Actualitate

Patru noi titluri de Cetățean de onoare al Bistriței. Cine le va primi

Pe agenda ședinței Consiliului Local din 29 februarie se află acordarea a patru titluri de cetățean de onoare al municipiului Bistrița, cele cu nr. 75, 76, 77 și 78 din istoria orașului, aceste distincții fiind conferite începând cu anul 1993.

Cele patru nominalizări sunt:

  • plutonier adjutant (rtr.) Florin Boc
  • sergent major în rezervă Gabriel Czifrak
  • caporal clasa I Ioan-Iosif Reman
  • plutonier major în rezervă Vasile Pop

Ei sunt veterani ai teatrelor de operații, unde au suferit răni, unele grave, ori s-au îmbolnăvit. În prezent, activează în cadrul Invictus România, organizează Semimaratonul Eroilor (căpitan de echipă și inițiator Florin Boc) și participă la competiții naționale și internaționale, promovând valorile românești, camaraderia și mișcarea pentru sănătate.

Cei patru foști combatanți vor primi cea mai înaltă distincție a orașului ”pentru contribuţia importantă în promovarea imaginii municipiului Bistriţa, pe care au avut-o prin conduita profesională și socială de excepție”.

La Jocurile Invictus de anul trecut, Gabriel Czifrak a obţinut medalia de aur la canotaj viteză în sală, iar Ioan-Iosif Reman a câştigat o medalie de argint la tir cu arcul pe echipe.

Aici lista cetățenilor de onoare ai Bistriței.

Foto: Anul trecut, la Bistrița, a avut loc prima ediție a Semimaratonului Eroilor Invictus. Anul acesta, competiția este programată în 15 iunie.

14 comentarii

    • Dar cine esti tu mai exact ca sa ai putere executiva de a trimite pe cineva la razboi? Si mai mult decat atat, de ce vorbesti la plural?

      8
      22
  • Aveti aici lista cu cetstenii de inpard si bistriteni;

    https://www.primariabistrita.ro/municipul-bistrita/cetateni-de-onoare/

    De multi dintre ei nu am auzit, iar alții de care am auzit, cred ca nu merita Dorel Cosma, Cornelia Ardelean Archiudean etc.

    Ca sa fii cetățean de onoare trebuie sa fi fost foarte foarte foarte mare și foarte foarte foarte cunoscut, cum a fost Jean Pădureanu, îl știe toată lumea.
    Corneliu Botos de la Cumuna de pe Someș (din 1968 până în 2008 parcă) adică 40 de ani !!!

    Valeria Peter a Predescu a fost foarte foarte mare,
    Pomohaci e foarte, foarte, foarte cunoscut și iubit și activează de 40 de ani,

    Haideți să nu desconsiderăm acest titlu, așa cum se întâmplă cu diplomele lui universitare, care cândva însemnau ceva (elita, 5% din populație) iar acum în unele țări 30% au studii universitare, fără valoare.

    18
    21
  • Mărturisesc că am auzit acum pentru prima data de cei patru viitori cetățeni de onoare ai Bistriței. Sunt probabil ultimul din Bistrița.
    Am aflat despre ei că primul e din Beiuș, următorii doi din Arad. Al patrulea, nu se știe de unde e, probabil de pe aici. Primul a avut ghinionul sa se îmbolnăvească de leucemie, următorii doi au călcat pe o mină în Afganistan în 2020. Cel de-al patrulea a ieșit sănătos la pensie după 22 de ani de serviciu în Armata și îi antrenează pe primii. Legătura lor cu Bistrița e dată de faptul că au fost sau sunt repartizați cu pentru o perioada la Brigada 81 Mecanizată.
    Au contribuit anul trecut la organizarea la Bistrița a primei ediții a unei competiții de care Primăria a fost foarte bucuroasă. Atât de bucuroasă ca in condițiile în care jumătate din oraș era blocat de lucrări, a blocat și partea prin care se mai putea circula pentru o jumătate de zi astfel încât dacă era nevoie să ajungi de la Piața Decebal în Parcul mare trebuia sa ocolești prin Unirea.
    Ce să zic, să fie sănătoși! Medicii curanți de la Spitalul Județean ar putea să facă în fiecare Săptămână propuneri pentru titlul de cetățean de onoare al municipiului. E plin spitalul de concetățeni de ai noștri cu povești de viață remarcabile. Chiar bistrițeni. Despre competiții sportive organizate chiar de voluntari cu mai mare impact, nu de administrație pe bani mulți și oraș blocat, nu mai vorbesc.
    Ultimii propuși sunt exemplul mobilizator al faptului că orice bistrițean are în tolbă bastonul de cetățean de onoare și că primarul și echipa lui au mare nevoie de voturi și fac orice pentru ca să mai câștige unul. Până în aprilie mai sunt trei ședințe de CL. Ar mai putea să propună încă vreo 15 cetățeni.
    Altfel, parcă tot e mai bine decât politicieni expirați ca Gingăraș și Crin sau foști securiști. Să ne trăiască deci cetățenii de oriunde ar fi ei, oriunde s-ar duce și pentru care fapte consideră domnii de la Primărie!

    48
    7
  • Am mai zis-o, iar dacă n-am zis-o o repet:
    Oamenii ăștia pot fi vrednici, nu contest, dar nu orice vrednicie trebuie recompensată cu titlul de cetățean de onoare al unei urbii.

    Pe acest drum, o să ajungem să fie mai mulți cetățeni de onoare decât de rând. Deja jumătate sunt în plus față de așteptările justificate de la o astfel de calitate.
    Lui tov. gradu Ciucă când îi dați?
    Că și el ar fi fost pe la teatre (de operetă) !

    32
  • Cetățenii de onoare trebuie să fie puțini, pentru ca altfel acest titlu își pierde valoarea.
    Mă gândesc ca ar trebui premiate persoane cu 40 de ani de activitate într-un anumit domeniu, deci în vârsta de +60 ani, care și-au pus amprenta asupra a zeci de generații de tineri bistrițeni, pe care i-au format , i-au îndrumat, i-au ajutat să se dezvolte armonios.

    Mă gândesc la Constantin Rus de la CNLR. Zeci de mii de elevi deștepți și sute de olimpici i-au trecut prin mână.

    Mă gândesc la antrenorul de box. Zăpártan. Cred ca a pregătit mai mult de 1000 de sportivi din 1980 încoace.
    Și ca ei mai sunt mulți, la Haltere, Tenis de masă, etc. Dar să aibă 40 de ani de activitate, adică să fi început să profeseze încă de pe vremea lui Ceaușescu.

    Vre-un profesor de la Cercul Elevilor (casa pionierilor) tot așa cu 40 ani vechime, care a învățat cipiii să picteze să modeleze etc de care toți copiii să fi auzit.
    Îmi vine în minte profesorul Ioan Bâcă, iubit de elevi, pt ca era tunar și ca un frate mai mare, îi învață să cânte la un instrument, avea părul lung și îi ducea în drumeție pe munte.

    Ștefan Cigu (fostul șef al orchestrei Dir Românesc)

    Actualul coregraf al Cununei de pe Someș , Pușcaș, peste 10 ani, când va avea 40 de ani de activitate

    Un om de afaceri, care a creat locuri de muncă în județ și a contribuit la prosperitatea comunității.

    Cu soliștii de muzică populare e greu de tras linia, pt ca faci 50 de cetateni de onoare și e prea mult. Dacă începem cu ei, nu mai terminăm, vom avea inflație de cetățeni de onoare;
    Nicolae Gălățean, Petre Petruse , Anton Todica, Alexandru Pugna, Domnica Dologa, Anghel Urs, Anuța Motofelea, Ioan Simionca de la Balada, Ioan Dănău de la Ansamblul nunta Zamfirei.

    Deci, să o lăsăm mai moale cu soliștii, pt ca se devalorizează Titlul.

    Voi sunteți acolo, și știți mai bine cine a format generațiile de tineri din ziua de azi, dar și pe cele de acum 40 de ani.

    16
    7
  • Prea usor se acorda titlurile astea. Mai sunt oameni cu povesti de viata grele sau interesante dar cetateni de onoare ar trebui sa fie doar cei cu un talent deosebit si foarte cunoscuti nu toata lumea, politruci, afaceristi de carton sau cazuri sociale.

    16
    0
  • Bistrița, înafară de infractorul Jean Pădureanu, n-ar trebui să aibă pe bune mai mult de 20 de cetățeni onorabili.
    Restul – preafericiți, doar fericiți, canonizați sau mucenici.
    Așa, azi-mâine auzim că i se dă și lui domnu Crețu – doar pentru că a fost primar – titlu de cetățean de onoare, categoria : ”Râpaș” (de la pârtia-mburdată).

    15
    3
  • Cred ca ar trebui instituite categorii de cetateni de onoare ca de exemplu: beneficiari ai contractelor cu statul, securisti, ciumati, bugetari de lux, pensionari speciali etc.

  • Oare, cei care sunt acum nominalizați pentru titlul de cetățean de onoare, cum ar putea ei insasi sa-și motiveze acest statut?? Când se întâlnesc cu cei care le cunosc ,,meritele,, privilegii de conjunctura, așteptăm ca cei 4 sa ne spună și noua cum au făcut ei diferenta.

    • Du-te și întreabă-i:) mulți judecă fără să aibă habar! Invidia este foarte mare, dc nu ești propus și tu? Tu ce ai făcut pt orașul/tara asta?
      Sau la ce nume ai cred ca îți este rușine:)

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.