Actualitate

Pentru ce a mai ieşit în stradă Ioan Benţa. De ce se teme fostul preşedinte al revoluţionarilor bistriţeni

Fostul preşedinte al Asociaţiei 22 Decembrie 1989 Bistriţa, Ioan Benţa, s-a întors în oraş ca să participe, alături de colegii lui care au răsturnat regimul comunist, la comemorarea a 25 de ani de la Revoluţie. "Recunosc: strada îmi place foarte mult", a spus Ioan Benţa care a dezvăluit şi de ce a ieşit la proteste.

Ioan Benţa a mărturisit, în cadrul adunării comemorative care a avut loc la Prefectură, luni, că îl doare sufletul pentru că, la 25 de ani de la Revoluţie, „lumea e indiferentă”, lucru pe care l-a observat şi duminică, la Brăteni, unde membrii Asociaţiei 22 Decembrie 1989 Bistriţa, pe care a condus-o o lungă perioadă de timp, s-au dus să-l comemoreze pe eroul martir Ioan Sabău.

„Revoluţia, în general, a fost făcută de muncitori şi de tineri, nu de intelectuali fiindcă mulţi dintre ei se temeau să fie expuşi direct având mai mult discernământ. La Bistriţa, autorităţile arată că respectă ce am făcut noi, în urmă cu 25 de ani, dar la nivel naţional, suntem luaţi în bătaie de joc. Mă doare sufletul când văd că lumea e indiferentă. Chiar şi actualul premier spunea acum trei ani că ne dă nu ştiu ce indemnizaţii reparatorii, dar să ne facem curăţenie, ca şi cum noi am fi fost organele statului care au permis unor impostori să îşi ia calitatea de revoluţionari”, a spus Ioan Benţa.

Ioan Benţa a spus că adevărul despre ce s-a întâmplat al Revoluţie va fi aflat probabil doar după mulţi ani. „În noaptea de 22 spre 23 decembrie , aici, în clădirea în care ne aflăm s-au stins luminile, iar deasupra se auzeau elicoptere care veneau dispre Suceava. Atunci, pentru prima oară, mi-a fost teamă. Am crezut că au venit să ne încătuşeze. Acum, după 25 de ani, am aflat că Ministerul Afacerilor Externe din Polonia a desecretizat un document din care reiese că Ion Iliescu şi Silviu Brucan au cerut intervenţia armatei sovietice în România, în noaptea din 22 spre 23 decembrie 1989. Cred că toate maşinaţiunile de atunci cu aprinde becul, stinge becul erau ca să ne pregătească să nu fim luaţi ca din oală”, a relatat Ioan Benţa.

El a spus că este în continuare revoltat de faptul că oamenii fostului regim sunt în funcţii importante, unii chiar deţin certificate de revoluţionari, în timp ce persoanele care şi-au riscat viaţa în Decembrie 1989, neştiind ce vor face soldaţii, dacă vor trage sau nu asupra lor, „arătate cu degetul, bagatelizate”.

„Suntem oameni care nu ne-am temut de nimic şi nu ne temem de nimic. Recunosc: strada îmi place foarte mult. Am stat în stradă trei luni până a căzut Boc, dar tot la fel de bine vă spun că am stat şi acum în stradă să nu ajungă Ponta preşedinte. Suntem dintre noi oameni care nu am avut frică şi nu trebuie să ne mai temem să spunem lucrurilor pe nume. Rog politicienii să determine instituţiile statului să scoată impostorii din rândurile revoluţionarilor pentru că mie nu îmi convine să fiu coleg revoluţionar cu unul care nu a participat la Revoluţie. Acum se încearcă introducerea unui proiect de lege prin care, în oraşele unde nu s-a tras un glonţ şi nu s-a murit, să nu existe revoluţionari ca şi când noi, aici, la Bistriţa, oameni care am declarat oraşul liber înainte de fuga lui Ceauşescu, noi nu am fost revoluţionari, ci nişte trepăduşi veniţi de pe stradă. Politicienii au mult de lucru în a reda Revoluţiei demnitatea şi onoarea. Acum, Revoluţia nu e privită cum ar trebui „, a spus Ioan Benţa.

Întrebat de Timp Online cum percepe cei 25 de ani scurşi de la Revoluţie, Ioan Benţa a declarat: „Au trecut, într-adevăr, 25 de ani de la Revoluţie, sunt conştient de lucrul acesta, nu sunt în postura în care să spun că nu îmi vine să cred că a zburat timpul. S-au schimbat multe lucruri în bine, dar aşteptăm să se mai schimbe şi altele pentru că am avut, atunci, multe năzuinţe. Avem câteva lucruri concrete care s-au realizat în urma Revoluţiei, faptul că suntem liberi, ţară membră NATO, UE. Eu lucrez în Sibiu, ca strungar, nu mi-am uitat meseria. Vin aşadar din oraşul care a dat preşedintele României, pe Klaus Iohannis. Sunt convins că va fi o schimbare. Eu, în 2004, când am plecat din Bistriţa şi m-am întors acasă, la Sibiu, Iohannis era de puţin timp primar. Vreau să vă spun că, în momentul în care a venit la Primăria Sibiu a găsit vraişte. În doi ani, Iohannis i-a încolonat pe toţi şi i-a pus pe fiecare în bărcuţa lui. Eu cred cu sinceritate că el va face treabă ca Preşedinte al României”, a spus Ioan Benţa.

Ioan Benta 3 Ioan Benta 4 Ioan Benta 2 Ioan Benta 5

4 comentarii

  • Daca tot sunt suspiciuni ca in aceasta asociatie sunt tot felul de neaveniti, ca anumite drepturi le primesc fosti securisti si politruci, falsi revolutionari, ar fi cazul ca dupa 25 de ani sa se renunte la aceste avantaje. Cred ca este moral sa se inteleaga ca presiunea pe guverne si pe banii publici, scandalurile iscate ca din senin in fiecare an de fostii revolutionari, intineaza prea des memoria eroilor. Meritele sunt incontestabile a celor care au participat la revolutie, dar nu uitati ca sute de mii de romani care au iesit in strada nu au cerut carnet de revolutionar. Nu toti ROMANII ar fi incaput cocotati prin balcoane sa tina o statie ori un microfon la gura sa le vorbeasca manifestantilor. Oare inaintasii care au facut ROMANIA MARE au cerut toti avantaje dupa terminarea razboaielor? DUMNEZEU sa-i odihneasca pe toti care s-au jertfit pt. noi. Am scris asta pt. ca la randul meu am fost participant la marele miting de protest al bistritenilor impotriva regimului, fara sa ma gandesc o secunda la vreun avantaj.

  • sa nu uităm totuși ca multi dintre cei care au certificate de revoluționari sunt foști comunisti, secretari UTC, lideri de sindicat, etc…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.