Actualitate

Parcarea supraterană de pe Bistricioarei, tot la faza de proiect. Nici după patru ani nu a fost cumpărat terenul

Primăria Bistriţa nu a reuşit nici anul acesta să cumpere terenul de pe strada Bistricioarei, din spatele sediului BCR, unde se vrea, încă de acum patru ani, să se amenajeze o parcare supraterană cu 400 de locuri. Negocierile bat pasul pe loc, spune viceprimarul Cristian Niculae care crede că mai întâi trebuie taxate toate parcările terane din centru şi abia apoi făcute altele noi. „E mai simplu”, spune el.

„Cetăţenii ştiu că există o comisie de negociere care lucrează. Din ce ştiu eu, nu s-a ajuns la un consens în ceea ce priveşte preţul pentru cumpărarea acelui teren de 10-12 ari. Normal ar fi să fie o comisie de evaluare pe lângă această comisie de negociere şi să fie cumpărat terenul la preţul pieţei. Nu poţi spune unui om să vândă sub preţul pieţei sau la jumătate preţul. Avem banii puşi deoparte şi vrem să cumpărăm. Asta este tot ce ştiu. Din comisia de negociere face parte domnul viceprimar Gelu Muthi. Ce ştiu eu este că s-au întâlnit de câteva ori, nu au ajuns la un consens. Probabil se va ajunge în perioada următoare. Eu cred însă că mai întâi trebuie să taxăm parcările existente şi apoi să trecem la amenajarea parcărilor subterane sau supraterane. Şi acelea vor fi taxate pe oră”, a declarat viceprimarul.

Întrebat ce le răspunde oamenilor care spun că nu este normal ca Primăria Bistriţa să crească tarifele pentru parcări din 2018 din moment ce nu a amenajat niciuna, doar a tras linii pe asfalt, Cristian Niculae a răspuns: „Până la urmă sunt nişte locuri unde poţi parca, dar trebuie să găseşti loc. Acum, cetăţeanul e pus în situaţia de a veni în centrul oraşului şi a găsi locurile ocupate de nişte oameni care staţionează acolo ore în şir în acea parcare pe care o găsesc dimineaţa la 8 liberă şi o eliberează la ora 17. Nu e problema de bani, ci că nu e liberă. Dacă vom descuraja staţionarea în centrul oraşului, parcările vor fi libere. Mi se pare mai important să vin în centru, să găsesc loc în faţa Primăriei dacă acolo am treabă sau la o bancă, să plătesc prin SMS că e cel mai simplu sau un leu pe o jumătate de oră la parcometru, să-mi rezolv problema şi să plec decât să-mi duc maşina într-o parcare supraterană la BCR şi să am treabă la Primărie, să mă urc la etajul al doilea sau al treilea, să cobor cu liftul, să vin 500 de metri pe jos. Ce e mai simplu? Să găseşti loc unde ai nevoie, iar asta se face descurajând staţionările prin taxarea parcărilor”.

În iunie 2017, primarul Ovidiu Creţu declara: „Am eşuat de două ori din cauza neînţelegerilor din comisie, nu a vânzătorului care, spun eu, a fost rezonabil, iar preţul de bun simţ. În comisie, unul a aflat că s-a vândut un teren la un preţ cu 30% mai mic. Toată lumea s-a blocat: cum să dăm noi atât dacă se vinde cu preţ mai mic? Informaţia nu s-a dovedit reală şi trebuie să rezolvăm problemele în comisie, să cădem de acord că preţul stabilit de evaluator este unul în regulă. După aceea, trebuie să îl convingem pe vânzător că suntem de cuvânt şi vrem să cumpărăm, nu îl purtăm pe drum”.

Primăria Bistriţa a alocat un milion de lei pentru achiziţia terenului respectiv de pe strada Bistricioarei, teren care se află lângă unul deținut de municipalitate şi 200.000 de lei pentru proiectarea acestei parcări. Anul acesta, în luna februarie, primarul declara că parcarea pe care municipalitatea vrea să o facă pe str. Bistricioarei va fi „cea mai importantă parcare etajată de care Bistrița are nevoie”. „Eu spun că avem șansele să cumpărăm acest teren pentru care avem alocați bani (n.r. – 1.156 mp, 1,3 milioane lei), să începem proiectarea, iar anul viitor – execuția. Va fi o parcare mare, cu patru nivele, unde să încapă 400 de mașini și să eliberăm toată zona de la Prefectură”, a explicat edilul.

Discuţia este încă mai veche. În luna ianuarie a anului 2014, primarul dădea asigurări că încep demersurile pentru construirea unor parcări subterane şi supraterane etajate, prima dintre ele, pe un teren în spatele sediului Camerei de Comerţ, urmând să fie finalizată din fonduri proprii cel mai probabil în 2015. Pentru realizarea celorlalte, din zona Mihai Eminescu şi str. Bistricioarei, vor fi accesate fonduri europene. Niciuna din aceste promisiuni nu s-a împlinit, cu toate că au trecut aproape patru ani.

”Vom demara lucrările pentru realizarea de parcaje etajate. În zona Mihai Eminescu deocamdată documentaţia de execuţie pentru o parcare subterană, pe str. Bistricioarei o parcare supraetajată supraterană, la fel numai documentaţia tehnică pentru că şi pentru una şi pentru alta intenţionăm să le finanţăm prin atragerea fondurilor europene pe Programul Operaţional Regional. În spatele Camerei de Comerţ, str. Petre Ispirescu, unde avem un teren potrivit pentru parcare, o să începem proiectarea şi execuţia din fonduri proprii a unei parcări supraterane supraetajate. Am rezerve că vom reuşi finalizarea ei în anul 2014, dar vom face proiectare şi execuţie, iar finalizarea lucrărilor va fi cel târziu în anul următor. (…) Ceea ce este neapărat necesar e ca în spatele BCR, parcarea de Bistricioarei, să ajungă undeva la 500 de locuri de parcare, acesta ar fi nivelul minim acceptabil ca să rezolve problema CJ, a Prefecturii, a BCR, a ISJ, a Direcţiei Finanţelor Publice, a Camerei de Comerţ, dar şi blocul care acoperă biserica ortodoxă. Zona respectivă va fi una pietonală, unde să se poată plimba lumea. Pentru cetăţeni vom asigura în parcările respective locuri de parcare rezidenţiale la preţuri rezonabile. Nu va fi ca la nivelul solului, gratuit, pentru că vor fi alte condiţii oferite acolo, acoperiş şi supraveghere video, iar preţurile vor fi ceva mai mari, dar nu exagerate”.

25 comentarii

 • „viceprimarul Cristian Niculae spune ca trebuie taxate mai intai toate parcarile terane din centru si doar mai apoi construite altele noi. E mai simplu. Spune el.”

  Pai sigur ca e mai simplu sa bagi taxe fara sa construiesti nimic.
  Nu va e rusine? Sa nu faceti nimic si singura voastra realizare sa fie cresterea taxelor si incasarea acestora?
  Ia zi, tovarase viceprimar, matale platesti parcarea din centru?
  De ce nu vii la sezut (ca nu pot zice munca) cu transportul in comun, sau cu bicicleta?
  De ce blochezi un loc de parcare in centru, in detrimentul platitorului de taxe si al salariului tau nesimtit? Cand parchezi in fata cafenelei acolitiilor tai, platesti parcarea?

  Ca sa existe locuri de parcare trebuie mai intai construite, construind poti pretinde bani ca sa recuperezi din cheltuielile cu constructia, dar voi vreti doar bani ca sa ii cheltuiti aiurea.
  Rusine tovarase viceprimar, ai o gandire de incompetent preocupat doar de capatuire.

  • Viceprimarul a spus ca prima data trebuie taxate parcarile care exista la ora actuala , pentru ca oricum si in cele noi. care se vor construi , supraterane sau subterane, tot se va percepe taxa de parcare.
   Peste tot in lume parcarile subterane sau supraterane sunt taxate, nu sunt gratuite.
   E MAI SIMPLU sa folosesti o parcare libera din centrul orasului,acolo unde ai treaba, de exemplu in fata bancii, a primariei, a magazinului care te intereseaza decat sa vii pe jos de la 500 metri din parcarea supraterana, de la nivelul 2 sau 3 al parcarii unde ti-ai lasat masina parcata tot pe bani.
   La asta se referea vicele cand a spus ca E MAI SIMPLU.

  • Aici mi se pare o denaturare a ceea ce a spus domnul viceprimar in declaratia sa. nu stiu cat e de vina cine a scris articolul sau ce urmareste dar daca suntem in starre sa citim printre randuri ne dam seama usor de acest lucru. Explicatiile sunt coerente, si la sfarsit strica tot fraza #e mai simplu#

  • Alo taxatorule, in toata lumea parcarile supraterane si subterane sunt taxate, dar mai inati sa taxezi trebuie sa ai ce, adica sa le construiesti.

 • Daca se mai amâna mult vor creste copacii acolo si nu il vor mai putea defrișa. Poate vom avea pădurea din centrul orașului așa cum București are deltă. Deci spor la neînțelegeri ca natura știe ce are de făcut.

  • Cand ai vazut ca, niste bieti copaci sa stea in calea ideilor edilului sef?
   Cand e de taiat copaci, nimeni nu il intrece pe drujbistul sef.

 • Domnilor din conducerea administraţiei municipiului daţi dovadă că nu sunteţi buni negociatori şi că aveţi şi interese proprii de a mai câştiga ceva fără factură. La ce vă mai trebuie atâtea comisii, că doar pentru salariul pe care vi l-aţi acordat, puteţi să faceţi pe lângă sarcinile avute conform statului de funcţiuni, că vă rămâne destul timp, să mai şi gândiţi , să rezolvaţi problemele ce sunt în interesul contribuabililor. Dar slabe speranţe să se rezolve această negociere, dacă în patru ani nu aţi reuşit nimic, aşa cum aţi arătat. Puneţi-vă creierele în funcţiune şi faceţi ceva şi în interesul cetăţenilor acestei urbe, pentru că v-aţi asumat obligaţia de a administra problemele oamenilor şi nu numai salariile mărite cu de trei ori mai mari faţă de ce aţi avut înainte. Dacă nu vă achitaţi de sarcina asumată, daţi-vă demisia şi lăsaţi locul altora, care sunt în stare să gândească în interesul cetăţenilor acestui oraş. E greu a renunţa însă la nişte scaune călduţe, e bine să „măninci toată carnea de pe osul de ros!

 • Bajetu asta, Niculaie, bate campii bietul. El se crede primar deja. E in campanie de multa vreme dar bietu nu-si da seama ca merge in gol si da rateuri.

  • Nu stiu daca e sau nu in campanie, dar se zbate pentru orasul asta mai mult de cat a facut o oricine. Si incearca sa mai repare si greselile altora din administratie. Si nu vad care i vina lui sau a celor din primarie ca nu au resit sa cumpere terenul. Cu siguranta exista legi si proceduri ce trebuie respectate si care necesita timp..

  • Are dreptate domnul viceprimar Nicolaie. De ce sa dai milioane de euro pe parcari subterane ,cand tu nu taxezi parcarile existente? O gandire cumpatata. Sa nu punem carul inaintea boilor!

  • Ai dreptate, Niculae e cel mai „bun” gospodar.O dovada este activitatea lui de suflet, repararea strazilor. Un exemplu al acestei deosebite capacitati de implicare si de ducere la cel mai bun rezultat al acestei activitati asumate ESTE strada de linga Sala Polivalenta.
   Capacitatea este clara: PETIC LINGA PETIC LINGA GROAPA la strada recent astfaltata!

 • Dar, cum ramane cu promisiunile neonorate ale tovarasului Cretu, care spunea ca : ”Cea mai importantă parcare etajată de care Bistrița are nevoie este cea din spatele BCR, despre care am vorbit și anii trecuți. Va fi o parcare mare, cu patru nivele unde sa incapa 400 de masini si sa eliberam toata zona de la Prefectura”. Se tot invoca motive legate de negocierea pretului la terenul respectiv. Dar nu s-a facut nici macar ceea ce se putea face si anume demolarea fostei centrale termice din spatelle hotelului Bistrita si amenajarea in locul ei , cel putin a unei parcari de suprafata.
  Vezi si: https://www.timponline.ro/prima-parcare-etajata-gata-cel-tarziu-in-2015-inca-doua-vor-fi-realizate-din-bani-europeni/

 • Imi pare rau ,dar am impresia ca vorbim cu niste amatori in problema.Dl primar pune vina pe zvonuri,vicele e preocupat de parcarile existente .Mai ,oameni buni,uneori sunteti paradoxali si de neinteles.Va propuneti wanderlandurii si treceri suspentate ,ca gradinile Semiramidei,dar in atatia ani n-ati reusit sa rezolvati parcarea subterana de pe Bistricioarei?Vedeti ca iar vine Becleanul si ne-o ia inainte.Daca nu reusiti pana la sfarsitul mandatului sa rezolvati parcarea subterana de pe Bistricioarei,cel putin in ochii mei veti fi impotenti.

 • Este o diferenta intre a „incasa” taxa pe parcare si de a „majora” tariful pentru acea parcare! Ce i-au facut in plus? Ba din contra unele locuri de parcare sunt bordurate atat de inalt ca-ti razuiesti masina de bordura daca parchezi cu fata.
  Eu majorarea o vad justificata pe fondul unor imbunatatiri facute.
  Abia dupa ce ai parcare in fiecare zona a orasului poti face diferenta prin tarifare, cine vrea centru plateste mai mult, asta da ar fi logic.
  Asta este valabil si pentru cresterea preturilor la mesele de la piata!
  Acasa cum procedezi? Daca vrei haine noi le vinzi pe alea vechi mai scump?

 • Daca nu ar fi atata birocratie in tara asa sunt sigura ca lucrurile ar merge muult mai simplu si mai sigur. Imlortant e sa vrem sa ne civilizam . Daca se face cruticam, daca nu se face criticam. Important e ca cei din conducere sa isi faca datoria si sa nu plece urechea la gurile rele. Multumim primariei pt tot efortul facut de-a lungul timpului

 • Intr-o tara europeana e normal sa platesti parcarile!Mergeti oriunde in Europa asta si o sa vedeti ca ,in afara de aer,platiti tot! Cat despre parcarile supraterane,le asteptam cu ardoare si avem increderea sa se vor construi!Suntem constienti ca aceste proceduri dureaza si ca depinde de faptul ca ambele parti sa fie de acord.Mult succes Primariei in indeplinirea tuturor proiectelor!

  • Vedem si noi ca dureaza, 2-3 mandate de minciuni. Rezultatul: burta mare, bani la jeb …iar fraieru sa astepte si sa spere in promisiunile altui mincinos continuator al cheltuiriii aiurea a banului nostru.

  • Vedem si noi ca nu ne baga in seama, ca doar tampeniile si cheltuirea banului aiurea continua.
   Dar, vezi tu biet asa zis „pensionar”, macar te-ai ofticat tu.

 • Bine Geo, logica ta e praf. Daca nu s-a incasat inca nici un leu de la partia de noroi, cum s-a executat?
  Daca nu s-a incasat nici un leu de la vizitarea nenorocirii veveritelor, din ce bani s-a cheltuit inchisoarea?De unde au fost bani pentru bietii prizonieri?
  S-a incasat vreun leu pentru merele de plastic? Nu. S-au cheltuit defapt si totusi s-au montat. Fara autorizatie, chiar.
  Mai vrei exemple?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS