”Parcul Industrial Bistriţa Sud intră în linie dreaptă. Primii rezidenţi se pot muta începând din toamna lui 2015. Există deja solicitări din partea companiilor, atât locale, cât şi străine. S-au primit 10 scrisori de intenţie din partea firmelor locale, care doresc nu doar relocarea unor afaceri deja existente, cât mai ales demararea unor investiţii noi. Suprafaţa totală solicitată prin aceste scrisori de intenţie depăşeşte 10 hectare, iar numărul locurilor de muncă estimate depăşeşte cifra de 100. În ceea ce priveşte investiţiile străine, sunt deschise negocieri cu companii din domeniile aeronautic, construcţia de autoturisme electrice, producţia de echipamente pentru industria medicală şi electrotehnică”, informează administraţia Parcului Industrial.
Preşedintele ”Clubului Oamenilor de Afaceri Germani din Transilvania de Nord” (DWNT), Ludger Thol, a vizitat recent Parcul Industrial Bistriţa Sud şi s-a declarat încântat de oportunităţile de investiţii de aici, precum şi de calitatea Parcului Industrial în sine. El a promis că va promova proiectul în rândul investitorilor străini care vin în România, subliniind că locaţia parcului nu reprezintă deloc un impediment pentru investitori, câtă vreme distanţa faţă de cele două aeroporturi mari, Cluj şi Târgu Mureş, este de numai 100 km, viitoarele autostrăzi vor trece la distanţă rezonabilă de parc, iar infrastructura de afaceri oferită este la nivelul secolului 21.
”Forţa de muncă specializată este, poate, primul lucru pe care-l caută un investitor când se pune problema alegerii unei locaţii. În acest sens, conducerea Parcului Industrial a semnat un parteneriat cu Primăria municipiului Bistriţa, AJOFM BN, Camera de Comerţ şi Industrie BN, Institutul Naţional de Statistică BN, Inspectoratul Şcolar Judeţean BN, UGIR 1903, Universitatea Tehnică şi Universitatea Babeş-Bolyai, precum şi compania Comelf SA, pentru înfiinţarea unei reţele care să pregătească forţa de muncă în funcţie de nevoile investitorilor de pe platforma industrială. Astfel, pe măsură ce parcul industrial va fi populat, acest parteneriat va pregăti intensiv forţa de muncă solicitată de rezidenţi. Între argumentele noastre prezentate în faţa investitorilor străini interesaţi există şi varianta realizării de companii mixte împreună cu aceştia, astfel încât o parte cât mai însemnată din valoarea adăugată să rămână comunităţii locale. În acest sens, administratorului parcului industrial va sprijini companiile rezidente în obţinerea de finanţări nerambursabile, ajutoare de stat, credite bancare sau surse alternative de finanţare, specifice domeniilor de activitate ale rezidenţilor”, a precizat managerul SC Business Park Bistriţa Sud SRL, Iulius Dumitru, care administrează Parcul Industrial.
Lucrările în Parcul Industrial din Sărata sunt realizate de asocierea SC Antrepriza Reparaţii şi Lucrări ARL SA Cluj – SC Serbis SRL Bistriţa. Valoarea contractului de execuţie este de 24.223.601,86 lei, valoarea totală a proiectului fiind de 35.170.442,56 lei. Jumătate din costurile proiectului sunt suportate de municipalitate, din creditul de 40 de milioane lei contractat de la bancă.
La final, vor fi 1.900 m străzi de incintă, 1.116 m drum de acces, 1.900 m pistă pentru ciclişti, 14.286 mp spaţiu verde, 2.160 m reţea distribuţie apă, 1.600 m reţea distribuţie gaze naturale, 1.550 m reţea electrică de joasă tensiune, 5.460 m reţea pentru iluminatul public şi o staţie de epurare independentă.
Structura parcului: suprafaţă totală – 30 ha, spaţii logistică – 12 %, spaţii industrie – 38%, spaţii servicii administraţie – 5%, spaţii verzi – 15%, drumuri şi tehnico-edilitare – 30%. Toate spaţiile vor fi prevăzute cu parcări (peste 1.700 de locuri).
Zone funcţionale: Lot nr. 1 cu o suprafaţă totală de 39.893,46 mp, împărţit în 34 parcele destinate serviciilor, atelierelor industriale şi industriei medii şi spatii verzi în suprafaţă de 15.293,46 mp; Lot nr. 2 cu o suprafaţă totală de 26.130,11 mp, împărţit în 3 parcele destinate instituţiilor şi serviciilor (aferente industriei), şi o suprafaţă de 17.130,11 mp spaţii verzi; Lot nr. 3 cu o suprafaţă totală de 41.912,75 mp, împărţit în 5 parcele destinate pentru logistică şi o suprafaţă de 1.651,28 mp spaţii verzi; Lot nr. 4 cu o suprafaţă totală de 55.487,06 mp, împărţit în 5 parcele destinate una echipamentelor tehnico-edilitare şi patru pentru industria mare; Lot nr. 5 cu o suprafaţă totală de 43.383,24 mp, împărţit în 11 parcele destinate 10 pentru industria medie şi una pentru echipamente tehnico-edilitare şi o suprafaţă de 984,90 mp spaţii verzi.
Eugen Gheorghe
Pacat de terenurile fertile din lunca Bistritei. Ce legume se puteau planta aici. Oricum peste 20- 30 de ani nu va avea cine sa munceasca aici, in afara de rromi, afgani, inndieni etc. Voi mancati chimicale din supermarketuri si administratia distruge terenurile. Sa vedeti cancere deacuma-n colo.
Ecologistu-le drag, cate terenuri bune sunt in luncile raurilor din zona noastra, pline de pet-uri si alte produse ”traditionale”. Pentru a nu ramane doar cu aia numiti de tine, e bine sa avem locuri de munca. Oamenii nu pleaca niciodate de acolo de unde exista economie viabila. Fug din Vaslui sau Teleorman, unde sunt pamanturi bune da slujbe ioc.
Un lucru foarte bun este si amenajarea drumului de acces din Sarata către Parcul Industrial Bistriţa Sud, de la intersectia cu DJ 154, care se desprinde din DN17 si merge pe Valea Sieului. Bine ar fi daca lucrarile de modernizare la acest drum s-ar continua si spre Viisoara, inclusiv cu piste pentru biciclete, facand pana la urma legatura si cu strada Zavoaie din Bistrita. Astfel, in perspectiva construirii Podului Berariei accesul spre Parcul Industrial s-ar putea face si pe malul stang al raului Bistrita. Poate in felul acesta, cineva se va orienta si spre punerea in valoare a izvoarelor sarate de la Sarata dupa modelul Bailor Figa de langa Beclean. In plus, dupa finalizare, Podul Berariei ar asigura realizarea unei legaturi directe peste Pasarela Veche, intre Zona Industriala a Bistritei si Parcul Industrial Bistriţa Sud.