Actualitate Recomandări

Pe cine propune PER pentru titlul de Cetățean de onoare al Bistriței

Teodor Mârza, consilier municipal din partea Partidului Ecologist Român, președinte al organizației județene PER Bistrița-Năsăud, propune Consiliului Local Bistrița acordarea titlului de Cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa președintelui Asociației Tășuleasa Social, Alin Uhlmann Ușeriu:

”Activitatea domnului Alin Uhlmann Ușeriu se leagă de orașul Bistrița, orașul în care s-a născut, a învățat și s-a format ca om și în care desfășoară o mare parte din activitățile organizației pe care o conduce. Dar, ca un vrednic bistritean, Alin Uhlmann Ușeriu este un cetățean al lumii care se mișcă liber de pe crestele Carpaților până în cele mai îndepărtate colțuri ale Europei din campusul Tășuleasa în saloanele de primire ale marilor companii internaționale, ale ambasadelor sau reprezentanțelor diplomatice. Organizația pe care a înființat-o, Asociația Tăşuleasa Social, a devenit între timp un brand la nivel european şi a devenit o marcă pentru Bistrița și judeţul Bistriţa-Năsăud. Alin Uhlmann Ușeriu și Asociația Tăşuleasa Social au contribuit și contribuie în mod activ la formarea tinerei generații de bistrițeni în spiritul valorilor europene, a respectului pentru mediul înconjurător, a solidarității a cinstei, onoarei și hărniciei.

Nu vom face o prezentare in extenso a realizărilor domnului Alin Uhlmann Ușeriu întrucât oricât de concis am încerca să fim descrierea ar fi oricum incompletă și prea lungă date fiind multitudinea de activități și dat fiind faptul că fiecare zi adaugă noi fapte în lista de realizări a asociației.

Dintre acțiunile și proiectele pe care le desfășoară asociația vom aminti doar campaniile de împăduriri, taberele și „Pădurea Pedagogică”, „Școala de mers pe munte”, traseul și maratonul „Via Maria Teresia, „Camionul de Crăciun” și “Ziua voluntarilor mici” acțiuni bine cunoscute publicului bistrițean, care adună an de an mii de participanți bistrițeni.

Alin Ușeriu, fondatorul Tășuleasa Social a organizat prima acțiune de împădurire în urmă cu 19 ani, După aproape două decenii în care Alin Ușeriu i-a învățat pe oameni să le pese de natură, spiritul voluntariatului a prins rădăcini puternice în Transilvania. În primăvara această o singură acțiune a asociației desfasurată la sfârșitul lunii martie au participat 1500 de tineri, majoritatea din municipiul Bistrița și au împădurit 10 hectare de teren distrus de agricultură intensive în localitatea Sânmihaiu de Câmpie.

De-a lungul anilor, voluntarii de la Tăşuleasa Social au plantat aproape o jumătate de milion de puieţi, împădurind circa 190 de hectare. Câștigul cel mai important al comunității locale în urmă acestor acțiuni desfășurate în principal cu tineri este schimbarea mentalităților și crearea unui sentiment de apartenență la o comunitate care are obiective și idealuri comune, lucruri altfel greu de găsit în societatea noastră actuală.

Asociația Tăşuleasa Social înseamnă, printre multe altele, 15.000 de voluntari, peste 250.000 de puieţi plantaţi, peste 200 de tone de gunoaie strânse din păduri şi de pe diverse albii de râuri, 165.000 de pachete distribuite prin acţiunea „Cadoul de Crăciun”, 10 şcoli renovate şi dotate cu diverse echipamente aduse de voluntarii germani, peste 1 milion de euro în medicamente donate bolnavilor fără posibilităţi materiale de către Ordinul Cavalerilor Ioaniţi, din care face parte şi Alin, 3 hectare de Pădure pedagogică ce conţine 29 de elemente distractiv-educative, plus o staţie ecologică de epurare cu stuf în prelungirea unui lac cu păstrăvi în campusul Asociației în care se desfășoară în permanentă tabere de instruire pentru tineri.

Activitatea asociației și a președintelui acesteia a obținut de-a lungul anilor numeroase aprecieri și premii la nivel național și internațional. Dintre acestea amintim doar conferirea distincţiei de onoare “Crucea în opt colţuri” pentru merite deosebite de către Alteţa Să Oskar von Preussen, prinț de Balley şi Brandenburg, Mare Maestru al Ordinului Cavalerilor Ospitalieri ai Sf. Ioan de Ierusalim distincție înmânată de Andreas Hautmann, CEO al organizaţiei „Die Johanniter” din Bavaria, cel mai vechi partener al „Tăşuleasa Social”, cu ocazia vizitei efectuate de „Ziua Arborelui”, în dată de 28 martie 2015.

În cursul anului 2018 Asociația Tăşuleasa Social, condusă de domnul Alin Uhlmann Uşeriu a pus bazele proiectului – Via Transilvanica. “Via Transilvanica“ reprezintă un proiect dedicat Centenarului Marii Uniri, inspirat de potecile de pelerinaj din Spania şi cele de anduranţă din SUA, care va porni de la Drobeta-Turnu Severin, unde a intrat pentru prima dată în ţară Regele Carol I, va străbate Transilvania şi va ajunge până la mănăstirea Putna, unde se află mormântul domnitorului Ştefan cel Mare. Traseul va avea circa 1.000 de kilometri şi va străbate 10 judeţe: Mehedinţi, Caraş-Severin, Hunedoara, Albă, Sibiu, Braşov, Harghita, Mureş, Bistriţa-Năsăud şi Suceava. În Bistriţa-Năsăud, traseul măsoară 134 kilometri şi a fost inaugurat la sfârşitul lunii septembrie a anului trecut. Acesta străbate comunele Lunca Ilvei, Tiha Bârgăului, Bistriţa Bârgăului, Livezile, Cetate, Dumitriţa, Mărişelu, Şieu, Şieuţ şi Monor şi trece inclusiv prin păduri aflate în proprietatea comunei Prundu Bârgăului. Primii 134 kilometri din Via Transilvanica au fost omologaţi oficial în cursul lunii ianuarie a anului current de Ministerul Turismului că traseu turistic pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud.

Asociația Tăşuleasa Social a devenit în decursul anilor cel mai important ONG de mediu din țară cu o activitate care se desfășoară acum la nivel regional și o reprezentativitate la nivel național. La începutul lunii mai asociația a fost gazdă a “Reuniunii informale a atașaților de mediu” organizată de Ministerul Mediului în contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene. În campusul organizației celor 72 înalți reprezentanți pe probleme de mediu din 26 de state ale Uniunii Europene, care au participat la reuniunea informală din 2-3 mai din județul Bistrița-Năsăud le-au fost prezentate atât proiectele organizației cât și problemele cu care organizația s-a confruntat în cei 19 ani de existență, proiectele de viitor și propuneri privind politicile de mediu abordate în context European.

Și de această dată mesajul public al domnul Alin Uhlmann Uşeriu a fost acela al reafirmării imperativului protejării mediului și a necesității valorificării superioară a resurselor, în locul de origine a acestora. Soluția fiind aceea de a lucra împreună pentru a obține rezultate mai bune, începând cu schimbarea metalităților și implicarea tinerilor în proiecte de dezvoltare durabilă.

Considerăm că domnul Alin Uhlmann Uşeriu a devenit unul din cei mai importanți ambasadori ai României în ceea ce privește problematica mediului și că prin întreaga să activitatea avut și are o influență mare și deosebit de pozitivă asupra tinerilor în general și în special asupra tinerilor din municipiul Bistrița și din județul Bistrița-Năsăud.

Reamintim prin prezența și faptul că prima propunere pentru acordarea titlului de „Cetăţean de Onoare” al municipiului Bistriţa domnului Alin Uhlmann Uşeriu a fost făcută, înregistrată la Primăria Bistrița și înaintată Consiliului Local în conformitate cu prevederile Regulamentului şi ale Statutului municipiului Bistriţa de domnul Alexandru Marian Toniuc în urmă cu patru ani în cursul lunii iulie a anului 2015.

Considerăm că domnul Alin Uhlmann Uşeriu îndeplineste toate criteriile menționate în Regulamentului de acordare a titlului de „Cetăţean de Onoare”

1. Criteriul relevanţei domeniului în care performează,

2. Criteriul performanţei,

3. Criteriul reprezentării comunităţii locale,

4. Criteriul avantajelor comunităţii locale

Considerăm că prin activitatea lui domnul Alin Uhlmann Uşeriu a contribuit semnificativ la imaginea pozitivă a municipiului Bistriţa și că, prin înființarea și finanțarea asociației Tasuleasa Social s-au remarcat în mod deosebit atât în domeniul protejării mediului înconjurator cât și în domeniul social-cultural, educaţie, sănătate, sport influențând în mod semnificativ dezvolatarea spiritului civic și cetățenesc în municipiul Bistrița.

Pentru toate aceste realizări, îl susțin și îl recomand pe domnul Alin Uhlmann Uşeriu pentru conferirea titlului de Cetățean de onoare al municipiului Bistrița”.

2 comentarii

  • Alin Uhlmann Ușeriu – inițiatorul, coordonatorul şi sufletul Asociației Tăşuleasa Social – cel mai important ONG având ca obiective voluntariatul, cultura organizațională şi respectul pentru natură, merită din plin acordarea titlului de „Cetățean de Onoare” al municipiului Bistrița. Numai că, Alin Uşeriu s-a arătat surprins de această veste, declarând că dacă propunerea va fi luată în calcul de plenul Consiliului Local, el o va refuza: „„La mine nu a ajuns așa ceva… Eu nu am domiciliul în Bistrița, nu știu… Frumos din partea domniilor lor, dar fără să îi supăr, o să fac tot ceea ce îmi stă în putere să-i refuz. Eu de câte ori am putut, am refuzat astfel de titluri pentru că nu mă simt vrednic, nu sunt confortabil cu astfel de titluri! Nu-i cu răutate, vreau să se înțeleagă bine acest lucru, dar efectiv nu mă simt vrednic pentru așa ceva! Nu știu… probabil când voi avea o anumită vârstă și voi fi un virtuos, poate că nu voi refuza, dar acum nu sunt vrednic eu de „cetățean de onoare”. Au mai fost propuneri, de la județ, de la Rotarieni… le mulțumesc tare frumos, dar m-aș bucura mai mult dacă vin la proiectele noastre, dacă ni se alătură în ceea ce facem, iar mulți dintre ei au înțeles asta. Încă o dată, dacă se poate refuza, eu refuz, dar dacă nu se poate nicicum, atunci nu am ce face” .

  • Bravo Alin ! Dovedesti inca odata ca esti un om integru si nu te lasi amagit de cei care incearca sa-si faca capital politic pe munca si renumele tau, pe care il meriti cu prisosinta. Ai perfecta dreptate: munca si realizarile personale il innobileaza pe om nu titlurile nobiliare sau politice. Tu esti cetatean care de mai multi ani face onoare Vaii Bargaului, judetului si Romaniei. Noi toti suntem mandrii de tine si te onoram cu respectul nostru !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS