Primarul comunei Şintereag, Ioan Bob, i s-a plâns prefectului Ioan Ţintean că nu poate încasa de la ciobani redevenţa pentru păşunile concesionate întrucât nu are cum să îi constrângă.
„Ei sunt membri ai Federaţiei Crescătorilor de Ovine condusă de Ioan Câmpean. Ca să ia bani de la APIA trebuie să primească o adeverinţă de la asociaţie şi el le dă chiar dacă ei nu au plătit nimic la Primărie. Nu se poate ca oamenii aceştia să ia miliarde de la APIA şi să nu plătească nimic. Îşi cumpără maşini, fac ce vor cu banii, dar nu întreţin păşunile şi nici nu îşi achită redevenţa”, a spus primarul comunei Şintereag.
Primarul comunei Romuli Ioan Moniţa a spus, la rândul lui, că sunt mulţi „băieţi şmecheri” care pun mâna pe banii primiţi de la APIA şi îi folosesc după bunul lor plac, dar că aceştia pot fi opriţi de primari.
„Am exemple, dar nu vreau să dau nume. Şi-a luat Mercedes ultimul tip după banii de la APIA şi nu-i corect. Banii trebuie să ajungă acolo unde trebuie. Noi, la Romuli, am creat un MCV (mecanism de control şi verificare) propriu pentru că altfel se întâmplă ce ştiţi. Ia banii care cum şi nu îi mai vede nimeni. Eventual îi caută Poliţia şi îi găseşte după zece ani. Noi am concesionat păşunea, am stabilit o taxă la hectar. Asociaţia crescătorilor de animale plăteşte anual cât s-a stabilit taxa, iar Adunarea Generală hotărăşte ce se întâmplă cu banii mai departe. Trebuie să existe aceste mecanisme de control şi verificare. Viceprimarul poate fi preşedinte de asociaţie, de exemplu. Şi la noi, la Romuli, sunt nemulţumiţi cei care au vrut să pună ei mâna pe bani şi au făcut reclamaţii pe la Poliţie, pe la Parchet. Au venit înapoi cu coada între picioare. Noi am făcut cu banii şi saivane, şi adăpători, şi drumuri, s-au curăţat păşunile şi s-a făcut treabă. Eu vă invit pe toţi să vedeţi cum arată păşunile noastre”, a declarat Ioan Moniţa.
Primarul din Romuli i-a mai propus prefectului Ioan Ţintean ca APIA să nu admită cereri de plată din partea fermierilor mari sau mici dacă aceştia nu prezintă certificat fiscal de la primărie.
Semnale de alarmă legate de utilizarea abuzivă a banilor primiţi de ciobani de la APIA a tras şi primarul comunei Coşbuc, Anghel Niculae, care a spus că a văzut în alte ţări cum sunt întreţinute pajiştile. „Avem o problemă legată de păşunile alpine din Munţii Rodnei. Cei de la Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei vor să le închidă. Pe de altă parte, vă rog să trimiteţi controale fiindcă am un scandal monstruos în comună. S-au luat câte 10-12 miliarde de lei pentru păşuni şi nu s-a făcut nimic. A venit Poliţia Economică, dar noi avem cu ciobanii un contract făcut şi, dacă nu respectă nişte clauze, nu le poţi rezilia contractul. S-au făcut controale în teren. Sunt atât de multe probleme. Munţii nu se curăţă doar de arbuşti şi buruieni. Am văzut în Franţa, în Austria, peste tot. Orice pietricică se adună de pe păşunile lor care arată ca nişte table de şah, care mai de care mai frumoase şi mai colorate. La noi nu se face nimic. Haideţi să facem ceva, vă rog din suflet, pentru aceste păşuni. Controale, controale, controale fiindcă trebuie să se justifice ce fac cu banii. Să nu îşi ia maşini, să nu-şi facă case. Sunt vreo patru cinci în total împreună cu doctorii (veterinari -n.r.) „, a spus primarul Anghel Niculae.
Primul care a sesizat abuzuri la administrarea banilor pentru păşuni a fost Ioan Szilagyi, prefect al judeţului în perioada Guvernului Tăriceanu.
Adaugă comentariu