Primarul Bistriței, Ioan Turc, a anunțat că municipalitatea lucrează la un proiect de extindere a Parcului Industraial Bistrița Sud unde va încuraja dezvoltarea unor industrii cu valoare adăugată mare.
”Vom continua cu implementarea unor politici care să încurajeze la Bistrița dezvoltarea unor industrii care presupun valoare adăugată mare. Lucrăm la un proiect pentru extinderea Parcului Industrial care este proiectul meu din perioada în care eram viceprimar al Bistriței. Din păcate, modul în care a fost transpus în practică acest proiect nu este foarte fericit. Eu am gândit suprafața parcului la 50 de ha, la momentul acela se putea face un schimb cu pepiniera, erau alte vremuri, puterea instalată urma să fie una bună. Din păcate, avem un parc industrial pe o suprafață mică și o putere instalată, de asemenea, foarte mică. Prin proiectul la care mă refer vom extinde Parcul Industrial Bistrița-Sud și vom crește puterea instalată. Pentru tot ce va presupune terenul pentru toate aceste investiții, politica de rezidență în parc va fi una inteligentă, iar când spun inteligentă, mă refer la activitățile care vor urma să aibă loc în Parcul Industrial. Sunt proiecte aflate în diferite faze ale documentațiilor. Unele documentații sunt gata și așteptăm deschiderea liniilor de finanțare. Dorim să amenajăm și un incubator de afaceri în care oamenii să poată să învețe să facă business fiindcă business-ul este o știință”, a spus primarul la Radio de BiNe.
Parcul Industrial Bistrița-Sud se întinde pe 30 de hectare: spaţii logistică: 12%, spaţii industrie: 38%, spaţii servicii, administraţie: 5%, spaţii verzi: 15%.
Avantaje oferite investitorilor:
- Scutire de la plata impozitului pe clădiri;
- Scutire de la plata impozitului pe teren (valabilă în cazul în care se dorește achiziționarea terenului);
- Scutire de la plata taxei pentru obținerea autorizației de construire și a certificatului de urbanism;
- Stimulente și facilități adiționale pentru promovarea investițiilor directe cu influență semnificative asupra economiei;
- Terenurile dispun de certificat de urbanism cu avizele aferente, acord de mediu, studii topo și geo etc, care pot fi puse la dispoziția investitorilor;
- Furnizarea suportului complet de infrastructură pentru activitățile industriale (drumuri de acces, alimentare cu apă, canalizare, alimentare cu curent electric, alimentare cu gaze, comunicații, iluminat public, încălzire, aer condiționat);
- Societatea administrator va face lobby pe lângă Consiliul Local Bistrița pentru obținerea/prelungirea facilităților;
- Societatea administrator va asista investitorii în relația cu autoritățile locale, inclusiv fiscul, în sensul că va face toate demersurile ca aceste relații să se desfășoare normal;
- Societatea administrator va sprijini investitorii în obținerea de ajutoare de stat, la nivel local și central
În prezent, se caută administrator pentru Parcul Industrial Bistrița Sud conform documentului de AICI.
Tot ce face d-l Turc este „inteligenta” pura. Poate intra si dansul in incubator…
Sa faci parc doar sa te dai …..uta la televizor!!!
Tot mai bine decat inteligenta cu impuritati la care visezi tu. Scoate tu din joben vreun iepuras rosu daca tot te obosesti pe-aici.
Bă, primar, să zicem că dai facilitățile descrise în articol. Dar, până să ajungi să ai cui să dai toate astea, ce faci?
Bube:
1. Site-ul parcului arată jalnic. Nu știu de cine o fost (probabil că pe bani mulți, că așa trebuie), dar mai bine l-ați fi pus pe un copil de la Palatul Copiilor să îl facă, sigur ieșea ceva mult mai frumos.
2. Mai exact, cum atragi firmele în parc (preferabil firmele din afara țării)? Ai niște oameni în Primărie, care să facă business development (cu tot ce presupune)? M-aș mira, având în vedere că ai colegi care au probleme cu limba română. N-am speranțe să ai oameni care să negocieze cu investitori străini, în engleză, franceză, germană etc.
Și ar mai fi puncte, dar mă pregătesc de muncă (tre’ să produc, să trimit bani acasă).
Pe cuvant daca nu mă apucă greața dacă-l mai aud pe primar cu expresii de genul: „vom face”, „va fi” etc.
Concret suntem în a doua jumătate a mandatului lui, în care tot ce este bine și frumos se va petrece în viitor, iar prezentul ne prezintă lucrări dezorganizate, șantiere simultan începute (niciunul finalizat), blocaje, ambuteiaje, neîntelegeri între Aquabis și primărie, între executanți și primărie… dar noi visăm frumos.
Somn ușor, vise plăcute!
Daca asa erau facute proiectele pe vremea lui Cretzu, sa inceapa toate odata, acuma ce vrei si tu? Daca le oprea, nici asa nu era bine, daca le face, de ce sunt simultan incepute. Poate vor fi si simultan incheiate, nu te mai gretzali pe-aici.
*Uite proiecte incepute si finalizate de Turc: drumul surpat la podul Jelnii care e reparat mai fain ca nou, strada Mihai Viteazul cu suvoaiele de apa care nu mai sunt acuma sau zona neasfaltata a strazii Tarpiului care acuma are asfalt.
Pune-te la somn daca asta vrei, pe cand te trezesti tu vor fi gata mai multe.
Proiectele, cum spui sunt mostenite din 2020 de cand e el primar… de ce le-a inceput in 2022 pe toate? Lasati-ma cu gargara ca trebuiau corectate (2 ani sa corectezi un proiect e mult).
Daca repararea unei portiuni de drum de cativa metri si preluarea unor ape pluviale sunt marile proiecte ale unei resedinte de judet, sa ma lase domnu’ primar (cu tot cu postacii de servici). Sigurul lui proiect e asfaltarea strazii Tarpiului, nu-i cam putin in 2 ani si ceva?
Ultimul investitor de calibru ce a venit in judet e Leoni. Din mandatul lui Vasile Moldovan nu s-au mai adus investitori care sa produca o schimbare majora pe piata muncii locale.
Asa hulit cum e Leoni a reusit sa tina in judet cateva mii de persoane care altfel ar fi plecat afara. E drept pe salarii mici dar si munca depusa a fost in mare masura necalificata. Oameni care nu aveua nici o experienta au fost calificati, mutati din agricultura de subzistenta intr-un loc cu conditii mai mult decat decente. In anii 2000+ cand a aparut Leoni multi nu aveau apa curenta si wc in casa, pentru ei munca la Leoni le-a deschis ochii.
Am facut acest mic rezumat doar ca sa vedeti ce mult poate influenta un investitor major piata muncii si viata oamenilor.
12 ani de Cretu la Primarie si imediat 3 mandate de Radu Moldovan la CJ nu am auzit nici o firma mare sa vina sa se dezvolte la Bistrita.
Da firmele vechi (RAAL, Rombat, Teraplast, etc) s-au dezvoltat dar nu multumita lor.
Frasinul, MIS, DImex, Indemanarea sunt firme afiliate politic, astazi sunt maine pot sa nu fie, iar impactul lor e 2-300 de oameni.
Wintercom si DataCor ce aduc suflu proaspat.
Au fost ani pierduti in care judetul a batut pasul pe loc si asta se vede si la salarii.
Ar fi trebuit sa avem in judet minim 3 -4 parcuri industriale. Dinspre consiliul judentean nu s-a auzit nici o stire in anii astia ca s-ar face ceva, sa se miste un pic in directia buna.
S-au pierdut ani buni in care firmele mari interesate au mers in alte parti.
Când îți spun autoritățile române sau reprezentanții lor că va fi ceva “forte inteligent” poți s-o iei la fugă. În orice direcție!
Ca să debitezi ceva inteligent (out of the box) trebuie să se îndeplinească următoarele condiții:
1. Să ai angajați foarte inteligenți, bine intenționați și incoruptibili (pe bune);
2. Angajații să fie plătiți foarte bine;
3. Angajații trebuie să fie LIBERI 100% în decizie și gândire, fără “insuflări” (liberi a nu se confunda cu liberali), altfel creativitatea nu apare niciodată.
Steve Jobs spunea că “noi nu angajăm oameni inteligenți ca să le spunem ce să facă, îi angajăm ca ei să ne spună nouă ce să facem”.
Dovada că “inteligența” d-lui Turc este debitarea propriilor sale inepții și-a găștii sale?
Ați văzut vreo prezentare publică de proiecte pentru Bistrița? Un concurs al celor mai luminate minți? Și aici nu ne referim la prezentarea de hârtii A4 în CL.
Nu cred că ați văzut! Sau așteaptă să se termine Bistrița HUB, promisiunea din campania electorală?
Telul lor e cumularea unei sume ….pe card!!!
Mai ales la Hangan!!!!
Pe ala il poti depasi si pe stanga ca nu intelege nimic la cat e de depasit!!!!!!!
#Zorro , Proiectele trebuiau sau puteau sa inceapa deodata dar cei care le-au conceput si au asigurat finantarea din fonduri europene nu le-a trecut prin minte ca vor fi date/atribuite (toate!) unei singure firme , care nu mai facuse niciodata asemenea lucrari de anvergura. Nu va faceti ca nu pricepeti si nu-l mai pupati , ca nu-i place sa se scarpine…
Corect : dar celor care …
M-da trebuie extins.Sa mai sifonam niste bani, dar nu putini.