Social

Patrule de ordine publică în două comune cu restricții. Avertismentul autorităților

Din această seară, locuitorii a două comune nu vor mai putea ieși din casă fără declarații pe propria răspundere, patrule de ordine publică urmând să verifice documentele oamenilor și să îi sancționeze pe cei care nu respectă regulile, a anunțat prefectul Stelian Dolha într-o ședință de Colegiu prefectural.

”Din seara aceasta intrăm cu patrule pe cele două localități unde incidența este mai mare de 4 la mia de locuitori. Mă refer la Șieu Măgheruș și Nușeni. De la ora 20.00 la 5.00, acolo se va ieși doar cu declarații pe propria răspundere doar anumite categorii pentru interesele deja cunoscute. Ne întoarcem la perioada gri pe care am trăit-o împreună. Deja sunt comune care sunt aproape de cifra respectivă”, a spus prefectul.

Autoritățile caută soluții pentru a deschide și un centru de carantină instituționalizată.

Directorul Direcției de Sănătate Publică, dr. Anca Andrițoiu, a explicat că este nevoie de acest centru pentru instituționalizarea celor care nu respectă regulile. ”Ies și sunt prinși de polițiști, dar, în același timp, dacă au părăsit domiciliul, trebuie cumva să îi pedepsim și atunci îi ducem într-un centru unde sunt păziți, să stea acolo. Mai sunt și persoane venite din străinătate. Am avut două persoane tinere din Spania pe care nu le puteam carantina în mașină, ele fiind în tranzit prin Bistrița. Sigur că am reușit să le carantinăm în spital, nu am avut ce face cu ele, deși nu aveau simptome. Au înțeles și au stat în spital. Trebuie un astfel de centru. Dacă îl aveam, le duceam acolo”, a spus ea.

De asemenea, dacă rata infectărilor nu scade, vor intra restricții drastice și la Bistrița a mai avertizat prefectul.

”Într-o săptămână sau două, trecem de incidență trei la mia de locuitori la Bistrița ceea ce înseamnă că se sistează tot: nunți, botezuri, cafenele, restaurante, tot. Și acum nu se mai permite varianta cu terase, se închide tot. Avem încă două săptămâni în care putem, cred, să reglăm lucrurile, să fim mai atenți, să păstrăm aceste măsuri care sunt date”, a spus prefectul județului.

Ce urmează?

Stelian Dolha a afirmat: ”Din păcate, am intrat din nou într-o spirală a îmbolnăvirilor odată cu luna septembrie. Nu se poate să ne ascundem după deget, deoarece suntem într-o situație mai mult decât îngrijorătoare, cu o escaladare a ratei îmbolnăvirilor. Se înregistrează din nou decese pe fondul îmbolnăvirilor Covid, am ajuns la o medie de 2 sau chiar 3 oameni pe zi care pierd lupta cu aceasta boală infernală și avem toate cele 9 locuri din secția ATI Covid ocupate. Sincer, cred că vom ajunge în același punct ca în septembrie anul trecut, acum că de la începutul acestui an avem la dispoziție vaccinul salvator, e accesibil oricui și doar cine s-a încăpățânat să nu-l facă, a ajuns să nu fie vaccinat în prezent. 80% dintre aceste cazuri noi sunt persoane nevaccinate iar în privința cazurilor grave e vorba de peste 90% nevaccinați. M-am uitat pe statisticile de anul trecut din septembrie și le-am comparat cu ce avem acum. La nivel național avem 2.226 cazuri azi, și aveam 1.121 de cazuri anul trecut în 9 septembrie, adică o dublare, iar la nivel județean sunt de 5 ori mai multe. Începe școala săptămâna viitoare, de data aceasta nu ne mai putem permite să ținem cu lunile copiii acasă, pentru că deja e mult prea mult pentru aceste generatii, au pierdut și așa destul, va trebui să găsim soluții care să nu le pună sănătatea în pericol. Pe de altă parte, vinovați pentru situația în care se află elevii, suntem noi, prin nerespectarea măsurilor în perioada de relaxare a restricțiilor, și participarea la diferite evenimente. Din păcate, va trebui să revenim foarte repede la măsuri restrictive. Nunțile, botezurile, aniversările, tot ce înseamnă petreceri cu sute de oameni vor trebui supravegheate foarte strict, pentru că sunt sursele principale de contagiune. E nevoie de verificare strictă din partea DSP, Jandarmeriei, altfel ne vom trezi din nou cu suspendarea evenimentelor de acest gen. Oamenii trebuie să ia în calcul asta, cei care și-au programat asemenea evenimente trebuie să se gândească foarte serios”.

https://www.facebook.com/PrefecturaBN/posts/4045497028913090

5 comentarii

  • Ce vina au cei din Horeca, din nou, ca voi nu puteți sa va faceți treaba? Nu impuneți restricții la timp , nu forțați pe cei din sistemul sanitar de stat sa se vaccineze etc Nimeni nu a verificat nicio nunta daca respecta restricțiile impuse. Totul la liber, „englezoi” si „spanioli” la nunti fara sa respecte carantina pai cum naiba sa nu fie cresterea asta? De ce nu se vaccineaza lumea? Pentru ca nu are incredere in guvern! Nu mai insist sunt 1000 de masuri pe care nu le luați pentru ca nu da bine politic. In schimb loviți cu bata in aceiași de fiecare data, nu? Pentru toți cei care nu se vaccinează, toți ceilalți trebuie sa stăm deoparte pentru ca asa ati hotarat voi! Eu cred ca voi ar trebui sa va dați demisia sa-i lăsați pe comuniști, pardon pe pesedisti sa facă treaba. Sunt ferm convins ca vor reuși mai mult ca voi, pentru ca voi nu puteti! Stați deoparte si lasati-i pe aia care pot!

  • Într-o săptămână și noi suntem acolo, dacă ne uităm la viteza cu care crește incidența. Nu cred că ne apucă octombrie fără carantină.
    Și asta e numai cel mult delta, stați să vedeți când vine varianta μ (miu), care a apărut în Columbia. Se pare că miu ș-a vaccinat ea împotriva vaccinului.

  • Mergeti in locurile aglomerate din Bistrita (piata, magazine, petreceri) si veti vedea ca oamenii n-au masca! Unde este politia locala care sa verifice respectarea legii? Ce se astepta de nu se iau masuri?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS