Social

Pe Valea Ilvelor se rad în continuare pădurile. Primăriile taie cât să ducă mai multe trenuri

Lemn de rășinoase și de fag tăiat de pe 426 de hectare – și care ar intra în 125 de vagoane de tren – este scos la licitație de Primăria Măgura Ilvei care a invitat agenții economici cu activitate în domeniu să depună oferte, anunțând totodată și care este prețul de pornire a licitației care ar urma să înceapă astăzi la ora 12.00.

Conform anunțului, prețul lemnului variază între 70 de lei și 270 de lei/mc, iar pasul de licitație între 7 și 14 lei. Predomină lemnul de rășinoase (5041 mc), urmat de fag (58 de mc), îngrijorătoare fiind, mai degrabă, mențiunea din rubrica ”felul tăierii” – RASE.

Și Primăria Ilva Mare taie lemne fără milă. Din pădurile comunei vor dispărea anul acesta 3745 de metri cubi de lemne (93 de vagoane de tren), majoritatea rășinoase și fag, licitația fiind organizată la finalul anului 2020.

Oculul Silvic Cormaia-Anieș va organiza o licitație similară în data de 18 ianuarie a.c. Sunt scoși la licitație 7539 mc de lemn din care 2793 de mc sunt tăieri principale, iar celelalte de conservare, accidentale sau rărituri. Mai multe inform,ații găsiți AICI.

Ocolul Silvic Bistrița va vinde la licitație 1584 de mc de lemn de pe raza comunei Livezile, licitația urmând să aibă loc în 19.01.2021.

În total, în Bistrița-Năsăud avem păduri pe 192.578 ha din care 14.797 ha (8%) sunt proprietatea publică a statului, 153.198 ha (79%) proprietate publică și privată a UAT, 24.583 ha (13%) proprietate privată a persoanelor fizice și  juridice. În județ sunt 15 ocoale silvice private.

Foto cu caracter ilustrativ sursa Agent Green

Etichete

17 comentarii

  • Din pacate, la noi, nu se planteaza nimic in locul celei taiate. Peste tot in lume sunt taieri, dar se planteaza de 3 ori in plus fata de ce este taiat. Pacat ca ne distrugem singuri.

    • Sa nu se planga gospodarii cand vor venii viiturile si alunecari de teren peste ei… sa-si faca asigurari de inundatii, vor avea nevoie.

    • @padurarul
      Din pacate, noi ca popor, suntetm invatati sa dam vina unu pe altu, in loc sa ne ajutam si sa facem ceea ce trebuie…deci…hai sa lasam ca se vor plange, ca nuj ce, ca bla-bla-bla…Trebuie solutii concrete si fapte. Eu, daca o sa fie impaduriri in zone, am sa merg voluntar ori de cate ori este nevoie si merg cu masina, doar sa faca cineva ceva in acest scop

  • Radeti tot popor tampit. Dupa voi potopul ! Asa intelege administratia romaneasca sa ia masuri impotriva incalzirii globale. Ce lasati la urmasi ? Ne meritam soarta cu varf si indesat .Este o situatie scapata de sub control si numai ARMATA mai poate restabili ceva cat de cat. Paza armata a padurilor se va face candva , insa va fi prea tarziu.

    • Nu este doar poporul roman care taie natura. Pentru a se produce combustibil „BIO” se taie paduri in Asia, Amerca de sud, Africa. Asta totul in numele ecologiei. Asta ar trebui sa vada si sa inteleaga multi dintre sustinatorii partidelor verzi in Europa. Daca ar fi vorba despre ecologie nu s-ar taia paduri. Se taie paduri pentru a reduce dioxidul in atmosfera? Foarte ciudat acest lucru, daca stim ce inseamna padurea in privinta CO²-ului din atmosfera. Totul este pentru profit. In tarile vestice se bate toba ce poluata este atmosfera si cum trebuie actionat urgent. Pe alte continente cum am scris mai sus se taie padurile, pentru ca acesti vestici sa primeasca combustibil ecologic. Se iriga terenul acum agrar cu apa de care populatia locala ar avea nevoie. Ar fi foarte frumos ca partidele verzi sa lupte intr-adevar pentru ceea ce spune insusi numele, dar nu este asa. Globul pamantesc nu consta doar din Europa si mai nou SUA care duc aceasi politica. Este o politica falsa, a banilor si nu a imbunatatiri climei pe glob. O speranta falsa data tineretului.

  • Respectivii edili si locuitorii pe care-i pastoresc vor avea „placute surprize” in viitorul apropiat. In zonele cu defrisari vor aparea alunecari de teren si inundatii.Oxigenul din aer se va diminua.Animalele salbatice speriate de zgomotul drujbelor vor merge in pribegie , parasandu-si salasurile strabune.Ciupercarii de meserie ca si cei ocazionali vor fi vaduviti de acele ofrande ale padurii numite hribi , galbiori sau vineciori.Ploile vor ocoli acele vai etc.Mai multe va poate spune d-l Balan si specialistii de mediu.In ce ma priveste am spus in cateva randuri ce cred despre cei care „proiecteaza” acest jaf local si national.Nu ma repet intrucat ar fi in van.Totusi tara asta ar trebui sa aiba niste legi simple si aplicabile usor , in domeniu.Printre altele ar trebui ca inainte cu un an , doi , de a se face taieri masive cei care au decizia (cum se zice , autoritatea competenta ) ar trebui sa oblige aceste UAT-euri sa planteze un numar de arbori care sa compenseze cat de cat acele taieri.Ma gandesc ca pentru un arbore de 100 de ani care urmeaza a fi taiat sa fie plantati in prealabil 100 de puieti s.a.m.d. Drujba este una din inventiile diabolice ale civilizatiei iar daca e folosita aiurea produce dezastre.Reamintesc cugetarea silvicultorilor de pe vremea lui nea Nicu , cel care avea patru clase dar era si absolvent al Academiei Frunze: „IN VIITOR CINE VA AVEA PADURI VA AVEA AUR”.Cei care dispun taieri nu se gandesc nicio clipa la viitor ci actioneaza deliberat probabil , utilizand „alta cugetare” :”Dupa noi , potopul”.Asta e parerea mea .

  • In timp ce dobitocii de la stat rad tot eu si nepotii mei din Sirioara am creat trei loturi de padurici experimentale cu toate tipurile de foioase dar si cu molizi, brazi, pini . Mai adaug si parcul din sat care in fiecare primavara este primenit cu noi specii. Astfel peste 600 de copacei si rasinoase am reusit sa-i vad acuma marisori si deja stejarul si artarul asigura umbra odata cu cresterea fabuloasa. Iata ca ce nu mai preocupa statul roman, adica studiu si dragoste de padure o facem noi trei -patru oameni. Este adevarat ca sunt suprafete mici de 15-20 ari dar se vede totusi bunavointa si iubire de copaci si daca acest aspect ar lua avant si ar face si altii ca noi , in scurt timp am avea perdele verzi foarte importante in toate comunitatile .Ca si detinator de padure proprietate cunosc bine ce trebuie si cum trebuie taiat lemnul, in nici un caz la ras si care este un aspect criminal si trebuie interzis cat mai urgent. Sa nu lasi copacii SEMINCERI valorosi sa isi scuture semintele este criminal.Va dau doar un exemplu ce s-a intamplat in trei ani doar pe str. Garii din B-ta. Jur imprejurul fostei Biblioteci care acuma este abandonata si se degradeaza , in curticica au rasarit de la un falnic FRASIN care este situat fix in fata intrarii SRI zeci de puieti frumosi la 2-3 m. Este o mica padurice si care cu siguranta cand se va amenaja acel spatiu al nimanui vor fi taiati acei copacei. Acolo mai sunt Artari tatarasti , castani si tei. Iata cum mama Natura aici in municipiu isi face treaba intre cladiri, trotuare si betoane. De ce este important sa nu razi padurea si sa lasi naibii copacii valorosi in mici palcuri sa asigure refacerea in urma dezastrelor facute de drujbistii incapabili de a judeca ceva bun.

    • Ii de laudat initiativa dumneavoastra, eu zic ca asa ar trebui la nivel de tara, cu mobilizare exemplara din partea tuturor, nu doar sa stam in spatele pc-ului si sa testam. Pe teren si la plantat, voluntariat

    • Ar fi nevoie de multe mai multe persoane care sa lupte fara interes personal in partidele verzi, pentru ca acestea sa ajunga pana la urma din nou la ceea ce trebuie sa reprezinte ele. Intrebarea este, daca partidele verzi ar mai avea un rol in politica mergand pe acest drum sau ar fi denigrate. Poate problema este insasi in specia umana, care odata ajunsa la putere se vinde pentru a ramane la putere si a profita personal de pozitia obtinuta si idealurile avute pentru natura si societate se transforma in idealuri personale.

  • Pe langa cantitatile din documentele de mai sus se mai fura inca de 10 ori pe atat! Este o crima impotriva naturii ce se intampla in comunele astea .i! Ar trebui cercetati pentru infractiuni contra sigurantei statului!

  • D-le Born , cred ca ar fi o solutie , tot simpla , ca austriecii sa faca industrializarea lemnului taind padurile din Austria si nu incurajand cu diverse tertipuri taieri din padurile celor FARA MINTE. Daca s-ar accepta propunerea D-vs. va asigur ca anul viitor acele primarii ar face din nou licitatii pentru padurile rascumparate .Lege buna ar fi acea ca taierile sa se faca numai pentru lemne de foc in zonele respective (prin curatarea padurilor de arbori rupti de vant , cazaturi , arbori bolnavi etc) iar pentru industrializare numai , daca se confectioneaza si/sau se exporta mobila.Pentru cresterea veniturilor primariilor in acele zone trebuie o alta gandire.Activitatile de realizare a infrastructurii (poduri , drumuri , scoli , gradinite etc.) trebuie sa aiba in vedere accesarea unor fonduri europene care se pot obtine mai usor pentru zone de munte si prin implicarea Consiliul Judetean BN in asa fel incat sa se descurajeze taierile masive justificate de primari prin lipsa fondurilor.Fiecare primar vrea sa faca ceva ca sa-i ramana numele legat de anumite obiective si pentru a „face bani” n-are nicio mustrare de constiinta sa taie , sa taie si iar sa taie.Daca acele paduri ar fi fost plantate de parintii lor fiti siguri ca nu le-ar taia cu asemenea usurinta. Din pacate aceste taieri nu le putem noi opri orice argumente am aduce.O pot face insa localnicii daca vor fi informati cum se cuvine de urmarile dezastrului ce se preconizeaza.

    • @Leo
      Leo, cum am mai zis si mai sus, aruncand vina pe austrieci ca ne fura pardurile, pe americani ca ne vand vaccinuri si draci beti si pe orice altceva care ni se pare noua ca comploteaza impotriva noastra ca popor, nu cred ca ii o solutie. Dar, asa ne-am invatat sa fie tot timpul altu de vina, nu noi. Deci, hai te rog, cu solutii concrete.

  • D-le Ion-Ion , ati vrea oare sa spun dimensiunile gropilor pentru plantarea puietilor , de unde pot fi acestia procurati , ce densitatea sa aiba viitoarea plantatie ? Sa spun primarilor unde sa faca podurile , cum se scriu proiectele pentru obtinerea fondurilor europene sau unde sa se adreseze pentru consultatii ? Chiar n-am inteles (pentru cazul dezbatut) ce intelegeti D-vs , prin solutii mai mult sau mai putin concrete…Treaba cu austriecii avea”legatura”cu propunerea serioasa dar nerealista pentru Romanica , a d-lui Born . Stiu foarte bine ca drujbele nu sunt manuite de austrieci ci tot de-ai nostri , cozi de topor ilustre (nu se pot numi cozi de drujba , Makita , Husqvarna , Stihl si altele din aceasi „oala” , DESI INTELESUL ESTE ACELASI).

  • La Magura trebuie plătite uriașele salarii ale angajaților pupincuristi din primarie.Trebuie platite salariile insotitorilor așa zisilor handicapati. La Măgura trebuie platit carburantul consumat de mașinile deținute de Primărie(care de altfel sunt in nr. extrem de mare).Vai,si câte alte cheltuieli or mai fi!De unde bani? Cei adunati din taxe si impozite sunt doar praf in ochi.Asa că „liber la tăiat pădurile „!!! După noi potopul!!!

  • Cum cine le taie, firmele de casă ale partidelor, se știe destul de bine care sunt firmele. Unii dintre ei se numesc mari credincioși și frații in domnul, în domnul de la guvernare sau consiliul județean. Că se rade tot îi o problemă, dar că nu se planteaza nimic, îi o altă problemă la fel de gravă. Așa că ar trebui să fim toți mai responsabili, altfel ajungem mult mai grav.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.