În timp ce Pârtia Cocoș este încă în așteptarea frigului care să permită tunurilor să facă zăpadă, bistrițenii pasionați de sporturile de iarnă și-au pus echipamentele în mașini și au mers, la sfârșit de săptămână să schieze în județele Maramureș, Suceava sau Harghita.
Cele mai apropiate, dar și aglomerate pârtii sunt cele din Vatra Dornei, distanța față de Bistrița fiind de 82 de km.
Aproape de Bistrița, la 95 de km, se află Pârtia Prislop. Situată la o altitudine de 1414 m în Pasul Prislop de lângă Borșa, pârtia are o lungime de 1100 m, fiind dotată cu instalatie de nocturnă.
La 94 de km de Bistrița este și domeniul schiabil Toplița de la poalele munților Gurghiu. Este alcătuit din trei pârtii de schi deservite de două instalații de teleschi și o bandă rulantă, plus o pârtie de sanie. Datorită amplasamentului potrivit pârtiile beneficiază de o frumoasă panoramă spre munții Călimani, dar și spre orașul Toplița.
Pârtia Cârlibaba – situată la 121 de km de Bistrița – este administrată de un privat, Gabriel Bujor, un împătimit al sporturilor de iarnă care a cumpărat-o de la fostul proprietar şi a început să investească, astfel încât în sezonul 2017-2018 pârtia Măgura, cu o lungime de 1.100 metri şi o diferenţă de nivel de 207 m, a devenit funcţională. Teleschiul are o capacitate de 410 persoane pe oră, pârtia deține și parcarea generoasă, de peste 400 de locuri.
Pârtia Rarău se află la 125 de km distanță de Bistrița. Situată sub poalele Rarăului, Pârtia Rarău – Câmpulung Moldovenesc are o lungime de 2840 metri, cu grad de dificultate mediu, cu o diferență de nivel de 455 metri. Are instalație de iluminat, transport pe cablu tip telegondolă cu opt locuri, tunuri de zapadă. Pe primul tronson este zăpadă cinci luni din an.
Ultimele informații de pe Pârtia Cocoș din Bistrița sunt din 29 noiembrie 2020, când au fost pornite tunurile de zăpadă care au consumat degeaba energie fiindcă aceasta s-a topit.
În județul nostru mai sunt pârtii la Valea Blaznei și în Pasul Tihuța, însă acestea nu au funcționat în week-end.
- Instituția Prefectului: Platforma de programări pentru vaccinare în Bistrița-Năsăud, funcțională - 16 ianuarie 2021
- Cât de repede s-ar putea redeschide localurile din Bistrița - 16 ianuarie 2021
- Prefectul vrea ca preoții care se vaccinează să posteze pe rețele fotografii ca să-i încurajeze și pe enoriași - 16 ianuarie 2021
Vorba cântecului
Ninge fain, pe Cocoș
Tunurile scot din coș
Mii de tone de zăpadă…
Schioru
Si nu se schiaza pe Cocos cu atatia bani f…. ?
Dar acel serviciu de turism mai exista?
Domnule Turc pana cand asteptati auditul cand deja stiti ca aruncati banii pe fereastra pentru acel serviciu sau directie?
Nu este strigator la cer sa aveti atatia sefi platiti regeste care nu au obiectul muncii?
Chiar nu se poate asa ceva, incat sa iei 75 milioane si sa nu ai de lucru. Nici zapada nu e
Zorro
Din 29 noiembrie 2020 tunurile tot merg???
Era Crețu primar pe vremea aia, sau noul nea Nelu a autorizat pornirea lor???
Ion
Nea Nelu e primar din 27 septembrie
Vasile
@Ion:
Mai informează-te. ”Nea Nelu” e primar în funcție din 22 octombrie.
https://timponline.ro/primarul-ioan-turc-si-consilierii-municipali-au-depus-juramantul-foto/
Rares Ujica
O fi primar din 22 octombrie dar asta inseamna ca la data de 29 noiembrie era primar!
Informatii
Distanta de la Bistrita la Toplita ar fi de 92 de km doar daca se merge din Monor prin Vatava, exista insa o portiune de cativa km neasfaltata intre Vatava si Morareni. Asa ca drumul in mod normal trece prin Reghin , distanta fiind de aprox 127 km.
Ioan C.
As dori ca initiatorii si imbecilii care au votat pentru partia de schi si care ne-au indatorat pe zeci de ani sa raspunda cu averea si libertatea …
Dan
Drumul e asfaltat de la Monor la Vatava iar de aici se iese in Valenii de Mures, tot drum asfaltat!
Informatii
Se pare ca asa e, drumul de la Vatava spre Valenii de Mures ar fi terminat, conform primariei Brancovenesti…. mea culpa ! Nu se gasesc astfel de informatii insa pe net, ciudat …. totul e sa fie REAL !
Balan Marius -Horea
Se impune ca societatea bistriteana sa isi ceara banii inapoi de la aceasta mare harababura. Singura modalitate este vanzarea acestor componente la bucata si folosirea lor unde trebuie, adica de la 1.200-400 m. in sus unde mai sta si omatul. Ce dracu e asa de greu de priceput ? Despre tragerea la raspundere mai vedem, mai analizam . Avem Curte de Conturi, Parchet, Instante.Bistritenii trebuie doar sa se organizeze si sa ceara ceva concret, ca de comentarii suntem satui.
Zorro
Cine să-i tragă la răspundere!?!?
Cine își mai amintește de omul ala care a murit ca i-a căzut o creanga în cap dintr-un castan în Parcul Municipal în 2017????
Cica familia lui a pierdut în instanta procesul cu Primaria!!! De ce??? Se zice ca primăria nu are nici o vina!!! Au acte ca au analizat și curățat copacii, au acte și hârtii ca și-au făcut treaba și SURPRIZA!!! Sunt NEVINOVAȚI!!!!
Ce dacă și-au făcut treaba prost și nu au identificat ca lumea pericolele în caz de ceva vânt???? Ei au hârtii acoperitoare și sunt nevinovați!!!!
Asa și cu pârtia… ei au hârtii semnate de toți, deci niciodată nu o să-i pedepsească nimeni. Eventual oamenii pe strada să-l fluiere și huleasca pe Crețu și cei care înfăptuit aceasta mare realizare!!
Balan Marius -Horea
Zorro asa este peste tot in lume, Primaria nu are nici o vina ca se rupe un copac sau o creanga sanatoasa la furtuni. Hai sa gasim vinovati si cand cad crengi si arbori peste retelele de cale ferata, pe sosele pe acoperisuri etc. Vremurile sunt cum sunt si aceste nenorociri sunt absolut peste tot pe toate continentele si in toate tarile. Un lucru este clar . Mult mai mare este incidenta accidentelor mortale in paduri atunci cand se taie copaci de foc . Atunci cand un trunchi masiv cade pe drujbist sau pe cel neatent de langa el, pe cine dam vina ? Tot pe copac ? Sa nu mai vorbim de cate vieti se pierd zilnic prin conducerea haotica a automobilului. De cand s-a inventat mersul pe patru roti statisticile mondiale sunt alarmante. Doar vedem la stiri la TV dar si pe TIMP ONLINE ce ni se prezinta.
Zorro
Lasă… Nu schimba subiectul!!!!
Dacă iti cunoști meseria și o faci cu responsabilitate nu ai nevoie de nici o hârtie, pentru ca probabilitatea sa se întâmple ceva rău este aproape de 0!
Acolo, în parc, nu a fost vorba de eroare nu s-a făcut ce trebuie!!!!
Lasa accidentele și condusul haotic… N-au legătură cu subiectul discutiei!!! Numai dacă vrei sa vorbim de s stilul de condus și de parcat sfidator al fostului primar Crețu…
Pt Vasilica
Vasilica, alti au fost 12 ani nu 3 luni fara buget.
Bugetul se aproba abia prin martie aprilie asa ca, mai incet cu acuzele.
Apolitic
Drumul de la Monor – Vatava – Valenii de Mures este asfaltat, am trecut în septembrie 2020 pe el. Drumul este bun. Nu sunt porțiuni neasfaltate.
Apolitic
Această pârtie poate fi folosită atunci când sunt condiții de iarnă de cei care nu pot merge la alte pârtii îndepărtate. Este vorba de o după-masă, de câteva ore, de ieșitul la zăpadă când ninge. Unde să se ducă cei care nu merg la pârtiile consacrate? Noi când eram mici ieșeam la prima zăpadă oriunde apucam, și atunci era voie. Acuma unde să meargă copii din bistrița când apare prima zăpadă? Dar trebuie să fie funcțională atunci când ninge, nu cum s-a întâmplat anii trecuți. Și desigur văzute costurile cu întreținerea și funcționarea.
Informatii
Deci Bistrita spre Toplita prin Monor, Vatava, Valenii de Mures ar fi cam de 110 km !