Actualitate

Legea pensiilor speciale pentru aleşii locali, atacată de Guvern la Curtea Constituțională

ACTUALIZARE Guvernul a sesizat Curtea Constituțională a României în legătură cu unele aspecte ale Legii privind pensiile speciale. ”În cursul zilei de sâmbătă, 26 decembrie 2015, Guvernul României a formulat, printr-o sesizare adresată Curţii Constituţionale a României, obiecțiuni privind unele aspecte ale Legii referitoare la pensiile speciale ale primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de Consilii Județene (Legea de modificare și completare a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali). Sesizarea are în vedere încălcarea mai multor articole din Constituție, referitoare la instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiți aleși locali, acordarea retroactivă a drepturilor speciale și neasigurararea finanțării pentru indemnizațiile nou create”, anunță Guvernul.

”În forma adoptată, există cel putin 16.300 de potenţiali beneficiari ai legii. Efortul bugetar în 2016 se ridică la 469 milioane lei. În urma impozitării acestor sume, deficitul bugetar rezultat este de 395 milioane lei, peste deficitul agreat de Parlament, şi tinde să agraveze stabilitatea cadrului fiscal bugetar. În plus, având în vedere că legea retroactivează, numărul beneficiarilor poate fi mult mai mare, ca și impactul asupra bugetului de stat”, mai motivează Guvernul.

ȘTIREA INIȚIALĂ Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii Consiliilor Judeţene care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat, a decis Senatul. Liberalii au ieşit din sala înaintea votului.

De indemnizaţia pentru limită de vârstă benficiază şi primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşdinţii Consiliilor Judeţene care au avut anterior intrării în vigoare a prezentei legi calitatea de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte de Consiliul Judeţean.

Legea, în forma adoptată de plenul Senatului, prevede că primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii Consiliilor Judeţene care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare eşalonate  au dreptul la încetarea mandatului la indemnizaţie pentru limită de vârstă dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat.

Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte de Consilii Judeţene.

Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii Consiliilor Judeţene care beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă şi care au ocupat până la vârsta de pensionare şi alte funcţii pentru care este stabilită indemnizaţia pentru limită de vârstă, prin alte acte normative, au obligaţia să opteze pentru una dintre indemnizaţii.

Cuantumul indemnizaţiei pentru limita de vârstă se acordă în limita a trei mandate şi de calculează că produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizaţia brută lunară. Indemnizaţia se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensie şi se suportă din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Pentru mandatele incomplete, indemnizaţia se calculează proporţional cu perioada de mandat exercitată, care nu poate fi mai mică de doi ani.

Totodată, Senatul a adoptat o iniţiativă legislativă potrivit căreia consilierii judeţeni, primarii sau preşedinţii de Consilii Judeţene îşi pierd mandatele dacă sunt condamnaţi „prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la o pedeapsă privativă de libertate cu executare”.

14 comentarii

  • Propun un parlament de 1000 de deputati si senatori, la fara frecventa, cu adoptarea legilor in mod tacit. Oricum este mai fair decat pe sustache

  • De-ar veni vreo administrație sa anuleze toate legile astea prin care cei care ne-au mazilit sa primeasca bani buni la pensie si sa dea o lege ca toti alesii sa restituie banii ca doar prin coruptie i-au luat.

  • in Romania totul se fura. sintem un neam de hoti . de mici invatam asta : la gradinita invatam Catelus cu parul cret/FURA rata din cotet, mai tirziu cind ne angajam invatam ca meseria nu se invata ci se FURA , iar mai tirziu cind ne casatorim ne FURAM miresele. iar dupa 35 de ani dupa toate invataturile astea ……………FURAM cu adevarat.

  • Cum justifica primarii casele,apartamentele ,masinile ,concediile de lux,din timpul mandatelor lor ,ce salar au avut pe luna?Sa le verifice averile in comparatie cu salariul primit la primarie,culmea ca doar ei si viceprimarii au averi extraordinare pe cand alti angajati ai primariei nu au acumulat aceste averi!!!Sa se supuna confiscarii ce nu pot justifica….si apoi pensii de lux!!!

  • Sa le verifice fiscul si afacerile care le-au transferat pe copiii lor ,casele si masinile care le -au cumparat copiilor.Bine ca nu mai pot fura!!!Bravo guvernului Ciolos!!!

  • Oare cum se vor simţi demnitarii din Parlament sau din teritoriu, de la Consiliile locale, când vor primi pensia specială pentru care NU au contribuit? Cum explică parlamentarii simplului cetăţean votul lor pentru un astfel de serviciu social anormal? De ce STRADA nu a mai reacţionat ca şi în cazul COLECTIV? Mai suntem noi egali, muritorii de rând cu aceşti demnitari? De ce am ajuns cei mai săraci cetăţeni din UE?… Semnatar: un cetăţean (cu S IA) care, după 44 de ani în câmpul muncii, va primi o pensie în jur de 1300 ron.

  • Comentatorii sunt greşit informati, şi nu întâmplător. Este o manipulare grosolană a agenturilor mai ceva ca acu 26 de ani. Lucrurile nu stau chiar asa, dar se vrea să ni se puna lumea in cap. Uitaţi-vă cam cum stă treaba. Io-s primar pe al treilea mandat (din partea a trei partide, desigur, da nu se pune). Voi lua un spor (indemnizatie – a nu se confunda cu pensia) de 3000 lei. O nimica toată, faţă de privatiunile încercate. De igzemplu: Io nu am putut bea sau mânca să-mi ticnească pe la sindrofiile pe la care am fost, că tăţi erau cu ochii pe mine. Mi-am făcut, cum am putut, un pic de căsută de vreo 3 ari (suprafaţa construită, nu utilă, nu confundaţi). Maşina o am tot pe aia de la primul mandat, de la licitatia muntelui Priporu (ptiu, că sugestiv sună). Noroc că am copii buni si se tin siguri la scoală în Elveţia. Io numa le trimit bani. Păi ia ganditi-vă, cum era ca primarul care este (3 mandate , poate patru, că mai pot), să iasă la pensie numa cu cât îi vine din contribuţia la SMT (voi , aştia mai tineri , nici nu ştiţi ce înseamnă SeMeTeu). Şi apoi, dacă-i aşa bine de primar, de ce nu vă faceţi toţi primari, că-i voie, numa să aveţi semnături. Vedeţi ? Ia tăceţi din gură şi nu mai vorbiţi, că vă tai ajutorul social detăt, ce laba mea !

  • Ar trebui atacata si legea pensiilor pentru senatori si parlamentari ca si accea este neconstitutionala intrucit ei nu au platit si nici nu platesc la fondul de pensii, si aceasta lege nu se poate acorda retroactiv. Daca sint parlamentari si senatori pot sa faca ce vor in tara aceasta. Vin alegerile si atunci si poporul nu o sa ii mai voteze pe nici unul.

  • Eu cred ca toate !!!! privilegiile ar trebui desfiintate, iar salariile si pensiile corelate, cand spun TOATE ma refer si la armata, politie, securitate(sper sa nu ma caute) justitie, parlament,……
    Nedreptatile sunt deja create, aceasta lege vine ca un fel de „compensare” pentru ca nu-i normal ca primarul Sibiului sa aibe un salariu de 5 ori mai mic ca primprocurorul Jud. Sibiu, de 3 ori mai mic ca seful politiei Sibiu, de 4 ori decat seful garnizoanei Sibiu, ……..si pensia cu diferente si mai mari.

  • Suntem o tara de nebuni! PSDistii,daca mai au mult majoritatea ,vor vota ca soacrele,amantele si copiii din flori , sa aiba salarii fara munca si pensii pt 3 generatii!Nu mai au masura!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.