Actualitate

Lumea copiilor cu nevoi speciale, tot mai frumoasă cu fiecare ediţie a Olimpiadei Inocenţilor (FOTO)

Dintr-o lume minunată fac parte şi ei pentru că sunt copii chiar dacă nu arată la fel ca şi ceilalţi şi se poartă diferit. E pentru că pur şi simplu sunt speciali şi aşa s-au şi simţit la ediţia a noua a Olimpiadei Inocenţilor care s-a desfăşurat anul acesta la Sala Polivalentă, în lumina culorii turcoaz.

Directorul Fundaţiei Inocenţi, Marin Mic, a declarat pentru Timp Online că a noua ediţie a Olimpiadei Inocenţilor nu Marin mic 1şi-a atins din păcate unul dintre cele mai importante obiective, şi anume acela ca evenimentul să aibă loc în aer liber pentru ca oamenii să-i vadă pe copiii cu nevoie speciale.

„E al doilea an în care vremea ne joacă feste şi mie îmi pare foarte rău fiindcă ne împiedică să ne atingem al doilea obiectiv al Olimpiadei Inocenţilor. Primul e să îi facem pe aceşti copii să se simtă mai speciali decât sunt, iar al doilea e să fie văzuţi de lume, nu doar toleraţi, ci şi acceptaţi şi integraţi. Eu mi-aş dori să ajung să trăiesc într-o societate care îi tratează ca pe nişte egali. Am fost acum nişte ani în Olanda, iar acolo erau pe stradă, în magazine, peste tot, şi îi spuneam gazdei mele că olandezii sunt extraordinari că au reuşit lucrul acesta. Mi-a spus că e rezultatul a 30 de ani de muncă. De atunci, tot la asta mă gândesc dacă voi trăi suficient încât să-i văd şi în românia pe stradă. Ce vreau să spun e că persoanele cu nevoi speciale nu erau răsfăţate în Olanda. A le trata în mod egal nu înseamnă nici să te dai la o parte din faţa lor, dar nici să le pui piedici. Într-o societate normală, aceşti copii, tineri, adulţi ar trebui să trăiască în mod egal, să-i vedem în comunitate, pe stradă, în magazine, ducând o viaţă normală, exact ca noi”, a spus Marin Mic.


Faptul că şi în România se fac anumite progrese din acest punct de vedere s-a putut vedea, joi, la Sala Polivalentă. Peste 200 de tineri s-au oferit voluntari la acest eveniment.

„Anul trecut, am avut 300 de voluntari, un record absolut. Dar şi anul acesta vă pot spune că lucrăm cu nişte voluntari extraordinari. Eu mă tot cert cu alţi adulţi care îmi spun că generaţia de azi e dezorientat şi nu are principii. Nu e deloc adevărat. Cei care nu au nu au din cauza adulţilor care nu ştiu să le insufle aceste valori. Majoritatea sunt copii de liceu şi eu sunt impresionat de devotamentul lor. Eu i-am rugat să se gândească astăzi la faotul că pentru mulţi dintre copiii cu nevoi speciale e singura zi în care ies din curte. Timp de două ore i-am rugat să-i facă să se simtă cel mai speciali dintre noi toţi. Nu e o competiţie. Pe toţi cei care participă îi considerăm câştigători. Din acest motiv, pe toţi îi recompensăm cu şepcuţe, medalii şi diplome”, a declarat Marin Mic.

Anul viitor fiind ediţia a X-a, Fundaţia Inocenţi se pregăteşte să organizeze un eveniment de excepţie la care şi-au anunţat deja participarea voluntari din SUA, Franţa sau Germania. „Anul trecut au fost britanici, la anul vom avea şi mai mulţi străini. Dacă ar fi mai mult sprijin din partea comunităţii – şi nu arăt cu degetul spre autorităţi – cred că acest eveniment s-ar putea transforma în ceva la un alt nivel. Mi-ar plăcea ca această olimpiadă a inocenţilor să nu fie un eveniment al Fundaţiei Inocenţi, ci al bistriţenilor, o zi specială în care ei îio celebrează pe cei diferiţi şi speciali. Sper să se întâmple lucrul acesta. Cu aceşti voluntari care sunt, de la an la an, tot mai mulţi şi mai buni, cred că ne îndreptăm în direcţia aceea”, a spus Marin Mic.

CLICK PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Fiecare ediţie a Olimpiadei Inocenţilor are loc sub o altă culoare. Anul acesta, copiii au purtat tricouri şi şepcuţe în culoarea turcoaz, o coloare senină, veselă care a venit în contrast cu vremea mohorâtă.

La eveniment a participat şi directorul executiv al Romanian Children Relief, Eileen McHenry: „Sunt încântată să Directorvăd cât de bucuroşi sunt copii, să-i văd cântând, dansând, alături de voluntari. E o zi minunată pentru ei şi ne bucurăm din toată inima. România face progrese mari în privinţa persoanelor cu dizabilităţi. Se vede de la an la an o schimbare de atitudine şi un pas înainte. Ne bucurăm foarte mult că se întâmplă aşa”.

Fundaţia Inocenţi, în colaborare cu unităţile de învăţământ special de pe rază judeţului Bistriţa-Năsăud şi Direcţia Generală de Asistentă Socială şi Protecţie a Copilului au invitat la Olimpiada Inocenţilor 400 de copii cu dizabilităţi. Copiii au putut participa la probe sportive de tenis de masă, fotbal, baschet, alergare, cursă de scaune cu rotile etc. În plus, ei s-au bucurat de o atmosferă de bună voie şi veselie datorită activităţilor de art-terapie şi dans ce au însoţit evenimentul.

CSEI nr. 1 şi CSEI nr. 2 Bistriţa, CSEI Beclean şi Liceul Tehnologic Special Sfanta Maria au organizat un campionat de fotbal pe terenul de sport de la Liceul de Muzică Tudor Jarda, începand cu ora 12.00. Copiii de la CSEI Lacrima, copii din sistemul de protecţie şi alţi copii din familii de pe teritoriul judeţului, împreuna cu copii de la echipa de juniori FC Transilvania Bistriţa, au avut parte de propria competiţie  în Sala Polivalentă începând cu ora 14.00.

Olimpiada Inocenţilor este în acest an parte din proiectul “Program de intervenţie timpurie pentru copilul cu dizabilităţi”,  proiect finanţat prin granturile SEE 2009+2014, dar şi din calendarul activităţilor din Săptămâna Naţională a Voluntariatului (11-17 mai).

Cristiana Sabău

Inocenti 1 inocenti 2 inocenti 3 inocenti 4 inocenti 5 inocenti 6 inocenti 7 inocenti 8

1 comentariu

  • e cea mai mare CATRASTOFA ca copii cu nevoi special sa fie fortati inclusi cu copii fare nevoi special,,In acest fel terorizati atat copii cu nevoi special cat si copii fare nevoi special,, O ” scuzati,am uitat ca este vorbire despre practice in Romania,, Da ‘ Asa se intelege,,!!!!!!!!!!!!!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS