Actualitate

Pentru că și-au adaptat oferta vremurilor moderne, liceele agricole din județ au atras elevii ca un magnet

Astăzi este Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, bun prilej să ne întrebăm dacă tinerii mai vor să lucreze pământul. Răspunsul care vine dinspre cele două licee agricole din județ, de la Beclean și Bistrița, este încurajator. Ambele au tot mai mulți elevi tot mai interesați să învețe să practice agricultură modernă, să își deschidă agropensiuni sau mici ferme.

”Specializările tradiționale de zootehnist, horticultor și crescător de animale nu prea aveau trecere și atunci am decis să venim cu specializarea tehnician în agroturism. Pornim de la ideea că orice tânăr care va dori să își facă o pensiune agroturistică, la un moment dat, va avea și o fermă de unde va obține produse ecologice cu care va veni în întâmpinarea clienților lui. Ne bucurăm să avem un aflux mare de elevi spre această specializare pe care am oferit-o anul acesta în sensul că avem clase unde chiar a trebuit să dăm admitere având 36 de elevi înscriși pe 24 de locuri. Probabil că, de la anul, vom veni cu două clase pe acest domeniu. Îmi place să spun că noi creăm specialiști care vor avea o pensiune agroturistică, își vor face o fermă, iar ca să prezint toate calificările și specializările spun așa: toate acestea se vor produce ținând cont de mediu, și avem tehnicieni în protecția mediului ca specializare, folosim tehnologii moderne – și atunci îi avem pe mecanicii agricoli și auto care întrețin aceste tehnologii, calificări de la școala profesională – , avem profilul economic, cel care îi va ajuta să vândă produsele pe care le vor obține”, ne-a spus prof. Margareta Medgyesi, directorul Liceului Tehnologic Agricol Beclean.

Liceul Tehnologic Agricol Beclean a fuzionat cu Liceul Henri Coandă, un liceu care avea un număr mai redus de copii, așa încât anul acesta școala are peste 600 de elevi.

”Am avut anul acesta un proiect de promovare cu Fundația Creștem prin Educația Agricolă și am văzut că, deși am primit prin acest proiect o sumă modică, efectul a fost foarte mare pentru că am avut multe de învățat de la dânșii. Avem 10 hectare și de acolo am recoltat deja producția și am valorificat-o. Am avut anul acesta 4 ha de grâu, ne-am făcut treaba și a fost chiar un an bun. Mai avem și o livadă în curtea școlii. Avem în solarii roșii, ardei, gogoșari, conopidă, avem solarii cu ventilatoare, cu toate dotările și cu sisteme de irigații, iar producția am vându-o și am obținut venituri extrabugetare”, ne-a spus doamna director care a venit, la Bistrița, împreună cu câțiva elevi de clasa a XI-a de la clasa de tehnician în agroturism, la târgul organizat în week-end pe pietonal.

Și tot aici a avut un stand de prezentare și Liceul Tehnologic Agricol Bistrița care are la rândul lui un număr mai mare de elevi față de alți ani.

”Din 2019, printr-o completare a Legii educației, liceele agricole sunt finanțate și de Ministerul Agriculturii. Ne susține așadar și Inspectoratul Școlar Județean, și Direcția Agricolă. Dacă adaptăm agricultura vremurilor moderne, copiilor le place. Și la Liceul Tehnologic Agricol Bistrița este primul an în care s-au format clasele de liceu și de profesională din prima etapă de selecție. Că e un interes mai mare, că au fost mai mulți elevi, mi-e greu să spun. Cert este că sunt copii de 15-16 ani care știu despre oportunitățile de finanțare din agricultură, ei știu exact ce vor face peste doi, trei ani, când se vor întoarce în comunitățile lor și vor deveni fermieri moderni”, a spus prof. Claudiu Șular, directorul școlii.

”Elevii noștri au participat vara aceasta în Portugalia la un stagiu de pregătire în cadrul unui proiect Erasmus. Au văzut cum se face agricultură în țări din UE și ei simt că pot face foarte bine aceleași lucruri la noi, în România. Ne bucură acest lucru”, a spus și prof. Elena Mora.

Liceul Tehnologic Agricol Bistrița pregătește tehnicieni veterinari, tehnicieni ecologi și în protecția calității mediului, mecanici auto, lucrători în agroturism, tehnicieni în analiza produselor alimentare și a calității produselor agro-alimentare.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.