Actualitate

Parcare supraetajată pe str. Bistricioarei, investiție estimată la 61,8 mil. lei

Conform studiului de fezabilitate adus în atenția Consiliului Local Bistrița în ședința din 29 februarie, realizarea unei parcări supraetajate pe strada Bistricioarei se ridică la 61.837.184 lei (circa 12,4 milioane euro).

Vechiul punct termic de pe strada Bistricioarei va fi demolat, în acest sens urmând să fie aprobată o hotărâre de Consiliu Local în aceeași ședință.

Conform proiectului, parcarea publică supraetajată va fi proiectată pentru a avea 298 de locuri de parcare interioare pentru autovehicule (280 normale și restul pentru persoane cu dizabilități), 60 de locuri de tip rastel pentru biciclete și 2 locuri de parcare exterioare pentru autobuze.

Proiectul pune accent pe sustenabilitate și ecologie, din acest motiv fațadele clădirii vor fi acoperite cu vegetație, iar pe toată suprafațe învelitorii se vor amplasa panouri fotovoltaice care vor asigura cel puțin consumul din incintă. Se dorește ca amenajarea exterioară să aducă un plus de vegetație centrului orașului printr-o zonă de promenadă. Corpuri de iluminat exterioare – 67 buc. Arbori – 76 buc.

Scenariul ales este realizarea unei clădiri în regim Parter + 3 Etaje + Terasă circulabilă. Structura clădirii: tip dală cu stâlpi și diafragme de beton armat.

Echipamente: sistem de acces în parcare cu control acces, bariere automate, sistem de taxare automat, echipament de curățenie industrial, sistem de panouri fotovoltaice, sistem de încărcare autovehicule electrice.

21 comentarii

 • Total necesara! daca vrem sa scapam de masini din centru. Vi, parchezi. Iti faci treaba in centru si pleci. O abordare cu totul europeana si lumea o sa se obisnuiasca cu asta. Sa scapam de paradigma in care mergem si parcam in fata locului unde avem treaba. In centru nu e posibil!

  45
  32
  • Ești chiar atât de naiv să crezi că gibonul cu bemveu o să-și lase cazanul acolo și o să meargă pe jos în centru?

   28
   17
  • Nu sunt naiv. am vazut asta aplicat in alte locuri si functioneaza. Gibonul daca parcheaza aiurea trebuie amendat/ridicat masina de cateva ori. Se va calma!

   29
   7
  • Prima dată nesimțiții care stau în Centru trebuie să-și parcheze mașinile în curți că de aceea au porți și curți lafel și angajații primăriei să-și parcheze mașinile în curtea interioarară a primărie intrare de pe strada Șincai și să nu le mai parcheze în Piața Centrală pe locurile de parcare destinate vizitatorilor.

   37
   0
  • Este o parcare necesar însă insuficientă ea va fi ocupată în permanemță de bujetari nu de oamenii care ar putea veni cu mașina să salveze Centru din Falimentul cronic în care se află este lafel cu ce se întânplă acum în parcarea din Piața Centrală plină ochi de mașinile bujetarilor. Plus că această parcare practic nici nu este pe strada Bistricioarei ci este dosită într-un spațiu greu acesibil.
   Pietonalzarea străzii Liviu Rebreanu sa dovedit un eșec monumental unde au prolifrerat crâșmele.

   29
   4
  • Anonimule stai un pic așa, Bistrițenii nu vor să „scape” de mașinile din Centru Vechi. Bistrițeni vor ca Centru Vechi să rămână funcțional și prosper așa cum a fost odată nu o ruină prin care să se plimbe nostalgicii.

   26
 • Total necesar dar cam scump, 12.400.000:298=41.610 eur/loc de parcare (și cu siguranță vor apărea pe parcurs și alte cheltuieli). Mă tot gândesc de ce este un loc de parcare la preț de apartament cu 2 camere.

  37
  4
  • Pentru a ne edifica dacă e sau nu scump din perspectiva comunității, ar trebui să citim întâi Studiul de Fezabilitate și mai atent, Analiza Cost Beneficiu. Nu avem cum să facem asta întrucât SF-ul nu a fost publicat pe site-ul primariei între anexele proiectului de hotarare. Nici nu e sigur daca există. Așteptam, vedem. Nici consilierii locali care are trebui sa-l citească și să înțeleagă care sunt premisele și concluziile acestuia pentru a-l putea aproba nu au ce să citească. Mai sunt doar 6 zile pana la sedinta.
   Desigur că adoptarea PH fără SF și fără analiza cost-beneficiu pentru aceasta valoare a investiției nu este legală. Dar, ce este legea dacă există voință politică?! O frază de dânșii inventată. N-ar fi prima dată când Primăria aprobă prin Hotărâre de CL documentații pentru investiții fără documentațiile legale.

   19
   1
  • Pentru Alex. Din acest punct de vedere sunt de acord cu tine. Constatăm că, acum în an electoral toate autoritățile se grăbesc să arate că „vor să facă”, dar nu ne spun pe a cui bani (buget local, fonduri europene, etc…). Așteptăm cu interes ședința de consiliu local unde probabil va fi clarificată și problema finanțării, poate încă un credit și orizontul de timp în care această parcare se va da în folosință (5 ani probabil), până atunci, vedem noi ce-o fi. Dacă sursa de finanțare este accesarea unui împrumut, UATO își arată din nou neputința, neimplicarea și lipsa previziunii nevoilor. Proiectul de mobilitate urbană este de mult aprobat și se știa de atunci cate locuri de parcare dispar. Era bine să se înceapă cu crearea unei alternative pentru parcare și apoi desființarea locurilor de parcare de traseul liniei verzi. Avem străzi în Municipiul Bistrița fără apă, canalizare, iluminat public sau asfalt, înțelegem de aici că bunăstarea celor care vor să meargă cu bolidul în centru este mai importantă decât a celor care nu beneficiază de minime condiții pentru un trai decent. Să nu mă înțelegi greșit, parcările sunt esențiale dar…vrem să vedem că se are în vedere bunăstarea tuturor.

  • Este undeva la peste 2000 euro mp construit.. asta ne pune putin pe ganduri.. nici un apartament ultrafinisat nu ajunge la banii astia

 • O imensă Porcărie!
  Puțini bistrițeni au intrat în spatele punctului termic ca să vadă ce spațiu minunat e acolo, în proprietatea municipiului, în contact cu centrul orașului, cu centrul vechi. O administrație cu fața către oameni și către viitor ar putea să facă acolo o nouă piață publică înconjurată de spații comerciale, terase, vegetație, arbori și flori un punct de atracție pentru care să îți dorești să ieși din casă și să te întâlnești cu prietenii.
  Dar, nu! Acești afaceriști pe bugetul public vor să blocheze pe veci spațiul din centrul urbei pentru o parcare care va fi folosită exclusiv de emploaiații la Stat. Se poate observa cu ușurință că de vineri de la ora 14 până luni dimineața sunt câte locuri de parcare dorești în zonă chiar dacă sunt evenimente pe pietonal. Mai nou, de când s-a mutat sediul BCR, nici peste săptămâna nu sunt probleme de parcare. Dar, le-a ramas, idea parcării, ca o pata pe creier, de pe vremea când salariații de la CJ nu mai încăpeau cu SUV-urile pe lângă judeteana de partid și făcea presiune șeful alianței electorale. Și, primarul, ca să facă să el ceva, ca au trecut patru ani ca un fum și mâine e iar campanie electorală, o ține langa cu parcarea etajată de pe Bistricioarei.

  15
  25
 • Exista parcari supraetajate modulare din metal, la o fractiune din acest pret.
  Nu puteti face nimic pentru orasu asta fara praduiala si fara sa lasati cetatenii cu un gust amar?

  26
  7
 • pt,, Radu ”
  Pentru a schimba ceva din mersul lucrurilor , acelasi ,,mers”de 30 de ani incoace, trebuie sa mergem la vot. Cat mai muti.
  Sa-i lasam acasa , sa se odihneasca , pe cei prezenti azi la fraiele puteri.
  Doar asa putem avea ,alesi care sa lucreze pentru cetatean si pentru urbe.

  13
  4
  • Și dacă mergem la vot ce?Ce siguranță ai că se va schimba ceva când de-a lungul anilor, toți au promis în campanie că fac și dreg și nu au făcu nimic.?

   1
   3
 • Parcarea supraetajată Eminescu este singura capabilă să rezolve peoblema extrem de gravă a lipsei locurilor de parcare din Centru Bistriței însă incapabilii ăștia nu sunt în stare să o construiască o să o construiască viitorul primar al Bistriței.

  31
  2
 • Întreb și eu pe unde se va intra și ieșii din parcare?
  Cred că i foarte important.
  Doar in str Bistricioarei dimineață va fi jale.

  15
  • Conform acestui proiect ieșirea din această parcare va fi doar pe strada Bistricioarei adică se va crea un nou ambuteaj pe Linia Verde. Așa au făcut au nenorocit acești habarniști și parcarea Lupeni făcând-o practic inutilizabilă prin blocarea acesul dispre strada I. L. Caragiale.

   27
   1
  • @Ca la noi la Bistrița
   bă da tu ești dus cu capu`??
   unde dracu` ai văzut parcarea de pe Lupeni blocată din Caragiale???
   intri și ieși de pe Bulevardul Republicii ..varianta ta de habarnist nu stă în picioare distanța prea mare și faci slalom printre elevii de la Corneliu Baba.. stai bă acasă nu ieși pe stradă!!
   ia-te de mânuță cu cel cu Parcarea în Eminescu-rezolva aglomerația din Centrul Istoric !!

   1
   20
  • Se poate realiza și o ieșire pe strada 1 Dececembrie pe lângă hotelul Bistrița și prin spate la Consiliu Județean.

   11
 • Pentru salvarea Centrului Vechi este necesară o parcare în Piața Mică cu intrare din Piața Centrală și ieșire pe strada Vasile Nașcu.

  12
  5
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS