o așa manifestare păgână…

  • Cu siguranta Soros nu are nimic mai bun de facut decat sa dea petreceri de Halloween prin care ne distruge cultura.

 • Cultura ne-o poate distruge doar cel caruia ii permitem asta. Si devenim partasi la aceasta distrugere daca dam curs unor asemenea invitatii. Adevarati crestini nu vor participa la asemenea circ si carnaval, la asemenea superstitii.

 • Crestinii viziteaza mormintele celor dragi de Luminatie, aprinzandu-le o lumanare, comemorandu-i in rugaciune si aducere aminte.

  • Creștinii după Biblie nu fac asta decât cei care nu cunosc și nu înțeleg Cuvantul Lui Dumnezeu!!

 • Cultul ZOMBI e bun, dar sărbătorirea Sfintei Paraschiva e medievală, retrogradă și de acuzat în opinia unor progresiști bursieri din Franța…

  • Poate exista si oameni care nu sunt crestini? Daca o sa intre acei „zombi” in biserica sau iti bat la usa ca martorii lui Iehova sa-ti vorbeasca despre viata de dupa moarte n-ai decat sa te plangi.

  • Observ și eu că sunt, printre noi, oameni care nu sunt CREȘTINI sau care au un comportament ANTI-CREȘTIN. Tocmai asta e problema… Cei care se dezic de Domnul nostru Iisus Hristos nu pot fi decât draci. Nu știu domniile voastre dar eu cu dracii nu pot…
   p.s. asta nu înseamnă că puțin credincioșii care se constumează în Zombie sunt draci, ci doar cei care se dezic de Hristos, aceștia din urmă se pot costuma chiar și în preoți și nu doar de Holloween ci tot timpul…

  • Vali, Vali, daca ai nevoie de o carte care sa-ti spuna ce sa faci pentru a fi un om moral atunci nu esti moral deloc. Atata timp cat ceea ce face si crede o persoana nu ii face nici un rau nimanui nu ai nici un drept sa te plangi. Daca te deranjeaza credinta unei persoane asa tare iti sugerez sa-ti iei o pereche de testicule.

  • Domnule Struț de Fier am înțeles că e bine să vă costumați în Zombi dar de ce trebuie să gândiți și să vă manifestați ca unul?!?…

  • D-le Strut fara cartea aceea de care pomenesti dar pe care sunt sigur ca nu ai citit-o toti ne-am fi comportat ca niste zombii!

  • Vali, ultima data cand am verificat, crestinii erau cei care se manifestau ca zombii, doar ei se ingramadesc la un corp si urmeaza turma fara sa gandeasca.

   Ovidiu, chiar daca nu am citit Biblia pe deplin, tot o cunosc mai bine decat majoritatea crestinilor care nici macar nu au pus vreodata mana pe ea, chiar si decat unii care au citit-o(si n-au inteles nimic). Vrei sa-ti dau o lectie de istorie despre Evul Mediu si rahaturile pe care le faceau acei oameni „iluminati” si morali in numele lui Dumnezeu?

  • Dă-ne de știre când termini clasa pregătitoare ca să putem dezbate un subiect, devreme ce faci confuzii de genul acesta, nici tu nu ști ce vorbești, poate doar un zombi… Acuzi creștinii că se manifestă ca zombii, dar până acuma manifestările de zombi erau mai mult decât ok, le apărai de parcă zici că ești mama lor. Spui că ai citit biblia și că o cunoști și că ai înțeles-o mai bine decât alții (multă smerenie ai folosit în afirmațiile tale) dar în mintea ta rahaturile se fac în numele lui Dumnezeu… Doar pentru că cineva afirmă sau se justifică într-un fel, asta nu înseamnă că așa și e în realitate. Asta se învață la grădi… Sau tu ai fost ocupat cu confecționarea costumului de halăuin și n-ai fost la ora aceea… p.s. temă de casă: crezi că halăuinu ăsta plini de draci și de zombi se face în numele Domnului sau în numele lui Soroș?!?…

 • Atâta reclama face toată presa acestui halloween de zici că e crăciunul. Toată media din țară pune umărul la distrugerea româniei.

 • Evenimentul propus este unul artistic. Nu are nicio legatura nici cu Halloween importat din America si nici nu ataca religiositatea voastra. Pur si simplu aduce plus valoare si o alta abordare la viata culturala a Bistritei care este dominat de nivelul manelismului in general. O interpretez eu ca si un fel de protest artistic, o provocare care va face se reflectati deasupra religiozitatea si daca ea va ajuta sau va face rau in sensul limitari de libertatea de a gandi.

  • Walter, evenimentul cu pricina îmi propune să-mi vopsesc copiii la gură cu sânge și să le pun mască de mort pe față. Dacă nici asta nu e atac la spiritualitate, dă-mi pace.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS