Social

Patru fermieri din județ primesc bani de la stat ca să crească porci din rasele Bazna și Mangalița

Din totalul de 700.000 de lei alocați de Ministerul Agriculturii pentru Programul de susținere a crescătorilor de porci din rasele Bazna și Mangalița, în județul Bistrița-Năsăud au ajuns 74.400 de lei, potrivit unei informări postată pe site-ul Direcției pentru Agricultură Bistrița-Năsăud la final de an 2021. Suma se împarte la patru crescători.

Mai mult de jumătate din bani i-a primit inginerul Claudiu Simionca, fermier din comuna Galații Bistriței, care ne-a spus că principala condiție este ca fermierii să fie autorizați, fiscalizați și să vândă cel puțin patru purcei.

”În momentul de față, am 33 de scroafe din rasa Mangalița în ferma mea, cu certificate de origine, înscrise în Registrul genealogic. Mai am și vier pentru reproducție tot cu certificat de origine. Mai am încă o fermă de Magalița roșu pe care însă nu am reușit să o autorizez, dar urmează. În fapt sunt trei varietăți de Mangalița, roșu, blond și rândunică, și fiecare va fi o rasă distinctă. Până acum puteai folosi același vier, dar, de acum, fiecare va fi de sine stătătoare. Banii i-am primit deja, se primesc foarte rapid. În momentul în care ai comercializat purceii, vin în control să-ți vadă scroafele, vierul, și durează cam 1,5 luni până vin banii. Eu îi investesc în continuare în fermă. Îmi cumpăr furaje pentru animale ca să îngraș porcii pe care îi voi comercializa, nu doar pe cei 4, am mai mulți”, a spus fermierul.

Simionca a spus că, fără susținere de la stat, rasa Mangalița ar risca să se piardă pentru că nu este la fel de prolifică precum altele și nici nu se îngrașă, dar are o calitate a cărnii foarte bună.

”Eu cred că face parte din top cele mai bune 10 rase în ce privește calitatea cărnii la nivel mondial și suntem în pericol să o pierdem. Sunt foarte puțini care mai au rasa pură, poate vreo 30-40 de crescători în toată România. Acum abia încep oamenii să vrea să crească din nou această rasă datorită acestui program care compensează, cum ar veni, pierderile. Din păcate, în ce privește porcii, nu se dau subvenții atât de simplu ca la vaci și la oi. La porci există doar sprijin pentru bunăstarea animalelor. Porcii din rasa Mangalița sunt crescuți în semilibertate – cu pesta porcină e un pic mai dificil – dar altfel îndeplinim toate condițiile: nu tăiem cozile purceilor, fiecare scroafă are o suprafață foarte mare unde sapă, având puțini purcei nu imobilizăm scroafa. Bunăstarea animalelor este extraordionară pentru nu avem nici efective foarte mari ca să nu le putem controla. Nu avem 10.000 de porci Mangalița, ci 20-30 de porci”, a spus el.

Potrivit fermierului, care ne-a trimis și fotografii cu animalele lui, este posibil ca în județ să fie mai mulți crescători de Mangalița decât cei care au primit sprijin de la stat, dar dacă respectivii nu sunt autorizați sau nu sunt fiscalizați, nu au cum să benefieze de acești bani.

Programul de susținere a celor două rase va continua și anul acesta cel puțin.

Pentru obţinerea sprijinului, potenţialii beneficiari, respectiv crescătorii de porcine din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa, trebuie să fie organizaţi ca entităţi cu personalitate juridică sau să funcţioneze ca PFA/ÎI/ÎF – înregistrate în baza OUG nr. 44/2008. Documentele defuncţionare se depun în copie odată cu Cererea de înregistrare în Program.
Pentru înregistrarea în Program, potenţialii beneficiari trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

  • atât exploataţia, cât şi scroafele din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa existente în aceasta, sunt înregistrate în Registrul Naţional al Exploataţiilor şi în SNIIA – respectiv la DSVSA;
  • scroafele sunt înregistrate în Registrul Genealogic al rasei – secţiunea principală;
  • exploataţia deţine document de înregistrare/autorizaţie de funcţionare sanitarăveterinară (după caz);
  • purceii livraţi la min. 8 kg/cap sunt identificaţi şi înregistraţi în SNIIA;
  • scroafele înregistrate în program trebuie menţinute pe toată perioada de derulare a Programului (2022 inclusiv).
  • crescătorii deţin Registrul Individual al Exploataţiei – completat la zi;
  • fac dovada existenţei unui cont bancar activ la o bancă comercială sau la Trezorerie. Actele care dovedesc îndeplinirea condiţiilor de mai-sus se depun la DAJ odată cu Cererea de înregistrare în Program. Beneficiarii vor depune Cereri de plată după livrarea purceilor, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la finalul lunii în care s-a făcut ultima livrare – şi nu mai târziu de 10 decembrie a fiecărui an de derulare a Programului.
  • La Cererea de plată se vor ataşa următoarele documente: factura/facturile din care rezultă comercializarea purceilor; avizul/avizele de însoţire, din care rezultă numărul de purcei comercializaţi, greutatea totală/greutatea pe cap de animal şi adresa exploataţiei cumpărătorului; documentul de mişcare animale vii (reglementat de legislaţia sanitar-veterinară în vigoare); Certificatul sanitar-veterinar pentru purceii comercializaţi; Registrul de monte şi fătări

Programul se va derula în perioada 2020-2023, cu o alocare totală de 4 milioane lei.

Sprijinul va fi de 1.200 lei/scroafă, cu condiţia să fie livraţi min. 4 purcei/scroafă/an, la o greutate de min. 8 kg.
Ajutorul acordat unui beneficiar nu poate depăşi plafonul de 20.000 euro/potenţial beneficiar – cumulat din toate tipurile de ajutoare de minimis acordate în ultimii 3 ani fiscali („regula ajutoarelor de minimis”). Verificarea încadrării în acest plafon se face de către direcţiile pentru agricultură judeţene anterior depunerii de către un potenţial beneficiar a cererii de înregistrare în program.

Etichete

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.