Actualitate

Parcul perilor seculari, curățat de gunoaie și în curs de împrejmuire

(FOTO) Parcul perilor seculari de pe Dealul Cocoș este curățat zilele acestea de membrii Lions Club Bistrița de gunoaiele aruncate de cei care sunt certați cu civilizația. De asemenea, tot acum au început lucrările pentru împrejmuirea zonei.

”Noi zile de lucru la Parcul cu peri seculari – Lions. Au început lucrările pentru împrejmuire și totodată igienizarea zonei. Din păcate, iubitorii de natură și-au lasat semnăturile prin toate colțurile parcului, încât mai multe echipe formate din colegi de club au început și vor continua curățarea mizeriilor lăsate de trecători (inclusiv două bacuri de acumulatori de 135 Ah). Sperăm să nu mai fie nevoie de asemenea acțiuni”, a transmis Lions Club Bistrița printr-o postare pe pagina de Facebook.

În Parcul pericol seculari s-au identificat până acum 757 de peri din peste 20 de soiuri, toți foarte prețioși.

”Îmi aduc aminte că, în anii 77, a venit o delegație de americani. Ei aveau pe vremea respectivă acces la satelit, deci știau ce avem, și au venit să ia ramuri altoi pentru că au văzut că noi nu avem boli la pomii aceștia, un lucru care e foarte important”, a spus inginerul Mihai Bilegan, cel care a avut ideea înființării acestui parc pentru conservarea pomilor bătrâni.

Explicația pentru care livada este una sănătoasă este aceea că pomii sunt plantați la distanțe mari unul de celălalt, ceea ce a împiedicat transmiterea bolilor. De asemenea, nu s-au făcut tăieri, procedură prin care se poate înmulți o boală dacă nu este dezinfectată foarfeca după fiecare pom.

Primăria Bistrița s-a asociat cu Lions Club Bistrița pe o perioadă de 15 ani cu posibilitate de prelungire, pentru derularea în comun a proiectului ”Parcul perilor seculari – Lions”.

Obiectivele proiectului sunt: studierea habitatului oferit de păşunea cu peri situată în ridul Dealul Cocoş; determinarea soiurilor şi a portaltoiurilor existenți, cu perspectiva creării de noi soiuri; identificarea arborilor valoroşi genetic; păstrarea şi salvarea arborilor fructiferi cu vârsta de peste 200 de ani, în perimetrul pășunii Cocoș; pregătirea parcului pentru prezentări legate de mediu, floră, faună material genetic, turism tematic și agrement.

2 comentarii

  • Nelu, de ce nu mergi la Primarie sa te interesezi? În alta ordine de idei, asa arata un teren, care cică, ar aparține cuiva? Rușinos! Vei vedea deja schimbări, datorate membrilor Clubului Lions Bistrita! Cu respect, MNPop

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS