Actualitate

Pe scuter doar cu permis!

Mopedele vor putea fi conduse, începând cu data de 19 ianuarie 2013, numai cu permis de conducere, după ce, în Monitorul Oficial a fost publicată legea prin care se modifică Ordonanţa de Urgenţă ce reglementează circulaţia pe drumurile publice. Proba practică în acest caz constă într-un test de îndemânare susţinut în poligon.

Potrivit legii, începând cu 19 ianuarie, persoanele care nu deţin permise de conducere din nicio categorie, trebuie să susţină un examen teoretic şi unul practic, pentru obţinerea permiselor din categoria „AM” „A1” şi „B1” pentru mopede, scutere, ATV-uri şi alte autovehicule dotate motoare de capacitate mică a căror viteză nu depăşeşte 45 de kilometri pe oră iar capacitatea cilindrică să nu mai mare de 50 de centimetri cubi.

În acelaşi timp, aceste autovehicule vor putea fi conduse, în continuare, de persoanele care deţin deja permise de conducere.

Examenul pentru obţinerea permiselor de categorie „AM”, „A1” şi „B1” poate fi susţinut, conform legii, începînd cu împlinirea vârstei de 16 ani şi implică susţinerea unei probe teoretice şi a unei probe practice.

Proba practică în acest caz constă într-un test de îndemânare susţinut în poligon.

Potrivit şefului Direcţiei Rutiere, comisarul şef Lucian Diniţă, în România sunt înregistrate aproximativ 200.000 de mopede.

Comisarul şef Lucian Diniţă a menţionat, în carul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o la data de 12 septembrie, că introducerea permiselor de conducere pentru mopede „este o directivă a Uniunii Europene care datează încă din 2006, iar data de 19 ianuarie 2013 nu poate fi amânată”. Începând cu această zi, oricine va fi prins pe scuter fără permis, va suporta rigorile legii, preciza comisarul şef.

În prezent, mopedele şi triciclurile cu motor pot fi conduse doar pe baza atestatelor eliberate de şcolile de şoferi.

În luna aprilie, Guvernul Boc a decis introducerea, începând din 2013, a permisului de conducere obligatoriu pentru mopede şi alte vehicule ai căror proprietari sunt scutiţi în prezent de această obligaţie, proiectul de lege fiind transmis Parlamentului spre adoptare.

Şeful Direcţiei Rutiere declara atunci că din ianuarie 2013 va fi introdus obligatoriu permis de conducere pentru mopede, tricicluri cu motor de până la 15 kilowaţi, precum şi pentru motociclete A1 şi A2.

Permisul de conducere va avea o valabilitate de cinci-zece ani, iar la fiecare reînnoire, şoferii vor fi obligaţi să facă un control medical.

Sursa: Mediafax

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS