Actualitate

Parteneriate pentru păstrarea legăturilor cu saşii bistriţeni stabiliţi în Germania şi Austria

Primarul Ovidiu Creţu solicită avizul Consiliului Local pentru continuarea demersurilor în vederea stabilirii unor relaţii de parteneriat între municipiul Bistriţa şi oraşele Wiehl (Germania) şi Wels (Austria) şi pregătirii unor protocoale de colaborare cu cele două localităţi. ”Vom vedea dacă mergem până în faza de înfrăţire”, a spus Creţu.

”Mijlocirea parteneriatului cu cele două oraşe a fost făcută de Asociaţia Saşilor Bistriţeni din Germania şi Austria HOG Bistritz-Nosen. Oraşul Wiehl este undeva în apropiere de Koln. În zonă sunt 3.500 de saşi plecaţi din Transilvania, stabiliţi iniţial în zona Nurnberg, dar duşi în partea de nord a Germaniei unde era o criză mare de forţă de muncă în minerit. Delegaţia de la Wiehl a fost anul trecut la Zilele Bistriţei, s-au arătat interesaţi de un parteneriat şi de a valorifica ceea ce ne leagă, saşii plecaţi din zona Bistriţei. Oraşul austriac Wels, care se află în apropiere de Linz, i-a primit pe saşi în 1944 când a fost emigrarea în masă a saşilor din Bistriţa. Am avut o discuţie cu primarul în iarna anului trecut, sunt interesaţi să aibă legături de parteneriat cu noi. Va fi un vot de principiu în Consiliul Local pentru a continua demersurile cu cele două oraşe. Finalul nu-l putem stabili de pe acum, dacă vom rămâne la un nivel de parteneriat sau vom merge până în faza de înfrăţire. Sunt importante schimburile de experienţă între elevi, sportivi, artişti, este interesant pentru cei de acolo, mulţi dintre ei au rădăcini în Bistriţa”, a spus Creţu într-o conferinţă de presă.

Wiehl aparţine regiunii germane Northrhine-Westfalia, unde se află o importantă zonă industrială. Wels este al doilea oraş ca mărime din Landul Austria Superioară, fiind cunoscut pentru târgurile care se desfăşoară aici primăvara şi toamna.

”În septembrie 2014 vor fi 70 de ani de când marea majoritate a saşilor bistriţeni şi-au părăsit localitatea forţaţi de împrejurările celui de-al doilea război mondial. Ei au plecat în septembrie 1944 cu convingerea că se vor întoarce la casele lor. Acest lucru nu s-a mai întâmplat. Mulţi s-au stabilit definitiv în zona Oraşului Wels din Austria superioară. Vă rugăm să analizaţi stabilirea unor legături de parteneriat cu oraşul Wels în septembrie 2014, odată cu comemorarea pklecăriis aşilor bistriţeni şi a saşilor din comunele din jurul Bistriţei”, i-a transmis primarului Ovidiu Creţu preşedintele Asociaţiei Saşilor Bistriţeni din Germania şi Austria HOG Bistritz-Nosen, Hans Franchy.

Foto arhivă: Ovidiu Creţu şi Hans Franchy

1 comentariu

  • Este laudabila ideea cu WELS- din Austria,oras care este „PATENSTDT” al Sasilor din Austria.Este o zona industriala puternica, din O.Ö.-Austria de sus,si in multe comune din imprejurime,sau asezat Sasi, din zona Bistritei dupa refugiu.
    Sunt multe satae, care iau primit in mijlocul lor,au construit Sasii, in Austria, aproape 20- de biserici evangelice, si exista strazi intregi facute de Sasi.
    Politicienii Austrieci, mereu au scos in evidenta,harnicia si corectitudinea acestora
    la reconstructia Austriei, distruse in razboi.
    Acum cativa ani am vazut un film documentar, cum Sasii din Batos, au pus temelia la un intreg sat nou, care a fost unul din primele sate canalizate din zona.
    Au facut case identice, si cand au fost gata, au tras la sorti, cine unde se muta.!
    O adevarata dovada de democratie, necunoscuta pana atunci, nici in Austria.!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS