Actualitate

Parcul perilor seculari, mai bogat cu 80 de puieți de peri și meri din soiuri vechi, plantați, la distanță, în cerc

(FOTO) Parcul perilor seculari s-a înnoit cu o nouă generație de viitori arbori seculari. 40 de puieți de peri, altoiți cu soiurile vechi, și 40 de puieți de măr, din 16 soiuri vechi, au fost sădiți în pământ de membrii Clubului Lions Bistrița, alături de colegii lor de la Clubul Lions Siebenburgen și de tinerii din Clubul Leo într-o minunată zi de toamnă în care au promis că vor avea grijă de puieți ca aceștia să devină la fel de impunători și de roditori.

Coordonatorul operațiunii a fost inginerul Mihai Bilegan, salvatorul perilor seculari de pe Dealul Cocoșului.

”Cu doi ani înainte, am recoltat niște ramuri altoi, dar numai din perimetrul Dealului Cocoș. Le-am dat la o pepinieră particulară în Satu Mare care le-a multiplicat și acum am făcut plantarea asta. Unul singur nu s-a prins, acum tot ce trebuie să facem este să îi plantăm corect. Le-am spus tinerilor cum să o facă și îi vor planta bine. Vom aduce și apă să îi udăm, după care nu va mai fi nevoie fiindcă vor veni ploile de toamnă și prinderea va fi precis bună. În mod normal, pe portaltoii foarte viguroși vor apărea primele fructe peste cel puțin trei ani, dar am să încerc să-i formez cu orientare spre 45 de grade și atunci s-ar putea să intre în anul trei pe rod. Vom avea o livadă tânără care are șansa să devină la rândul ei seculară, precis nu în timpul vieții noastre, dar cei care urmează după noi să știe că am făcut o treabă bună și am salvat, că asta facem, soiurile pe care sașii le-au adus aici în timpul războiului, în timpul migrației”, ne-a spus inginerul Mihai Bilegan.

Cei 40 de peri au fost plantați în formă de cerc dintr-un motiv anume: ”Sașii aveau un loc de sfat. Când ieșeau de la biserică, făceau un cerc, unde, de obicei, bărbații se adunau și hotărau ce fac săptămâna viitoare, peste 10 zile, și de-asta am zis să plantăm puieții într-un cerc, dar la distanțe mai mari, de peste 10 metri, la fel cum este toată livada de aici. Fiecare are un număr de ordine ca să știm cumva, după aceea, să-i găsim părinții”.

De asemenea, tot în cerc au fost sădiți și cei 40 de puieți de măr din 16 soiuri vechi, însă în altă zonă, la adăpătoarea oilor, un loc romantic în care membrii Clubului Lions Bistrița s-au gândit că tinerilor le-ar putea face plăcere să se adune, să vină cu corturile dacă doresc și să petreacă timp în mijlocul naturii.

Al treilea cerc va fi în jurul casei vechi de pe valea Bârgăului unde va funcționa un centru de informare. În jurul ei, Mihai Bilegan s-a gândit să adune o colecție de peri din întreaga lume.

Toate aceste idei el le va prezenta și la Congresul Pomologilor de la Regensburg (Germania) din data de 21.11.2021, unde este invitat să vorbească despre salvarea perilor seculari, timpul ce i-a fost alocat fiind unul generos, o jumătate de zi. ”Voi duce cu mine și fructe. De aici, un singur soi, celelalte erau mai timpurii, nu le-am mai putut păstra, însă duc din zona Cireșoaia soiuri specifice pentru perioada de iarnă și din zona Cușma. Am primit un timp atât de generos pentru prezentare pentru că nicăieri în Europa nu există o livadă de peri seculari la dimensiunea aceasta. Este posibil ca următorul simpozion despre pere să îl ținem la Bistrița. Încă nu am acceptat fiindcă nu știm ce resurse financiare vom avea, dar am mai organizat noi unul, la Bistrița, despre cireși și s-a vorbit mult timp despre el”.

La acest congres va participa și Alin Ușeriu care le va vorbi pomologilor despre Via Transilvanica, care va trece în curând și pe lângă Parcul perilor seculari.

Cu gardul salvat între timp, cu un drum asfaltat care duce până la el, Parcul perilor seculari are toate șansele să devină o oază de liniște, relaxare, dar și un loc în care tinerii vor avea ce învăța.

”Lumea începe să priceapă despre ce este vorba, oamenii vin aici, nimeni nu îi împiedică să facă acest lucru, doar să nu lase mizerie, să respecte natura, să nu rupă copacii. În rest, oamenii sunt liberi să vină, ar fi de preferat fără ATV-uri și alte mijloace de transport care să dăuneze locului. Până acum s-a făcut acest foișor unde omul poate să stea, niște măsuțe unde omul poate sta să mănânce un sandwish adus de acasă fiindcă am prefera să nu se facă foc fiind o zonă cât de protejată. I-am ruga și pe cei care vin aici să nu facă asta. În timp, aici vom face cursuri de altoire, se vor putea ține ore de științe ale naturii”, ne-a spus Olimpiu Cocian.

5 comentarii

  • Inginerul MIHAI BILEGAN cu un suflet nobil cat toata livada la un loc este artizanul acestei actiuni speciale. Felicitari si Clubului LIONS si tuturor celor implicati.
    Va spune asta un mare admirator si plantator de conifere si flori de toate felurile .
    Bistritenii pot lua exemplu de la voi si cu toti impreuna sa fim mai atenti cu MEDIUL din jurul nostru.

  • O poveste reală tare faină. Nu-i nimic mai plăcut, mai ales în aceste vremuri, cînd suntem virusați de politică, vaccinuri și alți viruși, decît să vezi că mai sunt OAMENI care păstrează tradiția, respectă trecutul și se gândesc la un viitor sănătos. Felicitări oameni faini cu ideii sănătoase. Mulțumim doamna profesoară pt pastila de sănătate. Sincer înainte ne delectați mai des cu editorialul de duminică dimineața, da-i bine și așa mai răruț decât de loc. Zi minunată tuturor.

  • Felicitări prieteni dragi. Educația in natura reprezintă relaxare și motivare, ca tinerii sa înțeleagă viața și in acest sens. Zona este minunata, trec des pe acolo și ar fi de dorit ca ea sa fie respectata in acest sens , mai ales de cei foarte motorizați! Perspectiva orașului văzută de acolo, ca și proximitatea locului va aduce mulți vizitatori in timp. Mult succes și in alte proiecte similare!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS