Actualitate Recomandări

Patronul Restaurantului Ardeal, Adrian Sbârci, despre ce s-a întâmplat în localul lui: Sunt mâhnit

Patronul Restaurantului Ardeal din Bistrița, Adrian Sbârci, a declarat pentru Timp Online că bărbatul care decongela carnea de pui izbind-o de un perete și aruncând-o pe jos a acționat din proprie inițiativă, el fiind dat afară.

”Am aflat ca și alții, de pe Facebook. Eram plecat din localitate. Nu am putut să-i cer așa ceva. Persoana respectivă este un fost angajat deja, muncitor necalificat, i-am spus deja că nu vreau să îl mai văd, iar ieri treaba lui era să decongeleze carnea. Ceilalți angajați aveau lucrul lor. Nu știu ce a fost în capul lui. El trebuia să facă ce îi spun eu, dar nu i-am spus să dea pulpele de perete, să dea cu picioarele în ele. S-a întâmplat, îmi asum responsabilitatea. Când am văzut filmulețul am oprit tot, am spus să nu se mai facă niciun pas greșit. Pulpele erau pentru o pomană din județul Mureș”, a spus Adrian Sbârci.

Bărbatul a recunoscut că o e ”pată neagră, o bilă neagră” pe obrazul restaurantului pe care îl conduce. ”Sper ca bunul Dumnezeu să ne ajute să trecem peste. Îmi asum responsabilitatea. Mai mult de atât nu pot. Am rămas fără cuvinte când am văzut filmulețul. Sunt mâhnit. Nu le-am cerut niciodată să facă lucrurile în grabă. Am lucrat în Occident și știu că lucrurile trebuie făcute bine. Totuși am clădit ceva aici pe muncă cinstită, cu multă trudă și sudoare, iar acum să te trezești într-o situație de genul, ai un gust amar. Sunt mâhnit, dar nu am ce să fac. Trebuie să îmi asum responsabilitatea. Am primit și mesaje de încurajare, și de frustrare. Nu am ce să fac. O să reorganizez toată activitatea fiindcă e vorba de sănătatea oamenilor pe care eu am pus-o pe primul loc. Ar fi culmea să-i spun unui angajat: du-te și sparge pulpele afară de perete. Aș fi cel mai fraier să spun lucrul acesta. Poate am fost prea bun și prea înțelegător cu ei, s-a ajuns prea departe. Nu e bine ce s-a întâmplat, dar asta este”, a spus el.

Sbârci spune că are 20 de ani de experiență în alimentație publică, dar niciodată nu a fost sancționat.

”Nu am primit reproșuri din partea oamenilor că ar fi mâncarea într-un anumit fel, că ar fi alterată, că nu ar fi comestibilă. S-a întâmplat. O să plătesc amenda și sper să pot merge mai departe. Nu am ce să fac. Dacă până ieri nu au fost probleme, de azi înainte nu se va mai întâmpla nici atât pentru că știu ce am de făcut, știu cum se muncește în acest sistem păcătos și cu multe riscuri, dar așa ceva nu se va mai mai întâmpla. Îmi cer scuze, îmi cer iertare. E puțin, dar aici suntem din lipsa oamenilor care vor să muncească. Se ajunge să se întâmple ce s-a întâmplat. Așa ceva nu se va mai întâmpla, cu mâna pe inimă spun”, a spus el.

Pulpele care urmau să fie servite la un parastas din județul Mureș, cu o sută de persoane, au fost retrase. Restaurantul Ardeal și-a onorat totuși comanda, folosind pentru prepararea mesei altă carne.

Miercuri dimineața, în control au venit la Restaurant Ardeal atât Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud, care va da o amendă de cel puțin 10.000 de lei, cât și DSP Bistrița-Năsăud care urmează să decidă ce sancțiune va aplica.

Dr. Dorinel Bodolan de la DSVSA a declarat: ”Ne-am autosesizat după ce am văzut filmarea respectivă, am mers la această unitate și am constatat că produsul incriminat, pulpele de pasăre, erau retrase. Am verificat dacă mai există și alte produse care pot reprezenta un risc. Urmează să luăm măsurile legale, neutralizarea produselor plus sancțiune contravențională privind manipularea acestora. Amenda este de minim 10.000 de lei și maxim 50.000 de lei. Imaginile arătau evident că a fost o deficiență de manipulare a produselor. Din declarațiile administratorului, angajatul s-a grăbit să le decongeleze ca să plece mai repede acasă. Decongelarea se face într-un spațiu special, la o temperatură adecvată. Nu le rămâne decât să-și instruiască personalul, pentru ca lucrurile să poată funcționa și atunci când administratorul nu este prezent. Momentan nu se pune problema suspendării activității, nu se impune, dar vom verifica prin controale inopinate dacă se mai întâmplă astfel de cazuri. La controalele de anul trecut nu s-au constatat asemenea deficiențe”.

Filmul a fost postat pe Facebook, ulterior șters, dar salvat de Ziar de Bistrița.

Comunicat al Inspectoratului de Poliție Județean:

”În 13 februarie, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice împreună cu specialiști din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud, respectiv din cadrul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud au acționat pe raza municipiului Bistrița pentru a preveni și a combate evaziunea fiscală, precum și de a stabili originea produselor utilizate și modul de manipulare a acestora, în vederea prevenirii unor abateri care pot dăuna sănătății populației.

Cu ocazia efectuării de controale și verificări de specialitate la mai mulți operatori economici, au fost constatate și aplicate 6 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 23.600 lei, dintre care 3 conform Legii 12/1990 – privind protejarea populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite, 2 conform HG 857/2011 – privind stabilirea și sancționarea contravențiilor, la normele din domeniul sănătății publice și 1 conform HG 984/2005 – privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor. Totodată, au fost ridicate în vederea confiscării cantitatea de 80 kg de produse din carne și o sumă de bani”.

22 comentarii

 • DA – buna asta – patronul nu stia! Povesti! e clar ca nu e pentru prima data si cine a trecut prin acest „restaurant” stie ca, curatenia nu era o prioritate. Oricum nu este singurul restaurant in care mancarea se prepara in conditii „suspecte” – Dl. Bodolan – mai cauta si vei gasi.

  • Treaba e ca nu dau bon fiscal niciodată . Câte facturi au pentru înmormântări si alte ospețe ? Am înțeles ca au cifra de afaceri mică , ca si cum ar fi un birt oarecare.., si ei asigura toate pomenile la înmormântări in județul Mures.
   Ar trebui Finanțele sa se autosesizeze .
   Daca nu mănâncă si ei cumva meniul zilei pe acolo …
   Toate cârciumile ar trebui controlate la câte bonuri fiscale dau, ca îți aduc NOTA DE PLATA si cam atât .
   Ți-e rusine sa le zici, se fac ca nu înțeleg …

 • Să vedeti in ce conditii prepară și transportă mâncarea la nunti,botezuri sau alte evenimente! El a lucrat in străinătate, dar salahor in constructii,una e sa prepari mortar la zidărie si alta mâncare la oameni.Din păcate principalul criteriu după care se orientează lumea e să fie ieftin si mult.

 • Nu-l cunosc pe patron, nu cunosc deloc localul, asa ca nu stiu ce practici au si nici cum e mancarea acolo. Dar mie prea mi se pare inscenare filmuletul ala. Prea e cu gluga pe cap si tot timpul se invarte sa nu i se vada  fața, prea la fix s-a nimerit cel care a filmat si prea buna pozitie, prea exagereaza cu spartul sacilor si mai ales cau impingerea pulpelor cu piciorul. Mi-e greu sa cred ca asa se procedeaza cu decongelarea, pentru ca daca ar fi asa, atunci ar intra pamant si nisip in carne si oricat ai spala-o, la asa cantitate ar fi imposibil sa o poti curata cum trebuie si atunci clientii ar simti nisip/pamant in gura, poate chiar pietricele. Sa nu mai zic ca la restaurante, de obicei, mai ales la restaurante-cantina, mananca si personalul acolo, asa ca mi-e greu sa cred ca ceilalti angajati ar fi inchis ochii la asa ceva. Plus ca in curte era foarte evident ca cineva tot o sa vada.
  Parerea mea e ca filmuletul e o inscenare facuta impreuna cu angajatul respectiv.
  Numai mie mi se pare inscenare? Ori angajatul a avut ceva impotriva patronului, ori cineva l-a platit sa joace in acest filmulet.

  • Nu stiu ce produse cumpara si nici ce calitate, asa ca nu ma po pronunta. Nu am fost niciodata acolo, deci nu am testat. Porbabil ca le cumpara pe cele mai ieftine ca sa scoata pret bun. Dar filmuletul tot nu are niciun sens daca nu e inscenare. Arunca sacul chiar si in peretele cladirii. Daca ar face asta in mod curent, cu siguranta peretii acolo ar trebui sa fie deteriorati. Filmuletul e izbitor de fake.
   Haideti sa fim seriosi , ca si daca ar face asta in mod curent, ar avea niste unelte cu care sa taie sacii si eventual sa sparga gheata,. Nu o sa ma poata convinge nimeni ca filmuletul e pe bune si ca asa procedau in fiecare zi. Cat ar costa sa faci asta oricarui restaurant? Nu cred ca nu gasesti un angajat dispus sa ajunga actor, la orice local din oras. Sunt sigur ca cu 1k – 5k -10k – xxk euro se poate face la orice local.
   Nu zic sa nu luam in considerare astfel de filmulete, eu zic doar sa le analizam cu mai multa atentie.

 • Se vede clar ca omul face intentionat asta. Are si o atitudine foarte agresiva. Ce pot sa zic e ca stia ca e filmat. Cand se intoarce isi acopera fata cu mana iar in rest se fereste de camera. Si el ar trebui anchetat

  • Patronul ar trebui sa ii faca plangere penala, fostului angajat. De fapt e obligatoriu sa ii faca plangere penala, pentru a descuraja astfel de practici. Nu stiu la ce anume se incadreaza, dar sa mearga la un avocat bun si il va sfatui. De asemenea il poate da in judecata si pe civil, pentru a cere daune.

 • Stimate domn, dumneata știi cum a răspuns Adam când L-a întrebat Dumnezeu ce a făcut? A răspuns că nu a lui este vina, ci a Evei, care la rândul ei a dat vina pe Șarpe. E specific uman ca să aruncăm vina totdeauna, ”noi nu am mâncat usturoi și nici gura nu ne miroase”. Dar dumneata știi ce a pățit sluga stăpânului căruia i sa încredințat spre administrare un talant, iar el a îngropat acel talant de frica să nu-i fie furat, și într-adevăr nu i-a fost furat, dar nici nu a fost întrebuințat. Stăpânul a hotărât să i se ia talantul și să-i fie încredințat acelei slugi care pe lângă cei cinci primiți spre administrare a mai obținut încă cinci, deci slugii care a întrebuințat/ administrat cel mai eficient ”capitalul” ce i-a fost încredințat de către stăpân. Dumneata semeni leit cu cel care a primit un talant spre păstrare și l-a îngropat în pământ, iar dumneata (după ce am citit articolul și comentariile) în gunoi și iresponsabilitatea conducerii/administrării unei averi pe care nu meriți să o posezi. Autoritățile ar face cel mai bine dacă ți-ar închide afacerea și să nu-ți mai acorde dreptul să mai deschizi vreodată o altă afacere, spre binele ”responsabilității” dumitale, dar mai ales a clienților din două-trei județe, pe care poți oricând să-i otrăvești și să-i bagi în mormânt, fapt pentru care te alegi eventual cu câțiva ani de închisoare și pierderea averii, pentru plata posibilelor despăgubiri de plătit și, pe deasupra cu distrugerea familiei. Dacă scapi cu o amendă cât mai usturătoare, plătește-o și lasă-te de afacere că altfel ai putea păți și mai rău.

 • Eu vad doar o campanie puternica impotriva acelui local. De aceea inclin sa cred ca e pusa la cale de catre concurenta. Nu stiu cine ar putea fi concurenta lor pentru ca nu frecventez astfel de restaurante-cantina.
  De ce nu ati facut niste poze sa vedem si noi ce in bucatarie? Dar cu ce ocazie prin bucatariile restaurantelor?
  Am vazut tot mai multi pe net care au vazut ei si stiu ei. Multi insemnand mai mult de unul, dar nu mai mult de 10, deci mai multe semne ca e posibil sa fie o campanie.
  Daca erau nereguli atat de mari eu cred ca DSP si DSV ar fi inchis localul si ar fi dat amenzi foarte mari, plus ca s-ar fi filmat acele conditii „ingrozitoare” care au fost depistate.

  Pana nu vor aparea date oficiale, eu nu halesc astfel de filmulete si astfel de campanii.

 • era o cantina 80% acceptabila (NU ERA CEA MAI MARE CURATENIE DAR…)
  e o nisa atat ca locatie cat ca si necesitate pentru masa de pranz!
  SE IMBOGATEA PREA REPEDE!
  era tot timpul aglomerat!
  MAI JOS AM VAZUT IN SPATIUL DE LA EMI..CEVA ASEMANATOR DAR GOL…
  sunt destui lupi care tanjesc dupa aceasta afacere!
  daca ala se dovedeste ca stia ca e filmat atunci totul E ARANJAT!
  asa ca sbarciule….AI FOST ARANJAT!

 • Bine că v-ați autosesizat si voi cei care cam luati bani degeaba. Mai ieșiți din birou la controale și o să vedeți mult mai multe. Aici oricum miroase a făcătură. Mai mult nu stiu nimic, nu am fost niciodată în acel local.

 • Respect toate părerile,mai putin cele direct interesate.Adi Sbirciu a fost obișnuit să lucreze 90% la negru,fără angajati cu forme legale,fără facturi,fără bonuri fiscale,fiind protejat de I.Oltean ,chiar Adi fiind consilier local PDL la Feldru unde isi are si domiciliul.Acel nesimtit care decongeleaza pulpele lucra fără a fi angajat,dar cu acordul patronului,nu a venit pus de cineva sa-l aranjeze pe Adi.Nu incercati sa-l victimizati ca nu-i cazul.Dacă decongela acele pulpe in bucătărie,dar el era purtător de boli (neavând analize medicale) era mai OK? Dar ITM-ul nu a fost pe acolo,sau si ei servesc masa gratis ca alte ,,organe”?

 • Restaurant Ardealu este locul unde circula sobolanii ca pe bulevard… am mancat de cateva ori acolo si am gasit mai multe fire de păr in ciorba si domnul Adrian Sbarciu, ( marele patron ) as spus ca a cauzut de pe hainele mele. Restaurantul trebuia inchis este un focar de infectie …. in ultimul timp acest restaurant si-o baut joc de oameni

 • Il rog pe domnul Bodolan sa mearga sa verifice si alte restaurante de gen cantina cum ar fi: restaurant rebrisoreana, cantina lui domnul jeican ACI unde niciodata nu da bon de casa si in bucatarie e o mizerie de nedescris la finante la fel acolo culmea nu iti da bon si e chiar langa institutia statului de control si la lili`s poate verifica sa vada cat de inbregula is si acolo.

 • Asta este. Faci prostii,ești filmat și ești pus pe Facebook.Am înțeles că patronul nu are timp sa coordoneze activitatea în acest restaurant dar nu există un bucătar șef care sa observe cum se pregătesc alimentele înainte de prelucrare?Fără supraveghere e posibil ca oricine să pună orice chiar și praf de carii in mâncare.Deageaba își face patronul reclama pe Tv daca el nu e in stare sa își puna rânduiala in restaurant.Don Pepe și Avrami sa ia aminte.

 • Nu-i prima data cand la Bistrita se intampla astfel de lucruri dubioase. S-a mai intamplat prin 2014, cand dupa desfiinţarea târgului de vite de la Viisoara si transformarea lui intr-un fel de zonă de agrement, unde primarul Cretu a expediat „Zilele orasului” , un „comerciant” de mici spala gratarul cu o matura inmuiata in apa murdara din baltoacele formate dupa ploaie.
  Vezi: https://www.youtube.com/watch?v=dLR4vzBQZE8

 • Sper sa citeasca administratoru acestui local Respecta si vei fii Respectat Romanul cand se ajunge nu-si mai vede vîrful nasului si inca un lucru sa nu uite ca Dumnezeu nu bate cu bota deci sa se gindeasca bine la aceste versuri…

 • in primul rand am fost la multe evenimente acolo am prins Vineri Sambata Duminica aceasi Meniu am prins culmea mancarea era uscata avea un miros dubios era DEZGUSTATOR
  !!! si la meniu zilei de 2 bani Face parte din partid de aceea are spate de atitia ani de zile functioneaza cum functioneaza nu ati vazut cand facea mancarea in garaje anu trecut in curtea din sus sa vedeti acolo ce era ,,……ALOOOOO!!!! GARDA fiscu va legati de institutile mici care ar vrea sa faca ceva si ii dobotati jos nu va dau spaga !!! controlati toate Restaurantele sa vedeti ca 70% nu dau bon factura

  • Ar trebui inchisa firma sunt de tot rahatu miau adus la botez aperitivul cu salata ne spalata (cu pamint) si multe alte prosti

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.