Actualitate Recomandări

Părăsită de saşi, Slătiniţa a ajuns ruda săracă a Bistriţei cu zestrea îngropată în pământ

(REPORTAJ) Cu toate că la 1905 existau băi cu apă sărată unde mergea lumea la tratament, astăzi satul Slătiniţa, pe vremuri Pintak (în traducere Vinerea Mică, Vinerea, Vinerea Săsească) localitate întemeiată de saşi, este ruda săracă a Bistriţei: nu are apă curentă, nu este racordată la reţeaua de canalizare, nici la cea de gaz. Casele ridicate cândva de saşi se prăbuşesc, iar aşezarea are mai degrabă aspectul unei ruine.

Potrivit unei fotografii postată de pagina de Facebook „Bistriţa de Altădată”, la 1905 Slătiniţa arăta ca o adevărată staţiune balneoclimaterică. Cei care au văzut imaginea şi-au adus aminte că, şi la 1967, mai exista bazinul cu apă sărată şi groapa cu nămol, iar bistriţenii mergeau să se trateze.

La vremea în care a fost făcută fotografia, zona era locuită de saşi, însă aceştia au fost alungaţi începând cu 1944, aşa cum scrie şi prof. Viorel Rus în lucrarea sa „Tragicul destin al saşilor din judeţul Bistriţa-Năsăud la sfârşitul celui de-al doilea război mondial şi în anii comunismului”: „La 1944, mai bine de 30.000 dintre locuitorii cei mai civilizaţi, harnici şi gospodari, stabiliţi în ţinutul Bistriţei de mai bine de 800 de ani, îşi părăseau pământul natal, agoniseala lor şi a moşilor şi strămoşilor lor, plecând în lumea largă. (…) La 14 mai 1946 a avut loc o adunare de protest la Casa de Cultură a oraşului, la care au fost aduşi oameni din tot judeţul. Se spune că era iniţiată în primul rând de câţiva evrei şi orchestrată de către secretarul organizaţiei comuniste a judeţului, Ioan Negrea. În cuvântările ţinute, saşii au fost numiţi fascişti, trădători de ţară şi cei care secole de-a rândul au exploatat naţiunea română etc., etc., etc. Urmarea a fost că, în unele sate din judeţ, precum Dorolea, Satu Nou, Petriş şi Slătiniţa, saşii au fost înjuraţi, bătuţi şi chiar alungaţi”.

Primii au plecat saşii din Teaca şi Viile Tecii, urmaţi de cei din Dumitra şi Lechinţa, iar pe rând restul. „Estimările arată că au părăsit judeţul nostru atunci, în septembrie 1944, peste 30.000 de saşi, la care se adăugau circa 600 aflaţi la muncă în Germania şi 3.600 înrolaţi în armata germană sau maghiară. Au mai rămas în judeţ 827 de saşi, dintre care 435 în Bistriţa, 83 în Moruţ, 73 în Cuşma, iar restul de 236 răspândiţi în număr de sub 20 de persoane în alte 33 de alte localităţi ale judeţului”, adaugă prof. Rus.

În urma plecării saşilor din Slătiniţa au rămas case frumoase, dar care astăzi pur şi simplu se prăbuşesc.

 

Localnicii se plâng că nu au bani să le repare, iar Primăria Bistriţa nu îi ajută cu absolut nimic. Într-o localitate fără apă potabilă, fără canalizare şi în aşa paragină nu vine nimeni, iar ei nu au unde lucra ca să îşi câştige pâinea de zi cu zi decât cu ziua, prin sat.

Pe doi dintre ei i-am găsit la crâşmă, supăraţi mai ales pe administraţia condusă de Ovidiu Creţu (PSD) care nu a făcut absolut nimic pentru ei nici după 10 ani de când s-a instalat la conducerea oraşului.

Ioan Olaru: „Domnul Creţu este de vină. S-a debarasat de noi şi ne-a lăsat de izbelişte. Acolo unde o fost băile erau doi molizi şi o fost tăiaţi şi ăia, o fost bazine şi s-o umplut de nămol. Şi este o fântâniţă jos, cu sare, atât. S-o desfiinţat toate. Aici erau bazine, cum sunt cele de la Sărata. Venea lumea la băi. Aici de ce nu se pot face? Domnul Creţu o investit banii în pârtiile de schi şi ce-o făcut? Cât o schiat acolo? S-o dus în Austria cu maşina Primăriei şi în Germania cu schiurile pe maşina Primăriei”.

Marin Buta: „Cartierului ăsta îi lipsesc multe. Apă nu-i, canalizare nu-i. Nici interes nu-i de la domnul primar să facă ceva pentru Slătiniţa noastră. Nu este nici gaz, plâng oamenii că nu este apă. Toată-i infectată în sat. Este adusă cu cisterna, dar nu poţi să o bei. Nu se interesează domnul primar de satul ăsta deloc. La Bistriţa le dă 80% din bani să-şi facă blocurile, aici, dacă ţi-ai făcut ceva, ţi-ai construit ceva, vine şi îţi dărâmă că nu ai proiect. Păi eu dacă vreau să-mi fac faţada la casă să mă mai duc şi la el să-i dau bani ca să-mi fac faţada? Eu cred că, dacă s-ar fi investit în slatină, s-ar fi ridicat foarte mult satul ăsta, cred că ar fi o bunătate pentru oamenii de aici”.

De altfel, nici măcar căminul cultural aflat în administrarea municipalităţii nu arată mai bine decât restul. Clădirea e în paragină şi se vede că nu i-a mai trecut demult cineva pragul.

În mijlocul satului e biserica, monument din secolul al XVIII-lea, ridicată tot de saşi. Folosită acum de ortodocşi, e zugrăvită parţial în exterior, restul fiind în paragină. Arată oarecum bizar, aşa cum se poate vedea din fotografiile de mai jos.

Dincolo de toate aceste lucruri care ţin de estetică şi dincolo de faptul că asflatul se opreşte la biserică,  cea mai gravă problemă a Slătiniţei este lipsa apei potabile. În sat sunt fântâni, dar au apă sărată şi contaminată de la faptul că nu există canalizare. Oamenii nu pot folosi această apă.

Amăgiţi încă de vechea administraţie condusă de Vasile Moldovan (PDL actual ALDE) cu racordarea la reţeaua de apă potabilă, localnicii din Slătiniţa au primit în toţi aceşti ani doar promisiuni. Nici după trei mandate ale primarului PSD Ovidiu Creţu nu s-a schimbat nimic în bine în viaţa lor.

Săptămânal li se aduce cu cisterna de la Aquabis contra cost, dar spun că nu o pot bea, ci o folosesc doar pentru gătit, spălat şi pentru adăpat animale. Pe mulţi nu îi va mai prinde în viaţă civilizaţia şi Masterplanul de apă şi canalizare fiindcă sunt bătrâni, bolnavi şi săraci. Cu toţii se întreabă de ce nu s-au găsit în toţi aceşti ani bani pentru nevoiele primare ale locuitorilor oraşului, dar se găsesc pentru pârtii goale şi inutile, pentru concerte şi festivaluri care pe ei nu îi interesează.

De altfel, majoritatea tinerilor au plecat din sat, sătui să tot aştepte mila mai marilor de la Bistriţa, oraş căruia şi ei îi plătesc taxe şi impozite.

Şansa acestei localităţi superbe vine însă de la alţi tineri care au decis să se mute în zona nouă de locuinţe care se ridică între Unirea şi Slătiniţa.

Profesoara de geografie Semida Pop este unul dintre ei. A moştenit pământ de la familia ei şi a decis să-şi ridice o casă unde să locuiască împreună cu soţul ei şi cele trei fetiţe ale lor.

„Peisajele acestea frumoase ne-au făcut să ne mutăm aici. Am fi putut sta la Unirea unde părinţii mei aveau pământ, dar ne-a plăcut mult zona, vrem să ne creştem copiii în natură, cu animale, şi aici e locul perfect. Mie uneia îmi place că e capăt de linie, nu mai e alt sat după Slătiniţa şi traficul nu este aşa de intens. Sper să rămână aşa. Despre sare nu ştiu foarte multe decât că e un izvor cu apă sărată pe un deal cum mergi spre Nepos, se numeşte Valea Carelor. Probabil că apa sărată i-ar putea oferi localităţii potenţial să se dezvolte, dar potenţial are pur şi simplu zona, peisajul. Slătiniţa e situată între dealuri: într-o parte e Unirea, într-o parte Livezile şi dincolo e Valea Someşului. Dacă te urci pe cel mai înalt deal ai o panoramă în toate direcţiile. E pur şi simplu superb”, a spus Semida Pop.

Toată vara, ea şi soţul ei a chemat copiii prietenilor din Bistriţa să-şi petreacă sfârşitul de săptămână la Slătiniţa. Împreună cu părinţii lor, au făcut excursii prin pădure, s-au jucat, au mers cu căruţa, au cules fructe de pădure şi s-au bucurat efectiv de tot ce le-a oferit natura.

„Ne-am mutat aici să ne creştem copiii în natură. Văzând cât de frumos cresc fetiţele noastre, pe parcurs ne-a venit ideea, stând aici, să ne chemăm prietenii, să facem gaşcă de copii, iar pe cei care stau la oraş să îi scoatem în natură. Facem drumeţii cu copiii de câte 3-4 ore pe dealurile din jur, vara asta am început, ideea e să stea cât mai mult în natură. Au venit destul de mulţi şi chiar sunt foarte încântaţi pentru că Slătiniţa e foarte aproape de oraş, dar în acelaşi timp e o locaţie sălbatică şi e destul de uşor să-i aducă pe copii. Nu-i aduc la 20-30 de km, ci la 5-7 km de oraş”, a spus Semida Pop.

Pentru ca această activitate să se poată dezvolta, ceea ce îşi doreşte şi familia Pop, utilităţile ar fi extrem de necesare, iar apa curentă vitală. În zonă nici reţeaua de electricitate nu funcţionează la parametri normali, iar lipsa de civilizaţie se mai simte şi în ce priveşte salubritatea. Oamenii continuă să arunce gunoiul în pădure şi să polueze astfel singurul lucru care a rămas frumos şi bun la Slătiniţa: natura.

31 comentarii

 • Ce au de zis postacii ciumei rosii care aduc cuvinte jignitoare sasilor si in mod special presedintelui care este tot de origine saseasca ? No, au venit romanii si intradevar se cunoaste ! Acuma ce le mai ramane locuitorilor din PINTAK ?Mai vine odata pe luna delegatul satesc si se roaga de primar intr-un limbaj de lemn bolsevic sa faca bine sa aprobe o masina de „pcetris” sa imrastie pe ulita din sus (am citat exact cum se vorbeste in CL)Desi exista acea resursa inepuizabila sarea si apa sarata daca PINTAK si Bistrita ar fi avut macar un primar ca si cel de la Beclean cu siguranta astazi ceea ce are FIGA avea si municipiul nostru. Dar sa nu dispere cei din PINTAK, poate ca vor primi o aprobare pt. o partie de schi . Vad in poza un deal. Poate ca este cu 2-3 metri mai inalt decat Cocosul din Unirea. Sa vedem daca este apreciata propunerea ?

  • Deci e naspa daca au venit romanii? De la dumneavoastra inteleg ca locuitorii din Slatinita sunt de tot rahatul si situatia e asa numai din cauza lor. Dumneavoastra sunteti de paza sa nu zica cineva cuvinte jignitoare sasilor si mult iubitului si stimatului? Dar pe romani putem sa ii jignim cum dorim noi, nu? Ce v-au facut romanii de ii dispretuiti atat de mult?
   Cred ca doamna Semida Pop se bucura ca ziceti ca „au venit romanii”, si dansa fiind romanca. Dumneavoastra ce natie sunteti? Ascultacios mai sunteti sau nu mai aveti indatoriri in acest sens?
   Presedintele putea sa isi ia 6 case la Slatinita si ar fi ajutat foarte mult zona. Tot cu acte false sau „din” meditatii.
   Sa va fie rusine!

  • Hai , nu mai fii ipocrit.
   Realitatea e unde au năvălit comuniştii români şi au redistribuit averea „burghezo-moşierimii” prin „colective” asta s-a întâmplat.
   Iar faptu că partidele actuale nu reuşesc să introducă o amărâtă canalizare şi rețea de apă potabilă într-un sat europeean…dpune totul despre capacitatea celor pe care îi aperi pe aico tot timpul plătit din bani publici.

  • @cc

   Tu ai citit si comentariul domnului Balan inainte sa imi raspunzi mie? El zicea „no, au venit romanii si intradevar se cunoaste”. Deci uite ca apăr romanii si ii voi apara impotriva oricaror slugi care ii vor denigra si jigni. Domnul Balan nu zicea despre partide, zicea despre romanii care au venit la Slatinita. Te-ai bagat si tu ca chilotii…

  • @cc

   Imi poti da un exemplu din orice tara si din orice perioada istorica, in care colonistii au fost depasiti de catre bastinasi? Intotdeauna colonistii au fost mai educati, mai specializati, mai avantajati si cu mai multe drepturi. Bastinasii erau doar mana de lucru ieftina. Mai mult, in alte parti, cum ar fi America Latina, colonistii au construit foarte mult, mai mult decat sasii. Dar cine au fost cei care au construit in realitate? Au luat colonistii lopata si s-au apucat de treaba? Sau tot bastinasii au fost cei care au muncit?
   Nu stiu daca si in alte parti au picat in adulatie tampa fata de colonisti. E posibil sa fie si in alte parti slugoi si cozi de topor. Nu zice nimeni sa ii uram pe sasi, chiar nu am nimic cu ei, dar sa ii venerezi pe colonisti si sa ii dispretuiesti pe romani, asta e prea de tot. Normal ca sasii fac parte din istoria noastra si au avut un rol important, chiar, dar nici sa le facem statui in timp ce ii dispretuim pe ai nostri.

  • tu prin ce spui vrei sa gasesti o scuza la clasa politica ca ne subjuga cu taxe, impozite si-si bat joc de noi?

 • Care „romani” domnilor in Slatinita? Acolo este un alt „popor” care vorbesc si limba romana pe langa cea materna,tiganeasca, domnule Balan dumneata vorbesti ca si cei din Slatinita de primarie pentru ca ai facut ca si ei, ai construit fara sa intrebi pe nimeni in buricul targului si acum esti suparat pe primar ca nu-ti da autorizatie de construire pe prostiile pe care le-ai facut de capul tau.

  • Bună ziua.! Adevărul este că pt. Slătinita deși este cartier nu au facut nimic apă nu gaz nu canalizare nu.taxe se platesc impozit se plătește.dar nu au interes să facă .atunci cine e de vină noi localnici s-au voi că nu faceti.eu nu aș mai vb.în locul vostru si drumul e vai de el asfaltul doar până la şcoală.Dl.Cret O nu promite ceva ce nu poti face si respectă legile si constitutia Romaniei.dacă santeti Român….

  • Pai vedeti ? Asta e motivul pt. Care n-avem nici apa in Slatinita , nu suntem uniti , lasam mitocanii , cum e acest „domn” sa faca comentarii aiurea …
   „Stimate Domn” , taxele „tiganilor” din Slatinita , care sa nu uitam sunt taxe ca si in oricare alt cartier care intr-adevar beneficiaza de toate utilitatile va intra Dv lunar in cont ..
   Si Daaa , prostii urmeaza sa se construiasca in Slatinita , cum sunt proiectele voastre de c**at gen spatiu verde sau teren de fotbal … ca deh .. ce sa facem noi cu apa , gazul sau restul de asfalt ce lipseste … doar suntem tigani , n-avem nevoie …
   Bravo , suntem mandri ca apartinem de primarie … mai mare dragu’ …

 • Halan-Dala ; m-am achitat de indatoriri fata de acest stat cu varf si indesat. Si in prezent le dau bani tot la trei luni cu cotarcuta. Unde erai tu cand personal cu colegii ecologisti si cu Cristian Tetcu autorul unui proiect de impact numit KILOMETRUL ALBASTRU faceam ecologizare pe paraul din Slatinita ? Am trimis atunci imagini in toata presa. Vorbesti cu un cunoscator al realitatilor din teren. De ce sa imi fie rusine ? Ca ma semnez si nu practic impostura ca tine ? Ca iau atitudine prin voluntariatul care il practic in diferite locuri, si sub diferite forme .Cum ai stabilit ca-i urasc eu pe romanii de acolo. Am treaba doar cu modul in care administratia trateaza aceste aspecte. Si atata timp cat sponsorizez administratia am dreptul la opinie si critici. De obicei nu raman dator la a nu raspunde la magariile celui care are de lucru cu mine fara motive. Tie sa iti fie rusine ca nu scapi un moment sa te legi de oameni care nu ti-au produs nici o nedreptate.

 • Am construit cu acte in regula. Capul meu functioneaza foarte bine si sunt mostenitor cu acxte in regula la terenul cu pricina. Prostia este din partea administratiei , incapabila sa discearna niste acte speciale. Nu mai reiau subiectul. Ar trebui sa iti vezi de necazurile tale si daca esti chiar curios te astept la o cafeluta sa te convingi. Comunistii din primarie au mari probleme cu HURBANISMUL lor, a se vedea ultimele materiale din presa de felul in care se lucreaza acolo. Fi sigur ca daca eram loaial lor primeam fara probleme autorizatia. Sunt in mare avantaj ca 11 ani am fost scutit de impozit, si instanta va lamuri totul. Rog TIMP ONLINE sa stearga comentariul in care se semneaza acest impostor cu numele Primarului. Ca doar nu o fi chiar el, sunt sigur de asta.

  • Schimbând între ele literele ”u” și ”r” ați modificat, ”modificarea” denumirii urbanismului d-lui Turc de ”hrubanism”, care se apropia foarte mult de realitatea existentă în orașul nostru. Am vrut să vă atrag atenția încă cu prima ocazie, când ați folosit denumirea de ”hurbanism”. Rămâne la latitudinea dumneavoastră dacă vă/nu vă întoaceți la denumirea consacrată și foarte potrivită, consacrată de dl Turc. Cu toată stima!

  • Pe modelul dumneavoastra, inseamna ca fiecare poate evalua daca indeplineste conditiile pentru a obtine un act. In cazul in care nu il obtine sau nu are chef sa il ceara, poate actiona ca si cum ar avea acel act, deoarece indeplineste conditiile. Legile sunt pentru fraieri. Tare!

 • Cum adica iarba necosita sau gunoaiele nu tin de primarie?
  Domeniul public si implicit intretinerea acestuia tine de primarie!
  Nu are primaria angajati care sa coseasca iarba? Nu sunt asistati sociali care trebuie sa munceasca si sa stranga gunoaiele?
  Nu exista modalitati de supraveghere (camere)? Nu exista organe care sa supravegheze si sa ia masuri in cazul in care se constata incalcari ale legilor?
  Reparatiile caselor particulare nu tine strict de primarie, dar
  un proiect pe fonduri europene de reabilitare a zonei, cladiri, drum, trotuare, utilitati, surse de venit (bai cu apa sarata…) cine este indreptatit sa-l faca, nu tot primaria?

 • În dorința de a scrie o carte despre sașii transilvăneni, un vis al meu venit încă din copilărie, am studiat în amănunt istoria acestor oameni destoinici, care au fost chemați încă din secolul XII de către regii Ungariei, începând cu Regele Géza al II-lea, pentru a coloniza Transilvania cu meseriași pricepuți în minerit și alte profesii și cu țărani care practicau agricultura la un nivel destul de ridicat, deoarece au trecut cu mult înaintea ungurilor la cultivarea pământului, dar și pentru a apăra hotarele de sud și est ale regatului. La cele enunțate de istoricul Viorel Rus vreau să adaug niște precizări, dintre care marea majoritate provin din sursă directă, din gura acestora despre care este vorba. Întrucât în aceeași perioadă au fost colonizați sași (veniți din aceleași regiuni locuite de populații de origine germanică) și în Ținutul de Sus al regatului (Felvidék), regiune aparținând azi Republicii Slovacia, pentru a-i deosebi pe cei din Transilvania de cei din Ținutul de Sus (Szepesi szászok), pe aceștia i-au denumit sași transilvăneni(siebenbürger sachsen, erdélyi szászok), aceștia au adopat această denumire și astfel s-a încetățenit de-a lungul istoriei lor pe aceste meleaguri, acest nume. Cu privire la istoria lor contemporană, dacă mi se va permite colaborarea, voi încerca să comunic publicului interesat adevărul-adevărat, în mai multe episoade, chiar în acest ziar electronic. Promisiunea aceasta se va împlini doar odată cu aprobarea fondatorilor ziarului.

 • vezi ca la unele intrebari ai raspunsul oamenilor (care trebuie sa-si faca proiect si sa platesca taxe la primarie sa-si vopseasca fata caei…PE CAND PRIMARU IZOLEAZA SI VOPSESTE GRATIS BLOCURILE LENESILOR SI PUTORILOR DE LA BLOC )

 • vezi ca la unele intrebari ai raspunsul oamenilor (care trebuie sa-si faca proiect si sa platesca taxe la primarie sa-si vopseasca fata caei…PE CAND PRIMARU IZOLEAZA SI VOPSESTE GRATIS BLOCURILE LENESILOR SI PUTORILOR DE LA BLOC )

  • Care gratis? Daca am un spatiu comercial sau prestari servicii la parterul blocului a trebuit sa platesc izolarea peretilor din nou si mi s-au cerut bani in valoare de 5 ori fata de cat m-ar fi costat daca izolam in regie proprie. Unde e gratisul?
   De care putori si lenesi vorbesti?
   Ai impresia ca acei oameni nu contribuie la bugetul local? Care gratis?

  • nu am bazut nici un subventionat de la bloc care sa refuze izolarea blocului si sa iasa in fata primariei sa spun ca nu e de acord cu asta.. si sa strige VREM CA SI CEI CARE AU CASE SA AIBA POLISTIREN PE CASA (de asta sunt lenesi si putori ca nu vor sa iasa in fata primariei sa strige ca nu sunt de acord cu MITA ELECTORALA)

 • Va atentionam pe toti lingaii ca la blocuri in Bistrita ,ca peste tot in tara, locuiesc oameni care au construit Romania de azi si este dreptul lor sa li se reabiliteze locuintele si sa nu fie asta un gest de bunavointa din partea Primarului,a Consiliului Local si a niciunui suspus.Oare ,nu cumva noi tinem funcionala Primaria?Sau ei ne tin pe noi?

  • Eu la casa platesc impozit cat platiti voi jumate de bloc
   As vrea sa-mi izolezi si mie jumate de casa. Te astept pe schela?
   Despre construirea Romaniei de azi? Cu asta te lauzi?
   Mergi si spune la un norvegian ca tu te lauzi ca ai construit ROMANIA DE AZI ASA CUM E!
   (de ce au plecat 30% de romani din tara? de cei ca tine care se bat in piept ca ai construit romania de azi…si au mai plecat pentru ca nu pot sa spuna ce spui tu!)

 • Cand se va scrie istoria corecta a acestor ani ,vom realiza cat am pierdut datorita unor oameni obtuzi sau superorgoliosi ,care vremelnic au fost in fruntea urbei noastre.Sa ai o Slatinita si o Sarata in maxima apropiere a municipiului si sa nu profiti de ele IN BENEFICIUL IMEDIAT AL CETATENILOR,ci sa te ambitionezi sa faci partie de schi,ca si cum ai fi Predealul sau Sinaia,este o imensa NATANGIE POLITICA!
  Pacat ca platim noi,cei multi si prosti,iar altii,{cei de la Beclean-Figa}. rad de noi!

 • Uite Alan Dala,
  Am vizitat virtual satul prin Google Maps, ca să-mi reîmprospătez memoria.
  Prima impresie.
  Sașii aveau o concepție urbanistică excepțională a organizării localităților.
  Spații largi, case bine amplasate uniform arhitecturale, bine compartimentate și poziționate.
  E vizibil până azi cu ochiul liber, că aveau un alt stil de concepție a vieții.
  Mai organizat.
  Nu intru în teoriile interesante privind limba care influențează modul de acțiune individual la nivel economic.
  Se conturează o teorie lingvistică care susține că modul cum ne definim la viitor(existența , absența unor timpuri de conjugare a viitorului) au un impact clar asupra organizării și planificării din viața cotidiană (salva bani).
  Chestii de dezbatere care nu sunt accesibile tuturor, când vorbim de absența apei curente.
  https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0132145
  ai acolo și arborele filogenetic.
  Uită-te în centrul Slătiniței și uită-te în periferia localității pe marginea drumului până în centru unde este un haos total. Fiecare construiește cum vrea și cum poate. Nu sunt aici să judec pe nimeni, fiecare după bugetul personal.
  Dar țin să precizez că natura construcțiilor definesc natura proprietarilor.
  De la cei întorși din străinătate de la lucru care își aglomerează curțile cu zeci de mașini, dar locuințele sunt supradimensionate uneori exagerat de mari și ce e mai trist..semiterminate în unele cazuri semn că banii s-au terminat sau proprietarii și-au schimbat planurile de viață până la cocioabele împrovizate ale celor mai puțini fortuiți de viață totul este un mix de tip balcanic.
  Sașii aveau o concepție mai unitară.
  Iar această concepție arhitecturală e pe cale să dispară din păcate.
  Sunt mici bijuterii în care dacă ai plasa un profesor , cercetător, pensionar străin cu revenituri, localitatea ar înflori, bineînțeles dacă ai investi și în infrastructură. La început centrul s-ar reface iar mai târziu, presiunea economică va presa pe cei mai puțini bogați să vândă și să lasă loc altora.
  Așa e viața.
  Ce lipsește Slătiniței…e faptul că nu există un proiect de viață pentru cei care se nasc acolo.
  Centrul ar putea fi reamenajat până și un hipster new-yorkez ar fi invidios….cu o pistă ciclabilă, spații verzi din când câte o terasă.
  Există spațiu pentru așa ceva.
  Păzea..dacă localitatea va avea canalizare, drumuri de acces mai largi . apă, gaz natura prezervată și un primar ambițios deschis la minte și care a trăit în alte țări un pic…ar fi invazie de pensionari străini cu un proiect bine definit și promovat.
  Iar livezile acelea la nord-vest..ar aduce milioane de euro.
  Cu o gândire în care exportul în marile conglomerate urbane din Europa..ar prima(pentru aia trebuie contacte, organizare, etc).
  Nu exagerez.
  E un scenariu foarte posibil cu planificare și personal implicat.
  Însă din păcate perdanții ar fi în ipoteza respectivă vor fi localnicii mai săraci.

  • Toti colonistii au avut o conceptie exceptionala a organizarii localitatilor. Uita-te ce localitati frumoase au facut si spaniolii, chiar si portughezii, in coloniile lor. De fapt chiar si maurii au lasat o amprenta destul de interesanta asupra Spaniei. Crezi ca maurii au venit ei cu ciocanul si cu dalta si s-au apucat de construit ei cu manutzele lor, ca nu mai puteau ei de harnicuti, si ca era limba lor una care ii facea sa fie organizati si harnici sau tot bastinasii au construit, cu munca si pe banii lor? Sau crezi ca spaniolii in america latina au dat navala cu lopeti si cu bani si s-au apucat de construit? Sau tot cu munca si pe banii bastinasilor s-au facut? Normal ca toti conlonistii au avut o contributie insemnata, ei avand specialisti, avand proiectele si avand ingineri, au reusit sa transpuna in practica.
   Toata lumea ar face cu spatii largi si aranjate frumos, pana si prostul satului, dar pentru asta iti trebuie buzunare largi.
   Du-te sa vezi ce frumos si-a facut Becali, spatii largi, camere mari si aranjate corespunzator, chiar si pe afara a facut foarte fruos si totul aranjat. Pun pariu ca tu nu ai fi niciodata in stare sa faci ce a facut el. El are iste conceptii mai exceptionale, pana si amenaharea spatiilor exterioare este una deosibuta. Nici macar un gard ca al lui nu ai fi in stare sa faci intr-o viata, pentru ca tu nu ai acele conceptii exceptionale pe care le are el. =)) Nu limba, dar poate rasul lui colorat a influentat modul de actiune individual la nivel economic. =))
   Da, limba putea influenta daca o dadeai prin spate pe la sasi, cum faceti unii si in prezent. Orice categorie favorizata, oricand, chiar si acum daca favorizezi un grup, acel grup va prospera. Gandeste-te cum era in acele vremuri. Ti-am mai zis ca nu ma deranjeaza sa ii apreciem pe sasi, o merita si fac parte din istoria noastra, dar sa nu fim absurzi si sa ii consideram pe romani de rahat, numai datorita faptului ca erau mai needucati si mai saraci, asta datorita discriminarii la care erau supusi.
   Cum ii aduci pe acei profesori, cercetatori, pensionari straini? Cu forta?
   Slatinitei ii lipsesc multe, iar solutii sunt multe. Vina e in primul rand a autoritatilor, ca nu le pasa sa o ridice macar la niste standarde minime. Eu nu stiu cum poate sta primarul impasibil.
   Foarte buna ideea cu piste, dar se pot amenaja multe, pentru multe activitati.
   Mai sunt investitorii care ar putea sa miste ceva. Spre exemplu in aceste cartiere-sat, s-ar putea face diverse investitii pentru cei 70-80 de mii de locuitori pe care ii are Bistrita. Ar putea fi amenajate niste localuri superbe chiar cu diverse tematici, niste terase mari. Chiar ma gandeam ce frumos ar fi sa te poti urca in masina si sa mergi la tara in jurul Bistritei si sa mananci la niste localuri amenajate frumos. Sa nu fie birturi din alea de tara, facute cu buget de austeritate. S-ar putea amenja diverse locuri de joaca in natura pentru cei mici, eventual si cu cazare, ca un fel de tabara de weekend, in unele sa poata sa mearga si parintii. Se pot muta anumite insitutii, care nu au mare aflux de cetateni, dar si fel de fel de ONG-uri care sunt finantate si de catre stat si care primesc spatii de la stat.
   Se pot gasi solutii. Atat privatii, cat si autoritatile, pot contribui la dezvoltarea acestor zone.
   Evident ca pentru privati e mai riscant sa se apuce, mai ales ca lipsesc utilitati si, pana cand zona ar arata un pic mai bine, riscul ar fi mai mare. Pentru a atrage investitii private se pot acorda facilitati pe o anumita perioada.

 • Daca iesti asa de organizat vino naibii la sedinta de buget si fa propuneri pentru 2019. Dar esti de fapt un mare frustrat impostoro- diletant.Vai de capul tau ca rau esti halan dala.te-am urmarit de ceva vreme si de multe ori vorbeai prostii despre sasi si presedinte.Sa iti fie la bot.

  • Eu am zis ce cred eu ca se poate face. Am zis eu ca sunt organizat? Sau am zis eu ca obligatoriu asa trebuie facut? Am zis ca primarul si autoritatile sunt viovati si nu au nicio scuza, deci nu am luat apararea nimanui. Eu pot sa critic liber pe oricine, daca e de criticat. Voi , in „religia” voastra, considerati ca e blasfemie sa il critici pe presedinte.
   M-ati urmarit? Simteam eu ca sunt urmarit si probabil ca si domnul Balan m-a ascultat. =))
   Ce prostii vorbeam despre sasi?
   Imi pare rau ca am vorbit prostii atat despre domnul presedinte cat si despre doamna Carmen. Ma iertati? Promit sa nu mai fac si sper sa nu ma mai urmariti si nici sa nu ma mai ascultati. =))
   Si am mai incalcat o porunca, am preagandit. =))

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS