Actualitate

Toniuc vrea abrogarea taxei speciale pentru oficierea căsătoriilor sâmbăta şi de sărbători

Consilierul municipal Alexandru Toniuc a elaborat un proiect prin care propune abrogarea unei hotărâri a CL din 1993 privind stabilirea taxei speciale pentru oficierea căsătoriilor în zilele de sâmbătă şi sărbători legale. Municipalitatea l-a pus în dezbatere publică, urmând să fie dezbătut în şedinţa CL din iunie.

”Pentru anul 2015, valoarea taxei respective a fost stabilită la 120 lei. Indiferent care au fost raţiunile care au condus la adoptarea hotărârii, considerăm că în momentul actual acestea nu mai subzistă în condiţiile în care atât bugetul local cât şi numărul de angajaţi ai Primăriei este de zeci de ori mai mare decât în 1993, atribuţiile funcţionarilor publici, condiţiile de lucru şi condiţiile de retribuire a salariaţilor s-au schimbat de nenumărate ori de atunci. În cadrul discuţiilor purtate în momentul adoptării hotărârii Consiliului Local privind stabilirea taxelor speciale, singurul argument care s-a adus în mod constant a fost acela că ofiţerul stării civile ca şi celelalte persoane care trebuie să fie prezente în momentul oficierii căsătoriilor trebuie să vină la serviciu din timpul lor liber. Taxa specială însă nu poate recompensa angajaţii pentru acest serviciu în măsura în care putem accepta că programul special poate crea un dezagrement angajaţilor. Aceştia sunt retribuiţi în continuare conform legislaţiei în vigoare fără să poată beneficia în vreun fel de taxă instituită. Apoi, pentru zilele de muncă prestate sâmbătă sau în sărbătorile legale, angajaţii primăriei sunt recompensaţi cu acordarea de zile libere în zilele lucrătoare”, spune preşedintele PER Bistriţa-Năsăud, consilierul local PER Alexandru Toniuc.

Argumentul principal adus de Toniuc este acela că ”de regulă căsătoriile se oficiază sâmbătă şi în sărbătorile legale în condiţiile în care obiceiul locului este: căsătoria civilă să fie urmată în aceeaşi zi de căsătoria religioasă şi de petrecere. În condiţiile acestea, se instituie o taxă specială pentru îndeplinirea unui serviciu normal pe care trebuie să-l îndeplinească administraţia publică prin serviciul de stare civilă, lucru pe care îl considerăm nepotrivit. De asemenea, pentru majoritatea tinerelor familii, acesta este primul contact cu serviciile administraţiei publice şi nu credem că, oricât de mare sau mică ar fi valoarea taxei, solicitarea plăţii unei taxe speciale este un bun început într-o relaţie care va dura apoi cât o viaţă de om”.

Serviciul Stare civilă a dat raport negativ la proiectul iniţiat de Toniuc: ”Taxa specială pentru oficierea căsătoriilor în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale are ca şi scop finanţarea unei părţi din cheltuielile materiale şi de personal angajate în activităţile desfăşurate înainte, în timpul şi după încheierea actului juridic al căsătoriei. Desfăşurarea activităţii în zilele nelucrătoare şi în sărbătorile legale este o excepţie de la regulă şi trebuie considerată ca atare. Pentru încheierea unei căsătorii, la nivelul serviciului Stare civilă se efectuează activităţi multiple care presupun importante cheltuieli materiale. Astfel, înafara cheltuielilor de energie electrică (iluminat, tehnică audio, climatizare) şi termică, se efectuează verificări, solicitări şi trimiteri de date prin telefon, fax, serviciu poştal, către autorităţi publice, instituţii, registre naţionale de evidenţe, se întocmesc documente pe suport de hârtie, se tipăresc şi multiplică înscrisuri, se verifică şi se completează baze de date. Toate aceste activităţi presupun multă muncă, atenţie şi responsabilitate, precum şi cheltuieli materiale care se efectuează cu respectarea legii dar şi în interesul persoanelor care se căsătoresc, costurile fiind suportate de buget pentru toate aceste activităţi desfăşurate în timpul programului de lucru. Însă pentru activităţile desfăşurate în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, potrivit alegerii viitorilor soţi, considerăm că este obligatoriu ca o parte din aceste costuri să fie suportate de persoanele care beneficiază de serviciul prestat şi nu de întreaga comunitate. Numărul căsătoriilor încheiate de persoane care nu au domiciliul sau reşedinţa în municipiul Bistriţa este în continuă creştere. Acest lucru determină cheltuieli suplimentare. Nu este de neglijat faptul că viitorii soţi, plătind această taxă modică, pot alege ziua şi ora dorită pentru încheierea căsătoriei, nefiind constrânşi la un program prestabilit de Serviciul Stare civilă. Activitatea desfăşurată în aceste zile constituie pentru funcţionarii publici un efort suplimentar având în vedere că se adaugă unei săptămâni de muncă, iar prezenţa şi desfăşurarea activităţii în condiţii de solemnitate în zilele de sâmbătă, duminică, Crăciun, Anul Nou, Paşti, Rusalii, 1 mai, 15 august etc, de la ora .00 până seara la 19.00, nu este un simplu disconfort. Am verificat existenţa acestei taxe speciale şi în celelalte oraşe reşedinţe de judeţe şi am constatat următoarele: din cele 41 de oraşe reşedinţă, în 28 de oraşe se încasează taxe cuprinse între 50-300 lei, în 9 municipii nu se încheie căsătorii în zilele nelucrătoare şi sărbători legale şi doar în 4 oraşe nu se încasează taxe”.

10 comentarii

  • Ba da. Asteptam sa puna odata un ECOLOGIST de-al nostru, ca numai asa se poate schimba situatia. Dar nu ne ajuta nimeni.

  • Nu stiu AT, te ai ratacit? Cine doreste luxul asta de duminica si sarbatoare, se plateasca. Eu unul nici nu dadeam optiune asta. Oare angajatii primariei nu au drept de ar avea doua zile libere pe saptamana? De fapt lafel asi inchide si magazinele complet duminica. E si asta ceva care nu este necesar si compatimez angajati care stau si lucreaza in zile cind alti au pretentii se chefuiasca o nunta, bineinteles pe spatele restului ceteteniilor care platesc impozite.

    • Eu cred ca daministratia trebuie sa serveasca cetateanul si nu invers. Angajatii care lucreaza la starea civila oricum presteaza sambata si iau pentru asta zile libere in timpul saptamanii. Deci au chiar mai mult timp liber decat ceilalti. E doar o chestiune de organizare a muncii. (Asa cum e si la metrou, in productia si distributia de energie, in cazul celor care lucreaza in servicii turistice etc.) Nu vad de ce de la serviciile administratiei nu ar trebui sa avem aceleasi pretentii. O discutie cu adevarat fundamentata ar fi trebui sa plece de la ce inseamna taxa de 100 de lei. Care este cuantumul acesteia si la ce ne foloseste? Taxa n-a descurajat nuntile sambata si, in opinia mea nu reprezinta mare lucru. Nu cred ca ajunge de un festival al gulasului. Daca nu reprezinta mare lucru nu vad de ce ar trebui sa-i amendam pe tinerii casatoriti. Din referatul primariei am retinut ca sunt 4 municipii resedinta de judet in tara unde nu este aceasta taxa. Deci, se poate. E o chestiune de optiune pana la urma. Ce vrem de la administratie servicii pentru cetateni prestate in conditii convenabile sau program arbitrar si taxe suplimentare pentru a asigura comoditatea si confortul angajatilor publici.

    • A, sa nu uit, cei care au pretentia sa chefuiasca sambata sunt tot cetateni si enenimentul de care vorbim se intampla o data in viata cetatenilor. Sau, hai, de 6-7 ori daca vorbim de familia Prigoana. Pe de alta parte angajati ai primariei presteaza aproape saptamanal la tot felul de chefuri organizate pe bani publici ca ne place ca nu ne place.

    • Ca intodeuna sunt partial si total deacord cu tine, mai ales ca administratia trebuie se serveasca poporul. Corect pana aici.
      Dar servirea asta nu merge pana la punct unde viata privata este obstructionat mai mult la acei angajati acollo de cit la restul. Pana la urma sint si ei cetetenii cu nevoi. Ce adica cum se conduce primaria si cum se administreaza timpul angajatiilor acollo sau cum se presteaza este alta intrebarea si aici sintem sigur deacord ca lasa de dorit managementul si eficienta la birocratia romaneasca este ce mai mare risipa de timpul vietei noastre si a angajatiilor de la primarie. Reduceti din birocratia urgent. Vezi si postul meu pe FB despre inmatriculare auto unui prieten.
      Ca se avem mai mult din viata noastra trebuie se incepem se ne oprim macar duminica se avem pretentii fata de altii exagerate si se le lasam liber, si cei de la primarie si cei de la magazine. Munca macar o data pe saptamana intro zi comuna trebuie se fie exceptie si nu regula ca se putem si socializa offline ci nu dor in fuga pe net.
      Asi merge asa departe pana cind duminica doar urgentele ar fi disponibile, muzeile, cinematografele, restaurante si simbata doar anumite lucruri pana la or 12 in plus. Probabil sunt extremist in senzul asta dar sunt convins ca ne ar face bine se ne oprim o data pe saptamana macar din postura de consumator cu pretentii si se incepem se traim intro viteza mai mica.
      Plecam cu familia la natura..paaaa

  • Nu luati voi taxe destule de nu stiti cum sa-i mai furati? Acum aveti nerusinare sa le luati la tineri casatoriti banii… Nu raman dupa nunta cu nu stie ce… D-nule Toniuc nu mai aveti copii de casatorit?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS