Actualitate Recomandări

Parcul dendrologic al CNLR va fi o oază de relaxare, dă asigurări primarul Ioan Turc

În contextul discuțiilor din ultima vreme legate de situația parcului dendrologic al Colegiului Național ”Liviu Rebreanu” Bistrița, înființat de prof. Livius Gubesch, primarul Ioan Turc a făcut câteva precizări.

”Asemenea multor bistrițeni, apreciez valoarea parcului dendrologic al Colegiului Național ”Liviu Rebreanu”. Cu atât mai mult, îi asigur pe toți concitadinii că acest spațiu va fi amenajat cu maximă responsabilitate din toate punctele de vedere.


Proiectul care vizează amenajarea parcului, realizat în anul 2017, are la bază un studiu dendrologic efectuat de specialiști din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Chiar dacă proiectul a obținut toate avizele necesare, apreciez că el trebuie revizuit astfel încât toată vegetația viabilă să fie pusă în valoare.

De asemenea, lucrările de amenajare urmează să fie realizate prin mijloace și soluții tehnice de natură să protejeze vegetația.

După finalizarea reevaluărilor, voi prezenta public soluția propusă și voi avea discuții inclusiv cu activiștii de mediu.

Proiectul de reamenajare a parcului dendrologic asumat de Primăria municipiului Bistrița va reda Colegiului Național ”Liviu Rebreanu” un spațiu intrat în conștiința publică, care se leagă de numele unui eminent dascăl – profesorul Livius Gubesch.

Vom avea o oază de relaxare pentru elevi și profesori, ce va servi totodată și procesului educațional”, spune primarul Ioan Turc într-o postare pe Facebook.

9 comentarii

  • Evident este faptul ca visele fostului primar OTC de a demola gardul pe cele trei laturi a imobilului si redarea parcului spre folosinta publica nu s-a realizat.Conducerea colegiului nu doreste sa slabeasca actul de invatamant cu galagia si mizeriile care ar rezulta prin accesul liber al oamenilor nescoliti in acel parc valoros.
    Constiinta publica la romani este aproape de zero (O) si acel spatiu mirific ar fi fost terminat . Pot aduce exemple oricand cu nemiluita in acest sens. Interventia noastra a Bistritei Civice a fost cat se poate de bine venita avand in vedere cum s-a lucrat in trecut la Primaria B-ta cu acea comisie faimoasa dupa care orasul nostru a pierdut 6.000 arbori de aliniament si dintre blocuri.
    Normal ca stiu cel mai bine , chiar mai bine decat administratorii orasului care este cazuistica pe aceasta speta deoarece am facut parte timp de noua luni din acea Comisie avand statutul de invitat. Domnul Primar vorbeste de multa responsabilitate si ne asigura ca DSP-ul va lucra ca la carte. Eu doar vreau sa-i dau un exemplu clar domnului Primar, de lipsa totala de responsabilitate a serv. Tehnic, a sefei Spatii Verzi si al celor care au proiectat gresit si prosteste cu lipsa de empatie fata de copacii de pe B-dul Republicii. Acest proiect de pe scuarul din mijloc de inlocuire a ierbii si instalarea conductelor de irigare s-a facut gresit prin trasarea a doua santuri adanci de 70 cm exact pe langa tulpini si ranind radacinile intregului aliniament de TEI pe ambele laturi. Ce s-a realizat prin asta ? Destabilizarea in proportie de 50% a fiecarui fir bataran si greu. Ati marit gradul de pericol in caz de furtuna . Amintesc domnului Primar ca nu numai noua oamenilor comisia europeana ne cere sa facem economii la apa, curent. Nu era necesar absolut deloc sa fie scoasa iarba veche cu ecosistemul natural creat acolo de zeci si zeci de ani iar apa din conducte sa ude pentru putin timp o iarba rulou care se va salbatici si se va opari sub covorul de frunze . Mentenanta va fi greu de aplicat si veti vedea in scurt timp ca am avut dreptate.Gresit proiectul de pe Republicii, foarte prost ales. Desigur bordurile creaza o bariera in fata bizonilor din trafic care au ranit o gramada de TEI de-a lungul timpului, si sunt bune.

    23
    15
  • Aveți o problemă și la Liceul Agricol. Există voci care spun că primăria vrea să fure din pământul școlii ca să planteze și-acolo betoane. Cât adevăr este în cele spuse de lume? Întrebare: Sub mandatul dv. școlile bistrițene o să se dezvolte sau o să moară strânse de gât?

    20
    1
  • D-l primar , ca om politic ce este , face aprecieri , precizari si asigurari doar in nota binecunoscuta a fostului presedinte Basescu : „Va asigur ca …”Romanlor le va fi bine.. ” etc. Eu am inteles ingrijorarea d-lui Balan care se teme ca vor fi taiati cei 70 de arbori valorosi. Dupa parerea mea , parcul trebuie sa ramana cu menirea pe care a avut-o la infiintare si trebuie sa fie ingrijit de elevi sub indrumarea profesorilor de stiinte ale naturii . Daca unii arbori trebuie taiati , acest lucru trebuie facut cu „tisteala” , cu „treaba buna” iar in locul lor trebuie plantati si ingrijiti alti arbori valorosi , de preferinta din aceasi specie sau din specii apropiate. Este important ozonul/oxigenul produs de arborii parcului in acea zona de circulatie intensa atat pentru elevi cat si pentru trecatori.

    25
    3
  • Putin, după ce a ocupat orașul Bistrița, a continuat să taie parcurile ca să le deschidă bistrițenilor orizontul. Le-a furat școlilor pământul ca să le redea locuitorilor spațiul vital. A săpat pe străzi tranșee, că așa este la război. Acuma organizează un referendum prin care toate măsurile luate de el să fie validate și de drept. Pe afișele electorale puse prin piețe stă scris mare: Bistrițeni, votați-l pe Putin al vostru!

    10
    8
  • Parcul Dendrologc al Colegiului Național Liviu Rebreanu nu este o grădină oarecare. Este vorba despre o creatie stiintifică a regretatului profesor de biologie Livius Gubesch, cel care impreună cu generatii de elevi a pus bazele unei adevărate grădini botanice prin bogata colectie de specii arboricole pe care parcul le contine. Prin definitie, o „Grădină Botanică” este, in primul rand o instituţie de cultură, cu rol de cercetare, care a apărut încă din antichitate, grădina fiind „laboratorul“ în care medicii cultivau plantele de care aveau nevoie pentru tratarea bolnavilor. Apoi, în perioada Renaşterii, grădinile botanice au fost organizate pe lângă şcoli şi universităţi, pentru studiul ştiinţelor naturale, pentru aclimatizarea speciilor exotice, iar mai nou pentru conservarea speciilor aflate pe cale de dispariţie.
    Prin urmare, amenajarea parcului dendrologic al CNLR trebuie făcută cu multă grijă si profesionalism, pentru a păstra valoarea stiintifică a colectiei dendrologice, refăcându-se si „rozariul” (colectia de trandafiri), care din păcate a fost lăsat in paragină până a dispărut.
    Având in vedere valoarea floristica a speciilor aduse si plantate cu migala de-a lungul anilor de către profesorul de biologie Livius Gubesch, Parcul Dendrologic al CNLR a fost declarat arie protejata înca din 1976, pe baza deciziei nr.58/1976 a Consiliului Judetean fiind reconfirmată prin Hotărârea nr.3/1995. Prin urmare, grădina din jurul Colegiului National Liviu Rebreanu ar trebui să poarte numele de Parcul Drndrologic „Prof. Livius Gubesch”
    De asemenea, in fata clădirii CNLR ar trebui să stea alături bustul fostului director Georg Fischer, cel care a contribuit la construtia „Ginnaziului Evanghelic” cu mai bine de 100 de ani in urma, si bustul regretatului profesor Livius Gubesch, de care se leagă existenta Parcului Dendrologic.

    11
    3
    • ,,Liviu Rebreanu” era cumva liceu specializat pe biologie? Eu unul am fost elev intr o clasa de mate fizica ,am facut biologie cu profesorul Gubesch si cred si azi ca nu eram obligat dupa ore sa merg sa i sap trandafirii sub amenintarea voalata ca daca nu merg ma poate lasa corigent.Am fost elev cam de nota 7 la biologie,cunoscuta fiind exigenta profesorului la care putini se puteau lauda cu note sau medii de zece.Optiunea pentru viitoare mea meserie nu includea biologia .A mai fost un caz de elev foarte bun si care in ziua de azi e un exponent prestigios al vietii culturale si artististice din Romania cu care acum se mandreste orasul si care a fost lasat repetent in urma unei neintelegeri, dintr o ambitie a unui alt profesor de acelasi profil pedagogic cu profesorul Gubesch.Cam asa s a realizat acest parc…cu frica …ca nu prea conta cat inveti din manual si la ore daca nu erai activ si la gradina.Pentru unii care aveau intre pasiuni si materii necesare pentru a urma o facultate o fi fost benefic,nu contest asta.Asa ca mai lasati ,,slava” .

      10
      6
  • Spune drept bai fost iliev cate gropi ai sapat in parcul domnului profesor GUBESCH ca sa stim cat de prost ai fost la biologie.
    Pun pariu ca ai luat si niste sclafite de la marele profesor.

    3
    5
    • La mintea ta normal ca te a pus Gubesch la sapat gropi .Altfel nu treceai clasa bai odrasla de procuror stalinist.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS